Gooi en Eemlander - Cultuur
 
26-01-2015 14:32

ASSEN - Aan de hand van zo'n honderd schilderijen en werken op papier geeft het een inkijkje in het gesloten Noord-Korea. De expositie 'De Kim Utopie - Schilderkunst uit Noord-Korea' laat lieflijke familietaferelen zien, maar ook heldhaftige soldaten, heroïsche arbeiders en lofuitingen aan de grote leider.

26-01-2015 14:05

WENEN - Nederland is maandag bij de loting voor het Eurovisiesongfestival ingedeeld in de eerste halve finale. Dat betekent dat Trijntje Oosterhuis haar liedje Walk Along dinsdag 19 mei ten gehore zal brengen in Wenen. Nederland is ingedeeld in het eerste deel van de eerste halve finale.

26-01-2015 13:05

PARIJS - De Griekse zanger Demis Roussos is in de nacht van zaterdag op zondag op 68-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn dochter Emily aan de Franse krant Le Figaro laten weten.

26-01-2015 11:36

AMSTERDAM - Uit een recordaantal van bijna tweehonderd inzendingen heeft de jury van de Libris Literatuur Prijs 2015 maandag de achttien kanshebbers naar buiten gebracht. Zij zijn nog in de race om de winnaar te worden van de onderscheiding voor beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. De gelukkige gaat naar huis met een geldbedrag van 50.000 euro.

26-01-2015 08:14

AMSTERDAM - Ongeveer 200.000 meer mensen hebben zondag naar Boer zoekt vrouw gekeken dan vorige week. De teller kwam dit keer uit op ruim 4,1 miljoen liefhebbers voor het datingprogramma, blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek.

26-01-2015 06:43

LOS ANGELES - De film Birdman heeft zondag in Los Angeles de SAG Award voor de beste filmcast gewonnen. Die prijs is de belangrijkste en staat bij de prijzen van de Screen Actors Guild, de Amerikaanse acteursvakbond, gelijk aan beste film.

Gerard Reve, vastgelegd door Eddy Posthuma de Boer.
25-01-2015 13:45

HAARLEM - Opnieuw exposeert fotograaf Eddy Posthuma de Boer bij Kunst centrum Haarlem.

25-01-2015 11:56

SOESTERBERG - Het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg verwacht zondag de honderdduizendste bezoeker. Het museum, dat in december door koning Willem-Alexander is geopend, blijkt een enorme publiekstrekker.

25-01-2015 07:43

DEN HAAG - Fotografen zullen 'm zondag weer knijpen. Wie mag er naar huis met de Zilveren Camera, de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland? In het Fotomuseum Den Haag maakt presentator Wilfried de Jong in de middag de winnaars van de beste persfoto's van het afgelopen jaar bekend. Tevens worden de Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek en de Nationale Portretprijs uitgereikt.

DALLAS - Een privécollectie van items gerelateerd aan de moord op oud-president Abraham Lincoln heeft zaterdag op een veiling in Dallas (Texas) ruim 800.000 dollar opgeleverd. Een van de topstukken was een haarlok van Lincoln; die werd voor 25.000 dollar verkocht.

23-01-2015 17:36

NEW YORK - De Amerikaanse filmstudio DreamWorks Animation SKG gaat vijfhonderd banen schrappen en de productie van nieuwe films beperken om winstgevender te worden. Dat liet het bedrijf achter de succesvolle animatiefilms Shrek, Kung Fu Panda en Madagascar weten.

23-01-2015 17:33

AMSTERDAM - Auteur Ian Buruma neemt dit jaar de 4 mei-voordracht tijdens de Nationale Herdenking in Amsterdam voor zijn rekening. Hij spreekt onder meer over ,,hoe de wereld zich oprichtte uit de puinhopen van de oorlog en hoe de oorlog heeft doorgewerkt in het leven van de tweede generatie'', maakte het Nationaal Comité 4 en 5 mei vrijdag bekend.

23-01-2015 17:17

GRONINGEN - Bij de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden verdwijnen minder banen dan gepland. Dit doordat 127 blijvende redacteuren vrijwillig uren hebben ingeleverd om te voorkomen dat hun collega's worden ontslagen. Ook willen ze dat de kwaliteit van de kranten niet in het geding komt.

CAÏRO - Met het begrafenismasker van de Egyptische farao Toetanchamon is niets aan de hand. Dat verklaarde Mahmud al-Halwagi, de directeur van het Egyptisch Museum in Caïro, over de ophef over de blauw met gouden baard van het masker. Die zou slordig zijn teruggelijmd, nadat hij was afgebroken bij een schoonmaakbeurt. Onzin volgens Al-Halwagi.

26-01-2015 14:30

LONDEN - De tafel waaraan twee van de beroemdste Engelse romans zijn geschreven, keert terug naar het ouderlijk huis van de zussen Brontë in Haworth in het westen van Yorkshire. De tafel werd na de dood van de vader van de zusters in 1861 verkocht, maar is nu volgens de BBC in bezit van het museum gekomen, dat in het ouderlijk huis is gevestigd. Dat was mede mogelijk door een gift van het Britse fonds voor het nationaal erfgoed.

26-01-2015 13:54

LEIDEN - De Oude Sterrewacht van de Universiteit Leiden krijgt er na 68 jaar een nieuwe zonnekijker bij. Met de actie 'Breng de zon naar Leiden’ wil de universiteit beelden van de zon toegankelijker maken voor publiek. Maandag is een crowdfundingactie gestart om de bouw van de nieuwe telescoop te financieren.

