Gooi en Eemlander - Regionaal
 
28-07-2014 16:28

HILVERSUM - Nadat De Gooi- en Eemlander de gemeente Hilversum vorige maand had gevraagd alle openbare documenten van het nieuwe college van b en w ook echt openbaar te maken, heeft de gemeente niet alleen tal van stukken op de eigen website geplaatst maar ook de redactie bedolven onder een kleine stortvloed aanvullende documenten.

 
28-07-2014 15:44

De wolkbreuken boven het Gooi zorgden voor heel veel overlast, en hier en daar wat vertier. Een overzicht in foto's.

28-07-2014 15:18

BUSSUM - De brandweer in Bussum heeft maandagmiddag assistentie gevraagd aan korpsen in de regio om de wateroverlast te bestrijden. De Gooise plaats was maandag al tweemaal het centrum van een enorme hoosbui. Enkele straten in het centrum van de plaats staan ruim een halve meter onder water.

28-07-2014 12:25

AMSTERDAM - Vandaag is het precies honderd jaar geleden dat Oostenrijk-Hongarije de oorlog verklaarde aan Servië, officieel het begin van ’de Grote Oorlog’. Eind 1914 waren er tien Europese landen met elkaar in oorlog, en tussen hen al 22 oorlogsverklaringen afgekondigd. Naar aanleiding hiervan een gesprek met Amsterdammer Paul Moeyes (56) - geboren in Oudkarspel. Hij geldt als deskundige op het gebied van de Eerste Wereldoorlog.

28-07-2014 12:04

 Het KNMI waarschuwt voor extreem weer in het westen en zuiden van Nederland. Hier kan lokaal veel wateroverlast en onweer voorkomen. Er is code oranje afgegeven voor Noord- en Zuid-Holland, Noord-Brabant en Utrecht. Daar was maandagochtend al veel regen gevallen, ’s middags worden nog meer zware buien verwacht.

28-07-2014 12:01

SCHOORL - Hij noemt het ’op zijn minst opmerkelijk’. ,,Nederland is in Europa het enige land waar je voor een plezierboot geen belasting hoeft te betalen of registratieplicht hebt.’’ Volgens Boj van Baars van het nieuwe bedrijf Jacht Recycling bereiken jaarlijks in Europa zo’n 144.000 pleziervaartuigen hun zogeheten houdbaarheidsgrens. Een probleem voor de jachtbouw én de samenleving.

28-07-2014 11:01

Door de wolkbreuken boven Baarn is er grote wateroverlast ontstaan rond onder meer het station. Ook de koninklijke wachtkamer daar, die onlangs weer is heropend, hield het niet droog. Het meeste water is er inmiddels met waterstofzuigers verwijderd.

28-07-2014 10:57

NAARDEN, HUIZEN - Lex Maat van Vestingvaart Naarden wist niet wat hij hoorde toen hij via de telefoon de scheepsbel van de Naarder trekschuit van weleer kreeg aangeboden. De aanbieder was de oud Gooi-en Eemlander-journalist Nol van Bennekom uit Huizen, die de bel lang geleden had gekregen van echtgenote Ria van de fameuze Larense jazzpromotor Nick Vollebregt.

28-07-2014 10:51

AMSTERDAM - De snelweg A10-West is maandagochtend in beide richtingen afgesloten bij Geuzenveld door de wateroverlast. De fikse regenbuien hebben de weg blank gezet, verkeer moet via de Zeeburgertunnel omrijden. Ook diverse rijstroken op de A15 tussen Ridderkerk en Gorinchem zijn dicht door de regen.

RIJSWIJK - De hevige regenbuien hebben ervoor gezorgd dat in Alphen aan den Rijn in ruim twaalf uur tijd ruim twee keer de maandhoeveelheid aan regen is gevallen. Sinds zondagavond viel in totaal zo’n 150 millimeter, terwijl normaal in juli zo’n tachtig millimeter valt. De Zuid-Hollandse plaats is daarmee tot nu toe koploper, meldt weeronline.nl.

27-07-2014 18:48

HILVERSUM - Zondagochtend. Het is nog altijd druk bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne. De voorlopig laatste stoet rouwwagens is de avond ervoor aangekomen, toch blijft de mensenmassa toestromen. Fietsers stappen even af, ouders met kinderen leggen knuffels neer en de snackbar op de hoek heeft een rek bloemen bij de ingang staan.

27-07-2014 15:43

HOOFDDORP - Drie Hoofddorpers Nick Blok, Emily Ekong en Erik de Waal zijn een actie gestart om te zorgen dat er een monument komt voor de slachtoffers van de MH17. De luchthaven Schiphol maakte vrijdag al bekend dat er een permanent gedenkteken komt. Volgende week willen de initiatiefnemers in gesprek met Schiphol en nabestaanden om het project op te zetten.

27-07-2014 14:18

AMSTERDAM - Hij is nu elf jaar clean. Slaapt niet meer in portieken en onder bruggen. Dealt niet meer als enige witte tussen de gekleurde dealers op de Zeedijk. Hij vertelt er alleen nog over. Voormalig dakloze Ferrie (56) is gids op de Wallen. Met verhalen over toen het hier in de jaren 70/80 een ’no-go-area was’.

SOEST - Een knappe blonde vrouw in traditionele boerenkleding. En in de lucht een drone die met een camera alles goed in de gaten houdt. Oud en nieuw passen uitstekend samen op het Soester Roggefeest van afgelopen zaterdag.De blonde vrouw mende twee grote paarden, die zij om windmolen De Windhond heen liet lopen. Kort daarvoor probeerde men om met paard en wagen, waarop een deel van de oogst lag, dwars door de molen heen te lopen. Oeps, even geen rekening gehouden met de breedte van de wagen.

