Youp van ’t Hek tekent petitie tegen bomenkap in Borrebos bij Soestdijk; ’We hebben het gecheckt, het is geen grap. Ook tv-weerman Reinier van den Berg is solidair met ons’

Youp van ’t Hek groeide op in Naarden.
© Foto ANP
Baarn

Cabaretier Youp van ’t Hek heeft de petitie getekend tegen de bouw in het Borrebos naast Paleis Soestdijk. ,,Om één uur ’s nachts kreeg ik ineens een piepje op mijn mobiel van een mede-actievoerder, dat hij erbij stond. Het is superleuk”, zegt woordvoerster Marianne Beekmans van de actie behoud het Borrebos.

,,Het is geen grap hoor. We hebben het wel even gecheckt. Eerder kregen we een ondertekening van ’B. van Oranje uit Lage Vuursche’, maar dat was natuurlijk humoristisch bedoeld. De steunbetuigingen komen uit het hele land. Een andere bekende naam is tv-weerman Reinier van den Berg”, aldus Beekmans.

Prinsessen

De teller staat inmiddels op 3418 handtekeningen. De prinsessen Irene en Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven hebben niet getekend. Zij hebben zich al eerder publiekelijk uitgelaten tegen de bomenkap voor woningbouw bij hun oude paleis.

Marianne Beekmans bij de Naald recht tegenover Paleis Soestdijk.
© Archieffoto Studio Kastermans

De petitie wordt overhandigd aan de gemeenteraad in maart bij de behandeling van de ingediende zienswijzen tegen het voorontwerpbestemmingsplan.

De actiegroep zegt met klem niet tegen alle plannen voor het Landgoed Paleis Soestdijk te zijn, maar vindt de huidige opzet van de MeyerBergman Erfgoed Groep (MBEG) te groot. ,,Je ziet in de coronatijd al hoe groot de druk op de natuur is in Lage Vuursche en bij Kasteel Groeneveld. Ook de Biltseweg stond dit weekeinde vol auto’s bij de ingang van het bos. Die recreatiedruk wordt door bouw in het Borrebos alleen maar groter. Zeker nu er gezegd wordt dat het coronavirus niet de laatste pandemie is.”

Beekmans verwacht dat mensen ’gek’ worden als zij de ’kaalslag’ zien bij de bouw. ,,De schade aan boomwortels zal ook groot zijn door de aanleg leidingen en riolering.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.