Gooi en Eemlander - Metropool
 
20-11-2014 17:00

AMSTERDAM - Het is de kleinste katheter ooit dat cardioloog Giovanni Amoroso van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in de slagader schuift van een 59-jarige hartpatiënt. Er kijken honderden ogen op de hele wereld mee als hij de polsslagader aanprikt en het kleinste katheter aller tijden er in schuift. Van Engeland tot Australië en Cyprus wordt de hartkatheterisatie gevolgd via een internetverbinding.

 
20-11-2014 13:09

SCHIPHOL - De IJslandse prijsvechter WOW gaat het hele jaar door vliegen van Schiphol naar IJsland. Met een tussenstop op het eiland kan ook worden doorgevlogen naar Boston en Washington.

20-11-2014 10:22

SCHIPHOL - Schiphol wil groene lasers bij watergangen inzetten om vogels te verjagen uit de buurt van start- en landingsbanen. Volgens een woordvoerder van de luchthaven zien proeven met deze nieuwe lasers er veelbelovend uit.

19-11-2014 23:30

HAARLEM - Danny K., hoofdverdachte in de megazaak Andes, zwijgt in de Haarlemse rechtszaal hardnekkig. Maar daarbuiten wil de vermeende 'baas van Holleeder' wel iets zeggen. Over de geliquideerde Hans Nijman en de inspanning van justitie om hem zwarter af te schilderen dan hij is.

19-11-2014 23:20

HAARLEM - Hero Brinkman doet in maart volgend jaar niet mee aan de verkiezingen voor Provinciale Staten van Noord-Holland. De politicus wil zich met zijn nieuwe partij storten op de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen, zo heeft hij aan deze krant laten weten.

19-11-2014 20:09

AMSTERDAM - Het 21-jarige chimpanseemannetje Tumbili is vandaag (woensdag 19 november 2014) onverwacht overleden. Tot voor kort was hij de leider van de chimpanseegroep in Artis.

18-11-2014 21:00

DEN HAAG - De ontwikkelingen in de luchtvaart en wat dit betekent voor de mainport Schiphol en de Nederlandse luchtvaartsector, staan absoluut hoog op de agenda van het kabinet.

Frans van den Berg Analyse
18-11-2014 21:00

SCHIPHOL - Om de luchtvaartsector in Nederland te beschermen, klinken steeds vaker protectionistische geluiden. Schiphol moet vooral voor KLM zijn en niet voor de low cost maatschappijen en concurrenten als Emirates. Kan dat wel en is het probleem niet juist het kwakkelende KLM? Een analyse.

18-11-2014 19:11

KORNWERDERZAND - Er wordt al vele jaren over gesproken, maar over een paar jaar is de Afsluitdijk niet alleen sterker en veiliger, maar is de dijk aantrekkelijker voor toerisme. En een vier kilometer lange vismigratierivier moet een belangrijke bijdrage leveren aan het vergroten van de visstand in de Waddenzee en het IJsselmeer.

AMSTERDAM - Als kind droomde hij er al van om later de zorg in te gaan, maar eenmaal gediplomeerd verpleegkundige liet hij zich niet als een echte Florence Nightingale zien. Hij vervalste meerdere recepten voor eigen gebruik. En dat neemt de Inspectie voor de Gezondheidszorg hem zeer kwalijk.

18-11-2014 14:05

HAARLEM - De liquidatie van freefighter Hans Nijman heeft bij zijn vriend en zakenpartner Dick V. „ongelooflijk veel verdriet en wanhoop“ teweeggebracht.

18-11-2014 13:42

Niemand weet nog wat Zwarte Piet precies symboliseert. Als we niet uitkijken, verandert de knecht van Sint-Nicolaas in Enge Piet, die wraak neemt op zijn belagers.

18-11-2014 13:23

HAARLEM - Tjeerd Talsma, huidig gedeputeerde Milieu, zal in 2015 voor de tweede keer de Provinciale Statenverkiezingen in gaan als lijsttrekker van de PvdA Noord-Holland.

SCHIPHOL - Voor veel ondernemers is het nog een droom: een buitenlandse vestiging. Schiphol biedt nu de kans om een maand lang een kantoor ergens in de wereld te openen. Ter plekke krijgt de ondernemer ook nog ondersteuning in de vorm van een lokale assistent en een budget voor een campagne. Ook de vlucht en het verblijf worden betaald.

   
20-11-2014 14:39

TER AAR - Bij een pluimveebedrijf met drie stallen aan de Langeraarseweg in Ter Aar is vogelgriep ontdekt. De 43.000 legkippen worden geruimd. Zo blijkt uit een brief van staatssecretaris Dijksma aan de Tweede Kamer.

20-11-2014 10:42

PETTEN - Het historisch radioactief afval dat in een bunker in Petten ligt opgeslagen zal later dan eerder was gepland worden afgevoerd naar Borssele. Dat meldt het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland.

20-11-2014 07:42

Prinses Beatrix is donderdag aanwezig bij de kinderrechtentop in de Hooglandse Kerk in Leiden.

19-11-2014 19:57

HAARLEM - Uithuisplaatsingen zijn vaak onontkoombaar. Zeker als kindermishandeling, -verwaarlozing, seksueel misbruik of huiselijk geweld een rol spelen. Dat weten we natuurlijk allemaal wel, maar nu is dat ook wetenschappelijk vastgelegd.

