VN-Veiligheidsraad buigt zich over conflict Ethiopië

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vergadert dinsdag achter gesloten deuren over het conflict in Ethiopië. In dat land zijn de autoriteiten in de regio Tigray in opstand gekomen. Het Ethiopische leger is bezig met een operatie om de boel onder controle te krijgen.

Het overleg van de raad vindt plaats op verzoek van onder andere de drie Afrikaanse staten in de raad: Zuid-Afrika, Niger en Tunesië. Er wordt geen concreet besluit verwacht. Volgens de vluchtelingenorganisatie van de VN zijn inmiddels 33.000 inwoners van Tigray naar buurland Soedan gevlucht.

Strijdkrachten in de opstandige regio claimden dinsdag dat zij een gemechaniseerde divisie van het Ethiopische leger in de pan hadden gehakt. Eerder werd verklaard dat een helikopter en een tank van de Ethiopische strijdkrachten waren vernietigd. Van Ethiopische zijde kwam geen commentaar.

Ultimatum

Wel werd een verklaring verspreid waarin werd bekendgemaakt dat "grote aantallen milities en speciale strijdkrachten" in Tigray zich hebben overgegeven onder druk van een ultimatum dat Addis Abeba had gesteld. Als daar niet aan wordt voldaan, valt het Ethiopische leger de regionale hoofdstad Mekelle aan.

De berichten van beide kampen konden niet worden geverifieerd. Het telefoonverkeer en internet in het gebied liggen plat en toegang tot de regio is beperkt.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.