Gooi en Eemlander - Economie
 
30-07-2014 22:59

NEW YORK - Argentinië is al in gebreke bij het nakomen van zijn financiële verplichtingen. Dat heeft kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) woensdag gezegd.

30-07-2014 22:23

NEW YORK - De beurzen op Wall Street lieten woensdag een gemengd beeld zien. De handel reageerde nauwelijks op de uitkomst van de beleidsvergadering van de Federal Reserve. Positieve berichten over de groei van de Amerikaanse economie konden de beurzen in New York niet wezenlijk vooruithelpen.

30-07-2014 19:17

ZOETERMEER - De ondernemersorganisatie EVO stelt donderdag een helpdesk in voor leden die zakendoen met Rusland. Dit in verband met sancties die de EU neemt tegen Rusland. Dat zei een woordvoerder woensdag. EVO vertegenwoordigt 20.000 handels- en productiebedrijven die goederen te vervoeren hebben.

30-07-2014 16:41

AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen lieten woensdagmiddag overwegend een negatief beeld zien. Het sentiment werd enigszins gedrukt door nieuwe sancties tegen Rusland. Op het Damrak was chipmachinefabrikant ASML een uitblinker na positief ontvangen uitspraken. Ook de resultaten van KPN werden goed ontvangen.

30-07-2014 15:43

NEW YORK - De beurzen op Wall Street zijn woensdag hoger geopend. De handel kreeg steun van positieve berichten over de economische groei in de Verenigde Staten. Verder staat de uitkomst van de beleidsvergadering van de Federal Reserve later op de dag op het programma.

30-07-2014 15:20

UTRECHT - Het onlinehuishoudboekje van softwareontwikkelaar AFAS mag geen automatische koppeling naar internetbankieren van ING bevatten. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland woensdag bepaald. ING wint daarmee het kort geding dat de bank had aangespannen tegen AFAS.

30-07-2014 13:23

KIEV - De aanhoudende gevechten in Oekraïne en het conflict met Rusland zetten steeds meer druk op de economie van het land. Dat bleek woensdag uit een nieuwe raming van het Oekraïense statistiekbureau.

30-07-2014 12:46

AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen lieten woensdagmiddag kleine verliezen zien. Het sentiment werd enigszins gedrukt door nieuwe sancties tegen Rusland. Daarnaast bleef de blik gericht op de Verenigde Staten, waar de economische groeicijfers en het rentebesluit van de Federal Reserve op het progamma staan. In Amsterdam werden de resultaten van KPN goed ontvangen.

30-07-2014 12:02

DEN HAAG - De Consumentenbond, de Vereniging Eigen Huis (VEH) en beleggersvereniging VEB willen dat banken en verzekeraars het rapportcijfer bekendmaken dat zij van de toezichthouder AFM hebben gekregen voor hun klantgerichtheid. Dat meldden de belangenorganisaties woensdag.

MOSKOU - De Russische Bank of Moscow zegt niet te lijden onder de opgevoerde economische sancties die de EU en de Verenigde Staten dinsdag aankondigden. Als onderdeel van de sancties worden Russische staatsbanken van de Europese en Amerikaanse financiële markten afgesneden. De Bank of Moscow meldde dat het sowieso niet van plan was om te lenen op de buitenlandse markten.

30-07-2014 09:47

AMSTERDAM - De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag licht lager geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met kleine verliezen. Nieuwe sancties tegen Rusland drukten het sentiment. Daarnaast werd uitgekeken naar de economische groeicijfers uit de Verenigde Staten en het rentebesluit van de Federal Reserve. In Amsterdam werden de resultaten van KPN goed ontvangen.

30-07-2014 08:37

AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs begint woensdag waarschijnlijk lager. Ook de andere Europese beurzen zullen in de min openen. De handel staat vooral in het teken van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), die later op de dag de uitkomsten van de tweedaagse beleidsvergadering bekend zal maken.

30-07-2014 08:16

TOKIO - De aandelenbeurs in Tokio is woensdag voor de derde dag op rij hoger geëindigd. Een sterker dan verwachte daling van de industriële productie in Japan werd gecompenseerd door sterke kwartaalresultaten van autofabrikant Honda en chipmaker Tokyo Electron. Ook werd alvast uitgekeken naar het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve. De Nikkei sloot 0,2 procent hoger op 15.646,23 punten.

DEN HAAG - In de financiële sector verdwijnen komende vijf jaar nog zo'n 15.000 banen, ondanks de aantrekkende economie. Dat staat in een woensdag gepubliceerd rapport van uitkeringsinstantie UWV.

30-07-2014 22:40

LISSABON - De Portugese bank Banco Espirito Santo (BES) heeft in de eerste helft van dit jaar een verlies geleden van ruim 3,5 miljard euro. Dat maakte de op één na grootste bank van Portugal woensdag bekend.

30-07-2014 20:23

WASHINGTON - Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, bouwt zijn steunbeleid voor de Amerikaanse economie opnieuw af. Dat bleek woensdag na afloop van de vergadering van het beleidsbepalende comité van de centrale bank. Daarmee voldoet de Fed aan de algemene verwachting van economen.

