Gooi en Eemlander - Cultuur
 
28-11-2014 08:48

HILVERSUM - Voor de tweede keer in korte tijd is een streep gehaald door een plan van de Evangelische Omroep (EO) voor een live-uitzending op 4 mei, dodenherdenking. De omroep krijgt van de netmanager van NPO1 geen toestemming voor een voorstelling over Joodse onderduikers in Rotterdam omdat het 'spektakel niet past bij het ingetogen karakter van die dag'.

27-11-2014 17:54

AMSTERDAM - De Nederlandse mimespeler, acteur en theatermaker Will Spoor is dinsdag in Amsterdam op 86-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn dochter donderdag laten weten.

 
27-11-2014 17:20

Filmmaker Damon Gameau at zestig dagen lang veertig theelepels suiker per dag, verborgen in schijnbaar 'gezonde' producten. Een experiment voor zijn documentaire That Sugar Film. Hij legt op het IDFA in Amsterdam uit hoe schadelijk suiker kan zijn voor je gezondheid.

27-11-2014 14:29

PARIJS - De Braziliaanse vechtdans capoeira geniet vanaf nu een speciale beschermde status. De dans is volgens de BBC donderdag door Unesco, de VN-afdeling die zich met cultuur bezighoudt, verheven tot immaterieel erfgoed.

27-11-2014 13:55

AMSTERDAM - Het portret van Koning Willem I in het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een nieuwe lijst. Op deze houten lijst zijn rijkelijk versierselen aangebracht die met echt goud zijn verguld.

27-11-2014 12:05

AMSTERDAM - Ruim dertig reusachtige schuttersstukken en andere groepsportretten uit de zeventiende eeuw hebben nu hun eigen 'museum'. Op zaterdag gaan in de Hermitage in Amsterdam de deuren open van de tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw.

26-11-2014 11:47

AMSTERDAM - Pim Reijntjes, een van de eerste nieuwslezers op televisie, is overleden. Dat heeft zijn dochter woensdag laten weten aan het ANP. Reijntjes was 95 jaar oud.

25-11-2014 22:10

LONDEN - Vodafone heeft per ongeluk de telefoongegevens van ruim 1700 Britse journalisten en andere medewerkers van de media opgestuurd naar de politie. Die had om de details van één journalist gevraagd, maar kreeg dus een hele lading aan informatie.

25-11-2014 17:17

ROTTERDAM - Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam heeft voor 1,9 miljoen euro een sculptuur gekocht van de Italiaanse kunstenaar Medardo Rosso (1858-1928). Het gaat om het beeld 'Femme à la voilette' uit 1923, maakte het museum dinsdag bekend.

SAINT-OMER - Een zeldzame en originele uitgave van een boek van de Engelse schrijver William Shakespeare is ontdekt in de bibliotheek van de Franse stad Saint-Omer. 'First Folio' was een uitgave die Shakespeares vrienden in 1623, zeven jaar na de dood van de schrijver, lieten drukken om te voorkomen dat hij in de vergetelheid zou raken.

25-11-2014 10:40

APELDOORN - Wie wil weten wat de koninklijke familie haar gasten voorschotelt, kan in december terecht op Paleis Het Loo in Apeldoorn. Daar is de expositie 'À la carte aan het hof' te zien, een overzicht van 200 jaar koninklijke menu's en menukaarten.

25-11-2014 10:26

AMSTERDAM - De presentatie in het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft een metamorfose ondergaan. De schilderijen van kunstenaar Vincent van Gogh (1853-1890) zijn opnieuw opgehangen en ook zijn tekeningen en brieven hebben een vaste plek gekregen.

 
25-11-2014 06:04

NEW YORK - De Nederlandse actrice Bianca Krijgsman, geboren in Oudesluis en nu wonend in Grootschermer, heeft maandagavond (lokale tijd) in New York een International Emmy Award gewonnen voor haar rol in de Telefilm De Nieuwe Wereld. De prijs is de internationale tegenhanger van de Emmy's, de prijzen voor Amerikaanse televisieprogramma's.

DEN HAAG - De nationale actieweek Stop Ebola van Giro555 wordt vrijdag via zogeheten actiebulletins op radio en tv uitgezonden. Vanaf 07.00 uur worden deze tussen de programma’s door via NPO1 uitgezonden. Dat melden maandag de NPO, RTL, SBS en de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO).

28-11-2014 08:44

HILVERSUM - Radio 538 heeft Tiësto gestrikt voor het 538JingleBall Winterfestival. Dit optreden op vrijdag 19 december in de Ziggo Dome wordt de enige show van Tiësto in Nederland dit jaar.

27-11-2014 17:41

BERN - De omstreden kunstverzameling van de overleden Duitser Cornelius Gurlitt is sinds donderdag op internet te zien. Het Zwitserse Kunstmuseum Bern, dat maandag liet weten de verzameling te aanvaarden, zette bijna driehonderd pagina's op zijn website met kleine foto's en omschrijvingen van werken van onder anderen Edouard Manet, Paul Klee, Paul Cézanne en Wassily Kandinsky.

27-11-2014 15:36

LONDEN - De bekende Britse schrijfster P.D. James is op 94-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar agent donderdag bekendgemaakt.

