160 passagiers stranden toch nog in Newcastle vanwege gemuteerd coronavirus, ferry’s mogen alleen maar vracht meenemen

Ivo Laan
IJmuiden

Nadat passagiersvluchten vanochtend werden stilgelegd, mogen nu ook ferry’s geen passagiers meer meenemen vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland. Rederijen zijn passagiers van boord aan het halen. Dit nadat in Engeland een gemuteerde variant van het coronavirus werd ontdekt.

,,Voor ons gaat het om zo’n 160 passagiers die in Newcastle van boord gehaald worden’’, zegt een woordvoerder van DFDS van de veerdienst IJmuiden-Newcastle. ,,Daar zitten ook Nederlandse passagiers bij die via IJmuiden naar Nederland wilden.’’

Vandaag was de veerboot nog de enige mogelijkheid om naar Engeland te komen nadat Nederland het luchtruim sloot voor passagiersvluchten vanuit Groot-Brittannië. Een veerboot die vanavond nog vertrekt vanuit IJmuiden mag nog gewoon nog doorvaren naar Engeland, zegt de woordvoerder. Maar DFDS neemt geen nieuwe passagiersboekingen meer aan voor de komende dagen omdat de verwachting is dat die route ook wordt afgesloten. Vrachtverkeer mag wel doorgaan. Vanwege de broeierige Brexitonderhandelingen is het druk op de veerboten naar Engeland.

Hugo de Jonge zei eerder nog dat het vanwege juridische redenen wat langer duurde om de ferry’s stil te leggen.

De mutatie van het coronavirus die in het Verenigd Koninkrijk is ontdekt, is ook vastgesteld in Nederland. Om verdere verspreiding van de nieuwe variant te voorkomen heeft het kabinet een verbod ingesteld voor het vliegverkeer met passagiers vanuit het Verenigd Koninkrijk. Ook kunnen er voorlopig geen treinen meer rijden. De Belgische regering heeft aangegeven dat de Eurostar vanuit Londen België niet meer in mag.

We komen graag in contact met passagiers die in Newcastle gestrand zijn, of met mensen in Nederland die juist niet meer naar Engeland kunnen. Ben (of ken) jij een van hen? Neem contact met ons op via nieuwsdienst@mediahuis.nl.

Lees ook: Julius moest halsoverkop van boord in Newcastle: ’Een gênante vertoning’

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.