Poolse supermarkteigenaar: geef alle winkels politiebeveiliging

De eigenaar van meerdere Poolse supermarkten in Nederland wil dat alle winkels politiebeveiliging krijgen. "Ik voel mij helemaal niet goed, we zijn bang", zegt de supermarkteigenaar die uit veiligheidsoverweging anoniem wil blijven. "Ik ben niet bang voor de zaak, maar er wonen mensen boven de zaak en we zijn bang dat ze iemand doden. Het is terreur wat deze mensen doen."

Dinsdag en woensdag waren er explosies bij winkels met de naam Biedronka in Heeswijk-Dinther, Aalsmeer en Beverwijk. De winkels zijn geen onderdeel van een keten, maar dragen alleen dezelfde Poolse naam. Wie achter de explosies zit en wat het motief is, is nog onbekend. De winkel in Heeswijk-Dinther waar dinsdagochtend een explosie was, is van de compagnon van de supermarkteigenaar. Ook hij heeft geen idee wie erachter zit. "Ik weet het echt niet. Ik ben gaan nadenken met wie we problemen hebben, maar ik weet het niet. Gisteravond was de explosie in Beverwijk, die eigenaar kennen wij niet."

Zelf heeft de man nog drie winkels, maar waar die zijn wil hij uit angst niet bekendmaken. Hij heeft zelf beveiligingsmaatregelen genomen, maar wil dat bij alle panden politiebeveiliging komt. "Wij gaan naar huis, maar iedereen die erboven woont moet goed beveiligd worden."

'Snappen dat mensen zich zorgen maken'

Later in de middag is er contact geweest met politie over extra beveiliging. "Ze hebben mij gezegd: Je kan bellen naar 112 als je iets ziet bij de winkel of anderszins problemen krijgt. Geen problemen, en ook ‘s avonds na zes uur zijn wij extra aanwezig." Dat geldt voor alle drie zijn locaties, vertelt de eigenaar.

De Biedronka in Ede heeft ook contact gehad met de politie en kan na sluiting op extra beveiliging rekenen, vertelt een medewerker. De politie Noord-Holland zegt extra alert te zijn bij de Biedronka-winkels in de regio. Zowel in Haarlem als in Beverwijk, waar woensdagochtend een explosie was, heeft zij een bezoek gebracht "omdat we snappen dat mensen zich zorgen maken". Van extra beveiliging is geen sprake, maar "uiteraard zijn we alert, niet alleen hier maar in alle eenheden. Denk daarbij aan het meegeven in briefings en als er tijd is en een auto in de buurt is, een extra keer langs te rijden".

Ook de Limburgse politie is extra alert, zegt een woordvoerder. "We kennen de locaties van deze winkels en zijn daar extra alert en waakzaam", zei ze. "Maar we doen nooit uitspraken over de omvang van onze inzet."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.