Gooi en Eemlander - Zwart-Wit
 
16-04-2014 15:24

- Het was eerder dit jaar al een diplomatieke constatering uit de mond van staatssecretaris Jetta Klijnsma van sociale zaken: ,,Iedereen is goed op de foto gekomen.’’

15-04-2014 11:19

Hopeloos ouderwets ben ik. Tenminste in de ogen van veel internetters. Ik betaal namelijk gewoon voor diensten. Op mijn computer legale programma's. En als ik muziek wil luisteren buiten de radio om, koop ik een cd of ga ik met een legaal gekocht kaartje naar een concert. Als ik daar behoefte aan zou hebben - de tijd ontbreekt me echter - betaal ik gewoon voor diensten als Spotify, Netflix of HBO.

11-04-2014 21:44

Hooligans slapen graag uit. Voor een potje rellen op de vroege ochtend zet een als voetbalfan vermomde relschopper geen wekker. Tenminste dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Raboud Universiteit.

10-04-2014 10:22

Hillary Clinton heeft eindelijk de ban gebroken over haar kandidatuur voor de presidentverkiezingen van 2016. Op een bijeenkomst dinsdag in San Francisco kondigde zij aan eind dit jaar een beslissing te nemen. ,,Ik overweeg de kandidatuur'', aldus Clinton.

09-04-2014 12:40

Familiedrama. De term is even waar als bedrieglijk. Het is een drama wat zich afgelopen vrijdagnacht afspeelde in de familie Schmittmann uit Laren. De 57-jarige vader was zo zwaar depressief dat hij zichzelf, zijn vrouw en hun gehandicapte dochter van het leven benam, een dochter van 25 achterlatend.

08-04-2014 12:37

Door de dramatische gebeurtenissen in Laren is het een beetje ondergesneeuwd, maar er is alle reden de pensioenplannen van staatssecretaris Klijnsma toch nog even tegen het licht te houden.

02-04-2014 17:58

Het afschaffen van statiegeld voor grote pet-flessen met ingang van volgend jaar blijft de gemoederen bezig houden. Het is genomen op basis van onjuiste berekeningen, stelde onderzoeks- en adviesbureau CE Delft gisteren.

02-04-2014 07:54

Sympathiek idee van de Belgen. Burgers kunnen via een website, opgezet door politie en het nationaal verkeersveiligheidsinstituut, locaties aanmelden waar de politie snelheidscontroles kan houden. Het initiatief verdient bij ons navolging: ikflitsmee.nl.

01-04-2014 09:16

Moeten we blij zijn of niet. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft uitgerekend dat het begrotingstekort lager is uitgekomen dan aanvankelijk becijferd. We blijven met 2,5 procent zelfs ruim onder de Europese norm van 3 procent.

Nog een maand en dan loopt Volkert van der G. vrij rond. Terecht vrij rond. Behalve emotie is er namelijk geen enkele (juridische) grond om de man, die met de moord op Pim Fortuyn ook de democratie verwondde, langer vast te houden.

25-03-2014 16:23

Ja hoor, maandagochtend weer een Statenlid uit de PVV gestapt vanwege Wilders' 'minder Marokkanen'. Vlak voor het weekeinde buitelden de PVV-volksvertegenwoordigers over elkaar heen om de uitgang te bereiken.

24-03-2014 10:44

Nederland beleeft interessante tijden. Zo interessant dat zelfs de Russische coup op de Krim binnen de kortste keren naar de kantlijn van het nieuws wordt gedreven. In het geweld van grote gebeurtenissen sneeuwt ook idioterie van honderden miljoenen op eigen bodem helemaal onder.

24-03-2014 10:40

Turkije glijdt steeds verder af in de richting van een totalitaire politiestaat. Premier Recep Erdogan kondigde donderdag aan Twitter te zullen blokkeren in zijn land. Ook YouTube en Facebook dreigen geweerd te worden van het Turkse internet.

"Iedereen past zich aan onze dominante cultuur aan. Wie dat niet doet, is hier over twintig jaar niet meer. Die wordt het land uitgezet." Dat citaat tekende de Volkskrant ruim vijf jaar geleden op uit de mond van Geert Wilders. Dat hij allerlei minderheden graag de grens over zou zetten, is geen nieuws.

16-04-2014 11:09

Dat Oekraïne één land moet blijven binnen de huidige grenzen, daar kunnen we het op zich van harte mee eens zijn. De realiteit zal echter zijn dat die opvatting niet kan standhouden. De annexatie van de Krim door Moskou werd na enig gegrom snel geaccepteerd als onvermijdelijk.

