Gooi en Eemlander - Economie
 
20-12-2014 17:57

AMERSFOORT - FNV Kiem, de vakbond voor creatieve beroepen, wil zich aansluiten bij de nieuwe grotere vakbeweging FNV. Bezoekers van een congres van FNV Kiem spraken zich hiervoor zaterdag in meerderheid uit. Maar een definitief besluit over de fusie moet nog komend jaar worden genomen.

20-12-2014 14:42

DEN HAAG - Het Verbond van Verzekeraars reageert verheugd op enkele verbetervoorstellen voor pensioenen, die staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) eind deze week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

20-12-2014 11:36

FRANKFURT - Europese Centrale Bank-bestuurder Vitor Constancio rekent komende maanden op een negatieve inflatiecijfer, als gevolg van de sterk gedaalde olieprijs. Hij waarschuwt in het Duitse weekblad WirtschaftsWoche voor een ,,gevaarlijke vicieuze cirkel''.

19-12-2014 19:48

NEW YORK - De effectenbeurzen in New York stonden vrijdag opnieuw in de plus, na de sterke koerswinsten een dag eerder. De stemming bij beleggers bleef positief en de brede S&P bereikte bijna een nieuw recordniveau.

19-12-2014 19:35

GENEVE - De Europese Unie heeft bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) bezwaar gemaakt tegen vermeende nieuwe Amerikaanse overheidssubsidies aan vliegtuigbouwer Boeing. In de staat Washington zouden Boeing grote belastingvoordelen zijn aangeboden om daar de nieuwe 777X-toestellen te gaan fabriceren. Dat is in strijd met gesloten handelsovereenkomsten en dus illegaal, vindt Brussel.

19-12-2014 17:57

AMSTERDAM - De beurs in Amsterdam wist vrijdag het verlies van eerder op de dag weg te poetsen en hoger te sluiten, vooral geholpen door een flinke koerswinst voor olieconcern Shell. Luchtvaartbedrijf Air France-KLM ging echter stevig onderuit in de MidKap na een nieuw winstalarm.

19-12-2014 15:47

NEW YORK - De beurzen in New York zijn vrijdag overwegend iets hoger geopend. Beleggers op Wall Street deden het wel wat rustiger aan na de sterke koerswinsten een dag eerder.

19-12-2014 14:52

NEW YORK - De Amerikaanse beurzen zullen hun winstreeks vrijdag vervolgen, zo is de algehele verwachting. De positieve sfeer, die zich sinds woendag meester heeft gemaakt van de markt, houdt daarmee voorlopig aan. Beleggers moeten het doen met marginale sturing vanuit macro-economische hoek.

19-12-2014 14:30

FRANKFURT - Piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa dreigen opnieuw het werk neer te leggen wegens een slepend conflict met de bedrijfsleiding over nieuwe kostenbesparingen. Dat heeft de vakbond Vereinigung Cockpit (VC) vrijdag laten weten.

PARIJS - De Franse beurswaakhond AMF heeft boetes opgelegd aan Air France-KLM en oud-topman Pierre-Henri Gourgeon wegens een gebrekkige financiële communicatie tijdens het boekjaar 2010/2011. Dat berichtte het Franse dagblad Le Monde vrijdag.

19-12-2014 09:46

AMSTERDAM - De aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdagochtend in de plus begonnen. Ook op de andere Europese effectenmarkten werden de stevige winsten van een dag eerder verder uitgebreid. In Amsterdam ging Air France-KLM wel stevig onderuit na een nieuw winstalarm.

19-12-2014 08:56

DEN HAAG - PostNL moet regionale vervoerders van zakelijke post toegang blijven geven tot zijn netwerk van aanleverpunten, sorteercentra en bezorgers. Dat stelde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vrijdag op basis van een eigen analyse van de postmarkt.

19-12-2014 07:49

AMSTERDAM - De aandelenbeurs in Amsterdam opent vrijdag naar verwachting met winst. Ook de andere Europese beurzen zullen hoger beginnen. In Amsterdam staat Air France-KLM in de schijnwerpers na een nieuw winstalarm.

TOKIO - De aandelenbeurs in Tokio is vrijdag opnieuw flink hoger gesloten. De aanhoudende rally op Wall Street, waar de Dow-Jonesindex in de afgelopen twee dagen met meer dan 700 punten is gestegen, kreeg ook in Japan een vervolg. De Nikkei eindigde 2,4 procent in de plus op 17.621,40 punten. De Japanse hoofdindex won deze week 1,4 procent.

20-12-2014 16:39

DRONTEN - De vuurwerkverkoop komt dit jaar maar langzaam op gang, net als vorig jaar. Volgens de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN), die de vuurwerkverkopers vertegenwoordigt, is bij webwinkels eind deze week pas zo'n 15 tot 20 procent procent van het verwachte totaal aan bestellingen ingediend.

20-12-2014 12:37

BEIJING - China neemt stappen om de eigen financiële markt verder open te stellen voor buitenlandse banken. De regering schrapt onder meer de eis aan de banken voor het bewaren van een minimum aan werkkapitaal bij het openen van een nieuwe vestiging. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua zaterdag.

20-12-2014 10:04

GOOR - Oad Bus, een doorgestart onderdeel van de vorig jaar failliet verklaarde Oad Groep, werkt aan een comeback van het bekende reismerk. De onderneming is in gesprek met diverse andere reisorganisaties om het eigen aanbod aan reizen te kunnen uitbreiden.