30-07-2014 17:56

AMSTERDAM - De beurs in Amsterdam is woensdag met een kleine winst gesloten, geholpen door forse koersstijgingen voor chipmachinefabrikant ASML en telecomconcern KPN. Elders in Europa stonden vooral rode cijfers op de koersenborden door zorgen over de nieuwe sancties tegen Rusland.

30-07-2014 15:19

DEN HAAG - ConsuWijzer heeft in het eerste halfjaar ruim 21.000 klachten en vragen van consumenten binnengekregen. Dat meldde Autoriteit Consument & Markt (ACM) woensdag. Vorig jaar kreeg het informatieloket van de ACM in de eerste zes maanden 36.500 klachten binnen.

30-07-2014 15:03

NEW YORK - De beurzen op Wall Street openen woensdag naar verwachting in de plus. Beleggers verwerken onder meer recente banencijfers en positieve berichten over de economische groei in de Verenigde Staten. Ook het rentebesluit van de Federal Reserve staat op het programma.

30-07-2014 14:44

WASHINGTON - De Amerikaanse economie heeft zich in het tweede kwartaal aanzienlijk positiever ontwikkeld dan in de eerste 3 maanden van dit jaar. Dat blijkt uit een eerste raming die het Amerikaanse ministerie van Handel woensdag heeft gepubliceerd.

30-07-2014 11:27

BRUSSEL - Het vertrouwen in de economie van de eurozone is in juli nagenoeg gestabiliseerd. Dat meldde de Europese Commissie woensdag.

30-07-2014 11:00

FRANKFURT - Europese banken zijn in juli voor het eerst in jaren iets gemakkelijker geworden bij het toekennen van leningen aan bedrijven. Dat meldde de Europese Centrale Bank (ECB) woensdag op basis van eigen onderzoek.

30-07-2014 10:39

AMSTERDAM - PostNL begint een test met bezorging van pakketten op zondag. De dienst is ontwikkeld in samenwerking met Coolblue, die de dienst als eerste webwinkel aanbiedt. Onlineshoppers in Nederland en Vlaanderen kunnen hun bestellingen op zondag tussen 12 en 18 uur ontvangen. PostNL en Coolblue maakten dit woensdag bekend.

DEN HAAG - De producten van de Nederlandse industrie waren vorige maand, na meer dan een jaar van prijsdalingen, voor het eerst weer duurder dan een jaar eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

30-07-2014 07:59

AMSTERDAM - KPN heeft in het tweede kwartaal door een eenmalige meevaller aanzienlijk meer winst geboekt dan een jaar eerder. De omzet van het telecomconcern ging door het veranderende belgedrag van consumenten en de stevige concurrentie echter verder achteruit.

30-07-2014 07:28

ALMERE - USG People heeft de vraag naar uitzendkrachten de afgelopen maanden verder zien toenemen en verwacht dat die trend in de rest van het jaar aanhoudt. Dat meldde het uitzendbedrijf woensdag.

29-07-2014 22:18

NEW YORK - De aandelenbeurzen op Wall Street zijn dinsdag met verlies gesloten. De zorgen over de gevolgen van de nieuwe sancties tegen Rusland wogen daarbij zwaarder dan meevallende resultaten van toonaangevende bedrijven.

BRUSSEL - De Europese Unie gaat ongekende, zware, economische sancties instellen tegen Rusland, wegens de Russische agressie en bemoeienis in buurland Oekraïne en de annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim. Daartoe is dinsdag besloten en na een formele schriftelijke goedkeuring door alle Europese hoofdsteden zullen de strafmaatregelen donderdag van kracht worden. De sancties zullen een significant effect hebben op de Russische economie, zo klinkt het in Brussel.



Stelling

Beknibbelen op koffiepauze is kortzichtig

Hema wil het personeel niet langer door betalen in korte pauzes. Die maatregel moet de winkelketen helpen bij het financieel herstel. Als de ondernemingsraden instemmen, zal het personeel niet langer krijgt doorbetaald tijdens de kortere pauzes van ongeveer een kwartier gedurende de dag. De bezuiniging van de Hema werkt averechts. Als de baas niet meer betaalt voor een korte pauze zal veel personeel daarop beknibbelen. En dat is weer slecht voor de Hema. Na een korte pauze is het personeel immers weer fit en veel productiever.

Stelling
Het antwoord van...
Oogcentrum Noordholland
Rob Wouters
Oogarts
22-07-2014 16:05 Vraag & antwoord

Iedereen krijgt met staar te maken in zijn leven. Het is een aandoening die niet te voorkomen is. ,,Maar wel te genezen”, stelt oogarts Rob Wouters van Oogcentrum Noordholland gerust. Bij staar wordt het zicht troebel door verharding en minder transparant worden van de ooglens. Meestal gebeurt dit op latere leeftijd, maar in sommige gevallen komt het al eerder voor. De oplossing is een operatie. Wouters beantwoordt drie vragen over staar. 

Lees verder!