’Klap in gezicht van Lekker Laren’

foto studio kastermans
Sonny’s Inc, in 2007 nog op de Brink Laren.
Bekijk Fotoserie

LAREN - „Het mag duidelijk zijn dat als je nog maar de helft van het terrein mag gebruiken, je niet een evenement van deze mooie orde kunt neerzetten. De evaluatie van de gemeente Laren komt voor ons als een donderslag bij heldere hemel.” Sonny Hoogwerf van Lekker Laren reageert, enkele uren na het vernemen van het nieuws, aangeslagen. „We zijn geschokt. Wij werken met ontzettend veel passie aan het evenement Lekker Laren en investeren ook voor de langere termijn.”

Door Edward de Vries Lentsche.de.vries.lentsch@hollandmediacombinatie.nl - 23-9-2016, 7:06 (Update 23-9-2016, 15:30)

Iconisch

„We vinden Lekker Laren ontzettend leuk om te doen en krijgen er heel veel energie van. Niet in de laatste plaats dankzij de Larense en Gooise gemeenschap die dit een wereldevenement vinden. Maastricht heeft het ’preuvenemint’ en wij hebben in Noord-Holland Lekker Laren als iconisch evenement.

Zoals we het dit jaar hebben neergezet, hebben we binnen de lijnen gewerkt. Geen één klacht ontvangen. Bij de inwonertop L100 schijnen mensen iets gezegd te hebben over het grote evenementenbeleid. Dat gaat niet alleen over Lekker Laren. Het had ook over de kermis kunnen gaan.

Vijf jaar

Dit beleid is niet hetgeen wat we ons er van hadden voorgesteld. Je verwachtingspatroon is om in vijf jaar een mooi evenement op te zetten. En als de spelregels dan tussentijds worden veranderd. Dan krabbel je je wel even achter de oren. Over schade claimen hebben we het nog niet gehad, nee. Het moet eerst bezinken. Dit is een flinke klap in het gezicht. Met de goede vibes die we hadden en al die lovende reacties op Facebook. Sociale media ontploften van de complimenten. En dan is dit wel heel erg zuur. Ik snap het gewoonweg ook niet.

Big five

Wij waren met Sonny’s Inc Live en Lekker Laren een van de big five evenement van Laren. De iconische evenementen van Laren, wat de stichting Bijzonder Laren (promotie economie Laren, red.) onderstreept heeft.

Die evenementen moet je behouden om dat die ook bijdragen aan city marketing en voor de lokale economie.

Wij brengen Laren bij vele mensen in het Gooi en daarbuiten weer onder de aandacht. Ik denk dat je dat in een dorp als Laren ook echt nodig hebt. Je moet reuring creëren om de economie een beetje aan te jagen. Niet alleen Lekker Laren, maar ook Art Laren. Die heb je nodig voor de levendigheid van het dorp.

De laatste Lekker Laren telde een kleine 15.000 bezoekers, inclusief mensen die meerdere keren kwamen.

foto studio kastermans
Lekker Laren 2016.

Een grote groep Laarders heeft van het passepartout gebruik gemaakt. Die waren elke dag op het terrein.

We zien Lekker Laren als een lange termijn-investering. Deze e-mail is voor ons een onaangename verrassing.

Minder

Je haalt als gemeente eerst organisatoren van evenementen met een meerjarige intentie binnen, en dan ga je de kaders veranderen. Nog maar de helft van het kermisterrein, dat is nogal wat. Dat houdt in dat we veel minder restaurants kunnen neerzetten. Dat is ook minder aantrekkelijk voor onze sponsoren.

foto Wouter de Wild
Lekker Laren 2014

Waardig

Dit is eigenlijk een bom onder Lekker Laren. Daar komt dit op neer. Dan moet je je conclusies trekken. Ik ben er behoorlijk van onder de indruk. Je probeert iets neer te zetten en we hebben zoveel positieve reacties gehad over de allure van ons evenement. Ook van ondernemers als Hocras, Land Rover en Sotheby’s. Toch niet de eerste de beste. Van ingezetenen hoor je: dit is Laren waardig, wat dat ook moge betekenen. Nu worden we hevig onderuit gehaald. Ze zijn geschrokken door de inwonertop, omwonenden die hebben geageerd, en dan moet er politiek een statement worden gemaakt.

