Scholieren willen sowieso extra herkansing bij eindexamens in 2021 vanwege coronapandemie

Amsterdam

Wat te doen met de centrale eindexamens volgend jaar? Als het aan het aan het LAKS ligt, komt er in elk geval een extra ronde herkansingen vanwege de problemen die corona op scholen veroorzaakt.

Dat zegt voorzitter Nienke Luijckx die nauw is betrokken bij het overleg over de eindexamens met het ministerie van onderwijs. Vorig jaar werden de centrale eindexamens vanwege de pandemie geschrapt en bepaalden de cijfers van de schoolexamens het examencijfer. Ook kwamen er meer herkansingsmogelijkheden en hadden leerlingen daar langer de tijd voor. Het leidde tot zo’n zeven procent meer geslaagden.

Veel scholen hebben last van de coronapandemie. Er zijn al scholen tijdelijk dichtgegaan en leerlingen krijgen regelmatig onderwijs op afstand via internet. „Dat loopt vaak heel goed, maar niet altijd”, zegt Luijckx. Daarnaast hebben sommige scholieren achterstanden opgelopen door de vorige lockdown.

Het ministerie is verschillende scenario’s aan het bekijken voor de eindexamens volgend jaar. Luijckx: „Een van de opties is bijvoorbeeld om alleen een centraal eindexamen te doen voor de kernvakken (Nederlands, Engels en wiskunde). Maar veel hangt af van hoe het gaat met de bestrijding van het coronavirus.’’ Het LAKS pleit er bij het ministerie voor om de besluitvorming over de examens niet te lang te laten wachten. „Neem wel in een keer een duidelijk besluit. En niet dat we nog niet weten waar we aan toe zijn.”

In de Tweede Kamer heeft minister Slob laten weten alles op alles te zetten om de eindexamens door te laten gaan. Hij zou voor het kerstreces met helderheid komen.

Als de eindexamens onverhoopt niet doorgaan, is de situatie wel anders dan in maart van dit jaar, waarschuwt Luijkckx. Toen stonden veel leerlingen er best goed voor bij hun schoolexamens. „We krijgen signalen dat gemiddelde cijfers nu slechter zijn door corona.”

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.