Luchtverkeersleiding: ’Update zorgt voor minder overlast Kaagbaan’

© ANP
Schiphol

Een update van het luchtverkeersleidingssysteem zorgt sinds donderdag voor een betere doorstroming van vliegverkeer boven zuidwest Nederland en minder geluidshinder.

Belangrijke verbeteringen voor omwonenden en luchtvaartmaatschappijen, zegt Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL).

De vertrekroute vanaf de Kaagbaan is boven Bodegraven in overleg met deze gemeente en Omgevingsraad Schiphol iets verlegd waardoor geluidshinder afneemt. Overigens voor een kleine groep mensen: de verlegde route levert per saldo 118 ernstig gehinderden minder op. Maar alle beetjes helpen, is de gedachte. Directeur Michiel van Dorst van LVNL: ,,Ook in deze tijd waarin het verkeersaanbod sterk is verminderd, blijft LVNL zich inspannen om geluid en uitstoot in de omgeving van Schiphol terug te dringen.’’

Voor luchtvaartmaatschappijen is de optimalisatie van sector 3, het drukste en meest complexe gebied van het Nederlandse luchtruim in het zuidwesten van het land, een belangrijke verbetering. De ingreep zorgt voor een betere doorstroming van vertrekkend en naderend vliegverkeer op de luchthavens Schiphol, Eindhoven, Rotterdam én Brussel.

De routes zijn verlegd en uit elkaar gehaald waardoor vluchten elkaar minder in de weg zitten. Door deze modernisering kunnen de luchtvaartmaatschappijen beter plannen, zijn er minder vertragingen in het luchtruim en kunnen vliegtuigen een optimaler profiel vliegen wat leidt tot minder uitstoot van CO2.

In de herziening zijn ook een aantal kleinere wijzigingen meegenomen, waarvan er één relevant is voor de directe omgeving van Schiphol. Politie- en traumahelikopters die vanuit oostelijke richting Schiphol naderen, mogen - als bepaalde baancombinaties op Schiphol in gebruik zijn voortaan hoger gaan vliegen (zo’n 300 meter) en bovendien wordt daarbij meer het tracé van de A9 gevolgd. Deze wijziging maakt de operatie minder complex en doordat er hoger gevlogen mag worden, hebben omwonenden minder geluidshinder van helikopterverkeer.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.