IJs op de Brink

We hadden niet zoals IJs op de Brink een vijfjarig contract. We hadden een goede band, met Tijmen (wethouder Smit, red.). Die heb ik hoog zitten.

Vanuit Bijzonder Laren werden de evenementen omarmd. Laren moest weer op de kaart worden gezet, er is leegstand van winkelpanden.

Dan denk je als Lekker Laren dat je goed bezig bent. Je kijkt waar je nog meer koppelingen met de plaatselijke middenstand kunt maken.

En dan is zo’n bericht van de gemeente wel alsof je hevig wordt getackeld. Zo’n beslissing dupeert ons, ook financieel.

Wij wachten verder rustig af wat de gemeenteraad gaat beslissen. Maar als je de ruimte van het kermisterrein halveert, zullen organisatoren van evenementen afhaken.”

Levendig

Er heeft donderdag een eerste gesprek plaatsgevonden met wethouder Tijmen Smit. Na afloop gaf hij een reactie. De wethouder toont begrip voor de teleurstelling. „In de Strategische Visie van de gemeente Laren heeft de gemeenteraad een beeld over Laren geschetst hoe Laren een levendig en vitaal, kleinschalig dorp zou moeten zijn.

Evenementen leveren primair een positieve bijdrage aan de sociale cohesie, de levendigheid, vitaliteit en de sfeer in het dorp. Lekker Laren heeft daar zeker aan bijgedragen, maar heeft in de loop der jaren een wel grote aantrekkingskracht gekregen, mogelijk meer dan we hadden voorzien bij het vaststellen van het beleid. Dan moet je kijken of dat nog wel past in de bedoeling van het beleid.

Ik snap de reactie van de organisatie. Ik weet dat Sonny en Marleen met veel passie zich elk jaar inzetten voor een geweldig evenement en ook dit jaar heb ik veel Laarders gezien.

Als het aan mij ligt, staat Lekker Laren in 2017 gewoon weer op de agenda. Inmiddels heb ik alweer contact gehad met de organisatie over de toegankelijkheid voor alle Laarders en de omvang. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat goed gaat komen.”

Bij het vaststellen van het evenementenbeleid is een evaluatie toegezegd aan de raad. „De interne evaluatie is daar een eerste stap in. Daarna gaan we met de organisatoren en omwonenden praten. Er zijn dus geen spelregels tussentijds aangepast, dat gebeurt pas op basis van de hele evaluatie en dat is precies zoals we het van tevoren met elkaar hebben afgesproken.”

Dit artikel is ook in de nieuwsbrief verschenen. Bent u nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief? Meldt u zich dan hier aan!Reageren

Reageer op dit artikel

Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeelding
Zoek een serieuze relatie in jouw omgeving
Stelling

Kiesdrempel is hard nodig

Forum voor Democratie, de beweging die zicht inzette voor de komst van het Oekraïne-referendum, doet volgend jaar mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. De club van Thierry Baudet neemt het dan onder meer op tegen nieuwkomers VNL, Denk en de OndernemersPartij. Het risico bestaat dat Nederland straks alleen nog splinterpartijen telt en dat je voor een kabinetsformatie minimaal vijf partijen nodig hebt. Om Nederland niet onbestuurbaar te maken moet er net als in Duitsland een kiesdrempel worden ingevoerd, waarbij je pas met 5 procent van de stemmen in de Kamer komt.

Stelling

Zorgvraag van de week
Peter Borst
Beddenspecialist
Borst Bedden
Thema van de week: nachtrust in vakantietijd
Lees verder