Gooi en Eemlander - Economie
 
26-01-2015 18:45

NEW DELHI - De Verenigde Staten gaan de komende tijd via leningen en investeringen 4 miljard dollar (3,5 miljard euro) pompen in de economie van India. Dat maakte president Barack Obama maandag bekend. De president sprak van een ,,onbenut potentieel" met betrekking tot zakendoen en strategisch partnerschap.

26-01-2015 15:52

AMSTERDAM - De meeste Europese beurzen zijn maandag na een kwakkelend begin van de dag in de middaghandel verder opgeklommen. Daarmee lijken de financiële markten de verkiezingsoverwinning van Syriza in Griekenland te hebben verwerkt. Een verdere stijging van het Duitse ondernemersvertrouwen gaf verdere steun aan de handel.

26-01-2015 15:05

NEW YORK - De beurzen in New York openen maandag waarschijnlijk lager. Ook op Wall Street verwerken beleggers de verkiezingsoverwinning van Syriza in Griekenland. Veel nieuws om de handel richting te geven, is verder niet voorhanden. Het is vooral wachten op de bedrijfsresultaten die later deze week worden gepubliceerd.

26-01-2015 13:21

DEN HAAG - Verzekeraars kunnen nog het nodige verbeteren aan hun communicatie over de voortgang van schadeclaims. Dat blijkt uit klanttevredenheidsonderzoek in opdracht van het Verbond van Verzekeraars.

26-01-2015 12:39

RICHMOND - De Amerikaanse producenten van verpakkingsmaterialen MeadWestvaco (MWV) en RockTenn gaan fuseren tot één bedrijf met een beurswaarde van 16 miljard dollar (14,2 miljard euro). Dat maakten beide ondernemingen maandag bekend.

26-01-2015 12:38

AMSTERDAM - De afgelopen jaren zijn ruim zeshonderd kandidaten door De Nederlandsche Bank (DNB) afgewezen voor een topfunctie bij een financiële instelling. Ze waren niet geschikt of hun betrouwbaarheid stond niet buiten twijfel.

26-01-2015 09:51

ZEIST - Achmea verwacht afgelopen jaar winst noch verlies te hebben gemaakt. De verzekeringsmaatschappij moet veel extra lasten inboeken in verband met de grote reorganisatie die het bedrijf ruim een jaar geleden aankondigde. Voor eind 2016 verdwijnen in totaal 4000 van de 17.000 banen.

26-01-2015 09:51

DEN HAAG - De stemming van ondernemers in de industrie is in januari wat verslechterd. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

26-01-2015 09:18

AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen wisten maandagochtend de verliezen beperkt te houden. Beleggers verwerkten de uitslag van de verkiezingen in Griekenland, waar de linkse anti-bezuinigingspartij Syriza een klinkende overwinning behaalde.

AMSTERDAM - Het in zware financiële problemen verkerende V&D wil van de verhuurders van zijn panden een huurvrije periode van vier maanden, van februari tot en met mei. De eigenaren van de panden - V&D heeft 63 warenhuizen - moeten op die manier ,,helpen om de liquiditeitsbehoefte voor 2015 te overbruggen''.

26-01-2015 07:23

TOKIO - De effectenbeurs in Tokio is maandag met verlies gesloten. De verkiezingswinst van de links-radicale anti-bezuinigingspartij Syriza in Griekenland zorgde voor onzekerheid onder beleggers. Ook werd een duurdere Japanse yen aangegrepen om wat winst te nemen onder de sterk gestegen Japanse exportbedrijven.

25-01-2015 19:44

FRANKFURT - Griekenland blijft, los van de verkiezingsuitslag, afhankelijk van financiële steun van buitenaf. Een dergelijk programma is alleen mogelijk als het land zich aan zijn beloftes houdt. Dat zei president van de Duitse centrale bank Jens Weidmann zondag in een interview met tv-zender ARD.

25-01-2015 15:04

LONDEN - Het uiteenlopende beleid van centrale banken in de VS, Groot-Brittannië, Europa en Japan kan leiden tot meer turbulentie op de valutamarkten en een verschuiving van de mondiale geldstromen. Dat stelde Mark Carney, president van de Britse centrale bank, in een interview met de krant The Telegraph.

LONDEN - In de twee maanden voor de Griekse verkiezingen hebben spaarders in het land meer dan 10 miljard euro van hun spaarrekeningen gehaald. Ze vrezen dat hun geld niet veilig is bij een overwinning van anti-bezuinigingspartij Syriza. Dat schreef de Britse krant Sunday Times.

26-01-2015 17:56

AMSTERDAM - Na een kwakkelend begin zijn de Europese beurzen maandag hoger gesloten. De verkiezingen in Griekenland, waarbij de antibezuinigingspartij Syriza als winnaar uit de bus kwam, zijn nauwelijks van invloed geweest op de financiële markten. Een verdere stijging van het Duitse ondernemersvertrouwen gaf de handel daarbij een positieve impuls.

26-01-2015 15:44

NEW YORK - De Amerikaanse beurzen zijn de handelsweek maandag met verliezen begonnen. Beleggers verwerken onder meer de verkiezingsoverwinning van Syriza in Griekenland. Verder is er niet veel nieuws om de handel richting te geven. Nabeurs openen onder meer Microsoft en Texas Instruments de boeken.

