Prachtkeuken wordt nachtmerrie

De prachtige, peperdure keuken die Fathi Mourali koopt is na bijna twee jaar nog niet klaar. Hij is boos op zowel de leverancier (die tot overmaat van ramp inmiddels failliet is) als zijn rechtsbijstandverzekeraar die volgens hem meer had moeten doen.

Teleurgesteld, boos en wanhopig is Mourali door de nachtmerrie waarin de keukenaankoop uitmondt. Het leek allemaal zo mooi te worden. Voor het prachtige, nieuwe penthouse in Amsterdam-Zuidoost koopt hij juni 2010 bij Poggenpohl Keukenstudio in Hilversum een mooie designkeuken van 54.650 euro, die hij meteen bijna helemaal betaalt. Later wordt ook verfraaiing van de badkamer voor 3000 euro afgesproken en dat de totale klus 1 augustus 2010 klaar zal zijn. Dat lukt niet. Wat heet, er zit totaal geen tempo in en er blijkt van alles niet goed te gaan. Dat is niet goed voor de onderlinge verstandhouding. Het zorgt er ook voor dat Mourali, een Pietje Precies, besluit dat hij zó niet kan verhuizen en dus op dubbele woonlasten blijft zitten.

Op advies van zijn omgeving moddert hij een half jaar door, voordat Mourali concludeert dat hij het zelf niet met de keukenstudio kan oplossen en juridische hulp nodig heeft. Hij schakelt half maart 2011 zijn verzekeraar DAS in. Deze gaat de mist in door onterecht te beweren dat de keukenstudio failliet is en er niks te halen is. Pas nadat Mourali op eigen kosten een advocaat inschakelt die wél uitvist hoe het zit en wil procederen, stelt Das de keukenstudio in gebreke. Deze zet er zijn verzekeraar Arag op. Arag ontkent veel klachten en biedt herstel aan als Mourali eerst nog eens 6210 euro betaalt. Die weigert pertinent.

De eis van Arag leidt niet alsnog tot een rechtszaak. Ook later dringt Mourali tevergeefs op een uitspraak van de rechter aan. Er komt wel een gesprek met de winkelier en een vertegenwoordiger van de fabriek van Poggenpohl. Deze staat formeel buiten het conflict, maar biedt aan onverplicht enkele onderdelen te leveren.

Het gesprek over alle fouten en betalingen tussen de keukenstudio en Mourali loopt zo hoog op, dat hij bij de politie aangifte doet van belediging en bedreiging. Met de Poggenpohl-vertegenwoordiger als getuige, zou de winkelier Mourali enkele keren hebben voorgehouden dat hij nog erger is dan een jood. Hij zal zijn kop eraf zal slaan, omdat hij voor oplichter was uitgemaakt toen hij beweerde dat Mourali nog tien milleverschuldigd was en dat niet onderbouwde. Het openbaar ministerie heeft de winkelier daar inmiddels voor vervolgd en hem een transactie van 400 euro aangeboden, die is betaald.

Om de omvang van de schade voor een in te stellen vordering te bepalen, laat DAS extern een schaderapport maken. Er klopt volgens Mourali niks van. Hij schakelt daarom zelf een expertisebureau in dat december 2011 de kosten om keuken en badkamer op orde te krijgen veel hoger raamt, op 16.500 euro. De foute tegelvloer in de keuken moet eruit gehakt, de complete keuken eerst gedemonteerd, er mist nog van alles en beschadigingen moeten hersteld. Het is ernstig, maar er blijkt ondertussen een nog ernstiger probleem te zijn ontstaan. Mourali hoort het pas in februari, maar al 6 december heeft de rechter het faillissement uitgesproken over de keukenstudio. De vraag is of daar nog wat te halen valt. Er zijn meer schuldeisers, onder wie de eigenaar als allergrootste. Die maakt met instemming van de curator en de rechter een doorstart. Hij koopt het klantenbestand en lopend werk, maar verplicht om meneer Mourali uit de brand te helpen is de eigenaar niet. Met hem maak ik eenafspraak, maar hij wil over het verleden niet praten en zegt nu nog niet te weten of Mourali nog iets te verwachten heeft.

Dan DAS, waarvan Mourali vindt dat die hem veel te lang aan het lijntje hield, van alles verkeerd deed en slecht contact hield. Op mijn verzoek analyseert deze grondig zijn dossier. Als ik alle correspondentie lees, vind ik dat DAS zeker in het begin doortastender had kunnen zijn. DAS zelf vindt dat er geen fouten zijn gemaakt, op het onbegrijpelijke verdwijnen na van de door Mourali aan de balie afgeleverde giga-envelop met het expertrapport (dat ze trouwens wel betalen). ,,We hebben alles in het werk gesteld om de heerMourali van dienst te zijn", aldus DAS. De verzekeraar betreurt zeer de situatie waarin hij is beland. Omdat de relatie met de behandelaar (vreemd genoeg lid van het agrarisch team) stroef was, is de zaak in andere handengegeven.

De verzekeraar wijst erop dat het de vraag is of een andere aanpak of een rechtszaak iets hadden veranderd. Het had misschien gescheeld, wordt geopperd, als Mourali eerder was gekomen. Maar volgens DAS zou de tegenpartij bij een rechtszaak vast niet toeschietelijker zijn geweest. Het faillissement had bij een voor Mourali gunstig vonnis evengoed roet in het eten kunnen gooien. Bij de curator is een claim van 21.330 euro ingediend. Die wordt betwist. DAS onderzoekt of via de rechter toch nog een kans is om de schade of een deel vergoed te krijgen. Verder kunnen ze niet meer doen dan Mourali nóg eens adviseren snel te verhuizen om zijn financiële schade te beperken. Dat zal dan een valse start worden in dat mooie penthouse van hem. Hij was er afgelopen dagen nog niet aan toe die beslissing te nemen.

Ed Brouwer

Wil je niks missen van De Gooi- en Eemlander? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws