Gooi en Eemlander - Economie
 
23-11-2014 21:07

AMSTERDAM - Het Nederlandse ingenieursbureau Arcadis moet de metro van New York beschermen tegen hoogwater. Het bedrijf heeft de opdracht gekregen om een systeem te ontwerpen dat moet voorkomen dat laaggelegen metrostations blank komen te staan. Met de opdracht is een bedrag van 26 miljoen euro gemoeid.

23-11-2014 17:35

LONDEN - Grote Europese banken willen dat de Europese Commissie afziet van haar plannen voor de hervorming van de bankensector, vooral omdat die schadelijk zouden zijn voor de kapitaalmarkten. Dat meldde zakenkrant Financial Times.

22-11-2014 16:00

MAARSSEN - Bouwbedrijf Strukton gaat opnieuw reorganiseren. Het onderdeel Strukton Rail, dat zich bezighoudt met de bouw en onderhoud van spoorwegen, gaat de organisatie aanpassen 'naar aanleiding van de situatie op de spoormarkt in Nederland'. Dit heeft een woordvoerster zaterdag bevestigd.

22-11-2014 11:55

AMSTERDAM - De supermarkten hebben voorlopig voldoende voorraden kip en eieren. Het vervoersverbod in verband met de uitbraak van vogelgriep heeft nog niet tot lege schappen geleid. De winkels kunnen het vervoersverbod van 72 uur overbruggen, stelt koepelorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL).

22-11-2014 10:44

TOKIO - De Japanse autofabrikant Toyota roept 400.000 auto's terug naar de garage. Het gaat om Lexus-modellen die mogelijk brandstoflekkage ontwikkelen waardoor brand kan ontstaan. Dit meldde Toyota zaterdag op de website van de Amerikaanse toezichthouder op de verkeersveiligheid National Highway Traffic Safety Administration.

21-11-2014 22:06

LONDEN - Internetgigant Google zal zich, als het aan het Europees Parlement ligt, moeten gaan opsplitsen. Dat meldde zakenkrant Financial Times (FT) vrijdag op basis van een conceptmotie.

21-11-2014 17:59

AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn vrijdag met overtuigende winsten gesloten. De positieve stemming op de beursvloeren werd vooral veroorzaakt door president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB). Hij beloofde dat de centrale bank alles op alles zal zetten om de lage inflatie in de eurozone snel omhoog te krijgen.

21-11-2014 15:54

NEW YORK - De aandelenmarkten op Wall Street zijn vrijdag met winst aan de handel begonnen. Bij gebrek aan nieuws in eigen land lieten beleggers zich leiden door een renteverlaging in China en de belofte van president Mario Draghi dat de Europese Centrale Bank (ECB) alles uit de kast haalt om de inflatie in de eurozone op te drijven.

21-11-2014 15:41

UTRECHT - FNV, CNV en VCP zijn onaangenaam verrast over de manier waarop minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) afspraken heeft gemaakt met vijf Nederlandse energiebedrijven over de aanpak van misstanden in de kolensector in met name Colombia. Ze missen duidelijke regels voor het geval afspraken niet worden nagekomen, aldus de vakbonden vrijdag. Tot een kwart van de steenkolen die Nederlandse centrales gebruiken, is afkomstig van Colombiaanse mijnen.

DEN HAAG - De rol van goud als dekking van valuta is sinds de jaren zeventig aanzienlijk afgenomen. Centrale banken namen steeds meer andere valuta zoals dollars en ponden in reserve en verkochten een deel van hun goudvoorraad. Veel ging naar Aziatische banken omdat die juist weinig goud hadden, legt hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger uit.

21-11-2014 11:44

VEENDAM - Aardappelzetmeelconcern AVEBE heeft in het boekjaar 2013/2014 een ,,solide resultaat'' behaald. Dit ondanks dat er sprake was van een krappe oogst en het bedrijf voor het tweede jaar op rij geen aanspraak meer kon maken op een belangrijke Europese landbouwsubsidie. Dat meldde de coöperatieve onderneming vrijdag.

21-11-2014 10:51

FRANKFURT - De inflatie in de eurozone moet zo snel mogelijk weer gaan stijgen richting het niveau van net onder de 2 procent waar de Europese Centrale Bank (ECB) naar streeft. De centrale bank zal daar alles aan doen wat binnen zijn mogelijkheden en mandaat ligt, zei president Mario Draghi vrijdag.

21-11-2014 09:31

AMSTERDAM - De Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdagochtend met een kleine plus begonnen. Ook de andere Europese effectenmarkten openden licht hoger in navolging van de bescheiden koerswinsten in Azië en New York. De aandacht gaat vooral uit naar ECB-president Mario Draghi, die vrijdagochtend een toespraak houdt tijdens een bankenconferentie in Frankfurt.

LONDEN - De Britse fabrikant van vliegtuigmotoren Rolls-Royce heeft een order ontvangen van het Amerikaanse Delta Air Lines om vijftig nieuwe toestellen te voorzien van zijn motoren. Daarmee is een bedrag gemoeid van 5 miljard dollar (bijna 4 miljard euro).

23-11-2014 18:10

BRUSSEL - De Europese Unie heeft plannen om een fonds van 21 miljard euro op te zetten, waarmee de risico's bij nieuwe projecten kunnen worden gedeeld met private investeerders. Dat meldden anonieme EU-functionarissen aan persbureau Bloomberg.

