Gooi en Eemlander - Thema
 
31-01-2015 00:00

De gemiddelde consument verdwaalt tussen sojamelk en superfoods en champagne. Wat eet je en waarom? In ‘Het voedsellabyrint’ staan inzichten in de oorzaken van ons eetgedrag, met praktische aanbevelingen om gezonder en duurzamer te kunnen eten. 

30-01-2015 00:00

Wie een persoonsgebonden budget (pgb) ontvangt, krijgt dat vanaf deze maand niet meer op zijn eigen rekening gestort. Op deze manier wil Den Haag een einde maken aan fraude met persoonlijke zorgbudgetten. „Het is een enorme papieren operatie. Maar als het eenmaal is geregeld, is het zeker een stap voorwaarts”, zegt Stans Damen van Per Saldo, belangenvereniging voor mensen met een persoonsgebonden budget.

Hans Visser Hans Visser
29-01-2015 16:48

Is moderne poëzie wel geschikte literatuur voor jongens op de middelbare school? Hoe dan ook: onze beeldschone lerares Nederlands had bedacht met haar klasje vol van de hormonen knisperende knapen een gedicht te gaan lezen: ’Nocturne voor Herckenrath-Dory’, van Simon Vinkenoog.

29-01-2015 14:16

NAARDEN - Geld en goed volgens Jan des Bouvrie

29-01-2015 13:57

AMSTERDAM/PARIJS - 'Vive la France' haalt Frans repertoire dichtbij

Marja van Spaandonk Spaanders
29-01-2015 13:39

Twee vrouwen slenteren over boulevard. Ene in gebloemd badpak, op slippers, koffiebeker in linkerhand. Andere draagt lange, in wind opbollende jurk. Ze loeren naar wie al op strandje is. Jonge vent druipt uit zee, oude vrouw loopt langs branding. Bom dia! klinkt het in koor.

29-01-2015 12:38

De hoeveelheid spam is vorig jaar met 250 procent toegenomen. Dit komt omdat spammers tegenwoordig grote aantallen IP-adressen gebruiken om kleine hoeveelheden spam te verzenden in plaats van andersom.

29-01-2015 12:37

Op vliegbasis Soesterberg landen geen straaljagers meer. De voormalige basis is nu een natuurgebied dat je op eigen houtje of tijdens een georganiseerde fietstocht kunt verkennen.

29-01-2015 12:37

Het nieuwste speeltje voor liefhebbers van techniek heet ’Ringly’. De naam is een samenvoeging van ’ring’ en ’technology’. De Ringly is via bluetooth verbonden met de smartphone van dezelfde eigenaar.

Wie de Mol ook is, de Mol is in ieder geval hartstikke hot. Miljoenen mensen volgen het Avro-programma al jaren. Dat doen ze vaak in Mol-groepen: vriendengroepen die samen het programma kijken, de week tussen de uitzendingen door discussiëren en speculeren en hun eigen scores op papier bijhouden. Dat laatste hoeft niet meer met de ’Wie is de Mol?’-app.

29-01-2015 11:53

Daar waar het delen van privéauto’s ingeburgerd raakt, klopt nu ook het fenomeen ’caravandelen’ op de deur. Onderzoek wijst uit dat ruim een vijfde van de 465.000 eigenaren van een caravan hier belangstelling voor heeft en overweegt hun onderkomen een aantal weken of maanden te verhuren.

29-01-2015 11:51

Het Zweedse automerk Volvo is altijd met opmerkelijke dingen bezig. Die hebben vaak betrekking op veiligheid, niet alleen van de mensen die in een Volvo zitten, maar ook daarbuiten op straat.

29-01-2015 11:27

Dit zijn de winnaars van onze weggeefactie van afgelopen week.

Weekendmagazine Vrij heeft deze week weer een interessante prijs in de aanbieding.

Hanneke van den Berg H&J gaan groen
30-01-2015 08:00

Toen Janneke en ik aan deze blog begonnen, was mijn insteek vooral om in mijn blogs te gaan schrijven over mijn pogingen om supergezond te gaan eten. En gezond stond voor mij toen nog gelijk aan superfoods, havermoutrecepten en meer van die hippe, zo gezond lijkende etenswaren.

30-01-2015 00:00

LEIDEN - Theo-Willem van Leeuwen van merkenbureau Abcor uit Leiden laat eens in de twee weken zijn licht schijnen over zaken die over merken gaan in de rubriek 'Merk-waardig'. Deze keer de zaak van Coca Cola tegen Master Cola.

29-01-2015 15:16

DEN HAAG - In het programma 'Strike root' presenteert het Nederlands Dans Theater drie choreografieën: 'Chamber' van Medhi Walerski, 'Thin skin' van Marco Goecke en 'Safe as houses' van Sol León en Paul Lightfoot.

