Vermiste duikbootbemanning Indonesië heeft zuurstof tot zaterdag

De bemanning van de vermiste Indonesische onderzeeër beschikt in elk geval nog tot zaterdag over zuurstof. Dat meldt de marine, die een grote zoekactie is begonnen om de 44 jaar oude KRI Nanggala 402 op te sporen.

De duikboot met 53 bemanningsleden verdween woensdag tijdens oefeningen ten noorden van Bali. De onderzeeër had toestemming gevraagd om te duiken en daarna ging het contact verloren. Later is gelekte olie gevonden en dat wijst op mogelijke schade aan boord.

De marine van Indonesië heeft zes schepen en een helikopter naar het gebied gestuurd om te zoeken naar de duikboot. De zoekactie richt zich op het gebied waar de gelekte olie is gevonden. Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten en Australië hebben ook hulp aangeboden.

Maleisië en Singapore hebben al schepen gestuurd. Die arriveren de komende dagen. Het gaat onder meer om het vaartuig MV Swift Rescue, een gespecialiseerd reddingsvaartuig. Experts sluiten niet uit dat redding niet meer mogelijk is als de duikboot op een diepte van 700 meter ligt. Voor die diepte is het vaartuig niet gemaakt.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.