Gooi en Eemlander - Verhalen
 
19-04-2014 08:00

Wandelaars naar bedevaartsoord Santiago de Compostela zijn vaak weken, soms maandenlang, op pad. Na honderden kilometers te voet komen ze uiteindelijk aan in Santiago.

17-04-2014 13:37

De avondvierdaagse kent net als voorgaande jaren weer veel deelnemers. Tijdens de eerste etappe gingen 735 wandelaars van start op de vijf kilometer en 182 op de tien.

17-04-2014 13:25

De brochure Beek als Bron staat in zijn geheel op de website. De organisatie achter deze wandeling roept iedereen op: Doe de Beek als Bron!

15-04-2014 15:26

BOLLENSTREEK - De gemeenten Oegstgeest en Katwijk krijgen een aansluiting op het Wandelnetwerk Bollenstreek, dat momenteel wordt aangelegd.

15-04-2014 15:14

DIRKSHORN - Zou het, zoals afgelopen week tijdens de Wandelvierdaagse van Tuitjenhorn, droog blijven of niet? Die vraag hield op voorhand veel van de tweehonderd deelnemers aan de vierdaagse van Dirkshorn wel bezig. En alhoewel het best een paar graadjes warmer had mogen zijn, stonden de meesten van hen maandagvond toch aan de start van de eerste dag van de Wandelvierdaagse van Dirkshorn, die jaarlijks wordt georganiseerd door gymnastiekvereniging UDI-WIK.

11-04-2014 11:53

De 1500 deelnemers aan de WandelHalve worden morgen bij de finish op Oude Rijkswerf Willemsoord in Den Helder opgewacht door de bloemenmeisjes van Anna Paulowna. Zij hebben voor alle deelnemers een bosje tulpen.

09-04-2014 15:32

DEN HELDER - Het blotevoetenpad in de Helderse Vallei is klaar. De officiële ingebruikname is tweede paasdag (21 april9) om half elf.

09-04-2014 11:40

DEN HELDER - Tweehonderd vrijwilligers in touw voor Halve. Loopevenement groter dan ooit.

08-04-2014 16:02

De morgenstond heeft goud in de mond. Dit spreekwoord maar weer eens afgestoft. Want uit Amerikaans onderzoek blijkt dat mensen die 's ochtends buiten komen, slanker zijn dan mensen die later op de dag buiten wandelen.

n de Koopmanspolder, buitendijks gelegen langs de kust van Andijk, is twee weken terug het waterpeil met 20 centimeter verhoogd. Direct kwamen duizenden vogels af op het ondergelopen land, waar de wormen massaal naar boven kropen. Er zijn al bijzondere exemplaren zoals de kemphaan en de pijlstaart gesignaleerd.

03-04-2014 14:17

Heemskerkers en beste vrienden Rowdy Baltus en Martin Josselet vertrokken deze week vanaf het Burgemeester Nielenplein voor hun wandeltocht van vier maanden naar het 'einde van de wereld': Kaap Finesterre.

03-04-2014 13:49

De Haarlemmers staat weer een vol weekeindje cultuur voor de boeg. In heel Nederland is het 5 en 6 april voor de 33ste keer Museumweekend. In de Bakenesserbuurt wordt zondag het 'Historisch Rondje Bakenes' gehouden en omdat het ook de eerste zondag van de maand is beleeft ook de Spaarnekunstroute weer een nieuwe editie.

03-04-2014 13:38

Het oefenrondje Heerhugowaard, zo'n 20 kilometer lang, begint voor Nelleke van Stelten en Hetty Bakker met koffie bij De Swan aan de Middenweg. Ze trainen voor de Alkmaarse wandelvierdaagse, maar het element gezelligheid wint het bij hen met afstand van de sportieve uitdaging. Er moet dan ook niet te veel waarde worden gehecht aan het T-shirt van de Vierdaagse Nijmegen dat Nelleke draagt. ,,Hebben we een keer aan meegedaan, maar 40 kilometer vinden we een roteind, zeker als je het elke dag moet doen'', zegt Nelleke.

Recreatieschap Spaarnwoude laat de pont die voor verbinding zorgde tussen de beide oevers van Zijkanaal C niet meer varen. Er maakten minder fietsers en wandelaars gebruik van De Opstapper dan werd verwacht.

18-04-2014 12:09

OUDENDIJK - Kennismaken met de mooiste plekjes, de rust en de natuur in Laag Holland kan voortaan eenvoudig vanuit Oudendijk.

17-04-2014 13:29

In de ommelanden van Heerhugowaard geniet Ton Vonhoff van zijn tweewekelijkse wandeling. Strakblauwe lucht, gekleurde bollenvelden, bomen vol bloesem, het vee loom grazend langs de sloten.

17-04-2014 13:23

Wandelend door het Baarnsche Bos ben je even terug in de tijd. Dat werd gistermiddag nog eens extra benadrukt bij de presentatie van de nieuwe Baarnsche Boswandeling, die is gemaakt door Staatsbosbeheer.