23-11-2014 15:05

TEHERAN - Iran wil dat de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) de productie met 1 miljoen vaten per dag gaat verlagen om zo de daling van de olieprijzen tegen te gaan. Dat meldde het Iraanse staatspersbureau Mehr News Agency.

22-11-2014 13:37

BRASILIA - Een voormalig topman van de Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras, Pedro Barusco, heeft gezegd dat hij 22 miljoen dollar (17,75 miljoen euro naar huidige koers) steekpenningen heeft gekregen van de Nederlandse onderneming SBM Offshore. Braziliaanse media meldden zaterdag dat Barusco tegenover Braziliaanse onderzoekers zijn inkomsten opbiecht.

21-11-2014 21:52

NEW YORK - De aandelenmarkten op Wall Street zijn vrijdag hoger gesloten, waarbij de Dow-Jonesindex en de S&P 500 nieuwe recordhoogtes bereikten. Evenals in Europa verwerkten beleggers een renteverlaging in China en de belofte van president Mario Draghi dat de Europese Centrale Bank (ECB) alles uit de kast haalt om de inflatie in de eurozone op te drijven.

21-11-2014 19:54

NEW YORK - De aandelenmarkten op Wall Street stonden vrijdag halverwege de handelsdag hoger. Evenals in Europa reageerden beleggers positief op een renteverlaging in China en de belofte van president Mario Draghi dat de Europese Centrale Bank (ECB) alles uit de kast haalt om de inflatie in de eurozone op te drijven.

21-11-2014 18:08

LONDEN - Standard & Poor's (S&P) handhaaft de kredietbeoordeling voor Nederland. Het vooruitzicht blijft daarbij stabiel. Dat maakte de firma vrijdag bekend.

21-11-2014 15:06

NEW YORK - Amerikaanse beleggers kregen vrijdag in eigen land voorbeurs weinig nieuws om hun koers op te bepalen. De beurzen zullen naar verwachting wel met winst openen dankzij een renteverlaging door de Chinese centrale bank en de belofte van ECB-president Mario Draghi om alles op alles te zetten om de inflatie op te drijven.

21-11-2014 14:17

BARNEVELD - Pluimveehouders houden hun hart vast, nadat vrijdag opnieuw een uitbraak van vogelgriep is geconstateerd. De kippenboeren vrezen een zelfde rampscenario als in 2003. Toen moest vanwege de vogelgriep ongeveer een derde van de totale pluimveestapel van Nederland worden geruimd. De directe schade bedroeg destijds zeker 300 miljoen euro.

21-11-2014 13:57

DEN HAAG - Het kabinet betaalt de naheffing van ruim 642 miljoen euro die het aan Brussel moet betalen nog voor het einde van het jaar. Dat kan doordat er diverse meevallers zijn. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat vrijdag gezegd na de wekelijkse ministerraad. ,,Gegeven de ruimte op de begroting is het in het belang van Nederland om nog dit jaar te betalen'', zei de minister.

AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen waren vrijdagmiddag positief gestemd. De handel werd gesteund door de belofte van ECB-president Mario Draghi om alles te doen om de inflatie in de eurozone aan te jagen.

21-11-2014 08:54

NEW YORK - Topman Bill Ruprecht van het internationale veilinghuis Sotheby's gaat aftreden, onder druk van de activistische investeerder Daniel Loeb. Die heeft lang op zijn vertrek aangedrongen.

21-11-2014 08:13

AMSTERDAM - De Amsterdamse aandelenbeurs opent vrijdag naar verwachting licht hoger. Ook de andere Europese effectenmarkten zullen met kleine winsten beginnen in navolging van de licht hogere slotstanden op Wall Street. Beleggers kijken vooral uit naar een toespraak van ECB-president Mario Draghi tijdens een bankenconferentie in Frankfurt.

21-11-2014 07:52

DEN HAAG - Opnieuw is de teelt van bloemen en planten in kassen afgenomen. Dat komt voor een groot deel door toenemende concurrentie uit landen in Afrika. Nederlandse tomaten en aardbeien doen het juist goed. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

DEN HAAG - De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in oktober met 2,2 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster dat vrijdag werd gepubliceerd.


Stelling

Bajesklant moet niet zeuren over eten

Bajesklanten blieven geen bruune boon’n en vinden de vis maar stinken. Ze klagen steen en been over het slechte eten in de gevangenis. Het is een smakeloze hap. Er wordt zelfs veel vies eten weggegooid, zegt belangenvereniging Bonjo. Wie eten weggooit, komt niet om van de honger. Volgens Justitie voldoet het gevangenisvoer aan alle gestelde eisen. De cateraar van het eten zegt zelfs dat in verpleeghuizen wel eens slechtere maaltijden worden geserveerd. Maar je zit toch niet voor niks achter de tralies? De bajesklant moet niet zeuren over het eten.

Stelling
Het antwoord van...
Centrum Oosterwal
Michael Mooij
Fleboloog
24-11-2014 02:37 Vraag & antwoord

Pijn, zwelling en een gestuwd gevoel in de benen. Bruine verkleuringen op de huid, eczeem of zelfs een open been. De gevolgen van een trombose kunnen heftig zijn. Alle problemen die na een trombose aan een been ontstaan, worden samen een post-trombotisch syndroom genoemd. Fleboloog Michael Mooij van Centrum Oosterwal beantwoordt drie vragen over deze aandoening.

 

Lees verder!