Gooi en Eemlander - Laatste nieuws metropoll
 
25-01-2015 16:00

HILVERSUM - Foto’s en muziekfragmenten om herinneringen op te halen. Een duidelijke agenda. Alarmfunctie en nog veel meer. Experts zijn onder de indruk van de dementia-App die het leven van thuiswonende mensen met dementie en hun mantelzorgers een stuk makkelijker moet kunnen maken.

24-01-2015 10:31

UTRECHT - De NS zet geen bussen in om gestrande reizigers verder op weg te helpen. ,,Dat lukt niet", zegt woordvoerder Carolien Koetsier van de NS.

24-01-2015 09:04

SCHIPHOL - Een motorrijder is vrijdagmiddag gewond geraakt bij een aanrijding met een personenauto op de Anchoragelaan op Schiphol Zuid Oost.

24-01-2015 08:00

ALKMAAR - Alpe d’Huzes maakt zich op voor de tiende editie, tot 1 maart kan nog worden ingeschreven. Met Serious Request en de Ropa Run behoort het tot de grootste goededoelenevenementen van Nederland. Alpe d'Huzes liep in 2013 imagoschade op, maar is op de lange weg terug naar de top van de alp.

24-01-2015 07:01

LISSE - Het heet een laarzenpad en dat is het op dit moment ook.Waterbestendig schoeisel bewijst op een wandeling rond Lisse goede diensten. Lees op onze site de routebeschrijving, evenals de meest actuele wandeltips.

24-01-2015 07:00

Een team van medisch specialisten beantwoordt elke week op GezondDichtbij vragen over een medisch thema. U kunt nu vragen stellen over medicatie en kans op oogklachten.

23-01-2015 12:48

Het heldendom schettert je tegemoet als je de prachtige nieuwe speelfilm over Michiel de Ruyter ziet. Maar deze zeeheld was eigenlijk een saaie fletse man. Geen held. De tocht naar Chatham op de Thames was niet ontsproten aan zijn geniale brein, het gevaarlijkste werk knapten anderen op. Michiel was even ziek. En verder heeft hij vooral mazzel gehad.

23-01-2015 12:48

De tocht naar Chatham, bij de Britten bekend als The Raid on the Medway is de grootste vernedering van de Britten ooit.

 
video 
23-01-2015 10:59

HOORN - De ontdekte tunnel onder het oude centrum van Hoorn wordt in september mogelijk opengesteld voor publiek. Eerst moet onder meer worden gekeken of de situatie veilig genoeg is. Onze verslaggever is de tunnel in gegaan, bekijk hieronder een twitterfeed.

ALKMAAR - Nederlanders zijn ’kampioen zitten’, maar tegelijkertijd krijgt tweederde van de Nederlanders wél voldoende beweging. Dat blijkt uit de Rapportage Sport 2014 van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

22-01-2015 08:40

SCHOORL - De Rotterdamse kunstenaar Remie Bakker (links) maakte voor een Duits natuurmuseum een levensecht model van een wolharige mammoet met kalf. Vlak voor moeder en jong naar de opdrachtgever verhuizen wil Bakker ze nog even in hun natuurlijke omgeving fotograferen: een 'droge mammoetsteppe' in de duinen bij Schoorl.

21-01-2015 23:00

HAARLEM - Joost Swarte: ’Peter Pontiac was een virtuoze tekenaar’; Tonio van Vugt: ’Een van de meest getalenteerde mensen die ik ooit ben tegengekomen’; Sociaal bevlogen en verlegen

 
21-01-2015 20:37

HAARLEM - Mishandeling en seksueel misbruik. Manipulatie met bewindvoering. Maar ook: zorgfraude, slechte zorgkwaliteit en een ernstig tekortschietende controle op de besteding van het zorggeld en de zorg die wordt gegeven. Het zwartboek van Stichting Klokkenluiders Verstandelijk Gehandicapten (KLVG) is hiermee gevuld.

KWADIJK - Wie een klacht wil indienen tegen de zorginstelling van zijn kind, moet dapper zijn. ,,Ik hoor vaak dat ouders niets durven zeggen omdat ze bang zijn dat hun kind daarvan de dupe wordt’’, vertelt Nannie Kruissel. Ze werd bestuurslid van Stichting Klokkenluiders Verstandelijk Gehandicapten Zorg nadat ze zelf gedesillusioneerd moest vaststellen: ,,Klacht gegrond, maar er verandert helemaal niets.’’

24-01-2015 11:00

UTRECHT - Het treinverkeer zal nog wel even stil blijven liggen, verwacht woordvoerder Anna Kodde van Prorail. Ze heeft geen idee hoe lang. ,,Houd de site van de NS Goed in de gaten.

24-01-2015 10:00

APELDOORN - Waar heeft vroeger die beek gelopen? Was die aanbouw er echt al twintig jaar? Waar zijn bommen in de Tweede Wereldoorlog ingeslagen en hoe heeft die woonwijk zich ontwikkeld? Vragen waarop nu een antwoord wordt gegeven doordat 375.000 luchtfoto’s digitaal beschikbaar zijn. Tien jaar hebben de medewerkers van het bedrijf Dotkadata er over gedaan om het enorme bestand in te scannen.

