Premium

Soester kroegbaas weet het zeker: vroege sluiting horeca werkt averechts; jeugd houdt volop ’after parties in kleine woonkamers, met z’n allen bovenop elkaar’

Café Prins Hendrik in Baarn.
© Foto studio kastermans/alexander marks
Soest/Baarn

De nieuwe coronamaatregelen die sinds afgelopen zondag van kracht zijn op plekken in het land waar het aantal coronabesmettingen sterk stijgt, hebben grote impact op de horeca. De provincie Utrecht is een van de zes risicogebieden. Daar mogen bij cafés en restaurants na twaalf uur ’s nachts geen gasten meer naar binnen. Om 1 uur ’s nachts moet iedereen het pand hebben verlaten. Een regel die er behoorlijk inhakt bij horecaondernemers in plaatsen als Baarn en Soest. En dan gaat het niet alleen om het mislopen van inkomsten. Er zijn ook zorgen. Want waar hangt de jeugd eigenlijk uit na sluitingstijd?

Gurtley Jakob van café ’t Hartje weet het wel. ,,Normaal gesproken ga ik om half vier ’s nachts dicht. Dat tijdstip is voor groepen jongeren het startsein om op zoek te gaan naar een plek voor een ’after party’. Dat ’afteren’ gebeurt in kleine woonkamers, met z’n allen boven op elkaar. Nou, dat gaan ze dus nu niet vanaf half 4 doen, maar vanaf 1 uur ’s nachts. Zo zullen ze al die uren niet in een gecontroleerde omgeving zijn waar regels gelden, waar toezicht is. Ik ben er dan ook van overtuigd dat deze nieuwe maatregel een averechts effect zal hebben.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.