19-12-2014 16:30

AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank (DNB) wil niet schikken in zijn juridische strijd met de curatoren van de in 2009 omgevallen DSB Bank. Volgens de curatoren liep hun aansturing op een schikking voor de rechtbank in Amsterdam vrijdag op niets uit.

19-12-2014 15:57

AMSTERDAM - De beurs in Amsterdam poetste vrijdagmiddag het verlies van eerder op de dag weg, onder meer geholpen door een flinke koerswinst voor Shell. Air France-KLM ging echter stevig onderuit na een nieuw winstalarm.

19-12-2014 15:52

AMSTERDAM - Crowdfunding is nog een kleine markt, maar sterk in ontwikkeling. Dit jaar zijn er negentien nieuwe crowdfundingplatforms geregistreerd in Nederland, die projecten willen financieren met bijdragen van particulieren. Via deze platforms zal in 2014 naar verwachting ongeveer 37 miljoen euro aan financiering verstrekt worden, een verdubbeling ten opzichte van 2013.

19-12-2014 12:17

UTRECHT - Er is veel interesse voor een mogelijke doorstart van het donderdag failliet verklaarde autosportmerk Spyker. Zowel buitenlandse als binnenlandse partijen hebben zich al gemeld bij curator Henk Pasman van Wijn & Stael Advocaten.

19-12-2014 11:44

AMSTERDAM - De meeste Europese aandelenbeurzen zagen vrijdagmiddag de eerdere winsten weer verdampen. Beleggers namen wat gas terug na de stevige opmars van een dag eerder. De technologiebedrijven stonden in de belangstelling door overnamenieuws in de sector. In Amsterdam ging Air France-KLM echter stevig onderuit na een nieuw winstalarm.

19-12-2014 11:12

MOERDIJK - Voor de uitbreiding van de haven Moerdijk is extra kapitaal nodig. Er wordt daarom ruimte gemaakt voor een nieuwe aandeelhouder. Het Havenbedrijf Rotterdam is de belangrijkste kandidaat.

HILVERSUM - Het aantal faillissementen van bedrijven en instellingen is dit jaar met bijna een kwart (24 procent) gedaald ten opzichte van 2013. Volgens voorlopige cijfers van Faillissementsdossier.nl gingen in 2014 bijna 9900 bedrijven (inclusief eenmanszaken en vennootschappen onder firma) en instellingen (stichtingen en verenigingen) over de kop.

19-12-2014 06:09

DEN HAAG - Een nieuwe stap richting de verkoop door de Staat van ABN AMRO, verzekeraar ASR en SNS Reaal. NLFI, de stichting die namens de Staat de aandelen beheert in de genationaliseerde banken en verzekeraars, zoekt gespecialiseerde hulp van zakenbanken in de voorbereiding naar een mogelijke beursgang of verkoop.

18-12-2014 22:28

NEW YORK - De Amerikaanse beurzen gingen donderdag verder omhoog. De belofte van de Federal Reserve (Fed) om geduldig te zijn met het verhogen van het Amerikaanse rentetarief zorgde wederom voor een positieve stemming onder beleggers.

18-12-2014 21:32

BRUSSEL - De EU-landen hebben donderdag tijdens een top hun zegen gegeven aan het plan van Brussel voor een Europees investeringsfonds. Voorzitter Donald Tusk, die voor het eerst de top van regeringsleiders en staatshoofden van de EU leidde, maakte dit donderdagavond bekend in een videoboodschap.

PARIJS - Air France-KLM heeft voor de derde keer in een half jaar tijd de winstverwachting voor dit jaar verlaagd. De brutowinst (ebitda) komt nog eens 200 miljoen euro lager uit dan het bedrijf in oktober had aangegeven. Dat meldde het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern donderdag.


Stelling

Kabinet had moeten vallen

Het kabinet haalt de kerst, maar daar is dan ook alles mee gezegd. De drie dissidenten bij de PvdA in de Eerste Kamer kunnen alsnog tegen de Zorgwet stemmen. In dat geval worden delen van de wet via een truc toch doorgevoerd: via een Algemene Maatregel van Bestuur. Dat komt wel erg ondemocratisch over. Bovendien is daarmee het vertrouwen tussen VVD en PvdA niet hersteld. Het is wachten op de volgende crisis. Het kabinet had beter kunnen vallen. Dan kunnen de kiezers dit voorjaar tegelijkertijd hun stem uitbrengen voor de provincies en de Tweede Kamer.

Stelling
Het antwoord van...
Westfries Gasthuis
Jeroen Steens
Orthopedisch chirurg
15-12-2014 00:00 Vraag & antwoord

Pijn, stijfheid en functieverlies. Wie last heeft van artrose zal de aandoening met deze kenmerken omschrijven. ,,Artrose is een zeer frequent voorkomende aandoening”, zegt orthopedisch chirurg Jeroen Steens van het Westfriesgasthuis in zijn antwoord op lezersvragen over knieklachten.
Slijtage is maar gedeeltelijk te voorkomen. In beweging blijven en vermindering van overgewicht zijn de belangrijkste factoren die een patiënt zelf kan beïnvloeden.

 

Lees verder!