Demonstratie tegen lockdown op Marktplein Hilversum start haast gemoedelijk. Paar honderd aanhangers Nederland in Opstand komen samen. ’Ik heb een fucking schijthekel aan afstand houden’ [video]

Verslaggever Slijptol van PowNews is zijn opvallend roze plopkap als snel kwijt. Op het podium krijgt hij die terug.
© STUDIO KASTERMANS/BEN DEN OUDEN
Een paar honderd soms apart uitgedoste aanhangers van Nederland in Opstand staat op het Marktplein in Hilversum.
© Foto STUDIO KASTERMANS/BEN DEN OUDEN
1/2
Hilversum

Als Tinus Koops zondagmiddag om half twee de microfoon pakt staan er zo’n driehonderd mensen op het Marktplein in Hilversum. Niet keurig in de witte cirkels op anderhalve meter van elkaar, maar de sfeer is gemoedelijk. De demonstratie van Koops organisatie Nederland in Opstand die tegen de lockdown is, is begonnen.

De politie aan de rand van het Marktplein kijkt rustig toe. Een enkele aanhanger van Nederland in Opstand geeft elkaar een uitdagende knuffel. Maar die zijn op een hand te tellen. Koops roept een paar keer nadrukkelijk op om goed afstand te houden omdat de gemeente Hilversum dat belangrijk vindt. Hij zelf niet, zegt hij. ,,Ik heb daar een fucking schijthekel aan zoals jullie weten. Ik ben de grootste knuffelkoning.”

(Tekst gaat door onder de foto)

De cirkels worden niet allemaal even goed gebruikt.
© foto: mediahuis

In de week dat boze aanhangers van Trump in Washington het Capitool bestormen, komen boze aanhangers van Nederland in Opstand naar Hilversum. Logisch dat er bij burgemeester Pieter Broertjes spanning is of het allemaal goed gaat. Vanuit het politiebureau volgt hij de demonstratie. De uitnodiging van Tinus Koops om op het podium te komen heeft hij afgeslagen. Net als de NOS. ,,We hebben de eindredacteur gevraagd om hier te verschijnen, maar hij heeft de ballen niet”, schreeuwt Koops zijn aanhangers toe. Applaus volgt. Het zijn de inmiddels bekende standpunten van de betogers tegen de lockdown.

Een paar honderd demonstranten tegen de lockdown zijn zondagmiddag op het Marktplein in Hilversum
© foto Mediahuis

Rond twaalf uur druppelen de eerste demonstranten langzaam het plein op. Het zijn er niet meer dan tien nog. Tinus Koops loopt dan rustig over het Marktplein. Hij heeft de ME net weggestuurd, zegt hij. ,,Nergens voor nodig. Ze zouden niet komen was ons gezegd.” De busjes van de speciale politie-eenheid rijden langzaam in de omgeving van het Marktplein. Mout-eigenaar Jerry de Vries komt een kijkje nemen. Hij was zaterdag not amused toen hij ontdekte dat de organisatie een foto van zijn foodhall had gebruikt op het pamflet om mensen op te roepen naar Hilversum te komen. ,,Het ziet er rustig uit”, constateert hij.

Voor het podium hebben zich dan hooguit honderd mensen verzameld. Een enkeling uitgedost in aparte kleding. Een man behangen met tientallen fietslampjes en een helm in zilverfolie gepakt op zijn hoofd. Een vrouw verkleed als boom met mondkapjes op haar gewaad genaaid.

(Tekst gaat door onder de video)

En dan duikt ineens Slijptol, oftewel verslaggever Mark Baanders van PowNews voor het podium op. Hij is al snel zijn knalroze plopkap van zijn microfoon kwijt, iemand verdwijnt er mee op het podium. Er ontstaat een gespeelde animositeit tussen de mannen op het podium en even later staat Slijptol gezellig op het podium naast Koops.

Het tekent de sfeer tijdens het eerste uur van de demonstratie. Tot vier uur zondagmiddag mogen de demonstranten op het Marktplein muziek luisteren en protesteren. Ook Willem Engel, de voorman van Viruswaarheid komt spreken.

(Tekst gaat door onder de foto)

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.