Vliegmaatschappijen waarschuwen: aanvoer vaccins wordt onmogelijk via de lucht

KLM Cargo had zich voorbereid op het vervoer van vaccins. Maar aanvoer via de lucht wordt nu onmogelijk, zeggen luchtvaartmaatschppijen.
© ANP
Schiphol

De nieuwe coronamaatrgelen voor vliegverkeer zijn onuitvoerbaar, verklaren de luchtvaartmaatschappijen KLM, Transavia, Corendon, easyJet en TUI en brancheorganisatie BARIN, ondersteund door IATA. De aanvoer van coronavaccins via de lucht wordt onmogelijk.

,,De maatregelen zullen leiden tot een isolering van Nederland en ervoor zullen zorgen dat passagiersvluchten – waaronder repatriëringsvluchten en cargovluchten, inclusief het vervoer van COVID-19 vaccins - niet meer uitgevoerd kunnen worden’’, schrijven de luchtvaartmaatschappijen in een gezamenlijke verklaring.

Het gaat om de woensdag aangekondigde nieuwe maatregel dat passagiers en bemanning een verplichte coronasneltest moeten ondergaan binnen vier uur voorafgaand aan een vlucht naar Nederland. Luchtvaartmaatschappijen willen het risico niet lopen dat ze bemanningsleden moeten achterlaten. ,,Dat betekent dat we niet meer kunnen vliegen op long haul en op diverse bestemmingen op Europa’’, meldde KLM woensdag al.

De maatschappijen in hun gezamenlijke verklaring: ,,Nederland wordt het enige land ter wereld waar dergelijke vergaande maatregelen van kracht zullen worden. Hiermee komt het verbonden zijn van Nederland met de rest van de wereld, de Nederlandse handelspositie en de werkgelegenheid in de Nederlandse luchtvaartsector in direct gevaar.’’

De Nederlandse luchtvaartsector pleit voor harmonisatie van internationale regelgeving en een op risico gebaseerd pakket van maatregelen. ,,Inclusief de vrijwaring van het testen van luchtvaartuigbemanning.’’ Met harmonisatie wordt ook voorkomen dat passagiers alsnog via boot, trein, auto en buitenlandse luchthavens alsnog ongehinderd en niet getest Nederland binnen kunnen komen.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.