Armenië en Azerbeidzjan wisselen gesneuvelde militairen uit

Armenië en Azerbeidzjan hebben tweehonderd lichamen uitgewisseld van militairen die zijn gesneuveld in het gewapende conflict over de betwiste regio Nagorno-Karabach. Russische staatsmedia melden dat op gezag van het Rode Kruis (ICRC).

De uitwisseling gebeurde onder toeziend oog van Russische troepen die toezicht houden op het staakt-het-vuren, zei Peter Maurer van het ICRC. Bij de ruim zes weken durende strijd zijn meer dan duizend doden gemeld.

Azerbeidzjan maakte een flinke opmars in de door Armenië gecontroleerde enclave, waarop de regering in Jerevan zich genoodzaakt voelde een door Rusland bemiddelde vredesovereenkomst te tekenen waarin Armenië meerdere delen van en rond Nagorno-Karabach afstaat. De Armeniërs zijn overigens nog niet uit al die gebieden vertrokken.

De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev en zijn vrouw bezochten maandag delen van de ingelijfde gebieden, meldden media in Azerbeidzjan. Aliyev zei bij een bezoek aan de stad Jabrayil dat de "vijand" de infrastructuur daar heeft verwoest en zich daar voor internationale rechters zal moeten verantwoorden.

Rusland heeft inmiddels een kleine 2000 militairen ingezet om toe te zien op het bestand. Azerbeidzjans bondgenoot Turkije wil ook een rol spelen bij het toezicht. President Erdogan vroeg maandag toestemming aan het parlement om soldaten naar de regio te sturen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.