Gooi en Eemlander - Economie
 
27-11-2014 18:05

HEERLEN - Premiebetalende deelnemers in het pensioenfonds ABP gaan er volgend jaar grofweg 1 procent in koopkracht op vooruit. De koopkrachtverbetering is het gevolg van een verlaging van de premie voor het ouderdoms- en nabestaandenpensioen in 2015 met 2 procent. ABP maakte de maatregelen donderdag bekend.

27-11-2014 17:40

WENEN - De olieprijzen kelderden donderdag na het besluit van de Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) om het productieniveau te handhaven. De prijzen gingen tussentijds met ruim 7 procent onderuit.

27-11-2014 16:51

AMSTERDAM - De aandelenbeurs in Amsterdam noteerde donderdag met iets minder dan een uur handelen voor de boeg iets onder de hoogste slotstand van het jaar. Eerder op de dag werd het jaarrecord tussentijds nog aangescherpt, maar het OPEC-besluit om de olieproductie niet te verlagen verstoorde de stemming. Beleggers moesten het doen zonder sturing uit de Verenigde Staten, omdat Wall Street vanwege Thanksgiving Day is gesloten.

27-11-2014 15:56

BRUSSEL - De ontwerpbegrotingen van eurolanden staan maandag 8 december centraal op een extra vergadering van de eurogroep, de ministers van Financiën van de eurolanden. Dat maakte de voorzitter van de eurogroep, minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, donderdagmiddag bekend.

27-11-2014 14:55

AMSTERDAM - Naast technologie spelen data en communicatie een steeds belangrijkere rol in de gezondheidszorg. Philips gaat zich de komende jaren op dat terrein sterker profileren. Waar het technologieconcern zich tot voor kort beperkte tot de levering van scanapparaten aan ziekenhuizen, gaat het steeds meer in totaaloplossingen denken, zei topman Frans van Houten donderdag.

27-11-2014 14:50

ARNHEM - Een supermarkt op het Centraal Station in Arnhem laat donderdagmiddag de eerste klant betalen met bitcoins, het virtuele elektronische betaalmiddel. De Spar is voor zover bekend de eerste winkel van een grote keten in Nederland die bitcoins accepteert, aldus winkelmanager Luke van Gelder.

27-11-2014 12:58

STRAATSBURG - Het Europees Parlement wil dat zoekmachines, zoals Google, zich opsplitsen. Een resolutie met die tekst werd donderdag door de Europarlementariërs aangenomen. Met de resolutie doet het EU-Parlement een oproep aan de Europese Commissie om met een wetsvoorstel te komen. Of Brussel dat gaat doen, is nog de vraag.

27-11-2014 12:49

AMSTERDAM - De aandelenbeurs in Amsterdam noteerde donderdagmiddag op winst. Beursuitbater Euronext kampte bij de opening van de markt met een storing, die pas in de middag werd verholpen. Het beursbedrijf kon daardoor geen standen berekenen van de hoofdgraadmeters in Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon. De koersen van de individuele fondsen liepen wel gewoon door.

27-11-2014 11:48

HOUTEN - Het aantal consumenten in Nederland met een vaste telefoonaansluiting is in het derde kwartaal licht gestegen, met 0,1 procent tot ruim 6,1 miljoen lijnen. Na drie kwartalen van krimp groeit de markt weer, vooral door meer aansluitingen via glasvezel en DSL (internet via de telefoonlijn). Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde kwartaalcijfers van onderzoeksbureau Telecompaper.

AMSTERDAM - De woningmarkt in Amsterdam trekt stevig aan. Het aantal verkopen in de hoofdstad is sterk gestegen, evenals de prijzen. Veel woningen worden boven de vraagprijs verkocht. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van Woon Amsterdam 2014, waarin Makelaarsvereniging Amsterdam en de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties samenwerken.

27-11-2014 07:38

TOKIO - De Japanse autofabrikanten Toyota en Nissan roepen wereldwijd honderdduizenden auto's terug naar de garage. Dat bleek donderdag.

27-11-2014 07:21

TOKIO - De effectenbeurs in Tokio is donderdag opnieuw lager gesloten. Een stijging van de Japanse yen zorgde voor koersverliezen onder de belangrijke Japanse exportbedrijven. De Nikkei eindigde 0,8 procent in de min op 17.248,50 punten.

27-11-2014 07:12

ABUJA - Het Nigeriaanse parlement wil dat oliebedrijf Shell bijna 4 miljard dollar (3,2 miljard euro) betaalt voor de schade door een olielekkage bij zijn offshore-olieveld Bonga in december 2011. Het besluit van het Nigeriaanse parlement is overigens niet bindend.

AMSTERDAM - Amsterdam draagt maximaal 105,25 miljoen euro bij aan de bouw van een nieuwe sluis in IJmuiden. De gemeenteraad ging woensdagavond bijna unaniem akkoord met dit voorstel van havenwethouder Kajsa Ollongren (D66).

27-11-2014 18:03

AMSTERDAM - De Amsterdamse AEX-index is donderdag op de hoogste stand van het jaar gesloten. De hoofdindex klom 0,4 procent tot 425,75 punten. Dat was een fractie boven het jaarrecord van 425,74 punten dat op 19 september werd gehaald. De olieprijzen kelderden donderdag na het besluit van de OPEC om de olieproductie niet te verlagen.

27-11-2014 17:06

AMSTERDAM - KLM stopt per direct met het aannemen van cabinepersoneel. Dat bevestigde een woordvoerder van het luchtvaartbedrijf na een bericht van de Vereniging van Nederlands Cabinepersoneel (VNC) donderdag.