29-01-2015 13:17

Vlissingen bestaat in april 700 jaar. Niemand minder dan de beroemdste zoon van deze Zeeuwse havenstad, Michiel Adriaenszoon de Ruyter, staat klaar om bezoekers rond te leiden in zijn jarige geboortestad.

29-01-2015 12:56

Fans over de hele wereld kijken er naar uit: de vijfde tv-serie van Game of Thrones. Ze moeten nog even geduld hebben, maar tot die tijd vinden zij mogelijk een alternatief door af te reizen naar Noord-Ierland en daar de plekken te bezoeken waar de serie is opgenomen. 

29-01-2015 12:41

Met de ’HoloLens’ heeft Microsoft de innovatieknop weer aangezet, zegt de Amsterdamse trendwatcher Farid Tabarki. „Deze computerbril waardoor je een holografisch beeld in hoge resolutie kunt zien, is de eerste grote vernieuwing na de Xbox." Bijzonder is dat de virtuele objecten die in een 3D-ruimte worden neergezet, als het ware samensmelten met de fysieke wereld, bijvoorbeeld je huiskamer. De HoloLens is het eerste apparaat dat daartoe in staat is.

29-01-2015 12:33

In ’Saints row 3’ beschikte de speler over de paarse dildo van een meter lang die functioneerde als je meest gebruikte wapen. In ’Saints row 4’ speelde je de president van Amerika, werd je ontvoerd door aliens die de aarde wilden overnemen en moest je het tegen ze opnemen in een virtuele wereld. Voor ’Saints row: gat out of hell’ (dat enkele tientallen euro’s kost) is voor een meer directe aanpak gekozen: de game speelt zich af in de hel, zoals de titel al verklapt.

29-01-2015 12:29

De extra lengte ten opzichte van de hatchback maakt van de Skoda Fabia Combi niet alleen een keurige stationwagen, maar zorgt ook voor extra bagageruimte: met 530 liter inhoud is hij zo’n beetje de grootste in het segment.

29-01-2015 12:26

Waarom zou je de oceaan over vliegen om te skiën in de Verenigde Staten terwijl de Alpen 'om de hoek' liggen? Nou, misschien omdat het er uitermate sneeuwzeker is, de afdalingen aantrekkelijk zijn voor iedereen en altijd lang. En omdat de lucht er droog is, waardoor de sneeuw als poeder op de pistes ligt. Dat skiet heerlijk.

De autoshow in Detroit, die afgelopen week werd gehouden, toonde maar weer eens aan dat de Nederlandse automarkt geen weerspiegeling is van de wereldwijde vraag naar auto’s. Op de feestelijk ingerichte beursvloer in Motown draaide het vooral om pk’s en grote crossovers, pickups en suv’s.

29-01-2015 11:19

Naar aanleiding van het artikel ’Lekker: nota verscheuren’ in de Plus Werken van vorige week vraag ik mij af wanneer een energierekening eigenlijk verjaart. Is dat binnen twee of binnen vijf jaar?

29-01-2015 09:10

Rekeningen die ziekenhuizen sturen zijn nog altijd onvoldoende transparant waardoor het patienten vaak niet lukt om (vooraf) een goed beeld van de kosten te krijgen. Dat concludeert de Nationale Ombudsman in zijn rapport  'Ziekenhuisrekeningen op weg naar transparantie?'.

29-01-2015 09:00

Consuwijzer krijgt in toenemende mate van consumenten klachten over de aankoop van hun keuken, vooral over hoge annuleringskosten en teleurstellende garantie als zich problemen voordeden.

René en dochter Lisa Groothof staan voor het eerst samen op de planken, in de voorstelling ’Opa, waarom zijn er meer vragen dan antwoorden?’.


Stelling

Winterdienstregeling idioot

De NS en ProRail laten donderdag op de drukke trajecten minder treinen rijden. De reden voor de ’winterdienstregeling’ is mogelijke sneeuwval. In de ochtendspits was daarvan echter geen sprake. Ook de komende weken wordt regelmatig winters weer verwacht. De winterdienstregeling zal daarom nog wel vaker uit de la komen. Ongewenst, want preventief schrappen van lijnen veroorzaakt veel meer overlast dan die enkele winterse dag waarop de trein niet meer door de sneeuw heen komt. De winterdienstregeling van de NS is idioot.

Stelling
Het antwoord van...
Zaans Medisch Centrum
Marianne Alderliesten
Gynaecoloog
26-01-2015 00:00 Vraag & antwoord

Thuis bevallen of in het ziekenhuis? Als een zwangerschap zonder problemen verloopt en de moeder gezond is, mag zij altijd zelf kiezen. Wie medische zorg graag nabij heeft, maar ook een huiselijke sfeer wenst, kan kiezen voor een bevalcentrum, bijvoorbeeld Bevalcentrum Parteanz van het Zaans Medisch Centrum. Marianne Alderliesten is gynaecoloog in dit ziekenhuis en beantwoordt deze week drie vragen over dit onderwerp.

Lees verder!