Bunschoten hoopt maandag 8 februari te starten met grootschalige coronatest; Testlocaties bekend: kerk, sporthal en bus

In Charlois Rotterdam is al begonnen met het massaal testen van zo veel mogelijk inwoners.
© archieffoto ANP
Bunschoten

Bunschoten denkt maandag 8 februari te beginnen met het grootschalig testen van de bevolking. De Bunschoters worden op corona getest in de Immanuelkerk en sporthal De Toekomst van IJsselmeervogels. Eemdijkers krijgen een mobiele testbus in hun dorp.

Bunschoten is net als de gemeenten Dronten en Lansingerland en de Rotterdamse wijk Charlois door het ministerie gevraagd mee te doen aan het massaal testen van de bevolking op de aanwezigheid van het coronavirus. Corona sloeg met name eind vorig jaar hard toe in Bunschoten, sinds een aantal weken zijn de besmettingscijfers sterk gedaald en is de gemeente volledig verdwenen uit de top van de nationale corona-ranglijst.

Het grote aantal coronabesmettingen van de afgelopen maanden in Bunschoten - Bunschoten was wekenlang besmettingshaard nummer 1 van Nederland - heeft overigens nog niet geleid tot groepsimmuniteit, zo meldt de gemeente in de rubriek ’veelgestelde vragen’ op de website Bunschoten.nl. Het devies blijft daarom: hou afstand, was je handen, ventileer het huis en mijd contacten. De veelgestelde vragen - en de antwoorden - zijn hier te vinden.

Bij het grootschalig testen worden alle inwoners van de gemeente Bunschoten met én zonder coronagerelateerde klachten van 12 jaar en ouder opgeroepen om zich te laten testen. Er worden hiervoor PCR-testen aangeboden. Voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud die mee willen doen aan de pilot wordt nog gekeken naar een kindvriendelijk alternatief van de coronatest. Deelname aan de massale coronatest is overigens volledig vrijwillig. Om te grote drukte op de testlocatie te voorkomen wordt alleen getest op afspraak.

Ook wordt samen met de GGD regio Utrecht gekeken naar hoe mensen zich goed aan de isolatie- en quarantaineadviezen kunnen houden die zij krijgen bij een positieve testuitslag. Deelnemers aan de test krijgen de uitslag binnen maximaal 48 uur te horen, maar meestal al binnen een dag.

De al bestaande GGD-testlocatie bij zorgcentrum de Haven blijft overigens gewoon open voor mensen met coronagerelateerde klachten.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.