Privépakjes op je werk laten brengen. Mag dat?

Op het werk van Kim (38) is gedonder over pakjes voor privé-gebruik. Mogen spullen die niks met het werk te maken hebben daar toch worden bezorgd? Reageren kan via dtv@mediahuis.nl

„Ik ben chef van een vestiging waar veel mensen werken. Ons filiaal draait als een trein en de onderlinge sfeer is goed. Dat komt volgens mij vooral omdat ik onze medewerkers vrijheid geef. Door die aanpak boeken we prima resultaten. Het ziekteverzuim is laag en als er iemand met pensioen gaat, dragen onze medewerkers zelf kennissen, familie of buren als nieuwe collega aan.

Helaas zetten nieuwe richtlijnen van het hoofdkantoor de sfeer bij ons filiaal flink op zijn kop. In die richtlijnen staat onder meer dat er voortaan geen pakjes voor privépersonen meer op de zaak mogen worden bezorgd. De leiding vindt dat daarmee werktijd verloren gaat, omdat er tussendoor collega’s naar de receptie lopen om hun spullen op te halen en voor ontvangst te tekenen. Bovendien gebeurt het dat medewerkers de pakjes openmaken om te controleren of hun bestelling in orde is, wat ook weer tijd kost. Aan de ene kant begrijp ik de maatregel van het hoofdkantoor, want er sijpelt op deze manier natuurlijk kostbare werktijd weg. Als leidinggevende hoor ik dat ook duidelijk te maken aan mijn team. Toen ik dat deed, kreeg ik een golf van kritiek over me heen. Terechte kritiek, denk ik. Want als je in mijn hart kijkt, weet je dat ik het overdreven regelgeving vind. Bij ons worden immers hooguit een paar pakjes per dag bezorgd. Vooral voor vrouwen die overdag werken en dan dus thuis geen internetbestellingen kunnen ontvangen, is dat belangrijk. Zeker nu de feestdagen voor de deur staan en ze cadeautjes voor hun familie hebben besteld, is het praktisch om die pakjes bij hun werk te laten afleveren.

Daar komt bij dat er bij anderen ook werktijd verloren gaat, zeggen ze als verdediging. Zo zijn er collega’s die tussendoor steeds rookpauzes nemen. Anderen lopen regelmatig met hun telefoons naar de gang om daar privégesprekken te voeren.

Stilletjes vind ik ook dat de kopstukken boter op hun hoofd hebben, met hun pakjesverbod. Want als ik bij het hoofdkantoor kom voor vergaderingen zie ik ook collega’s die niet met hun werk bezig zijn. Ik zag ze hun belastingpapieren van thuis op hun werk kopiëren, ik zag ze in de gang staan te bellen met het thuisfront en ik weet zeker dat ze vanaf hun werkplek privémailtjes versturen.

Dus stilletjes denk ik dat ik dat pakjes-afleveringsverbod van de kopstukken aan mijn laars lap. Want juist omdat ik dit soort dingen door de vingers zie en mijn mensen een beetje vrij laat, werken de medewerkers graag voor mijn filiaal. Maar ik besef dat dit geen sterk verweer is als iemand van het hoofdkantoor ons betrapt en ziet dat er toch weer pakjes bij ons worden afgeleverd. Dan zullen ze zeggen dat ik de regels aan mijn laars lap en heb ik heel wat uit te leggen. Wat is wijsheid?”

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.