Ook grootschalige coronatest in Bunschoten

De GGD gaat ook grootschalig op corona testen in Dronten, Bunschoten en in de Rotterdamse wijk Charlois, omdat het virus daar snel om zich heen grijpt. Dat zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dinsdag tijdens een persconferentie.

Maandag werd bekend dat de GGD alle inwoners in de Zuid-Hollandse gemeente Lansingerland oproept voor een test, ook als ze geen klachten hebben.

Lees ook: Lockdown verlengd tot en met 9 februari, grote zorgen over Britse coronavariant

Aanleiding voor die keuze was een uitbraak met de 'Britse variant' van het coronavirus op een basisschool in die gemeente. Vanaf woensdag krijgen inwoners van de gemeente een uitnodiging in de bus. Wanneer de bewoners van de andere plaatsen een oproep kunnen verwachten, is nog niet bekend.

Door ongeacht klachten op grote schaal mensen te testen, moet er beter inzicht komen in de verspreiding van het virus. Niet iedereen die besmet is, heeft klachten. Wel kunnen zij het virus overdragen. Grootschalig testen zonder klachten moet hen in beeld brengen, zodat zij in quarantaine kunnen en het virus niet verder verspreiden.

In onder meer Slowakije, Oostenrijk en het Britse Liverpool werd eerder al massaal getest. Hier werden mensen ontdekt die niet wisten dat ze besmet waren. Eind november kondigde De Jonge aan dat ook in Nederland dit soort grootschalige testcampagnes komen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.