26-01-2015 14:04

SCHIPHOL - Transavia wil over vijf jaar toonaangevend zijn als lagekostenmaatschappij in Nederland, met 10 miljoen reizigers en een omzet van 1 miljard euro per jaar. Dat zei topman Mattijs ten Brink maandag bij de presentatie van de nieuwe huisstijl van de luchtvaartmaatschappij.

26-01-2015 11:53

AMSTERDAM - De meeste Europese aandelenbeurzen wisten maandagmiddag na een kwakkelend begin de weg omhoog te vinden. De verkiezingsoverwinning van Syriza in Griekenland zorgde niet voor onrust op de financiële markten. Ook bood een verdere stijging van het Duitse ondernemersvertrouwen steun aan de handel.

26-01-2015 10:53

ATHENE - De verkiezingsoverwinning van Syriza joeg Griekse beleggers maandag enige schrik aan. De hoofdgraadmeter van de aandelenbeurs in Athene zakte na een redelijk rustige opening in het eerste uur stevig weg, maar liep het verlies vervolgens ook weer enigszins in.

26-01-2015 10:25

FRANKFURT - Griekenland kan niet op eigen houtje besluiten zijn schulden niet meer te voldoen. Het land zou daarmee de Europese regels overtreden. Dat stelde ECB-bestuurder Benoit Coeuré maandag in een reactie op de winst van Syriza bij de Griekse parlementsverkiezingen.

26-01-2015 08:13

AMSTERDAM - Het in zware financiële problemen verkerende V&D wil van de verhuurders van zijn panden een huurvrije periode van vier maanden, van februari tot en met mei. De eigenaren van de panden - V&D heeft 63 warenhuizen - moeten op die manier „helpen om de liquiditeitsbehoefte voor 2015 te overbruggen”.

26-01-2015 08:01

AMSTERDAM - De effectenbeurs aan het Amsterdamse Damrak begint maandag waarschijnlijk met verlies. Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen lager openen. De verkiezingswinst van de links-radicale anti-bezuinigingspartij Syriza in Griekenland zorgt voor nervositeit onder beleggers.

26-01-2015 07:44

AMSTERDAM - De waarde van de euro ging maandag even scherp omlaag na de verkiezingsoverwinning van Syriza in Griekenland. De Europese munt was daardoor kortstondig voor het eerst sinds september 2009 minder dan 1,11 dollar waard. Vervolgens liep de koers echter weer op tot het niveau van voor het weekeinde.

DEN HAAG - Minister Henk Kamp van Economische Zaken brengt deze week een werkbezoek aan China. Hij wil er de kansen voor Nederlandse ondernemers en wetenschappers vergroten en ook Chinese investeringen en toeristen voor Nederland binnen halen.

25-01-2015 12:47

AMSTERDAM - President van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot onderkende zondag in het tv-programma Buitenhof dat de inflatie in de eurozone laag is. Hij voegde daar echter aan toe dat de kerninflatie, waarbij de olieprijs buiten beschouwing blijft, al een jaar stabiel is.

24-01-2015 14:20

LONDEN - IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, heeft opnieuw een hoger overnamebod op de Ierse luchtvaartmaatschappij Aer Lingus uitgebracht. Dat meldde persbureau Bloomberg zaterdag op gezag van een niet nader genoemde bron.

24-01-2015 13:42

AMSTERDAM - Ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf die een geschil hebben met hun bank over rentederivaten, krijgen vanaf maandag een nieuwe mogelijkheid om hun zaak te laten toetsen. Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) opent dan op verzoek van de banken hiervoor een tijdelijk loket.

LONDEN - Als het Verenigd Koninkrijk zijn EU-lidmaatschap opzegt zou dat een risico vormen voor Londen als een van de belangrijkste financiële centra ter wereld. Daarvoor heeft Gary Cohn, voorzitter van het Amerikaanse bankconcern Goldman Sachs, zaterdag gewaarschuwd in een interview met de BBC.


Stelling

Europees tolplan goed idee

EU-commissaris Violeta Bulc voor Verkeer wil naar een Europees systeem voor tolheffing op personenauto’s toe. Aan de basis van het systeem ligt de kilometerheffing. Belangrijk in de plannen is dat de inkomsten uit de kilometerheffing voor personenauto’s terugvloeien naar de betroffen EU-landen die ze dan kunnen gebruiken voor de bouw en het onderhoud van de nationale infrastructuur. Goed idee van Bulc, zo kunnen we straks misschien eindelijk zonder hobbels en kuilen naar ieder gewenst vakantieland rijden.

Stelling
Het antwoord van...
Zaans Medisch Centrum
Marianne Alderliesten
Gynaecoloog
26-01-2015 00:00 Vraag & antwoord

Thuis bevallen of in het ziekenhuis? Als een zwangerschap zonder problemen verloopt en de moeder gezond is, mag zij altijd zelf kiezen. Wie medische zorg graag nabij heeft, maar ook een huiselijke sfeer wenst, kan kiezen voor een bevalcentrum, bijvoorbeeld Bevalcentrum Parteanz van het Zaans Medisch Centrum. Marianne Alderliesten is gynaecoloog in dit ziekenhuis en beantwoordt deze week drie vragen over dit onderwerp.

Lees verder!