Kamermeerderheid achter latere avondklok: gaat in om 9 uur 's avonds

© ANP
DEN HAAG

De avondklok die het coronavirus moet beteugelen gaat waarschijnlijk in om 9 uur ’s avonds. D66 dient na een draai een voorstel in om dat voor elkaar te krijgen, een Kamermeerderheid steunt dat.

VVD, CU en SP steunen het voorstel in ieder geval. CDA was eerder al voor het instellen van een avondklok, ook als dat vroeger zou zijn. Zaterdagavond gaat de ’spertijd’ al in.

De vorige week nog tegenstribbelende coalitiepartij D66 opperde aan het begin van het debat in de Tweede Kamer een later begin van de avondklok, om half 10 of 10 uur ’s avonds, in plaats van de aanvankelijk geplande half 9. Demissionair premier Rutte stuurde aan op uiterlijk 9 uur.

Volgens Rutte ’kan de avondklok iets later worden ingesteld’, maar later dan 9 uur ’s avonds ziet de minister-president niet zitten. „De avondklok moet effectief zijn, dat is zo tussen 8 en 9 uur ’s avonds. Na 9 uur neemt het enorm af. Het zou in die bandbreedte kunnen.” De premier beroept zich daarbij op onderzoek van het Outbreak Management Team (OMT).

Rutte en coronaminister De Jonge maakten woensdagmiddag al bekend dat zij een avondklok willen invoeren, waarbij op een aantal uitzonderingen na niemand meer op straat mag zijn. De Tweede Kamer moest dat nog wel steunen, was de eis. De maatregel zal in ieder geval tot 9 februari van kracht zijn, al kon premier Rutte donderdag niet uitsluiten dat het langer nodig is.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.