Tammie hoopt nog steeds op dat leuke vriendje

© Foto 123RF

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer gaat op zoek naar onze diepere zielenroerselen. Tammie is een vrouw die er mag zijn, maar alleen op armlengte afstand.

Gewoon een leuk vriendje. Eigenlijk was dat wat Tammie wilde. Maar haar coming out werd een emancipatiestrijd voor trans personen. „Ik hoop heel erg dat de Tammies na mij dit niet meer hoeven te doen.

Afgelopen zomer ben ik uit de kast gekomen. Meteen voor een veld van 200 man, tijdens een toespraak over sociale veiligheid op de UvA. Veel van die mensen ken ik persoonlijk. Ze hadden geen idee. Ik ben al tijdens mijn puberteit in transitie gegaan, dus de meesten kennen me gewoon als Tammie.

Een van de redenen dat ik mijn ervaringen wilde delen, was de liefde. Ik heb nooit een relatie gehad en in mijn puberteit nooit geëxperimenteerd. Tegen de tijd dat ik mijn geslachtsbevestigende operatie onderging, was ik 21. Er is dan niemand die je nog wat uit gaat leggen over seks. Toen ik ging daten, merkte ik dat ik daar helemaal niet over kon praten. Dit hele deel van mijn verhaal bestond niet. Maar wat ik wil, is eerlijk zijn.

Een jaar of twee geleden was ik verliefd op een jongen. We cirkelden een maand of zes om elkaar heen. Er was nog niks gebeurd toen hij liet blijken dat hij graag meer wilde dan vriendschap. Ik wilde dat ook, maar vond dat hij het moest weten voordat we intiem zouden zijn. Zijn hand lag op mijn been toen ik hem vertelde dat ik een transgender vrouw ben. Direct trok hij zijn hand terug. In zijn ogen zag ik afkeer. Walging. Hij herstelde zich met een opmerking die me vreselijk zeer deed. ’Dat is grappig. Mijn broer date een moslima en ik een man!’

Mensen die gelukkig zijn met het geslacht dat ze bij hun geboorte hebben gekregen, staan zelden open voor relaties met transpersonen. Uit onderzoek blijkt dat 95 procent van de zogenaamde cis personen dat niet zou willen. ’Ik val er gewoon niet op’, is de meest gehoorde verklaring. Daarmee hebben we precies te pakken waar ik in de liefde tegenaan loop. Want ik mag er wel zijn, maar alleen op een armlengte afstand. Mensen wijzen me af omdat ze onbewust denken dat ik éigenlijk gewoon een man ben.

Ik ben een vrouw. Verder heb ik een eigen persoonlijkheid, mijn afgeronde studies, eigen politieke ideeën… Ik ben een compleet en complex persoon. Ik ben geen supermodel, maar ook niet lelijk. Type girl next door. Toch denk ik zelf soms ook: Wie zou er van mij kunnen houden? Ik merk dat als ik iemand leuk ga vinden. Zijn mijn handen niet te groot? Ben ik niet lomp, een manwijf? Ineens lijk ik te veel plek in te nemen, alsof ik er inderdaad niet mag zijn. Er is een constant gevecht gaande tussen mij en de buitenwereld, maar ook in mijzelf. Als ik verliefd word, krijg ik meer behoefte aan bevestiging van mijn vrouwelijkheid. Maar de kans is groot dat die persoon me af zal wijzen op precies datgene waar ik bang voor ben.

Toen ik besloot uit de kast te komen, had ik de hoop dat het dingen makkelijker zou maken. Maar strijd creëert ook afstand. Na de toespraak, sprak ik me uit op Twitter, maakte een podcast en publiceerde artikelen op OneWorld en Joop. Ik werd activist. Waar ik naar verlang is huisje, boompje, beestje. Nou krijgen we aangeleerd dat een vrouwenleven pas compleet is met een relatie, dus eigenlijk vind ik dat een giftig idee. Maar toch, ik zou heel graag de liefde voelen van een leuke man. Zo’n heel gewone, in een pak, die van 9 tot 5 naar zijn werk gaat of zoiets. Maar de vraag is of zo’n man zit te wachten op een vrouw die openlijk trans en activistisch is.

Toen ik jonger was, had ik geen houvast. Er waren weinig positieve verhalen over trans personen. Ik wil kleine Tammies iets beters geven. Bovendien, door mijn verhaal te delen en persoonlijk te zijn in mijn artikelen en op Twitter, maken mensen kennis met mij. Met wie ik nog meer ben. Ik merk dat ik ze aan het denken zet. Dat ze bij zichzelf te rade gaan over hun eigen denkbeelden. Dat stemt me hoopvol. En ja, voor mezelf hoop ik nog steeds op dat leuke vriendje, maar ik ben blij met het effect van mijn coming out.”

Meer Over Liefde lees je hier

Ook geïnterviewd worden over liefde?Mail dan naar yanaika@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.