Sportpark Bredius in Muiden krijgt een circulaire sporthal, dus zonder lijmen, kitten en tegels én energieneutraal

De beoordelingscommissie was te spreken over het goed toepasbare ontwerp, de verhouding tussen de houten plint met de overstekken en ‘de doos’ die daarboven uitsteekt en de mooie overgang en goede relatie tussen binnen en buiten.
© Artist impression Lichtstad Architecten
Muiden

Op het Muider sportpark Bredius komt een circulaire sporthal. Rots Bouw bv uit Aalten kwam als beste uit de bus bij de aanbesteding. Dit bedrijf scoorde het hoogst als het gaat om het ontwerp en om het toepassen van circulaire bouwmaterialen. Het ontwerp is van Lichtstad Architecten uit Eindhoven. Rots Bouw bouwde eerder een circulaire sporthal in Wageningen. De verwachting is dat de bouw in Muiden in september dit jaar kan starten.

De sporthal wordt twee laags, met onderin ruimte voor kleedruimtes en een kantine en bovenin de sportzaal die opgedeeld kan worden in twee zalen. De beoordelingscommissie was te spreken over het goed toepasbare ontwerp, de verhouding tussen de houten plint (begane grond) met de overstekken en ’de doos’ die daarboven uitsteekt en de mooie overgang en goede relatie tussen binnen en buiten. In de commissie voor het ontwerp zaten vertegenwoordigers van de gemeente, de stadsraad Muiden en SC Muiden. Er komt een lift, zodat de sportzalen ook toegankelijk zijn voor mindervaliden.

De sporthal komt op sportpark Bredius waar nu al vier sportvelden liggen. De sporthal is nodig voor de gymlessen van de scholen in Muiden, waaronder voor de nieuw te bouwen school in De Krijgsman.
© Artist impression Lichtstad Architecten

Circulair bouwen

De sporthal wordt zo circulair mogelijk gebouwd, dat was een belangrijke eis bij de aanbesteding. Dat houdt in dat er duurzame materialen worden toegepast, dat materialen weer los te maken zijn van elkaar (dus geen lijmen en kitten) en herbruikbaar zijn aan het einde van de levensduur. Zo komen er bijvoorbeeld geen tegels op de vloeren in de kleedkamers, gangen en horeca, maar zal de betonvloer worden afgewerkt met plantaardige olie om vuilaanhechting te voorkomen. De sporthal is ontworpen om energieneutraal te functioneren, daarvoor ontwerpt Breman Utiliteit de energiezuinige installaties en zonnepanelen op het dak en warmtepompen.

De sporthal komt op sportpark Bredius waar nu al vier sportvelden liggen. De sporthal is nodig voor de gymlessen van de scholen in Muiden, waaronder voor de nieuw te bouwen school in De Krijgsman. De sporthal biedt ook ruimte voor wedstrijdsporten als zaalvoetbal en zaalhockey. SC Muiden wordt hoofdgebruiker. In de sporthal worden op de begane grond ook de kleedkamers voor de buitensportvelden van de hockey en voetbal ondergebracht en er komt een kantine.

In de periode tussen februari en juli wordt het ingediende ontwerp verder uitgewerkt naar een uitvoeringsontwerp. Dit gebeurt in een bouwteam waarin ook een vertegenwoordiger van de toekomstige gebruiker SC Muiden meedenkt. De verwachting is dat de bouw in september kan starten en dat de sporthal voor de zomer van 2022 klaar is. Voor het beheer van de sporthal zijn gesprekken opgestart met SC Muiden.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.