Nationaal Militair Museum in Soesterberg wil met crowdfundingsactie jachtbommenwerper redden

De F-100 Super Sabre.

De F-100 Super Sabre.© Foto: ANP

ANP
Soesterberg

Het Nationaal Militair Museum (NMM) wil de laatste F-100 Super Sabre die nog op Nederlandse bodem is, redden. De Amerikaanse jachtbommenwerper moet dringend gerestaureerd worden, maar daar is 50.000 euro voor nodig en zoveel geld heeft het museum in Soesterberg niet. Daarom is er een inzamelingsactie in het leven geroepen.

Het museum voelt een speciale band met de vliegmachine. ,,De F-100 is onlosmakelijk verbonden met de Vliegbasis Soesterberg, waar het NMM is gevestigd. De vliegbasis is niet alleen de bakermat van de Nederlandse Luchtvaart, maar was van 1956 tot 1960 de thuisbasis van het Amerikaanse 32nd Tactical Fighter Squadron, ook wel de ‘Wolfhounds’ genoemd, dat het toestel in gebruik had.’’

Deze F-100 is van belang om mede het verhaal van de Wolfhounds te blijven vertellen, aldus het museum. De Nederlandse Luchtmacht werd wegens de Koude Oorlog versterkt met het squadron.

De jachtbommenwerper verkeert volgens het museum in ‘erbarmelijke staat’. Het toestel heeft jarenlang buiten gestaan en er missen onderdelen. Voor de restauratie is 50.000 euro nodig.

Doneren kan hier.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.