Gooi en Eemlander - Economie
 
24-07-2014 18:04

AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag in de plus gesloten. Daarmee kreeg het herstel na de recente koersdalingen een verder vervolg. In Amsterdam verwerkten beleggers een stroom resultaten van bedrijven als Unilever, Reed Elsevier, ASMI, TenCate, Nutreco en TomTom.

24-07-2014 17:11

BERLIJN - Het Duitse staatsspoorbedrijf Deutsche Bahn heeft in de eerste helft van dit jaar zijn resultaten weten te verbeteren, geholpen door groei van het aantal passagiers. Dat maakte het concern donderdag bekend.

24-07-2014 15:45

NEW YORK - De Amerikaanse beurzen zijn donderdag licht hoger geopend. Beleggers reageerden onder meer op een stroom cijfers van bedrijven als Facebook, General Motors, Ford, AT&T, 3M en Caterpillar.

24-07-2014 14:52

DETROIT - De Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) heeft 400 miljoen dollar (297 miljoen euro) gereserveerd voor mogelijke claims en het betalen van schadevergoedingen vanwege mankementen aan zijn auto's. Dat bleek bij de presentatie van de kwartaalcijfers donderdag. GM houdt er rekening mee dat de reservering verder kan oplopen tot 600 miljoen dollar.

24-07-2014 14:50

DEN HAAG - De wereldhandel is in mei met 0,6 procent gekrompen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat meldde het Centraal Planbureau (CPB) donderdag op basis van zijn eigen wereldhandelsmonitor.

24-07-2014 14:31

UTRECHT - Rabobank kampte donderdag opnieuw met een grote storing. Onlinediensten, waaronder internetbankieren, mobiel bankieren en iDeal-betalen waren daardoor tijdelijk niet beschikbaar. Van ongeveer 10.30 tot 13 uur lagen de systemen er helemaal uit.

24-07-2014 13:07

UTRECHT - FNV Bondgenoten zegt steeds vaker te worden geconfronteerd met werknemers in het stads-, streek- en taxivervoer die hun baan verliezen om later te constateren dat hun werk door vrijwilligers wordt gedaan. Ook komen er bij de vakbond in toenemende mate klachten binnen van uitkeringsgerechtigden die met behoud van uitkering worden verplicht werkzaamheden in een reguliere functie te verrichten om werkervaring op te doen.

24-07-2014 11:30

UTRECHT - Rabobank kampt donderdag opnieuw met een grote storing. Online diensten, waaronder internetbankieren, mobiel bankieren en iDeal-betalen zijn daardoor tijdelijk niet beschikbaar. Dat laat de bank weten via Twitter.

24-07-2014 11:20

FRANKFURT - Hackers hebben toegeslagen op de website van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat meldde de ECB donderdag in een verklaring. Onder meer zijn persoonsgegevens als e-mailadressen, telefoonnummers en contactgegevens buitgemaakt.

SCHIPHOL - KLM vliegt ook donderdag niet op Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij handhaaft zijn eerder genomen besluit de retourvlucht van donderdagavond te schrappen, zei een woordvoerder.

24-07-2014 08:10

TOKIO - De effectenbeurs in Tokio is donderdag opnieuw lager geëindigd. Een onverwachte daling van de Japanse export in juni zette de stemming onder druk. De verliezen bleven beperkt dankzij positief nieuws uit China, waar de industriële activiteit deze maand sterker is gegroeid dan in juni. De Nikkei sloot 0,3 procent in de min op 15.284,42 punten.

24-07-2014 07:52

DEN HAAG - Tussen 2002 en 2012 is het aantal huishoudens dat hun huur of hypotheeklasten niet kan betalen verdubbeld. Vooral huurders zitten door de economische crisis vaker in de knel. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zegt dat in 2012 circa 510.000 huishoudens een zogeheten 'betaalrisico' hadden. Die huishoudens hebben een inkomen dat niet voldoende is voor de netto woonlasten en de meest essentiële uitgaven voor levensonderhoud.

23-07-2014 22:32

NEW YORK - De handelsdag op Wall Street was woensdag weinig verheffend. Het wisselende beeld dat de beurzen na de opening lieten zien, bleef daarna ongewijzigd. Beleggers reageerden onder meer op cijfers van Amerikaanse bedrijven als Microsoft, PepsiCo en Apple. Volgens marktkenners zorgden de gepresenteerde cijfers, die tot nu toe beter bleken dan verwacht, voor een positieve stemming onder beleggers.

MENLO PARK - De socialenetwerksite Facebook heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een fors hogere winst behaald, geholpen door een sterke stijging van het aantal mobiele gebruikers. Dat maakte het bedrijf van oprichter en topman Mark Zuckerberg woensdag na het slot van de handel in New York bekend.

24-07-2014 17:21

WASHINGTON - De internationale economie groeit dit jaar door het tegenvallende eerste kwartaal minder sterk dan eerder werd gedacht. Vanaf de tweede helft van dit jaar moet de groei echter weer voorzichtig kunnen aantrekken. Dat blijkt uit nieuwe prognoses die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) donderdag heeft gepubliceerd.

24-07-2014 16:40

AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen stonden donderdag in de middaghandel collectief in de plus. Een verdere groei van de economische activiteit in de eurozone zorgde voor optimisme op de beursvloeren. In Amsterdam kregen beleggers een stroom resultaten te verwerken van bedrijven als Unilever, Reed Elsevier, ASMI, TenCate, Nutreco en TomTom.

