In ruim twintig jaar niet zo weinig huizen te koop in NVM-regio ’t Gooi. ’Woningmarkt nog meer oververhit’

Hilversum

Het aanbod aan koopwoningen in het Gooi en omstreken is in het vorige kwartaal gedaald naar het laagste niveau in ruim twintig jaar. Daarbij stegen de verkoopprijzen ongekend hard en hebben we volgens de NVM te maken met een weer meer oververhitte woningmarkt.

Uit de recente cijfers van de makelaarsclub blijkt dat er in de laatste drie maanden van het vorige jaar in dit gebied veel huizen zijn verkocht. De verkoop is volgens de NVM opgestuwd doordat de coronapandemie het thuis werken en thuis recreëren heeft gestimuleerd. Dat heeft geleid tot een toename van de verkoop van met name vrijstaande woningen. Er was én er is meer vraag dan aanbod zodat het Gooi nu de krapste woningmarkt sinds 1999 heeft. Door deze grote krapte vond een deel van de potentiële verkopers geen geschikte woning, en zette daarom ook het eigen huis niet te koop. Daarom doet de NVM een beroep op de lokale overheden om ’vraag gestuurd bouwen’ mogelijk te maken en huizen te bouwen voor specifieke doelgroepen.

Het totaal aantal transacties in het Gooi - onder de NVM-regio vallen Hilversum, Baarn, Blaricum, Eemnes en Laren, Gooise Meren, Huizen, Weesp en Wijdemeren (ten dele) - steeg in het laatste kwartaal van 2020 met ruim 10 procent: 1161 woningen wisselden van eigenaar. Het grootste ’verloop’ was te zien bij de appartementen. Daarvan werd er maar liefst 294 verkocht, een stijging van ruim 22 procent.

Verkoopprijs

Ook de gemiddelde verkoopprijs ging omhoog. Die steeg met 7.6 procent naar iets boven dan vijf ton. Met name twee-onder-eenkapwoningen en hoekwoningen brachten meer geld op. Nieuwe eigenaren waren bereid om daarvoor gemiddeld respectievelijk 665.000 en 475.000 euro neer tellen. De NVM noteert dat er in het laatste kwartaal van 2020 ruim een kwart minder woningen te koop stonden dan in hetzelfde deel van 2019.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.