24-01-2015 08:00

AMSTERDAM - Opmerkelijk bericht deze week: na klachten van moslims haalde het Duitse supermarktconcern Aldi Süd een vloeibare zeep uit de schappen. Deskundigen op het gebied van ondernemen en ethiek vinden het níet opmerkelijk, eerder begrijpelijk.

23-01-2015 20:00

AMSTERDAM - Het kinderziekenhuis dat maandag aftrapt met de viering van het 150-jarig bestaan, sluit dit jaar een ingrijpende metamorfose af die acht jaar duurde en ruim 45 miljoen euro heeft gekost.

23-01-2015 16:30

HAARLEM - Wie ziet dat er met zijn zorggeld wordt gesjoemeld, moet de kans krijgen zijn recht te halen. ,,Maar soms wordt met een klacht over zorgfraude niets gedaan'', stelt José Smits. ,,Instanties gaan niet in op wat zij 'kleine fraudezaken' noemen.''

 
23-01-2015 14:22

AMSTERDAM - Gedeputeerde Joke Geldhof van de provincie Noord-Holland lanceert op zondag 1 februari de nieuwe route app Stelling van Amsterdam. De app met een nieuwe kinder-wandelroute gaat zal live gaan op de Fiets- en Wandelbeurs in de Rai in Amsterdam.

23-01-2015 08:40

Automobilisten die in de nacht van vrijdag op zaterdag de weg op gaan, moeten goed uitkijken. Volgens Weer.nl gaat het mogelijk glad worden. Zij verwachten grote schaal ijzel en daarmee risico op verraderlijke gladheid.

22-01-2015 23:27

HAARLEM/HILVERSUM - In de ijver om vermeend topcrimineel Danny K. uit Hilversum achter de tralies te krijgen is justitie veel te ver gegaan, betoogt zijn advocate Inez Weski. De politie heeft gesprekken afgeluisterd tussen K. en journalisten, waaronder John van den Heuvel en Gerlof Leistra. Dat mag niet. Verslaggevers hebben recht op bronbescherming.

22-01-2015 21:27

LEIDEN - In de jaren '40 vond de koloniale politie Nigeria helemaal niet zo'n crimineel land. Het aantal moorden was er gemiddeld lager dan in andere West-Afrikaanse landen, beroepscriminelen waren er bijna niet. De meeste misdadigers, zegt hoogleraar Stephen Ellis van de Vrije Universiteit Amsterdam, waren hongerige gauwdieven. ,,En dat was tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de Nigerianen het toch niet makkelijk hadden.'''

AMSTERDAM - Een goede samenwerking op het gebied van openbaar vervoer in de regio Amsterdam is noodzakelijk om de concurrentie aan te kunnen gaan met andere wereldsteden. Dat stelde burgemeester Eberhard van der Laan donderdag tijdens de ondertekening van een convenant voor de Vervoerregio Amsterdam.

21-01-2015 19:55

Heavy metalbands bij de hoogovens van Tata Steel, dat zou toch mooi zijn als cultureel spektakel in dit Europese jaar van het Industrieel erfgoed. Past prima in het Festival Industrie Cultuur waar gistermiddag in IJmuiden het startsein voor werd gegeven.

21-01-2015 18:03

HAARLEM/BEVERWIJK - Afluisteroperaties lopen de spuigaten uit en justitie moet deze vorm van bespieden flink terugschroeven. Dat stelde advocaat Nico Meijering woensdag in de Haarlemse rechtbank. En dat zijn cliënt Dick Vrij moet worden vrijgesproken.

21-01-2015 16:57

AMSTERDAM - Socioloog Abram de Swaan (1942) heeft  op 21/1 als eerste Nederlander de Annetje Fels-Kupferschmidtonderscheiding gekregen; voor zijn werk als hoogleraar/schrijver en zijn visie op de Holocaust en andere episodes van massale vernietiging.

HAARLEM - Het Noord-Hollands Archief (NHA) in Haarlem lanceert morgen een landelijk 'nieuw fenomeen': het digitale geschiedenislokaal. 'Lokaal' in de betekenis van zowel 'plaatselijk' als 'lesruimte'. Het is een website die met name is bedoeld voor het middelbaar onderwijs.


Stelling

Kom van die stoel af

Nederlanders zijn Europees Kampioen zitten. Geen ander Europees volk brengt gemiddeld zoveel uren per dag zittend door, zo blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Maar liefst 62 procent van de Nederlanders zit meer dan 5,5 uur per dag. Dis is niet iets om trots op te zijn want te veel zitten is slecht voor de gezondheid en het werkt bovendien sportblessures in de hand. Hoog tijd om hier wat aan te doen. Loop elk uur de trap op en af op kantoor, ga regelmatig water drinken. Kom van die stoel af!

Stelling
Het antwoord van...
Oogcentrum Noordholland
Rob Wouters
Oogarts
19-01-2015 14:35 Vraag & antwoord

Een tennisbal op je oog, opeens dubbelzien of last hebben van flitsen. Dat is even schrikken. Zonder goed zicht leveren immers de kleinste dingen problemen op. Wat is het beste in zulke gevallen, een paar dagen afwachten of meteen contact opnemen met een specialist? Oogarts Rob Wouters van Oogcentrum Noordholland raadt het laatste aan. Hij beantwoordt deze week drie vragen over spoed in de oogzorg.

 

Lees verder!