Gooi en Eemlander - Cultuur
 
30-01-2015 05:32

LOS ANGELES - Rod McKuen is donderdag op 81-jarige leeftijd overleden, zo melden Amerikaanse media. De populaire dichter en zanger was al enige tijd ziek.

29-01-2015 23:05

HILVERSUM - ,,Het politieoptreden was adequaat, maar de beveiliging niet, anders had dit niet kunnen gebeuren". Dat zei burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum op een persconferentie over de gebeurtenissen bij de NOS op het Mediapark.

29-01-2015 22:09

HILVERSUM - Verschrikkelijk, bizar, en: dat verwacht je niet. Zeker niet bij het NOS-gebouw, dat heel goed beveiligd is. Dat zei NOS-directeur Jan de Jong donderdagavond over de man die met een wapen de studio binnendrong.

29-01-2015 21:08

HILVERSUM - De zender NPO 2 is donderdagavond ook zoals dat heet 'op zwart' gegaan. De geplande live-uitzending van Fotostudio De Jong startte tegen 20.50 uur. Presentator Wilfried de Jong vertelde (na luid applaus van het publiek) in de uitzending over de man die de redactieruimte was binnengedrongen.

29-01-2015 16:34

BROEK OP LANGEDIJK - Bijna alles wordt anders op het vijftiende Indian Summer Festival, vrijdag 5 en zaterdag 6 juni. Andere dagen, een andere en naar verwachting betere plek op het evenemententerrein Geestmerambacht bij Broek op Langedijk, lagere toegangsprijzen én een andere muzikale koers.

29-01-2015 16:05

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam draagt dit jaar ruim 2,8 miljoen euro bij aan grote evenementen in de stad. Veruit het grootste bedrag uit het evenementenfonds wordt toegekend aan de organisatie van Sail. Het nautische evenement, dat eens in de vijf jaar plaatsvindt, krijgt een bijdrage van ruim 1,5 miljoen euro.

29-01-2015 12:31

SYDNEY - Schrijfster Colleen McCullough is donderdag in een ziekenhuis op het Australische eiland Norfolk Island overleden. Dat heeft haar uitgeverij bekendgemaakt.

29-01-2015 10:58

DEN BOSCH - De musical die producent Albert Verlinde zou gaan maken over schilder Vincent van Gogh is voorlopig opgeschort. Een woordvoerster van het bedrijf van Verlinde heeft dat donderdag bevestigd naar aanleiding van een bericht van Omroep Brabant.

29-01-2015 07:44

BRUSSEL - De EU-landen moeten niet alleen propaganda van Islamitische Staat (IS) op internet blokkeren, maar ook zelf in de tegenaanval gaan met eigen clips. Daarvoor moeten reclamemensen en pr-experts worden ingehuurd. Dit bepleit de antiterreurcoördinator van de unie, Gilles de Kerchove, donderdag in de Volkskrant.

BROEK OP LANGEDIJK - Anouk en Racoon zijn de dagafsluiters op het Indian Summer Festival. Dat wordt dit jaar verplaatst van zaterdag en zondag naar vrijdag en zaterdag, 5 en 6 juni. De locatie is wederom het recreatiegebied Geestmerambacht bij Broek op Langedijk, maar wel op een beter toegankelijk terrein.

28-01-2015 13:11

ROTTERDAM - Na bijna honderd jaar is duidelijk geworden dat het standbeeld van raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt aan de gevel van het Rotterdamse stadhuis onder de burgemeesterskamer een schenking was. Dat werd woensdag bekend toen burgemeester Ahmed Aboutaleb bij het stadsarchief vier bijna honderd jaar oude schenkingsbrieven opende. Het standbeeld is een gift van Samuel Muller.

28-01-2015 09:07

HILVERSUM - Via diverse media zijn woensdagochtend de resterende nominaties bekendgemaakt voor de Edison Pop 2015. In de categorie Rock is Rivals van Kensington voor de prijs genomineerd, volgens de jury een meeslepend album met een scherpe rand. Birth of Joy is genomineerd voor Prisoner, volgens de motivatie een album met de ambitie te overrompelen. DI-RECT, dat is genomineerd voor Daydreams In A Blackout, is volgens de jury de Baron van Münchhausen van de Nederrock.

27-01-2015 23:39

HILVERSUM - The Common Linnets, Chef'Special en Dotan zijn genomineerd voor de Edison Pop 2015 in de categorie Song. Dit heeft de jury van de prestigieuze muziekprijs onder leiding van Leon Verdonschot dinsdagavond laten weten tijdens het tv-programma RTL Late Night.

AMSTERDAM - De komende 68e editie van het Holland Festival in Amsterdam heeft enkele nieuwe onderdelen op het programma staan. Zo is er een concertreeks van twaalf uur, is er een openingsfeest met dj's dat live wordt gestreamd en is er een campagne om bedreigde muziekinstrumenten te redden.

29-01-2015 23:46

DEN HAAG - Het binnendringen van het NOS-gebouw in Hilversum lijkt een eenmansactie. Dat blijkt althans uit de eerste informatie. Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) donderdagavond gezegd tijdens een persconferentie op het ministerie.

29-01-2015 22:29

HILVERSUM - Het NOS-gebouw is donderdagavond rond kwart over tien vrijgegeven. Dat heeft Twan Huijs gezegd.

29-01-2015 21:25

HILVERSUM - De NOS heeft donderdagavond de beelden uitgezonden van de man die in de studio met een wapen zendtijd eiste. Hij werd door agenten in de studio overmeesterd. Hij hield zijn handen omhoog, terwijl agenten hem onder vuur hadden. De man liet daarbij zijn pistool vallen.

