Afschieten van zwerfkatten eindelijk ook taboe in Utrechtse natuurgebieden; Soester raadslid ’hartstikke blij dat provincie om is’; Diervriendelijke proef met vangen, castreren en chippen

Een gevangen zwerfkat op Texel.© Archieffoto ANP

Jetty Claus
Soest

Eindelijk komt er ook in de provincie Utrecht een einde aan het afschieten van zwerfkatten in natuurgebieden. Na jarenlang lobbywerk wordt er opgelucht gereageerd onder dierenbeschermers. Ook Yolande Gastelaars, raadslid van Democraten Soest Natuurlijk is ’hartstikke blij dat de provincie om is’. ,,Jammer alleen dat het Soester college van burgemeester en wethouders niet van plan was zijn nek uit te steken voor de katten.”

In een groot deel van Nederland worden de verwilderde katten niet meer afgeschoten. Volgens de cijfers over 2019 hebben jagers van de wildbeheereenheden in de provincie Utrecht 387 katten gedood. In het Eemgebied waren het er 34. De verwilderde katten zouden schade aanbrengen aan planten en dieren en ziektes kunnen overbrengen.

Het is een gevoelige kwestie, omdat bij een vergissing ook een geliefd huisdier kan worden afgeschoten. Zo antwoordde het college van b en w vorige week op schriftelijke vragen van Gastelaars. Het raadslid riep de gemeente op om actie te ondernemen naar de provincie toe om de kattenjacht te laten stoppen (nog voor de provincie daar recent zelf toe besloot). Maar Soest zag geen reden druk uit te oefenen. Wij hebben hier geen last van zwerfkatten en schieten ze dan ook niet af, was de reactie.

Gastelaars noemt het heel vreemd dat Soest zich niet echt bekommert om de dieren. ,,We hebben in Soest zelfs de Stichting Zwerfdieren Welzijn, die samen met de Stichting Zwerfkatten Nederland én de Faculteit Diergeneeskunde van Utrecht actief is met een landelijk TNR-project voor zwerfkatten. TNR is een Engelse benaming voor vangen, chippen, castreren en herplaatsen. Ze hebben daar zelfs een mobiele operatiebus waarin de studenten onder toezicht van dierenartsen katten kunnen steriliseren”, aldus Gastelaars.

Gedeputeerde Bruins Slot heeft een pilot toegezegd in de provincie Utrecht met het vangen, castreren/steriliseren en herplaatsen van verwilderde zwerfkatten uit de natuur. De gedeputeerde staat open voor alternatieven in plaats van afschot van zwerfkatten en wil met preventieve maatregelen (informeren kattenbezitter en chippen/registreren) het probleem diervriendelijk oplossen om te zorgen dat de huiskat geen zwerfkat wordt.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.