Gooi en Eemlander - Economie
 
20-10-2014 03:38

FREETOWN - Heineken heeft zijn personeel van een dochteronderneming in Sierra Leone naar huis gestuurd vanwege de ebola-epidemie. Ook zijn uitbreidingsplannen voor de Sierra Leone Brouwerij stilgezet. ,,Het ebolavirus heeft ernstige gevolgen voor de verkoop, productie en mankracht van ons bedrijf", liet de bierbrouwer maandag weten.

19-10-2014 16:31

LONDEN - Verschillende Amerikaanse en Europese banken vragen hun grote institutionele klanten om een vergoeding wanneer ze grote bedragen sparen in euro's. Daarmee berekenen ze de rente door die ze zelf moeten betalen wanneer ze euro's stallen bij de Europese Centrale Bank (ECB).

19-10-2014 12:09

PEKING - De Chinese centrale bank is van plan nog eens 200 miljard yuan (circa 25,6 miljard euro) in het bankensysteem te pompen. Daarmee wil de People’s Bank of China de economische groei een extra zetje in de rug geven.

18-10-2014 19:09

AMSTERDAM - Klanten van ING kunnen weer internetbankieren. De storing van de app Mijn ING was zaterdag aan het begin van de avond verholpen. Dat heeft een woordvoerder van de bank zaterdag gezegd.

18-10-2014 17:52

PAPENDRECHT - Een consortium van Boskalis, Van Oord, NMDC en Jan de Nul heeft de opdracht gekregen om het Suezkanaal uit te breiden. Dat werd zaterdag bekendgemaakt. De order heeft een waarde van 1,5 miljard dollar (bijna 1,2 miljard euro), gelijk verdeeld over de leden van het consortium. Voor het beursgenoteerde Boskalis heeft de deal een waarde van 375 miljoen dollar.

18-10-2014 15:59

BORSSELE - Door een vertrouwensconflict tussen een aantal medewerkers en de directie van de kerncentrale in Borssele houdt de Kernfysische Dienst (KFD) intensiever toezicht bij de centrale. Een woordvoerster van EPZ, de eigenaar van de kerncentrale, bevestigde zaterdag dat er een vertrouwenskwestie speelt tussen medewerkers en directie.

17-10-2014 23:21

LONDEN - Kredietbeoordelaar Moody's heeft de kredietbeoordeling voor Rusland verlaagd. Dat maakte de firma vrijdag bekend.

17-10-2014 22:14

NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag hoger gesloten. De hoop dat centrale banken meer maatregelen zullen nemen om de wereldeconomie een zetje te geven, zorgde voor een positieve stemming. Beleggers verwerkten daarbij een stroom aan sterke bedrijfsresultaten en enkele macro-economische publicaties.

17-10-2014 20:08

UTRECHT - De Rabobank en Geld Service Nederland (GSN) hebben ,,zorgvuldig'' gekozen voor andere geldtransporteurs dan Brink's. Dat lieten beide weten in reactie op de reorganisatie die Brink's vrijdag aankondigde.

NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York noteerden vrijdag duidelijk in de plus. Wall Street volgde daarmee de Europese markten, waar de rust is teruggekeerd na de wilde koersbewegingen in de afgelopen dagen. Beleggers verwerkten een stroom aan bedrijfsresultaten en enkele macro-economische publicaties.

17-10-2014 17:17

DEN HAAG - Minister Henk Kamp (Economische Zaken) verstrekt een lening van maximaal 82 miljoen euro aan ECN (Energieonderzoek Centrum Nederland) en dochterbedrijf NRG voor de verouderde onderzoeksreactor in Petten. Dat heeft Kamp vrijdag bekendgemaakt. De reactor kan door de lening de komende 10 jaar in bedrijf blijven, waardoor 850 banen behouden blijven.

17-10-2014 16:45

AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen herstelden vrijdag aanzienlijk van de grote verliezen die deze week werden geleden. De massale uitverkoop van de afgelopen dagen trok koopjesjagers, die de koersen over een breed front in de plus zetten. Vooral de aandelen die de grootste klappen kregen waren daarbij in trek.

17-10-2014 16:24

DEN HAAG - Frankrijk moet zich aan de afspraken houden om zijn overheidsfinanciën op orde te brengen. Premier Mark Rutte heeft dat vrijdag gezegd na de ministerraad. Dreigementen wilde hij niet gebruiken, want dat kost volgens hem alleen maar energie. De Europese Commissie is nu aan zet, onderstreepte de premier.

UTRECHT - Steeds meer huishoudens kampen met geldproblemen. De overheid werkt het ontstaan van schulden in de hand. Overheid en bedrijfsleven kunnen miljoenen besparen door meer oog te hebben voor het financieel gedrag van consumenten. Dat schrijft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in een vrijdag verschenen rapport.

19-10-2014 17:00

AMSTERDAM - Beleggers hopen zich komende beursweek volledig te kunnen richten op een stroom aan bedrijven die hun prestaties over het afgelopen kwartaal openbaren. Mogelijk weten die het negatieve sentiment van de afgelopen weken te doorbreken. Zorgen over onder meer de zwakke wereldeconomie en een mogelijk nieuwe crisis in de eurozone veroorzaken al enige tijd dieprode koersenborden.