10-04-2014 15:00

Toen Ria de Graaff in november 74 werd, is het 'Lang zal ze leven' luidkeels gezongen. Met een bijzondere ondertoon. Want als de prognose van de artsen was uitgekomen, had de beeldend kunstenares die verjaardag niet gehaald. ,,Maar ik ben er nog steeds'', zegt ze monter. Met genoeg energie om zaterdag te exposeren tijdens de WandelHalve.Wie de Helderse halve marathon langs kunst en cultuur eerder wandelde, is vast over de vloer geweest in haar atelier aan Het Nieuwe Diep, in het oude woonhuis van scheepswerf Visser. In 2012 deed ze mee en ook vorig jaar was ze van de partij. Al liep het toen anders dan gedacht.

10-04-2014 07:27

Vanwege de zeer hoge temperaturen van de afgelopen weken, staan veel bloembollenvelden in Zijpe al in bloei. In tegenstelling tot vorig jaar is de bloei nu extreem vroeg.

10-04-2014 07:16

De Leidse Singelloop kent dit jaar weer een primeur. Voor het eerst wordt halverwege het bijna zeven kilometer lange traject een waterpost ingericht. Lopers komen hem tegen ter hoogte van de korfbalvelden van Trigon aan de Zoeterwoudsesingel. De Vrienden van het Singelpark, die de post hebben geadopteerd, zorgen ervoor dat lopers die dat willen een verkoelend bekertje water krijgen. Het water wordt geleverd door korfbalvereniging Trigon.

06-04-2014 21:01

BERGEN - ’Teer helm / verankerd in los zand / dans je met alle winden mee / je buigt voor elk briesje / je bindt, wat zich niet laat binden / als je geen grip houdt, verlies je / de duinen aan de zee.’

04-04-2014 14:28

Binnen een jaar zijn in de wandelapp ´WandelZapp´ maar liefst zevenhonderd routes verzameld. De app is niet alleen voor doorgewinterde wandelaars, maar ook voor mensen die even een frisse neus willen halen. De wandelingen variëren namelijk van 4 tot 26 kilometer. Ook in routes is er variatie. Ze gaan door het groen, maar ook door de stad of over het strand.

04-04-2014 08:20

ZIJPE - De zomerse temperaturen doen voorzitter Willem Vink van Bloeiend Zijpe met dichtgeknepen billen rondlopen. De wandeldag, het grootste onderdeel van het evenement, dreigt op 4 mei over kale, uitgebloeide bollenvelden te gaan. De organisatie beraadt zich erover eerder of twee maal te gaan wandelen. ,,Komende dinsdag of woensdag hakken we de knoop door.''

De prikkelende geur van hoogovenstaal, de lucht van brouwershop, onmiskenbare vislucht. Maar ook van kolen, zeep en verf. In de HollandRoute hebben ze het hele palet van industriële geurtjes. Allemaal terug te leiden naar tientallen industriële schatten waar directeur Hildebrand de Boer uit Vogelenzang vol enthousiasme over kan vertellen in het HollandRoute Huis.

31-03-2014 10:08

an Papot is boos. De fanatieke wandelaar is het niet eens met de beslissing van het hoogheemraadschap om de overloop van de Edamse zeesluis af te sluiten voor voetgangers. ,,Een mooi ommetje door de stad gaat verloren.''

31-03-2014 09:51

De Helderse WandelHalve is niet zomaar een halve marathon voor wandelaars. De 1500 deelnemers worden zaterdag 12 april onderweg getrakteerd op allerhande kunst en cultuur. Een rijk aanbod, deelnemers komen ogen en oren te kort. Maar het kan nog leuker. Daarom een uitdaging aan alle mensen langs de kant: doe een creatieve duit in het zakje met iets 'bloemrijks'.

31-03-2014 09:44

Op bovenstaande kaart is de route te zien die de 1500 wandelaars van de WandelHalve op zaterdag 12 april gaan afleggen. De start is tussen half negen en half tien op Oude Rijkswerf Willemsoord. Dat is ook het eindpunt. Wandelaars doen naar verwachting gemiddeld vijf uur over de ruim 21 kilometer lange tocht.

 Kunst in de openbare ruimte wordt in de loop der tijd straatmeubilair. ,,Voorbijgangers zien de beelden en monumenten op straat niet meer staan'', beweert Bart in 't Veld.

Stelling

Haal wietteelt uit de illegaliteit

Er zijn gemeenten die willen dat er een einde komt aan het beleid dat de verkoop van cannabis reguleert, maar de bevoorrading van coffeeshops praktisch verbiedt. In totaal hebben 35 gemeenten een manifest ondertekend dat ervoor pleit om ook de teelt van softdrugs te reguleren. Ze zullen moeite hebben om minister Opstelten en de Tweede Kamer te overtuigen dat het anders moet. Een meerderheid in de Kamer is nog steeds tegen gereguleerde wietteelt. En dat is krom. Het is bespottelijk dat cannabis wel verkocht mag worden, maar dat de teelt ervan illegaal is.

Stelling