Gooi en Eemlander - Buitenland
 
21-12-2014 20:10

NAIROBI - De Keniaanse oppositieleider Raila Odinga gaat de deze week aangenomen antiterreurwetten langs gerechtelijke weg aanvechten. Als dat niet lukt, gaat hij oproepen tot massale demonstraties in het Oost-Afrikaanse land. Dit zei Odinga tijdens een bijeenkomst zondag, waar hij de beperkingen van de persvrijheid en de burgerrechten hekelde.

21-12-2014 17:12

ISLAMABAD - Na de Afghaanse Taliban heeft nu ook al-Qaeda in Zuid-Azië de bloedige aanslag op een school in Pakistan veroordeeld. De terroristen spreken van een tragisch incident, in een zondag naar buiten gebrachte verklaring. De organisatie roept moslimstrijders op zich alleen tegen veiligheidstroepen te richten, en kinderen, vrouwen en ,,ons islamitische volk'' te ontzien.

21-12-2014 13:48

ISLAMABAD - In Pakistan zijn zondag vier mannen ter dood gebracht die waren veroordeeld voor een mislukte aanslag op ex-president Pervez Musharraf. Onder hen is een Rus, Akhlas Akhlaq, bericht de Pakistaanse krant Dawn zondag.

21-12-2014 11:14

LONDEN - De politie in Londen heeft borden opgehangen die zakkenrollers waarschuwen dat agenten in burger patrouilleren in de drukke winkelgebieden. De borden zijn opgesteld in de taal die de zakkenrollers kennelijk het best kunnen lezen: Roemeens.

21-12-2014 11:02

AMMAN - Jordanië heeft zondag elf mensen geëxecuteerd en daarmee een einde gemaakt aan het moratorium op de doodstraf in het land. Volgens de Jordaanse minister van Binnenlandse Zaken Hussein Majali werden de mannen bij zonsopgang opgehangen, meldt de BBC. Ze waren veroordeeld in verschillende moordzaken.

21-12-2014 09:57

BANDA ATJEH - In landen rond de Indische Oceaan wordt de komende week, en met name op 26 december, herdacht dat tien jaar geleden een tsunami aan ongeveer 230.000 mensen het leven kostte.

21-12-2014 03:22

WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben geen interesse in het aanbod van Noord-Korea om samen uit te zoeken wie er achter de grootschalige Sony-hack zit. Hoewel Noord-Korea beweert niets met de hack te maken te hebben, blijft de VS het communistische land aanwijzen als schuldige.

21-12-2014 02:18

NEW YORK - In New York zijn zaterdag twee agenten doodgeschoten. Dat bevestigde een politiecommissaris zaterdagavond. De agenten hielden in hun auto de wacht op een kruispunt in het stadsdeel Brooklyn, waarna ze door een gewapende man werden gedood.

21-12-2014 00:56

BAMAKO - Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties prijst de Amerikaanse president Barack Obama voor het aanhalen van de banden met Cuba. Dat zei hij zaterdag in Bamako, de hoofdstad van Mali, waar hij aanwezig was om de hulpverleners die strijden tegen ebola te bedanken.

NEW YORK - In New York zijn zaterdag twee agenten doodgeschoten. Zij werden benaderd door een gewapende man toen zij in hun auto de wacht hielden op een kruispunt in het stadsdeel Brooklyn.

20-12-2014 16:31

WASHINGTON - Vier Afghanen die al meer dan tien jaar gevangen zaten in het Amerikaanse kamp Guantanamo, zijn teruggestuurd naar Afghanistan. Dat heeft het Pentagon zaterdag gemeld. De mannen zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag naar Kabul gevlogen en daar overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten.

20-12-2014 16:26

ANTWERPEN - Een drone is zaterdag over de Belgische kerncentrale Doel gevlogen, vlak bij de Nederlandse grens. Het is onduidelijk van wie het onbemande vliegtuigje was, meldt energiebedrijf Eletrabel. Het is verboden om over kerncentrales te vliegen.

20-12-2014 14:33

KOBANI - In het Sinjargebergte in Syrië hebben peshmergastrijders een massagraf met zeventig lichamen gevonden. Volgens de Koerdische nieuwssite Rudaw gaat het om yezidi's die zijn gedood door Islamitische Staat (IS).

KIEV - De pro-Europese president Petro Porosjenko van Oekraïne heeft bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aangeklopt voor meer financiële steun. Daarmee probeert hij een dreigend faillissement van het land -mede veroorzaakt door de oorlog met Rusland- af te wenden. Dat heeft de staf van de president zaterdag bekendgemaakt.

21-12-2014 18:46

TUNIS - De Tunesische presidentskandidaat Beji Caid el-Sebsi heeft zondag de overwinning opgeëist bij de presidentsverkiezingen. Volgens zijn campagneteam blijkt uit de eerste uitslagen dat Sebsi een duidelijke voorsprong heeft behaald op zijn rivaal, de huidige president Moncef Marzouki.

21-12-2014 16:40

SEOUL - De toon van Noord-Korea in de cyberaanval-ruzie met de VS wordt scherper. De Nationale Verdedigingscommissie van de stalinistische dictatuur dreigde zondag met een aanval op Amerikaanse bodem, zo meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op gezag van Noord-Koreaanse staatsmedia.

21-12-2014 12:26

LONDEN - Een Britse krant die in de jaren tachtig wilde publiceren over een politieonderzoek in een huis waar pedofielen samenkwamen, heeft een officiële waarschuwing gekregen om dat niet te doen. De voormalige redacteur Hilton Tims van de lokale krant Surrey Comet heeft dat verklaard tijdens het onderzoek waarmee de Britse politie duidelijk wil krijgen of een pedobende op hoog niveau is beschermd in de jaren zeventig en tachtig.