19-10-2014 13:22

FRANKFURT - De piloten van Lufthansa leggen maandag en dinsdag opnieuw het werk neer. Dat maakte de vakbond Vereinigung Cockpit (VC) zondag bekend.

19-10-2014 11:12

BUNNIK - De verkoop van motorfietsen is dit jaar flink gestegen. In de eerste drie kwartalen van 2014 zijn al meer motoren verkocht dan in heel 2013. De stijging bedroeg 10,8 procent tot een aantal van 9376 stuks, maakte brancheorganisatie Bovag zondag bekend.

18-10-2014 11:52

TILBURG - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla gaat uitbreiden in Tilburg. Het bedrijf wil een tweede vestiging openen in Tilburg, zo maakte de gemeente bekend.

18-10-2014 11:13

DEN HAAG - PostNL waarschuwt klanten alert te zijn op een nieuwe vorm van computercriminaliteit. Cybercriminelen gebruiken momenteel nep e-mails die van PostNL afkomstig lijken om kwaadaardige en schadelijke software (malware) te verspreiden, aldus het postbedrijf.

18-10-2014 09:46

Het vertrek van Camiel Eurlings bij KLM was 'een moeilijke kwestie'. Dat zegt bestuursvoorzitter Alexandre de Juniac van Air France-KLM in Het Financieele Dagblad van zaterdag.

17-10-2014 18:58

UTRECHT - Niet alleen Brink's zelf, ook de Rabobank kan op groot verzet rekenen door de reorganisatie die vrijdag werd aangekondigd bij de geldtransporteur. Dat zegt vakbondsbestuurder Meindert Gorter van FNV Transport & Logistiek.

17-10-2014 18:53

HOUTEN - Geldtransporteur Brink's Nederland sluit volgend jaar drie van de zeven vestigingen. Daarbij worden organisatiebreed ruim 600 van de 1080 arbeidsplaatsen geschrapt. Dat meldde het bedrijf vrijdag.

17-10-2014 18:47

RIJSWIJK - Dat bij Brink's Nederland ruim de helft van de 1080 arbeidsplaatsen wordt geschrapt, komt vooral doordat de Rabobank heeft gekozen voor een andere geldtransporteur. Het vertrek van Rabobank pakt hard uit voor Brink's, aldus de vakbond CNV vrijdagavond.

AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen herstelden vrijdag aanzienlijk van de grote verliezen die deze week werden geleden. De eerdere massale uitverkoop trok koopjesjagers, die de koersen over een breed front in de plus zetten. Vooral de aandelen die de grootste klappen kregen waren daarbij in trek.

17-10-2014 15:36

NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag duidelijk in de plus geopend. Wall Street volgt daarmee de Europese markten, waar de rust lijkt teruggekeerd na de wilde koersbewegingen in de afgelopen dagen. Beleggers verwerken een stroom aan bedrijfsresultaten en enkele macro-economische publicaties.

17-10-2014 15:05

BOSTON - De toenemende inkomensongelijkheid in de Verenigde Staten is zorgwekkend. Dat stelde de president van de Federal Reserve, Janet Yellen, vrijdag tijdens een toespraak in Boston.

17-10-2014 15:00

UTRECHT - De 45.000 werknemers in de technische groothandel hebben voorlopig nog geen nieuwe cao. Het onderhandelaarsakkoord dat vakbond FNV Bondgenoten in september sloot met een delegatie van de Werkgevers Technische Groothandel (WTG) is door de achterban van de werkgevers niet geaccepteerd, meldde FNV Bondgenoten vrijdag.

NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York openen vrijdag waarschijnlijk duidelijk in de plus. Wall Street volgt daarmee de Europese markten, waar de rust lijkt teruggekeerd na de wilde koersbewegingen in de afgelopen dagen. Beleggers verwerken een stroom aan bedrijfsresultaten en enkele macro-economische publicaties.


Stelling

Kernreactor moet nú sluiten

De basisgrondstof voor een kernreactor is vertrouwen. Maar kunnen we de directie van NRG nog wel geloven? Afgelopen dagen regeerde het nieuws over de falende veiligheidscultuur bij het bedrijf in Petten. Voor onder meer Greenpeace reden om te stellen dat de kernreactor per direct gesloten moet worden. Woordvoerder en campagneleider kernenergie Jorien de Lege: "Wij roepen al twintig jaar dat de reactor onveilig is. Bij kernenergie mogen geen fouten gemaakt worden. Ondertussen gaat het aan de lopende band mis." Nu het vertrouwen zo erg beschadigd is, moet de boel meteen dicht.

Stelling
Het antwoord van...
Zaans Medisch Centrum
Martin Meinardi
Cardioloog
13-10-2014 07:00 Vraag & antwoord

Je hart klopt drie keer zo snel, terwijl je gewoon rustig televisie zit te kijken. Veel mensen hebben geregeld last van hartkloppingen. Het is een van de symptomen van boezemfibrilleren. ,,Meestal is er niet één duidelijke oorzaak voor boezemfibrilleren te benoemen”, zegt cardioloog Martin Meinardi. Hij geeft antwoord op vragen over boezemfibrilleren.

Lees verder!