28-07-2014 15:50

ALPHEN AAN DEN RIJN - De loco-dijkgraaf Hans Schouffoer van het Hoogheemraadschap van Rijnland spreekt de berichten dat er de Alphense dijk bij de Assumburg op doorbreken staat tegen. Wel is het ‘altijd spannend’. En er wordt ‘het uiterste gevraagd van de dijk, want het water staat tot de kruin’.

28-07-2014 15:25

SCHIPHOL - Het onweer en de zware regenval hebben er maandag toe geleid dat tientallen vluchten op Schiphol zijn geannuleerd. Veel vliegtuigen die wel kunnen vertrekken, hebben vertraging. Vooral de vluchten naar Europese bestemmingen ondervinden veel hinder.

28-07-2014 14:24

Vanwege de extreme regenval heeft het hoogheemraadschap Rijnland de noodgemalen ingezet om het water in het gebied op peil te houden. Lokaal zijn er extra pompen nodig om de polders en steden droog te houden.

28-07-2014 11:32

De wolkbreuken die maandag over ons land trokken, hebben veel wateroverlast veroorzaakt in verschillende delen van Noord- en Zuid-Holland. Hieronder een overzicht van de belangrijkste meldingen.

28-07-2014 11:13

AMSTERDAM - Noord- en Zuid-Holland ondervindt grote overlast van hevige regen- en onweersbuien. Ook op station Sloterdijk loopt het water naar binnen.

28-07-2014 11:09

Hoosbuien hebben maandag veel overlast veroorzaakt boven het Gooi. Bussum was zelfs tweemaal het centrum van een enorme plensbui. Ook Hilversum en Laren kregen een enorme hoeveelheid water te verwerken, aldus een woordvoerster van de brandweer. Op het hoogtepunt van de regenbuien kreeg de brandweer zo’n 200 meldingen binnen.

28-07-2014 10:31

Een korte, maar zeer krachtige wolkbreuk zorgde maandagochtend voor grote overlast in Bussum. Onder meer op de Brinklaan in Bussum-Zuid stond het water al snel bijna een halve meter hoog. Het verkeer ondervond daarvan veel overlast.

28-07-2014 08:44

HUIZEN - Een flinke wolkbreuk boven Huizen heeft ervoor gezorgd dat diverse straten en kelders zondagnacht zijn ondergelopen. Vooral de omgeving Driftweg, Ruyterstraat en de Botterstraat hebben veel overlast gehad.

27-07-2014 20:00

BAARN - Er loopt een onderzoek naar de geschiktheid van de gebouwen van de Baarnse basisscholen Amalia-Astro, KWS en Aloysius. Centrale vraag is of de stuk voor stuk karakteristieke oude schoolgebouwen geschikt zijn voor hedendaags onderwijs. Dit blijkt uit een voorstel van burgemeester en wethouders.

'S GRAVELAND - Een vrouw is zondagmiddag bekneld en gewond geraakt nadat ze met haar auto tegen een lantaarnpaal was gebotst in s' Graveland.

27-07-2014 13:22

AMSTERDAM - Tour for Life, dat is in acht dagen 1250 kilometer fietsen van Turijn naar Valkenburg, met beroemde zware bergetappes in de Franse Alpen. ’Een uitputtingsslag voor gewone stervelingen’, zeggen deelnemers. Máár ten bate van Artsen zonder Grenzen. Voor een goed doel, het zou eens niet zo zijn.

27-07-2014 12:39

BAARN - Kan de toediening van een dieet ervoor zorgen dat verstandelijk gehandicapten minder epilepsie-aanvallen krijgen? Sherpa en Amerpoort doen een proef, die nog niet eerder in een instelling is toegepast.   

27-07-2014 12:22

BAARN - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee inbrekers op heterdaad betrapt in een woning aan de Oosterstraat.  

HILVERSUM - Zacht applaus klonk toen zaterdagavond de voorlopig laatste stoet met 38 lijkwagens, die rond kwart over vijf vertrok vanuit Eindhoven, de Van Oudheusdenkazerne binnenreed.Stelling

Raketafweer stap te ver

Passagiersvliegtuigen moeten worden uitgerust met raketafweersystemen, stelt de Amerikaanse senator Mark Kirk in een interview met de Washington Post naar aanleiding van de ramp met de MH17. Een ongetwijfeld zeer kostbare ingreep die niet alleen het vliegen duurder (en exclusiever) maakt, maar ook zorgt voor schijnveiligheid. Niet vliegen boven oorlogsgebieden en het beter uitwisselen van informatie tussen veiligheidsdiensten en luchtvaartmaatschappijen over waar het precies onveilig is om te vliegen, is waarschijnlijk veel effectiever.

Stelling
Het antwoord van...
Oogcentrum Noordholland
Rob Wouters
Oogarts
22-07-2014 16:05 Vraag & antwoord

Iedereen krijgt met staar te maken in zijn leven. Het is een aandoening die niet te voorkomen is. ,,Maar wel te genezen”, stelt oogarts Rob Wouters van Oogcentrum Noordholland gerust. Bij staar wordt het zicht troebel door verharding en minder transparant worden van de ooglens. Meestal gebeurt dit op latere leeftijd, maar in sommige gevallen komt het al eerder voor. De oplossing is een operatie. Wouters beantwoordt drie vragen over staar. 

Lees verder!