Meer capaciteit in teststraten vanwege Britse variant

Nu de Britse variant van het coronavirus in opmars is, hebben de GGD'en besloten om de capaciteit van de teststraten op te voeren. Zij kunnen binnenkort 175.000 tests per dag uitvoeren. Nu zijn dat er 120.000. Dat heeft André Rouvoet, voorzitter van de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland, gezegd op NPO Radio 1. Hij verwacht een nieuwe toestroom in de teststraten door de Britse coronavariant. "De cijfers geven geen aanleiding om gas terug te nemen."

De testlocaties zijn momenteel niet vol. De regionale gezondheidsdiensten voerden vorige week iets minder dan 300.000 tests uit, gemiddeld iets meer dan 40.000 per dag. Dat lage aantal baart Rouvoet zorgen. "Ofwel mensen hebben geen klachten en laten zich daarom niet testen. Ofwel mensen hebben klachten en laten zich niet testen. Dat laatste speelt in elk geval een belangrijke rol, dat mensen denken: het zal wel een verkoudheid zijn." De uitbraak is namelijk nog lang niet onder controle, benadrukt de oud-politicus. "We moeten terug naar 2000 positieve tests om de situatie beheersbaar te houden." Het aantal positieve tests is de afgelopen dagen meer dan het dubbele.

Rouvoet roept mensen daarom op zich te laten testen. "Voor onze volksgezondheid en voor de bescherming van ouderen is het enorm belangrijk. De capaciteit is er, de snelheid is er, maak er gebruik van."

Gemengde gevoelens

Rouvoet liet ook weten dat hij gemengde gevoelens heeft over de avondklok. "Ik zie wat het kan doen voor het reproductiegetal van het virus, dat vind ik betekenisvol, dan moet je het niet nalaten. Maar tegelijk ben ik beducht voor de impact op de samenleving." Als Rouvoet zelf nog Kamerlid was geweest, zou hij uiteindelijk wel voor de regel hebben gestemd "met het oog op de publieke gezondheid".

De GGD voert niet alleen de coronatests uit, maar vaccineert ook medewerkers van verpleeghuizen. Binnenkort zal de GGD ook mensen uit de gehandicaptenzorg en de wijkverpleging inenten. Het kabinet maakte woensdag bekend dat de herhaalvaccinatie wordt uitgesteld. Mensen die nu een afspraak maken, krijgen niet drie maar zes weken na de eerste prik een herhaalprik. Meer mensen kunnen dan alvast hun eerste vaccinatie krijgen, is de gedachte. Rouvoet kan daar mee leven. "Bij zo'n vaccinatiecampagne, waarbij we een jaar bezig zullen zijn, moet je risico's nemen", aldus Rouvoet, die spreekt van een "gecalculeerd risico".

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.