'Aantal doden door etnisch geweld Ethiopië loopt op tot ruim 200'

Bij een gewelduitbarsting in het westen van Ethiopië zijn woensdag zeker 207 mensen om het leven gekomen. Dat meldden de autoriteiten in de regio Benishangul-Gumuz vrijdag. Ze zeggen zich te baseren op informatie van de Ethiopische strijdkrachten. Amnesty International en de Ethiopische Mensenrechtencommissie repten eerder van ruim honderd doden door het geweld, dat etnisch gemotiveerd zou zijn.

Volgens Amnesty International hebben gewapende groepen woensdag mensen uit gemeenschappen van etnische minderheden als de Amhara, Oromo en Shinasha gedood. Ook zouden er tientallen huizen in brand zijn gestoken.

Volgens de autoriteiten in Benishangul-Gumuz hebben de Ethiopische strijdkrachten daarna zeker veertig bewapende mannen gedood die vermoedelijk bij de aanvallen op de minderheden waren betrokken.

Sinds september zijn de gemeenschappen van de Amhara, Shinasha en Oromo geregeld het doelwit van aanvallen door gewapende groepen. Amnesty roept de Ethiopische regering op actie te ondernemen tegen het etnisch geweld.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.