Soest stelt bospad Schapendrift open als extra parkeerterrein bij extreme coronadrukte in bossen en duinen, maar alleen als allerlaatste redmiddel

Grote drukte bij de Soester Duinen, eerder dit jaar.
© archieffoto studio kastermans
Soest

Het bospad Schapendrift van Soest-Zuid richting de Soester Duinen gaat bij grote coronadrukte dienst doen als reserve-parkeerterrein. Dat heeft de gemeente Soest besloten. Soest denkt op het pad zo’n veertig tot zestig auto’s kwijt te kunnen.

Sinds coronabeperkingen ons land in de greep houden is de druk op de natuurgebieden enorm toegenomen. Ook de bossen en duinen rond Soest trekken dit jaar opvallend veel meer bezoekers dan andere jaren. Volgens de gemeente is Soester natuur op zich groot genoeg om de drukte aan te kunnen maar blijken de parkeerterreinen steevast te krap, zeker als er ook nog anderhalve meter afstand bewaard moet worden. De parkeerterreinen zijn het afgelopen jaar dan ook diverse keren noodgedwongen afgesloten geweest.

Soest denkt met het openstellen van een deel van de Schapendrift de druk een beetje van de ketel te kunnen halen. De gemeente geeft daarbij wel aan dat het om een uiterste optie gaat. Pas als alle normale terreinen vol zijn kan de Schapendrift in beeld komen las laatste redmiddel. De gemeente schat de belasting voor de natuur in als minimaal.

De Schapendrift is normaal gesproken voor autoverkeer afgesloten met een slagboom. Deze slagboom kan in de toekomst bij extreme drukte worden geopend door verkeersregelaars, die de auto’s verder ook begeleiden. Met dranghekken wordt voorkomen dat de auto’s niet te ver de natuur in rijden, alleen de eerste 250 meter van het pad wordt namelijk opengesteld.

Soest blijft trouwens ook in de toekomst een beroep doen op de verkeersregelaars van Traffic Support. Volgens de gemeente zijn de ervaringen van het afgelopen jaar positief. Soest schat in dat de inzet van de verkeersregelaars de gemeente dit jaar zo’n 70.000 euro kost.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.