Gooi en Eemlander - Metropool
 
30-01-2015 16:05

AMSTERDAM - Zwangere vrouwen met hoge bloeddruk kunnen toch zonder problemen medicijnen krijgen. De terughoudendheid van artsen vanwege de risico’s voor het ongeboren kind is onterecht.

30-01-2015 15:19

HAARLEM - De provincie Noord-Holland stelt 4,7 miljoen euro beschikbaar voor een versnelde verduurzaming van de haven van Den Helder en de havens in het Noordzeekanaalgebied. De investeringsimpuls is een uitvloeisel van een motie die is ingediend door GroenLinks met steun van VVD en CDA.

30-01-2015 12:06

HEERHUGOWAARD - De Staatsloterij heeft consumenten misleid doordat ze prijzen trok uit een pot waarin ook onverkochte loten zaten, terwijl de deelnemers aan de loterij dit niet wisten. Zo oordeelt de Hoge Raad in de zaak die door de Stichting Loterijverlies.nl was aangespannen tegen de Staatsloterij.

29-01-2015 18:19

HAARLEM - Als de afgelopen weken aan de Alderstafel een ding duidelijk is geworden, dan is dat volgens Schiphol-directeur Jos Nijhuis wel dat vliegveld Lelystad echt nodig is.

29-01-2015 16:49

AMSTERDAM - Tien vaste gasten van De Wereld Draait Door doken in de depots van tien Nederlandse topmusea. Dat resulteert bij het tienjarig bestaan van het televisieprogramma in het ‘DWDD pop-up museum’. Tien zalen vol herontdekte kunst vanaf 30 januari te zien in het Allard Pierson Museum.

29-01-2015 16:37

AMSTERDAM - In de collectie van Museum de Fundatie in Zwolle is een stilleven uit 1627 van de Leidse schilder Jan Lievens ontdekt: Vanitas stilleven. Het paneel is in de loop der jaren aan diverse kunstenaars toegeschreven.

29-01-2015 11:56

HAARLEM - De provincie Noord-Holland investeert 2 ton in kredietunies voor het Midden- en Kleinbedrijf (MKB). Deze kredietunies - coöperatieve verenigingen waarin ondernemers elkaar geld lenen - moeten ervoor zorgen dat MKB-bedrijven makkelijker financiering kunnen krijgen voor hun investeringen.

29-01-2015 11:34

SCHIPHOL - Het Openbaar Ministerie (OM) blijft erbij dat de omstreden ’seksrabbijn’ Eliezer Berland (77) kan worden uitgeleverd aan Israël. Dit bleek donderdagmorgen bij de voortzetting van het uitleveringsproces.

29-01-2015 10:11

HAARLEM - Een politieauto voor de deur en een groot gapend gat in het raam. Bij Dick Loenen zit de schrik er nog goed in. Woensdagmiddag werd de ruit van zijn slaapkamer aan de Prins Bernhardlaan in Haarlem-Oost ingegooid, het raam waar sinds de aanslagen in Parijs een Charlie Hebdo-poster voor hing.

HAARLEM - Het aantal treinreizigers naar Amsterdam en Schiphol zal de komende jaren fors toenemen. Er zijn extra maatregelen nodig om die passagiersstromen in goede banen te leiden. Daarbij wordt gedacht aan treinen van Haarlem naar Schiphol, maar ook treinen uit de Zaanstreek naar Den Haag en de aanleg van de IJmeerlijn naar Almere.

28-01-2015 16:53

DEN HAAG - Sloop de verzorgingshuizen niet, maar maak er wooncentra van die helemaal zijn ingericht op ouderen.

28-01-2015 16:37

SCHIPHOL - De marechaussee heeft op Schiphol een Deense man en Zweedse vrouw aangehouden. Ze wilden 70 kilo van de drug qat meenemen naar Duitsland.

28-01-2015 13:28

SCHIPHOL - Een man is mishandeld in de trein van Schiphol naar Amsterdam. De politie heeft een man aangehouden. Die probeerde in de politieauto uit zijn boeien te ontsnappen.

DEN HAAG - De vaste Kamercommissie Volksgezondheid Welzijn en Sport wil dat minister Schippers het interne IGZ-rapport over de zaak Tuitjenhorn nu openbaar maakt. De commissie schaarde zich woensdagmorgen unaniem achter het verzoek van SP-kamerlid Renske Leijten.

30-01-2015 15:52

NATAL - Bootfietser Ebrahim Hemmatnia is aangevallen door haaien. Hierbij heeft de bootfiets schade opgelopen. Waarschijnlijk aan roer en/of schroef. Hemmatnia zou ongedeerd zijn.

30-01-2015 13:59

SCHIPHOL - Transavia gaat vanaf april als eerste maatschappij rechtstreeks vliegen op Larnaca, in het oosten van Cyprus.

30-01-2015 10:28

DOHA - Qatar Airways heeft een belang van 9,99 procent genomen in IAG, de moedermaatschappij van British Airways en Iberia. Het Qatarese staatsbedrijf wil op die manier de banden met zijn samenwerkingspartner in Oneworld verstevigen. 

