Holocaust-herdenking Gooise Meren met documentairemaker Frenk van der Linden via livestream te volgen; Herdenking Baarn afgelast

De herdenking vindt dit jaar plaats zonder publiek.
© Archieffoto Studio Kastermans
Gooise Meren

De derde holocaust-herdenking in Gooise Meren vindt vanwege corona plaats achter de gesloten deuren van de raadszaal. Publiek kan de herdenking op dinsdag 26 januari volgen via de livestream van de gemeente.

Hoofdspreker is documentairemaker/interviewer Frenk van der Linden. Hij maakte samen met regisseur Jedrek Nadobnik de documentaire ’Ontsnapt aan Vernietiging’. De documentaire gaat over twee Joodse Nederlanders, Betty Mock en Rob Moscou, die in de oorlog hun ouders en tientallen familieleden verloren, als kind werden gered door verzetslieden en elkaar als geadopteerde kleuters ontmoetten in een Gooise familie.

Op reis

Tot op de dag van vandaag onderhouden zij een intensieve band. Met hen gaan de filmmakers op reis door hun leven, door de archieven en door Israël. Beide hoofdpersonen zijn bij de herdenking aanwezig, net als burgemeester Han ter Heegde en Richard Mouw, voorzitter van het organiserende Holocaust Comité Gooise Meren.

Annet Betsalel van het Holocaust Comité kijkt terug op één van de andere initiatieven van het comité: de realisatie van een historische fietsroute ’Gedenkroute 75 jaar bevrijding’ door Gooise Meren. Aansluitend wordt bij de Holocaust-plaquette een minuut stilte gehouden. De herdenking begint vanwege de avondklok om 20.00 uur.

Inzamelingsactie Baarn

De holocasut-derdenking in Baarn is vanwege de corona-maatregelen volledig afgelast. De bedoeling was om de slachtoffers van de Holocaust zondag 31 januari te herdenken bij het Joods monument op het Stationsplein. Het Baarnse 4 en 5 mei comité verwijst naar de tv-uitzending van de Nationale Herdenking in Amsterdam. Het Baarnse comité start wel een inzamelingsactie met als doel de vermelding van de naam van de 45 Baarnse Holocaust-slachtoffers op het Holocaust Namenmonument in Amsterdam mogelijk te maken. Zie www.4en5meibaarn.nl

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.