De spitsfile is weg bij Leiden, Amsterdam en Utrecht, Haarlem is de drukste stad

In 2019 was de drukste ochtendspits nog te vinden bij Leiden, de file verdween vorig jaar.
© Archieffoto
Amsterdam

Door de uitbraak van het coronavirus zijn de ochtendspits en de avondspits bijna helemaal verdwenen. Wie vorig jaar in de spits moest rijden, was 32 procent eerder thuis dan in 2019. Vooral bij Utrecht, Amsterdam en Leiden liepen mensen veel minder vertraging op. Dat meldt navigatiemaker TomTom in zijn jaaroverzicht.

Het is niet zeker dat het zo rustig blijft, stelt het Nederlandse bedrijf. Daarvoor is een ’gezamenlijke en bewuste verandering van het reisgedrag’ nodig, waarbij mensen daadwerkelijk meer thuis gaan werken, flexibele werktijden hebben en waarbij ’verkeersgegevens worden gebruikt om te bepalen wat de beste tijd is om in de auto te stappen’. Volgens TomTom hoeven de snelwegen en andere wegen dan niet te worden uitgebreid ’waardoor miljarden euro's worden bespaard’.

De drukste plek in Nederland is Haarlem. Wie daar op pad is, heeft gemiddeld 25 procent extra reistijd nodig. Dat betekent dat mensen voor een rit die normaal gesproken een uur zou duren, gemiddeld een kwartier langer onderweg zijn. Den Haag staat tweede, gevolgd door Nijmegen, Leiden en Groningen. Amsterdam is elfde, Eindhoven twaalfde. Almere is op het Spaanse Cádiz na de rustigste stad van Europa.

In 2019 had Leiden nog de twijfelachtige eer de stad te zijn met de meeste vertraging. Automobilisten moesten daar toen rekening houden met gemiddeld 30 procent extra reistijd. In de ochtendspits was de gemiddelde vertraging bij Leiden dat jaar zelfs 62 procent. Een rit van een uur kostte 37 minuten extra.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.