Talkshows nodigen minder gasten uit na oproep Rutte

De grote late night-talkshows worden kritischer in het uitnodigen van gasten. Dit betekent vermoedelijk dat er minder gasten in de studio zullen zitten en dat er vaker gebruikgemaakt gaat worden van videoverbindingen. Dat laten de NPO en RTL donderdag weten na een oproep van premier Mark Rutte tijdens zijn coronapersconferentie.

Rutte stelde dat talkshowgasten een uitzondering zouden moeten krijgen op de avondklok. Maar hij riep de makers van Op1 en Jinek wel op na te denken over andere manieren om gesprekken te voeren in plaats van een rondetafelgesprek in de studio. Hij suggereerde bijvoorbeeld in te bellen met gasten of gesprekken (deels) 's middags al op te nemen.

"We zijn ons erg bewust van de maatschappelijke druk als mensen aan een avondklok onderhevig zijn", stelt Op1-eindredacteur Bert Huisjes. "Het is vreemd om een programma op televisie te zien met een groot aantal mensen aan tafel als kijkers dat zelf thuis niet mogen. We gaan heel goed afwegen welke gasten we uitnodigen en welke gasten we een ontheffing gaan geven."

Deze aanpak geldt per direct, dus niet pas als de avondklok dit weekend ingaat, aldus Huisjes. Ook RTL-contentdirecteur Peter van der Vorst laat desgevraagd weten dat Jinek de komende tijd nog kritischer gaat selecteren. "We gaan minder gasten uitnodigen in de studio en ook vaker gebruikmaken van bijvoorbeeld videoverbindingen", meldt hij.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.