21-12-2014 09:26

BRUSSEL - De koning en koningin van België, Filip en Mathilde, krijgen zondag scherpe kritiek omdat ze met een militair vliegtuig op vakantie zijn gegaan. Het koningspaar reisde zaterdag met hun vier kinderen naar Indonesië voor een verblijf van tien dagen. Het Falcontoestel en de bemanning moeten net zo lang daar blijven, meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad.

21-12-2014 08:45

SEOUL - Het Openbaar Ministerie in Zuid-Korea is zondag een onderzoek begonnen naar een datalek bij de beheerder van de Zuid-Koreaanse kerncentrales. Seoul vreest dat Noord-Korea schuilt achter het uitlekken van de gegevens.

21-12-2014 07:20

CAIRNS - De moeder van de kinderen die vrijdag dood in een huis in de Australische stad Cairns werden gevonden, is zondag aangeklaagd voor achtvoudige moord. De 37-jarige vrouw wordt vervolgd voor de moord op zeven van haar kinderen en een nichtje.

20-12-2014 21:54

PANAMA-STAD - Juan Carlos Varela heeft zaterdag als eerste president van Panama een officieel eerbetoon gebracht aan de slachtoffers van de Amerikaanse invasie 25 jaar geleden. De VS vielen op 20 december 1989 Panama binnen. De Amerikanen ontvoerden de toenmalige sterke man van het Latijns-Amerikaanse land, generaal Manuel Antonio Noriega.

20-12-2014 21:04

JOUÉ-LÈS-TOURS - De Franse politie heeft zaterdag een moslim van Burundese komaf doodgeschoten. De man liep met een mes zwaaiend een politiebureau binnen in Joué-lès-Tours, 250 kilometer ten zuiden van Parijs, en riep: ,,Allahoe akbar'' (God is groot in het Arabisch). Hij verwondde een aantal agenten met zijn mes. Een agent trok daarop zijn dienstwapen en schoot de in 1994 geboren man dood.

20-12-2014 19:34

KEULEN - De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst BfV kan niet genoeg nieuwe spionnen vinden. Op een recente advertentie kwam geen enkele sollicitatie binnen. Kennelijk kunnen veel mensen zich niet voorstellen dat de geheime dienst via advertenties naar nieuwe medewerkers zoekt en denken ze dat er sprake is van een soort 1 aprilgrap.

FLORENCE - De Italiaanse regio Toscane wordt al twee dagen opgeschrikt door aardschokken met een kracht oplopend tot 3,5 op de schaal van Richter. In het wereldberoemde wijnbouwgebied Chianti durven honderden mensen niet meer in hun huizen te slapen.

20-12-2014 12:14

PJONGJANG - Noord-Korea stelt voor om samen met de VS onderzoek te doen naar de Sony-hack, na de beschuldiging van de FBI dat het land achter de cyberaanval zit. Dat hebben staatsmedia zaterdag gemeld.

20-12-2014 11:49

ISLAMABAD - Een droneaanval van de Verenigde Staten heeft zaterdag in Pakistan het leven gekost aan zeker zes islamitische extremisten. Onder de doden zou volgens het Pakistaanse leger tenminste één hooggeplaatste strijder zijn.

20-12-2014 10:37

BRUSSEL - Op het spoor bij Brussel-Noord zijn vrijdagavond rond middernacht twee tieners omgekomen. De slachtoffers van 15 en 17 jaar oud werden gegrepen door een trein, meldden Belgische media.

WASHINGTON - De Verenigde Staten gaan mogelijk een heel leger aan tanks en pantservoertuigen verkopen aan Irak. Met de deal is naar schatting een bedrag van 3 miljard dollar (2,4 miljard euro) gemoeid. Dat heeft het Defensie Veiligheids-samenwerkingsagentschap (DSCA) van het Pentagon vrijdag (lokale tijd) laten weten in persverklaringen.


Stelling

Weg met nieuwjaarstraditie

In het Brabantse dorp Veen is het traditie om de jaarwisseling te ’vieren’ door autowrakken in brand te steken. Dat liep een jaar terug volledig uit de hand, de politie greep op oudjaarsdag namelijk in. Terecht. Waarom zou iets wat gewoon niet mag, op zo’n dag wel mogen? Juist daarom is het raar dat het Openbaar Ministerie er zelfs een sporthal heeft gereserveerd voor een bijeenkomst over de laatste en komende jaarwisseling. Dit wekt de indruk dat het weer bespreekbaar is. Maar auto’s in brand steken, is fout. Geen woord meer aan vuilmaken en stoppen met dit soort nieuwjaarstradities.

Stelling
Het antwoord van...
Westfries Gasthuis
Jeroen Steens
Orthopedisch chirurg
15-12-2014 00:00 Vraag & antwoord

Pijn, stijfheid en functieverlies. Wie last heeft van artrose zal de aandoening met deze kenmerken omschrijven. ,,Artrose is een zeer frequent voorkomende aandoening”, zegt orthopedisch chirurg Jeroen Steens van het Westfriesgasthuis in zijn antwoord op lezersvragen over knieklachten.
Slijtage is maar gedeeltelijk te voorkomen. In beweging blijven en vermindering van overgewicht zijn de belangrijkste factoren die een patiënt zelf kan beïnvloeden.

 

Lees verder!