Burgemeester Hilversum verdedigt afbreken demonstratie tegen lockdown: ’De menigte werd opgezweept en ging dansen’

Het beeld vanuit de lucht om 14.36 uur van de verdeling van de deelnemers op het Marktplein.
© Foto politie Hilversum
Hilversum

Burgemeester Pieter Broertjes greep zondagmiddag tijdens de lockdown-demonstratie in omdat omstreeks kwart over drie ’s middags de gemoedelijke stemming omsloeg. ,,Er werd door de organisatie harde housemuziek ten gehore gebracht”, schrijft hij aan de gemeenteraad. ,,De menigte werd opgezweept en ging dansen. Hiermee werd én de anderhalve meter maatregel én de geluidsafspraak duidelijk overtreden.”

Broertjes meldt verder onder meer dat ’Nederland in Opstand’ op dinsdag 20 december officieel de demonstratie had aangemeld. Het ging om een protest ’tegen de lockdown, de coronamaatregelen, kinderrechten en vrouwenrechten’. Demonstreren in tijden van een zware lockdown zette de burgemeester naar eigen zeggen voor een groot dilemma.

,,Demonstreren is een grondrecht. Maar met de ziekenhuizen vol, overbelaste zorgmedewerkers en vele burgers en ondernemers die worstelen met de beperkende maatregelen, is de volksgezondheid nog meer dan in andere tijden een prioriteit.”

NOS-gebouw

Vandaar dat aan de organisator van de betoging een reeks randvoorwaarden werden opgelegd. Het ging met name om strenge voorschriften in verband met de coronamaatregelen, maar ook wat betreft het karakter van de demonstratie. Het mocht geen festival of (muziek)evenement worden. Er werden maximale geluidsgrenzen afgesproken (65 Dba).

De geplande mars naar het NOS-gebouw heeft Broertjes verboden. ,,Het handhaven van de anderhalve meter afstand in een bewegende groep is veel moeilijker dan bij een statische bijeenkomst.” Verder werd de geplande eindtijd - vanwege de invallende duisternis - teruggebracht van vijf na vier uur ’s middags. ,, De organisator was bereid om zich te houden aan alle door mij opgelegde randvoorwaarden voor zijn betoging.”

Politiedrone

Zondagochtend heeft de gemeente 600 cirkels op het Marktplein aangebracht met een onderlinge afstand van anderhalve meter. Tijdens de demonstratie zijn er steeds geluidsmetingen gedaan en werd door een politiedrone vanuit de lucht in de gaten gehouden hoe de afstand tussen de deelnemers op het plein was.

,,Er is gedurende de betoging door de organisator meerdere malen opgeroepen om de anderhalve meter in acht te houden. Dit resulteerde vaak in het meer afstand houden tot elkaar.”

Opruiing

Na drie uur sloeg de gemoedelijke stemming volgens Broertjes om. ,,Er werd door de organisatie harde housemuziek ten gehore gebracht. De menigte werd opgezweept en ging dansen. Hiermee werd én de anderhalve meter maatregel én de geluidsafspraak duidelijk overtreden.”

In overleg met de politie en het Openbaar Ministerie besloot de burgemeester de betoging per direct te beëindigen. Rond vijf voor half vier is dit vanaf het podium gemeld en werden de deelnemers opgeroepen om naar huis te gaan. Tegen vier uur was bijna iedereen weg. ,,Er hebben zich er verder geen ongeregeldheden voorgedaan.” Wel hield de politie tegen vieren een man aan voor opruiing.

Druktemeter

De druktemeter van het Hilversumse centrum - zo meldt Broertjes ten slotte - gaf op het hoogtepunt - omstreeks twee uur ’s middags - circa 350 personen aan, terwijl zo’n 50 (omwonenden) op een zondagmiddag gebruikelijk is. Dat betekent dat er 250 tot 275 deelnemers waren op het hoogtepunt van de betoging. ,,De overige aanwezigen betrof dan personeel van hulpdiensten, de gemeente en de media.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.