13-04-2014 21:49

Bij leven joeg bisschop Jo Gijsen al talloze katholieken de kerk uit. Nu blijkt hij zelfs na zijn dood een rol te blijven spelen in de afbraak van de rooms-katholieke kerk in Nederland.

11-04-2014 10:13

De huizenprijzen lagen in het eerste kwartaal van 2014 gemiddeld 1,2 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2013. Dat is goed nieuws natuurlijk, als je hypotheek onder water staat of je een woning wilt verkopen.

07-04-2014 10:53

Moedig zijn ze, de zeven miljoen Afghanen die zaterdag naar de stembus gingen om hun nieuwe president te kiezen. Zestig procent van de kiesgerechtigden bracht zijn stem uit en trotseerde de dreigementen en intimidatie van de taliban.

07-04-2014 10:49

De crisis is een veelkoppig monster dat nu zijn gemeenste gezicht toont in West-Brabant: de sigarettenfabriek van Philip Morris sluit op 1 oktober de deuren. Meer dan 1200 medewerkers komen op straat te staan.

04-04-2014 08:56

Nederland werd deze week verrast met een nieuw boek over het koninklijk huis. Historicus Gerard Aalders komt in 'Niets was wat het leek' met nieuw historisch materiaal over koningin Juliana en prins Bernhard. Iedere televisiezender deed de afgelopen dagen zijn best de schrijver voor de camera te halen.

30-03-2014 22:14

Is de juweliersvrouw uit Deurne een heldin? Zou zij zichzelf als heldin zien? Of echoën de pistoolschoten dag na dag na in haar gedachten? Verwoestten de kogels van vrijdagavond niet alleen het leven van twee overvallers, maar ook dat van de juweliersvrouw en haar echtgenoot? Is zij slachtoffer of dader? Of allebei tegelijk?

28-03-2014 13:20

Nodeloos ingewikkeld. Dat is wat de Raad voor de Cultuur voorstelt voor de publieke omroepen. Er blijven drie netten, met elk zijn manager. De omroepen blijven, maar ze krijgen als programmaleveranciers concurrentie van commerciële bedrijven. Er komen hoofdredacteuren bij die per genre de invulling van de programmering gaan bepalen.

27-03-2014 11:01

Je bent wat je eet, zeggen mensen wel eens. In dat geval bevinden wij ons in een nationale identiteitscrisis. Voedselschandalen stapelen zich op, vooral rond vlees.

Viel toch mee, niet? De verkeerschaos bleef gisteren en eergisteren uit. Deze dagen bleek weer eens hoe gedisciplineerd wij als Nederlanders kunnen zijn - als het erop aankomt en als we zelf de noodzaak ervan inzien.

20-03-2014 14:00

Bijna 12,5 miljoen stemgerechtigden telt ons land. Uit het historisch lage opkomstpercentage van tegen de vijftig volgt dat woensdag zo’n zes miljoen burgers verzuimden hun rechten uit te oefenen.

19-03-2014 15:21

'Echt Hema'. Door het muziekje van de reclames komt deze winkelketen zo lekker simpel en gewoon over. Maar ondertussen kun je bij de Hema veel meer halen dan alleen wat 'simpele' huis-tuin- en keukenartikelen. Zoals een verzekering afsluiten, een 3D-printje laten maken en zelfs een samenlevingscontract of een testament regelen.

19-03-2014 15:20

ING Bank gaat de proef met de verkoop van gegevens over ons betaalbedrag toch nog niet starten. Laten we hopen dat van uitstel afstel komt. Die praktijken horen niet bij een instelling die ons betalingsverkeer regelt.

De fluwelen annexatie van de Krim door Rusland is een feit. De Russische meerderheid op het Oekraïense schiereiland heeft er geen misverstand over laten bestaan. De zondag gehouden volksraadpleging mag dan onwettig zijn, de etnische Russen die zestig procent van de bevolking op de Krim uitmaken, willen massaal aansluiting bij moedertje Rusland en vadertje Poetin. Niets of niemand die dat nog kan veranderen.

Stelling

Haal wietteelt uit de illegaliteit

Er zijn gemeenten die willen dat er een einde komt aan het beleid dat de verkoop van cannabis reguleert, maar de bevoorrading van coffeeshops praktisch verbiedt. In totaal hebben 35 gemeenten een manifest ondertekend dat ervoor pleit om ook de teelt van softdrugs te reguleren. Ze zullen moeite hebben om minister Opstelten en de Tweede Kamer te overtuigen dat het anders moet. Een meerderheid in de Kamer is nog steeds tegen gereguleerde wietteelt. En dat is krom. Het is bespottelijk dat cannabis wel verkocht mag worden, maar dat de teelt ervan illegaal is.

Stelling