Burgemeester Beverwijk: explosie staat niet op zichzelf

De explosie woensdagochtend vroeg bij een Poolse supermarkt in Beverwijk lijkt niet op zichzelf te staan, zegt burgemeester Martijn Smit van Beverwijk. De burgemeester stond woensdag begin van de middag de pers te woord bij het winkelcentrum waarin de supermarkt is gevestigd. Dinsdag vond in Aalsmeer ook een explosie plaats bij een Poolse supermarkt, die volgens de laatste informatie dezelfde eigenaar heeft als de winkel in Beverwijk.

Smit heeft geen contact met de eigenaar van de supermarkt in winkelcentrum de Beverhof. "Over het onderzoek kan ik geen mededelingen doen", zegt hij. "Ik weet alleen dat dit niet op zichzelf lijkt te staan." Ambtenaren van de gemeente Beverwijk hebben contact met hun collega's in Aalsmeer. Wat er onderling wordt besproken wil de burgemeester niet zeggen.

Smit had geen enkel vermoeden dat de supermarkt in zijn plaats ook doelwit zou kunnen worden van een explosie. Eerder op de dag sprak hij van "een aanslag". Wat hij daarmee precies bedoelde, is niet duidelijk. "Een explosief bij een pand, dat noem ik een aanslag", zei hij woensdagmiddag. "Ik vind dat zeer grof geweld." Bij de explosie raakte niemand gewond. Het winkelcentrum was nog niet geopend op het moment van de ontploffing, maar de naastgelegen markt werd al wel opgebouwd. Het had volgens de burgemeester dan ook "nog veel erger kunnen aflopen".

Er zijn nog meer Poolse supermarkten in Beverwijk, maar of daar extra veiligheidsmaatregelen worden getroffen hangt af van het politieonderzoek, dat nog in volle gang is.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.