Premium

Huizer en Spakenburgse botters zitten te springen om coronasteun; ’Niet of nauwelijks inkomsten maar de kosten voor onderhoud lopen wel gewoon door’

Hoewel er dit seizoen maar weinig is gevaren met de botters, en er daardoor weinig inkomsten zijn binnengehaald, gaat het onderhoud gewoon door. Momenteel wordt in een tent op het terrein aan de Botterwerf in Huizen gewerkt aan de bodem van een van de schepen van de stichting.
© Foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden
Huizen

De Huizer botters gaan nog niet kopje onder, maar dat is eerder ondanks dan dankzij het geld dat de regering heeft bestemd voor ’de bruine vloot’. ,,Vanuit de Rijksoverheid is nog helemaal niets gekomen’’, laat vice-voorzitter Patrick Poelmann van de stichting weten. Voorzitter Marc Schoonebeek van de Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg (veertig schepen) heeft zijn hoop vooral gevestigd op de provincie. ,,De wil is er,wel maar het is ingewikkeld om het in de juiste vorm te gieten."

Het varend erfgoed lijkt tot nog toe tussen de wal en het schip te vallen. Hoewel er in augustus vanuit Den Haag zo’n 15 miljoen euro is vrijgemaakt voor de bruine vloot is er nog geen cent van dat bedrag uitgekeerd. ,,Er zitten momenteel allemaal ambtenaren vanuit huis te rekenen en te bedenken hoe het geld verdeeld moet worden. En aan welke eisen een aanvraag moet voldoen’’, zo denkt Poelmann van de Stichting Huizer Botters. Een andere verklaring waarom er nog geen geld is vrijgekomen heeft hij niet.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.