De Mos en Plasman flirten met gedachtegoed van Code Oranje

Richard de Mos lijsttrekker van Code Oranje?
© Foto ANP/Remko de Waal
Den Haag

Richard de Mos, voormalig wethouder in Den Haag die wordt verdacht van corruptie, wil samen met zijn advocaat Peter Plasman de Tweede Kamer in. Ze flirten met de denkbeelden van de politieke beweging Code Oranje. Op de vraag of ze hun ideeën niet gepikt hebben van deze politieke beweging, wil oprichter Bert Blase niets zeggen, behalve verwijzen naar de persconferentie die Code Oranje maandagochtend belegt in Den Haag. Dan is het voor een goede verstaander wel duidelijk dat ze gepresenteerd zullen worden als nieuwe gezichten van Code Oranje.

Op Twitter laat De Mos weten maandag meer bekend te zullen maken over zijn ’landelijke beweging voor ombudspolitiek’. In een interview met het AD zegt De Mos dat hij ’mensen echt een stem wil geven, wil laten meebeslissen’. De politieke agenda wordt ’van onderop’ opgesteld, wat exact de terminologie is die Code Oranje bezigt.

Code Oranje wil immers net als De Mos en Plasman samenlevingsmacht creëren en het politieke stelsel van binnenuit veranderen.

Ook de Amsterdamse advocaat Plasman, die eerder de partij Niet Stemmers oprichtte, vindt dat mensen ’te weinig meebeslissen over grote dingen, zoals nu de coronacrisis’. Volgens De Mos gaat de partij ’voorbij het traditionele links-rechts’ en moet ’gezond verstand zegevieren’. In mei haalde De Mos het nieuws toen hij in openbaarheid solliciteerde naar het burgemeesterschap van Den Haag en werd afgewezen. Samen met Blase, waarnemend burgemeester van Heerhugowaard en oprichter van Code Oranje, die dat eveneens deed.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit wees hun sollicitatie af en ze reageerden daarop met een gezamenlijke verklaring. Daarin stelden ze dat Smit hen buiten de boot liet vallen omdat hij ’verklaard tegenstander van openbaar solliciteren’ zou zijn. Blase en De Mos willen juist meer openbaarheid en transparantie.

Corruptie

De Mos wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie, schending van zijn ambtsgeheim, meineed en corruptie. Hij zou onder meer bevriende ondernemers bevoordeeld hebben. De Mos nam ontslag als wethouder en keerde later terug als fractievoorzitter van Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Volgens Plasman, die hem verdedigt in de rechtszaak, is er in het hele dossier ’geen spoortje van persoonlijk voordeel te bespeuren’.

Lees ook: De Mos wil Code Oranje grootste partij van Nederland maken, al noemt hij dat zelf ’Haagse bluf’

en het commentaar van de krant:

Code Oranje kan met De Mos en Plasman wel wat Hadjememaar-effect gebruiken

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.