29-01-2015 16:02

KEULEN - Lea van Acken speelt de hoofdrol in de eerste Duitse bioscoopfilm over het dagboek van Anne Frank, die eind dit jaar in de bioscopen te zien zal zijn. Begin deze week zijn de opnames in Keulen begonnen, liet de productiemaatschappij donderdag weten. Van Acken (1999) kreeg bekendheid door haar rol in de film Kreuzweg (2014), waarin zij de diep gelovige vrouw Maria speelde.

29-01-2015 14:34

AMSTERDAM - Halina Reijn koos voor stillevens met schedels, Jan Mulder ging voor popart en graffiti en Marc-Marie Huijbregts selecteerde portretten. Tien tafelheren en -dames van het tv-programma De Wereld Draait Door mochten een museumdepot induiken om hun eigen minitentoonstelling te maken. DWDD bestaat tien jaar en viert dat met het 'DWDD Pop-Up Museum', dat donderdag onderdak heeft gekregen in het Allard Pierson Museum in Amsterdam.

29-01-2015 13:52

AMSTERDAM - Het schilderij Vanitasstilleven in de collectie van Museum de Fundatie in Zwolle blijkt gemaakt te zijn door de zeventiende-eeuwse kunstenaar Jan Lievens (1607-1674). Dat heeft ,,technisch en stilistisch onderzoek'' uitgewezen, liet het museum donderdag weten.

28-01-2015 18:12

HOORN - De toneelkomedie ’Boer zoekt betere vrouw’ mag niet meer zo heten. Het moet worden: ’Boer wil betere vrouw’. Alle schouwburgen moeten hun reclame-uitingen aanpassen.

28-01-2015 17:37

UTRECHT - Nijntje heeft een eigen boekje in het 'Utregs'. Kunstenaars gaan aan de slag met nijntje en het dick bruna huis in Utrecht wordt omgedoopt tot 'nijntje museum'. Dat zijn enkele activiteiten waarmee dit jaar de zestigste verjaardag van de beroemde kinderheld wordt gevierd.

28-01-2015 14:49

BERLIJN - Kunstverzamelaar Friedrich Christian Flick heeft Berlijn opnieuw een groot aantal kunstwerken geschonken. Kreeg de Duitse hoofdstad in 2008 reeds 166 moderne kunstwerken van hem, nu heeft hij 104 kunstwerken gegeven. Het betreft werken van moderne kunstenaars als Cindy Sherman, Paul McCarthy en Thomas Struth.

AMSTERDAM - In het kader van de Nationale Voorleesdagen 2015 maakten jeugdbibliothecaressen een Prentenboeken Top 10. De koploper van die ranglijst heeft deze week ook de eerste plaats in de bestsellerlijst veroverd. Het kinderboek van Ted van Lieshout en Philip Hopman, Boer Boris gaat naar zee, komt binnen op de hoogste notering van de Boeken Top 10.

27-01-2015 15:29

AMSTERDAM - Ivo van Hove, regisseur en directeur van Toneelgroep Amsterdam, is in Londen verkozen tot beste regisseur van 2014. Hij kreeg de prestigieuze Britse Critic’s Circle Theatre Award voor de regie van 'A View from the Bridge' van Arthur Miller bij Young Vic.

27-01-2015 14:47

APELDOORN - Paleis Het Loo in Apeldoorn heeft een verzamelalbum met meer dan dertig portretfoto's van een jonge prinses Wilhelmina in handen gekregen. De vroegste foto dateert van kort na haar geboorte in 1880. Op de laatste foto is de prinses zo'n veertien jaar oud.

27-01-2015 14:32

BIDDINGHUIZEN - Ben Howard, The Chemical Brothers, Major Lazer, Bastille en Passenger staan dit jaar op Lowlands. De organisatie van het driedaagse festival in Biddinghuizen maakte dinsdag de eerste namen bekend.

DEN HAAG - Het tv-programma Spuiten en Slikken van jongerenomroep BNN protesteert dinsdag in Den Haag met ruim 40.000 handtekeningen tegen het feit dat mensen een strafblad krijgen als ze te veel harddrugs op zak hebben voor eigen gebruik. BNN wil daarmee een burgerinitiatief indienen, zodat de Tweede Kamer het onderwerp moet bespreken.


Stelling

Winterdienstregeling idioot

De NS en ProRail laten donderdag op de drukke trajecten minder treinen rijden. De reden voor de ’winterdienstregeling’ is mogelijke sneeuwval. In de ochtendspits was daarvan echter geen sprake. Ook de komende weken wordt regelmatig winters weer verwacht. De winterdienstregeling zal daarom nog wel vaker uit de la komen. Ongewenst, want preventief schrappen van lijnen veroorzaakt veel meer overlast dan die enkele winterse dag waarop de trein niet meer door de sneeuw heen komt. De winterdienstregeling van de NS is idioot.

Stelling
Het antwoord van...
Zaans Medisch Centrum
Marianne Alderliesten
Gynaecoloog
26-01-2015 00:00 Vraag & antwoord

Thuis bevallen of in het ziekenhuis? Als een zwangerschap zonder problemen verloopt en de moeder gezond is, mag zij altijd zelf kiezen. Wie medische zorg graag nabij heeft, maar ook een huiselijke sfeer wenst, kan kiezen voor een bevalcentrum, bijvoorbeeld Bevalcentrum Parteanz van het Zaans Medisch Centrum. Marianne Alderliesten is gynaecoloog in dit ziekenhuis en beantwoordt deze week drie vragen over dit onderwerp.

Lees verder!