29-01-2015 16:32

PETTEN - De Hoge Flux Reactor in Petten heeft nog steeds met enige regelmaat te kampen met storingen. Dat blijkt uit een lijst met ’ongewone gebeurtenissen’ die aan de autoriteiten zijn gemeld. Vanaf mei moest exploitant NRG acht meldingen doen, waarvan vijf binnen de reactor zelf.

29-01-2015 15:57

HAARLEM - Een hoofddoek dragen kan ineens bij de PVV. Althans in sommige provincies.

29-01-2015 15:10

ALMELO/VIJFHUIZEN - Mario D., de chauffeur van de monstertruck uit Vijfhuizen die in Haaksbergen een dodelijk ongeluk veroorzaakte, wil er weer mee gaan optreden als justitie het gevaarte vrijgeeft na het technisch onderzoek.

29-01-2015 07:49

ALKMAAR - Het openbaar ministerie heeft woensdag 232 dagen jeugddetentie en plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen (de zogeheten PIJ-maatregel: 'jeugd-tbs') geëist tegen een nu 18-jarige jongen die in Alkmaar zijn 20-jarige broer zou hebben doodgeschoten.

28-01-2015 18:12

HOORN - De toneelkomedie ’Boer zoekt betere vrouw’ mag niet meer zo heten. Het moet worden: ’Boer wil betere vrouw’. Alle schouwburgen moeten hun reclame-uitingen aanpassen.

28-01-2015 17:51

HAARLEM - Vanaf het tafeltje in het restaurant kunnen Mireille de Graaf en haar buurvrouw de situatie goed observeren. Zojuist heeft Mireille op een bankje op het Oude Raadhuisplein in Huizen een in doorzichtig plastic verpakte gehaakte sjaal neergelegd. ,,Met een torenhoge hartslag en een bijna giebelende lach. Er liep een man vlak achter me toen ik het neerlegde… Zó spannend.’’

OEGSTGEEST - Terwijl in ons land de verzorgingstehuizen in rap tempo worden opgedoekt, werkt zorgorganisatie Marente (als een van de koplopers in het experiment ’all-inclusive’) aan een concept waarin zorg en wonen van elkaar zijn gescheiden maar toch bij elkaar komen.

28-01-2015 08:37

BILTHOVEN - Elk politiekorps tobt met potentieel gevaarlijke psychiatrisch patiënten die zich aan behandeling onttrekken. Er komt daarom een onderzoek naar hoe de zaak rond Bart van U. is aangepakt en hoe hij erin is geslaagd om behandeling te ontlopen, zegt een woordvoerder van het openbaar ministerie in Rotterdam. ,,Mogelijk hebben we ergens iets over het hoofd gezien.''

 
27-01-2015 21:30

HOOFDDORP - Hij is eigentijds en stoer.’’ ,,Een echte levensgenieter.’’ ,,Hij gaat dan wel voor lokaal eten en veel groente, maar is niet betweterig.’’ Het zijn kwalificaties die over de lange, goedgevulde tafels gaan waar chef-kok Jonathan Karpathios deze dinsdagavond zo’n tachtig journalisten, bloggers, familieleden en kennissen laat meevoelen wat hij bedoelt met zijn tweede, net van de persen gerolde boek.

27-01-2015 21:03

DEN HELDER - Een verbod op het vrij jagen met geweer op wild in stiltegebieden in Noord-Holland is nabij. Deze maatregel kan rekenen op een meerderheid in Provinciale Staten. Jagers en agrariërs verzetten zich massaal. Zij vrezen extra wildschade.

TUITJENHORN - Het IGZ rapport over de zaak Tuitjenhorn en huisarts Nico Tromp moet nu openbaar worden gemaakt. Dat zegt SP-kamerlid Renske Leijten die de zaak woensdag aan de orde gaat stellen in de Kamercommissie VWS. Ze wil de hele commissie achter zich zien te krijgen, lukt dat niet dan volgen Kamervragen.


Stelling

Deuren dicht voor terrorist

De portier van het omroepgebouw van de NOS krijgt alom lof toegezwaaid over de kalme manier waarop hij Tarik Z. naar een lege studio begeleidde. Moed kan de man niet ontzegd worden, maar de vraag is of de portier de gewapende man wel had moeten binnenlaten. De terroristen die een bloedbad aanrichtten bij Charlie Hebdo konden dat doen doordat een medewerkster ze onder bedreiging binnenliet. Een portier, die wel is opgeleid om dit soort incidenten het hoofd te bieden, zou moeten weigeren de toegangsdeur te openen.

Stelling
Het antwoord van...
Zaans Medisch Centrum
Marianne Alderliesten
Gynaecoloog
26-01-2015 00:00 Vraag & antwoord

Thuis bevallen of in het ziekenhuis? Als een zwangerschap zonder problemen verloopt en de moeder gezond is, mag zij altijd zelf kiezen. Wie medische zorg graag nabij heeft, maar ook een huiselijke sfeer wenst, kan kiezen voor een bevalcentrum, bijvoorbeeld Bevalcentrum Parteanz van het Zaans Medisch Centrum. Marianne Alderliesten is gynaecoloog in dit ziekenhuis en beantwoordt deze week drie vragen over dit onderwerp.

Lees verder!