24-07-2014 15:04

NEW YORK - De aandelenbeurzen op Wall Street openen donderdag naar verwachting met een kleine winst. Beleggers verwerken opnieuw een stroom kwartaalcijfers van grote bedrijven, ditmaal van onder meer Facebook, Caterpillar, 3M, General Motors en AT&T.

24-07-2014 13:53

DEARBORN - De Amerikaanse autofabrikant Ford heeft in het tweede kwartaal voor het eerst in 3 jaar een positief resultaat geboekt in Europa. Dat blijkt uit de cijfers die de op een na grootste autofabrikant van de VS donderdag bekendmaakte.

24-07-2014 13:52

ROTTERDAM - Woningcorporatie Vestia verkoopt circa 5500 woningen aan de Duitse woninginvesteerder Patrizia. De verkoopprijs bedraagt 577 miljoen euro. Nooit eerder werd in Nederland een woningportefeuille van dit formaat verkocht, meldde Vestia donderdag.

24-07-2014 13:11

AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen wisten donderdag na een lager begin de weg omhoog te vinden. Een verdere groei van de economische activiteit in de eurozone zorgde voor optimisme op de beursvloeren. In Amsterdam kregen beleggers een stroom van resultaten te verwerken van bedrijven als Unilever, Reed Elsevier, ASMI, TenCate, Nutreco en TomTom.

24-07-2014 10:44

LONDEN - De economische activiteit in de eurozone groeit deze maand aanmerkelijk sterker dan in juni. Dat stelde onderzoeksbureau Markit donderdag op basis van recente cijfers.

24-07-2014 09:41

AMSTERDAM - De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag licht lager geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met kleine verliezen. In Amsterdam werd de stemming gedrukt door tegenvallende resultaten van zwaargewicht Unilever. Bij de middelgrote bedrijven was TomTom in trek na goed ontvangen kwartaalcijfers.

24-07-2014 09:10

LONDEN - Luchtvaartmaatschappij easyJet verwacht het lopende boekjaar, dat eind september afloopt, met meer winst af te sluiten dan het vorige. Voorwaarde is wel dat verdere verstoringen, zoals in Egypte, Rusland en Israël, deze zomer uitblijven. Dat liet de Britse prijsvechter donderdag weten in een handelsbericht over het derde kwartaal.

AMSTERDAM - De aandelenbeurs in Amsterdam begint donderdag waarschijnlijk vrijwel vlak. Ook de andere Europese beurzen zullen bij de opening weinig beweging laten zien. Op Beursplein 5 staat de handel vooral in het teken van de kwartaalresultaten van bedrijven als Unilever, Reed Elsevier, ASMI, Nutreco en TomTom.

23-07-2014 21:34

NEW YORK - De aandelenbeurzen op Wall Street toonden woensdag kort voor het slot van de handelsdag een gemengd beeld. Van de graadmeters stonden er twee in de plus. Alleen de Dow-Jonesindex viel uit de toon met een min. Beleggers reageerden onder meer op cijfers van Amerikaanse bedrijven als Microsoft, PepsiCo en Apple.

23-07-2014 21:24

PARIJS - De Franse autoriteiten hebben de grote Zwitserse bank UBS formeel beschuldigd van betrokkenheid bij belastingontduiking door rijke Franse burgers. Dat maakte de Franse justitie woensdag bekend.

23-07-2014 18:12

AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag met kleine winsten gesloten. Daarmee zette het herstel door, na de recente koersdalingen als gevolg van de politieke spanningen rond de vliegramp in Oekraïne. In Amsterdam werd het sentiment gesteund door goed ontvangen kwartaalcijfers van AkzoNobel.

WASHINGTON - De economische groei in de Verenigde Staten trekt de komende tijd verder aan en komt volgend jaar uit op het hoogste peil sinds 2005. Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een woensdag gepubliceerd rapport over 's werelds grootste economie.Stelling

Blij met internetbankieren

Het aantal storingen bij internetbankieren is afgelopen halfjaar ruimschoots verdubbeld. Bij de vier grootste banken van Nederland lagen de onlinebetaaldiensten er tussen januari en juni 254 keer uit, zo blijkt uit de laatste cijfers van de ’turfsite’ allestoringen.nl. In de eerste zes maanden van vorig jaar was dat 109 keer. Dat nemen we op de koop toe. Want het betalingsgemak is dankzij internet zo enorm gegroeid. Dat de bank allerlei eisen aan ons stelt (een beveiligde computer, bijvoorbeeld) accepteren we ook. We zijn zo blij met internetbankieren.

Stelling
Het antwoord van...
Oogcentrum Noordholland
Rob Wouters
Oogarts
21-07-2014 07:00 Vraag & antwoord

Iedereen krijgt met staar te maken in zijn leven. Het is een aandoening die niet te voorkomen is. ,,Maar wel te genezen”, stelt oogarts Rob Wouters van Oogcentrum Noordholland gerust. Bij staar wordt het zicht troebel door verharding en minder transparant worden van de ooglens. Meestal gebeurt dit op latere leeftijd, maar in sommige gevallen komt het al eerder voor. De oplossing is een operatie. Wouters beantwoordt drie vragen over staar. 

Lees verder!