Internationaal hof: levenslang voor moordenaar Libanese premier

Het door de VN gesteunde Libanon-Tribunaal (TSL) in Leidschendam heeft een nog steeds voortvluchtige Libanees tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegens de moord op de Libanese ex-premier en miljardair Rafik Hariri. Volgens de rechter van het tribunaal, David Re, verdient de veroordeelde Salim Ayyash vijf keer levenslang.

Ayyash is een van de vier mensen die het in 2007 opgerichte hof heeft vervolgd en berecht. De hoofdverdachte in de moordzaak waar het TSL uitsluitend mee bezig is geweest, Moustafa Badreddin, is al lang overleden. De andere drie beklaagden zijn vrijgesproken. Alleen Ayyash werd in augustus schuldig bevonden.

Ayyash zou net als de andere beklaagden lid zijn van de Libanese sjiitische beweging Hezbollah en medeverantwoordelijk voor de moord op Hariri. Die kwam in februari 2005 samen met 21 anderen in het centrum van Beiroet om het leven door een aanslag met een autobom.

Hezbollah, de belangrijkste spreekbuis van de grootste bevolkingsgroep, de sjiieten, ontkent iets te maken te hebben met de aanslag. Ze stelt dat het tribunaal een politieke farce is. Mede daarom zijn de vier beklaagden nooit opgepakt. De moord op Hariri leidde destijds tot grote verontwaardiging en protesten in Libanon en leidde na dertig jaar tot terugtrekking van de Syrische troepen uit het land. Het TSL is ook in Libanon omstreden door de kosten die het maakt.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.