26-11-2014 19:37

HAARLEM - De Amerikaanse zanger Gregory Porter heeft woensdag in het Haarlemse poppodium Patronaat de Edison Jazz Vocaal gekregen. Hij ontving de prijs voor zijn album Liquid Spirit uit handen van de Haarlemse popgroep Chef’Special.

26-11-2014 19:04

HILVERSUM - Jazzzangeres Greetje Kauffeld kreeg woensdagmiddag de Edison Jazz Oeuvreprijs Nationaal. Op haar 75e verjaardag werd ze live in het tv-programma Tijd voor MAX verrast door Joke Bruijs, die haar de onderscheiding uitreikte.

26-11-2014 12:06

AMSTERDAM - Michel van Egmond is met zijn boek Kieft helemaal terug in de Boeken Top 10. De schrijver van de biografie over ex-profvoetballer Wim Kieft won vorige week de NS Publieksprijs. Dit heeft de verkoop van het boek goed gedaan, want de journalist stijgt naar plek twee in de lijst.

25-11-2014 14:16

SAINT-OMER - Een zeldzame en originele uitgave van een boek van de Engelse schrijver William Shakespeare is ontdekt in de bibliotheek van de Franse stad Saint-Omer. 'First Folio' was een uitgave die Shakespeares vrienden in 1623, zeven jaar na de dood van de schrijver, lieten drukken om te voorkomen dat hij in de vergetelheid zou raken.

25-11-2014 13:40

WASHINGTON - Theaters over heel Amerika willen af van optredens van de omstreden komediant Bill Cosby. Die is in opspraak geraakt door beschuldigingen van seksueel misbruik. Zalen in de staat Washington en Connecticut hebben de liveshows op de lange baan geschoven maar andere exploitanten hebben meer moeite, meldden Noord-Amerikaanse media .

25-11-2014 13:24

WASHINGTON - Theaters over heel Amerika willen af van optredens van de omstreden komediant Bill Cosby. Die is in opspraak geraakt door beschuldigingen van seksueel misbruik. Zalen in de staat Washington en Connecticut hebben de liveshows op de lange baan geschoven maar andere exploitanten hebben meer moeite, meldden Noord-Amerikaanse media .

ARNHEM - Het circus vraagt de aandacht in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Daar heeft de circuswereld zelf een circustent nagebouwd, waarin alles te zien is over het leven in en rond de arena, maar ook over het reizen en trekken en de speciale school voor circuskinderen. De tentoonstelling 'Hooggeëerd Publiek - Komt dat zien, komt dat zien' maakt deel uit van het nationale circusjaar, dat op 13 september is begonnen.

 
24-11-2014 15:29

DEN HAAG - De publieke omroepen mogen in de toekomst geen geheime deals meer sluiten met aanbieders van televisieprogramma's of sportbeelden. Staatssecretaris Sander Dekker (Media) vindt dat helder moet zijn wat de omroepen uitgeven aan programma's en sportwedstrijden, omdat de belastingbetaler het recht heeft om te weten waar het geld aan wordt besteed.

24-11-2014 15:10

DEN HAAG - De politiek moet zich niet mengen in de inhoud van de programma's van de publieke omroep, maar de politiek kan wel degelijk een taakopdracht geven. Dat zei staatssecretaris Sander Dekker (Media) maandag naar aanleiding van zijn plannen om minder amusement toe te staan op de publieke televisie.

AMSTERDAM - In het Amsterdamse filmmuseum EYE zijn vanaf 13 december historische filmapparaten te zien. Ze geven een beeld van de belangrijke momenten in de geschiedenis van de cinema. Zo is er een 35mm Mitchellcamera te zien, waarmee veel Holywoodfilms zijn opgenomen, en een mutoscoop, een filmprojector die The Waiter van Charlie Chaplin toont.


Stelling

Nederland bemoeizuchtiger dan Turkije

Nederland is woedend op Turkije omdat dit land zich bij herhaling kritisch uitlaat over binnenlands beleid. Zo hekelden de Turken vorig jaar de Nederlandse pleegzorg die lesbische stellen toestaat om kinderen op te voeden. Ook het voornemen van Asscher om Turkse verenigingen kritisch door te lichten stuit op een vermanend vingertje vanuit Ankara. Dat Nederland zo gepikeerd reageert op deze op zich ongewenste inmenging is wel hypocriet. Als er nu één land is dat overal in de wereld, gevraagd en ongevraagd, andere landen continu de maat neemt is het wel Nederland. Nederland is bemoeizuchtiger dan Turkije.

Stelling
Het antwoord van...
Centrum Oosterwal
Michael Mooij
Fleboloog
24-11-2014 02:37 Vraag & antwoord

Pijn, zwelling en een gestuwd gevoel in de benen. Bruine verkleuringen op de huid, eczeem of zelfs een open been. De gevolgen van een trombose kunnen heftig zijn. Alle problemen die na een trombose aan een been ontstaan, worden samen een post-trombotisch syndroom genoemd. Fleboloog Michael Mooij van Centrum Oosterwal beantwoordt drie vragen over deze aandoening.

 

Lees verder!