26-01-2015 12:53

UTRECHT - Parktheater Eindhoven mag zich het beste theater van het jaar 2014 noemen. De Vereniging Van Vrije Theaterproducenten (VVTP) maakte de winnaar maandag bekend tijdens de jaarlijkse beurs in het Beatrixtheater in Utrecht. De jury roemde het theater om zijn grote gastvrijheid en omschreef de marketing ervan als ,,vooruitstrevend en innovatief''.

25-01-2015 17:36

DEN HAAG - Pierre Crom heeft de Zilveren Camera gewonnen. Hij kreeg zondag de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland voor een reeks foto’s die hij voor het persbureau ANP maakte op de rampplek van de MH17.

25-01-2015 16:47

AMSTERDAM - Het COC heeft de jaarlijkse Bob Angelo Penning zondag in Amsterdam uitgereikt aan de makers en cast van het jongerenprogramma SpangaS en aan Judith Schuyf, voorvechtster voor de belangen van lesbiënnes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT).

25-01-2015 15:24

HILVERSUM - Presentatrice Ria Bremer (1939) heeft de Beeld en Geluid Oeuvre Award van De TV-Beelden gewonnen. Dat maakte de organisatie zondag bekend.

 
25-01-2015 07:29

LAREN - De geplande executieveiling van de inboedel van de couturewinkel van Addy van den Krommenacker in Den Bosch lijkt van de baan. De modeontwerper zegt te zijn geholpen door „derden” bij het voorkomen van de veiling.

24-01-2015 11:20

UTRECHT - Ogen zijn altijd puntjes, monden altijd kruisjes en het jasje immer vrolijk primair gekleurd. Maar we moeten vooral niet denken dat nijntje, het wereldberoemde konijn van Dick Bruna, simpel is.

24-01-2015 08:44

AMSTERDAM - Willeke Alberti staat komende maand extra in de schijnwerpers. Met een jubileumboek en twee jubileumvoorstellingen in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam op 2 en 3 februari viert de zangeres en actrice liefst drie mijlpalen. Ze viert haar zeventigste verjaardag, ze viert dat ze zestig jaar op de planken staat en staat stil bij het overlijden van haar geliefde vader, inspirator en zanger Willy Alberti, dertig jaar geleden.

Foto ANP

AMSTERDAM - De 22 editie van de Amsterdamse Fashionweek is in volle gang. Op 16 januari begon het modefeest dat tot en met 23 januari duurt. Tot die tijd staat de hoofdstad op tien verschillende locaties in het teken van de nieuwst mode. In het gerelateerde fotoalbum is een impressie te zien.

23-01-2015 08:09

HILVERSUM - De twee uur durende uitzending van de NPO donderdagavond over vrijheid, gelijkheid en broederschap heeft 728.000 kijkers getrokken. Alle omroepen deden mee aan het programma. Ook NPO Radio 1 stond de hele dag stil bij het thema.

23-01-2015 07:24

LONDEN - Het weekblad The Economist krijgt de eerste vrouwelijke hoofdredacteur in zijn geschiedenis. De 47-jarige Zanny Minton Beddoes is aangesteld om het 172 jaar oude, toonaangevende blad te gaan leiden.

22-01-2015 23:27

POMPEJI - Hoofdopzichter Massimo Osanna van Pompeji werkt aan een tentoonstelling van voorwerpen die in de afgelopen jaren zijn gestolen uit de Romeinse stad die in 79 na Christus onder lava uit de vulkaan de Vesuvius werd bedolven. De laatste jaren hebben berouwvolle dieven per enveloppe of in een pakketje honderden voorwerpen teruggestuurd. Mogelijk lieten zij zich leiden door de legende dat mensen die uit Pompeji stelen, door pech zullen worden achtervolgd, zegt Osanna in het blad The Art Newspaper.

AMSTERDAM - Om jongeren van vijftien tot en met achttien jaar weer aan het lezen te krijgen, komt er voor deze groep een eigen literair evenement. Van 23 tot en met 29 maart is er de Literatour, een nieuwe campagne voor jongeren ,,die leesplezier vooropstelt en middelbare scholieren helpt een boek te vinden dat bij hen past''. Dat maakte de stichting CPNB donderdag bekend.


Stelling

Dienstplicht moet terug

Maar liefst tachtig procent van de Fransen wil dat de dienstplicht terugkomt. Frankrijk schafte in 1996 de dienstplicht af. In datzelfde jaar stopte Nederland met het oproepen van dienstplichtigen. Het Nederlandse leger bestaat nu uit beroepsmilitairen. De nieuwe dienstplicht moet gaan gelden voor alle jongeren, ongeacht sekse. Als je alle jongeren vraagt om zich op die manier in te zetten, vergroot je hun betrokkenheid bij het vaderland. Bovendien kan een groter defensieapparaat in de toekomst nog weleens van nut zijn.

Stelling
Het antwoord van...

26-01-2015 00:00 Vraag & antwoord

Thuis bevallen of in het ziekenhuis? Als een zwangerschap zonder problemen verloopt en de moeder gezond is, mag zij altijd zelf kiezen. Wie medische zorg graag nabij heeft, maar ook een huiselijke sfeer wenst, kan kiezen voor een bevalcentrum, bijvoorbeeld Bevalcentrum Parteanz van het Zaans Medisch Centrum. Marianne Alderliesten is gynaecoloog in dit ziekenhuis en beantwoordt deze week drie vragen over dit onderwerp.

Lees verder!