Ouders laten hun pasgeborenen iets vaker inenten

Ouders lieten hun pasgeborenen het afgelopen jaar iets vaker vaccineren tegen bof, mazelen en rodehond (BMR) en difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP) ten opzichte van een jaar eerder. De opkomst van meisjes geboren in 2007 voor het HPV-vaccin tegen baarmoederhalskanker was echter met 64 procent lager dan het voorgaande jaar. Voor meisjes geboren in 2006 ging het om 72 procent, concludeert gezondheidsinstituut RIVM op basis van voorlopige cijfers.

De cijfers van de vaccinaties BMR en DKTP betreffen kinderen geboren in de periode november 2017 tot en met oktober 2018. Zij kregen de vaccinatie aangeboden voor maart 2020 en hebben daarom betrekking op de situatie voor Covid-19. De cijfers voor de HPV-vaccinaties betreffen wel de situatie tijdens Covid-19.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS): "Op basis van de voorlopige opkomstcijfers van het RIVM concludeer ik dat de positieve ontwikkeling van de vaccinatiegraad voor pasgeborenen zich lijkt te hebben doorgezet en gezien de invloed van Covid-19 op de HPV-vaccinatie ervaar ik dit voorlopige opkomstcijfer als positief".

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.