27-11-2014 16:04

WENEN - De Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) heeft donderdag zijn productieniveau gehandhaafd ondanks een roep om verlaging van een aantal lidstaten. OPEC, dat voorziet in 40 procent van de mondiale vraag naar olie, pompt voorlopig 30 miljoen vaten per dag uit de grond.

27-11-2014 14:48

NEW YORK - De effectenbeurzen in New York zijn donderdag gesloten vanwege de viering van Thanksgiving Day. Vrijdag zijn de Amerikaanse financiële markten slechts een halve dag open. Veel Amerikanen nemen op deze zogenoemde Black Friday een dag vrij om inkopen te doen voor de feestdagen. De maandag na Thanksgiving staat bekend als Cyber Monday. Op die dag gaan de Amerikanen op zoek naar koopjes op het internet.

27-11-2014 14:14

WIESBADEN - De inflatie in Duitsland is in november gezakt tot 0,6 procent op jaarbasis, tegen 0,8 procent een maand eerder. Dat meldde het Duitse federale statistiekbureau donderdag op basis van een eerste raming.

27-11-2014 13:28

AMSTERDAM - De rente op toonaangevende tienjarige staatsobligaties van tal van eurolanden zakte donderdag tot recordlage niveaus. Dat kwam door speculatie van beleggers op een uitbreiding van de steunprogramma's van de Europese Centrale Bank(ECB).

27-11-2014 09:40

AMSTERDAM - Beursuitbater Euronext kampte donderdagochtend met een storing en kon daardoor geen indexstanden berekenen voor de beurzen in Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon. De koersen van de individuele fondsen liepen wel gewoon door.

27-11-2014 09:37

UTRECHT - Verzekeraar Aegon belegt via Amerikaanse dochterbedrijven nog altijd miljoenen in producenten van verboden clustermunitie. Andere institutionele beleggers in Nederland gedragen zich op dat terrein naar verhouding wel netjes. Dat schrijft PAX (voorheen IKV Pax Christi) donderdag in een rapport.

27-11-2014 08:30

AMSTERDAM - De aandelenbeurs in Amsterdam opent donderdag naar verwachting met winst. De andere Europese effectenmarkten zullen eveneens hoger beginnen. Marktpartijen voorzien een rustige handelsdag aangezien Wall Street gesloten blijft vanwege de viering van Thanksgiving Day.

DEN HAAG - Huishoudens zijn volgend jaar gemiddeld 25 euro minder kwijt aan hun energierekening. Dit komt doordat netbeheerders volgend jaar minder hoge tarieven voor het transport en de aansluiting van gas en elektriciteit mogen rekenen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt donderdag bekendgemaakt.

27-11-2014 02:36

BRUSSEL - De verkoop van bedrijfswagens in de Europese Unie is in oktober met 10,8 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat maakte de Europese brancheorganisatie ACEA donderdag bekend. Over de eerste tien maanden van dit jaar nam de verkoop op jaarbasis met 9,8 procent toe.

27-11-2014 02:19

BRUSSEL - De verkoop van bedrijfswagens in de Europese Unie is in oktober met 10,8 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat maakte de Europese brancheorganisatie ACEA donderdag bekend. Over de eerste tien maanden van dit jaar nam de verkoop op jaarbasis met 9,8 procent toe.

26-11-2014 22:15

NEW YORK - De Dow-Jonesindex en de S&P 500 bereikten woensdag tegen het eind van een rustige handelssessie nieuwe recordniveaus. Beleggers waren lange tijd op zoek naar richting na de publicatie van een flink aantal macrocijfers. Optimisme dat de Amerikaanse economie bestand is tegen een matige ontwikkeling elders in de wereld zorgde uiteindelijk voor een opleving.

NEW YORK - De Dow-Jonesindex en de S&P 500 bereikten woensdag tegen het eind van een rustige handelssessie nieuwe recordniveaus. Beleggers waren lange tijd op zoek naar richting na de publicatie van een flink aantal macrocijfers. Optimisme dat de Amerikaanse economie bestand is tegen een matige ontwikkeling elders in de wereld zorgde uiteindelijk voor een opleving.


Stelling

Nederland bemoeizuchtiger dan Turkije

Nederland is woedend op Turkije omdat dit land zich bij herhaling kritisch uitlaat over binnenlands beleid. Zo hekelden de Turken vorig jaar de Nederlandse pleegzorg die lesbische stellen toestaat om kinderen op te voeden. Ook het voornemen van Asscher om Turkse verenigingen kritisch door te lichten stuit op een vermanend vingertje vanuit Ankara. Dat Nederland zo gepikeerd reageert op deze op zich ongewenste inmenging is wel hypocriet. Als er nu één land is dat overal in de wereld, gevraagd en ongevraagd, andere landen continu de maat neemt is het wel Nederland. Nederland is bemoeizuchtiger dan Turkije.

Stelling
Het antwoord van...
Centrum Oosterwal
Michael Mooij
Fleboloog
24-11-2014 02:37 Vraag & antwoord

Pijn, zwelling en een gestuwd gevoel in de benen. Bruine verkleuringen op de huid, eczeem of zelfs een open been. De gevolgen van een trombose kunnen heftig zijn. Alle problemen die na een trombose aan een been ontstaan, worden samen een post-trombotisch syndroom genoemd. Fleboloog Michael Mooij van Centrum Oosterwal beantwoordt drie vragen over deze aandoening.

 

Lees verder!