19-11-2014 09:43

Een KLM-vliegtuig heeft woensdagochtend een noodlanding moeten maken op de Kaagbaan van Schiphol. De gezagvoerder vroeg uit voorzorg om extra assistentie aan de grond vanwege een probleem met het landingsgestel, meldt de organisatie die de inzet van traumahelikopters coördineert.

18-11-2014 21:19

HAARLEM - ,,Het is niet iets waar ik trots op ben.'' Vechtsporter Dick Vrij had in 2012 op een Amsterdamse terras Willem Holleeder beter niet zó hard kunnen slaan dat zijn kaak op twee plekken brak. ,,Ik wilde iets uitpraten, maar hij stond niet open voor een gesprek. Hij ging dreigend staan en ik reageerde met een klap.''

18-11-2014 17:00

WEESP - Oeps, krijg je bij de slager terugbetaald met een twintig eurobiljet met een gekke flap er aan. Niet teruggeven dat biljet. Bewaar het goed. Wie weet, wordt dit biljet van twintig wel het tienvoudige waard. Zo word je misschien wel miljonair met misdrukken.

18-11-2014 15:59

KATWIJK - Er is weer een sprankje hoop voor de nabestaanden van Katwijkse zeelieden die op zee zijn omgekomen en van wie de lichamen nooit zijn gevonden. Nieuw onderzoek met DNA-profielen kan identificatie van aangespoelde lichamen mogelijk maken.

18-11-2014 15:02

DEN HAAG - Het kabinet wil fasegewijs het gebruik van drones in het Nederlands luchtruim toestaan. Vanaf 1 juli mag overdag in onbebouwd gebied worden gevlogen, maar niet boven mensenmenigten. 

HAARLEM - De Partij voor de Dieren wil dat de provincie Noord-Holland stopt met het verhuren van de plezierjacht. Statenlid Bram van Liere heeft opheldering gevraagd aan het college van Gedeputeerde Staten over het verhuren van jachtrechten op provinciale gronden.

18-11-2014 11:54

HEERHUGOWAARD - Je bent aan het winkelen en moet hoognodig naar de wc. Met je mobiele telefoon zoek je het dichtstbijzijnde openbare toilet. Voor je naar binnengaat, kun je op een tablet aan de muur zien hoe de bezoekers die je voorgingen de wc beoordeelden én wanneer er wordt schoongemaakt. En na afloop laat je zelf ook je oordeel achter. Het openbare toilet anno 2014, te vinden in winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard.

18-11-2014 11:36

HAARLEM - IJsland, Colombo (Sri Lanka) en Seoul (Zuid-Korea) zijn de drie vakantiebestemmingen die in 2015 onder Nederlanders het snelst groeien in populariteit.

18-11-2014 10:34

Deze krant wil een reeks artikelen wijden aan alle veranderingen in de zorg. Per 1 januari 2015 gelden nieuwe zorgwetten. Gemeenten krijgen grote verantwoordelijkheid te dragen. Zij moeten de nieuwe Jeugdwet, de Participatiewet en de nieuwe wet maatschappelijke ondersteuning uitvoeren. Daarnaast is er nog de Wet Langdurige Zorg. Tegelijkertijd moeten de gemeenten het nieuwe beleid met minder geld vormgeven.

LEIDEN - Paleontologen moeten van puzzelen houden. Peinzend staart Martijn Guliker (32) naar de botten die hij heeft uitgelegd in de zaal ’Onderzoek in uitvoering’ van Naturalis Biodiversity Center. Wat past bij wat?


Stelling

Voetbal op kunstgras de toekomst

Stel profvoetballers de vraag op welke ondergrond ze willen spelen en negen van de tien spelers geven de voorkeur aan echt gras. Modder aan de noppen, de geur van het gras, een perfecte sliding; op natuurgras wordt voetbal gespeeld zoals het bedoeld is. Tegelijkertijd kan niemand nog om de opmars van kunstgras heen. Maar de Nederlandse topclubs willen er in de eredivisie van af. Een romantisch maar dom standpunt. De doorbraak van Nederland als tophockeyland liep parallel aan de brede invoering van kunstgrasvelden. Als de voetballers dit voorbeeld volgen wordt Nederland de eerste wereldkampioen op kunstgras. Voetbal op kunstgras is de toekomst.

Stelling
Het antwoord van...
Zaans Medisch Centrum
Ilse Bannink
Pijnbestrijder
17-11-2014 15:26 Vraag & antwoord

Een trekkend gevoel of een stekende, brandende pijn op de plaats van een litteken. Littekenvorming hoort bij het genezingsproces na een operatie, maar soms is de vorming van dit littekenweefsel oorzaak van aanhoudende pijnklachten. Is hier iets tegen te doen? ,,Ja", zegt pijnbestrijder en anesthesioloog Ilse Bannink van het Zaans Medisch Centrum. Ze werkt daar in het zogeheten Pijncentrum. ,,Er zijn diverse mogelijkheden om littekenpijn te behandelen." Ze beantwoordt deze week drie vragen over littekenpijn.

Lees verder!