Gooi en Eemlander - Buitenland
 
16-04-2014 08:47

SEOUL - Na de ondergang van een veerboot voor de zuidwestkust van Zuid-Korea worden woensdag nog meer dan 300 mensen vermist. Aanvankelijk werd gemeld dat er ruim 100 mensen zoek waren, maar de kustwacht meldde later dat er veel meer vermisten zijn. Het schip is vrijwel geheel en ondersteboven in de golven verdwenen.

16-04-2014 04:12

BOSTON - In Boston is een man opgepakt na de vondst van twee onbeheerde rugzakken. De tassen werden aangetroffen bij de finish van de Boston Marathon, waar een jaar eerder drie doden vielen bij een bomaanslag. Dat meldden Amerikaanse media woensdag.

15-04-2014 20:13

MOSKOU - De Verenigde Naties en de internationale gemeenschap moeten het gebruik van geweld door Oekraïne in het oosten van dat land veroordelen. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin dinsdag gezegd in een telefoongesprek met de chef van de VN, Ban Ki-moon.

15-04-2014 17:56

KIEV - De mogelijkheden voor de machthebbers in Kiev om zich militair te verweren tegen Russen of pro-Russische landgenoten zijn erg beperkt. De strijdkrachten zijn al heel lang slecht betaald en slecht uitgerust. Het grote leger dat het land als erfenis van de Sovjet-Unie overhield, is niet gemoderniseerd. Kiev heeft vooral geld bespaard door het leger in te krimpen. Aan de dienstplicht kwam in de herfst van vorig jaar een einde.

15-04-2014 17:43

BOSTON - Inwoners van Boston hebben dinsdag de slachtoffers van de bomaanslagen vorig jaar bij de marathon in de Amerikaanse stad herdacht. Dat gebeurde in Boylston Street, vlak voor de finish waar de explosieven afgingen. Drie mensen kwamen om en 264 personen raakten gewond.

15-04-2014 16:51

KIEV - De strijdkrachten in Oekraïne zijn dinsdag begonnen met een aanval tegen separatisten in de stad Kramatorsk in het oosten van het Oost-Europese land. Dat heeft het persbureau Interfax gemeld op gezag van het ministerie van Defensie in Kiev.

 
15-04-2014 14:14

TURIJN - Meer dan tienduizend kilometer van Japan vandaan, op een tentoonstelling in de Italiaanse stad Turijn, waren afgelopen weekend meer dan 150 soorten bonsaiboompjes te bewonderen.

15-04-2014 14:06

DONETSK - Gewapende pro-Russische separatisten in de stad Kramatorsk hebben dinsdag het door hen bezette hoofdbureau van politie verlaten. Volgens de Oekraïense politie deden ze dat vrijwillig en uit eigen beweging.

15-04-2014 12:36

PRETORIA - Het kruisverhoor van Oscar Pistorius voor de rechtbank in Pretoria is dinsdag geëindigd. De Zuid-Afrikaanse atleet (27) is sinds vorige week dagenlang stevig aan de tand gevoeld over hoe hij zijn vriendin Reeva Steenkamp heeft doodgeschoten.

DEN HAAG - Oud-generaal Ratko Mladic is nog niet af van de aanklachten van volkerenmoord begaan tijdens de oorlog in Bosnië in de jaren 90 van vorige eeuw. De aanklagers van het Joegoslavië-Tribunaal hebben voldoende gronden aangebracht tijdens de uiteenzetting van hun zaak om die punten van de aanklacht vooralsnog overeind te houden. Dat maakten de rechters die de zaak behandelen tegen de gewezen legerleider van de Bosnische Serviërs, dinsdag bekend.

15-04-2014 10:21

KIEV - De militaire operaties tegen separatisten in het oosten van Oekraïne zijn begonnen. Dat heeft de Oekraïense interim-president Oleksandr Toertsjinov dinsdag volgens persbureau Interfax bekendgemaakt. De acties vinden plaats in de regio Donetsk, waarvan de stad Donetsk de hoofdstad is.

15-04-2014 09:28

NEW DELHI - De regeringspartijen in India stevenen af op een historisch verlies. De Verenigde Progressieve Alliantie, met als belangrijkste partij de Congrespartij van premier Manmohan Singh, krijgt maar 111 zetels. De Nationale Democratische Alliantie, onder aanvoering van oppositiepartij Bharatiya Janata Partij (BJP), krijgt 275 zetels in het 543 stoelen tellende parlement, meldden Indiase media dinsdag op basis van peilingen.

15-04-2014 08:44

BRUSSEL - In tegenstelling tot in Nederland, is het druk in Belgische gevangenissen. Volgens de Belgische krant De Standaard van dinsdag zit zelfs een recordaantal mensen vast. Het stijgend aantal gedetineerden is vooral te wijten aan het aantal mensen dat in afwachting van hun proces vastzit. Op 1 april zaten er volgens de krant in België 11.769 mensen achter tralies, terwijl er maar plaats is voor 9592 mensen.

SLAVJANSK - Het gebouw van het dorpsbestuur in het dorp Andrejevka bij Slavjansk in Oekraïne is in de nacht van maandag op dinsdag volledig uitgebrand. Onbekende mannen hebben het pand in de fik gestoken. Bij de brand is niemand gewond geraakt, meldde persbureau RIA Novosti.

16-04-2014 05:11

MOSKOU - Door de escalatie van het conflict in Oekraïne staat het land op de rand van een burgeroorlog. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin in een gesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, maakte het Kremlin dinsdag bekend.

16-04-2014 03:45

NEW YORK - De politie van New York heeft een omstreden team opgeheven dat zich bezighield met het bespieden van moslims. Burgerrechtengroepen hadden veel kritiek op de activiteiten van de speciale eenheid, meldde The New York Times dinsdag.

15-04-2014 18:58

KIEV - Bij gevechten om een militair vliegveldje in het oosten van Oekraïne zijn dinsdag doden gevallen. Dit hebben de Oekraïense autoriteiten in Kiev bevestigd volgens plaatselijke media.

15-04-2014 16:25

KIEV - De staatsveiligheidsdienst in Oekraïne SBU is een onderzoek begonnen naar een niet nader genoemde Russische bank. Die wordt ervan verdacht geld aan ,,terroristen'' te hebben gegeven, liet de dienst dinsdag weten

15-04-2014 16:24

BAGDAD - De beruchte Iraakse gevangenis van Abu Ghraib wordt om veiligheidsredenen gesloten. Dat hebben de Iraakse autoriteiten dinsdag bekendgemaakt. De laatste 2400 gevangenen worden naar elders overgebracht.

15-04-2014 15:54

MOSKOU - Rusland is gestopt met het teruggeven van Oekraïens wapentuig dat is buitgemaakt op de Krim. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie dinsdag bekendgemaakt.

15-04-2014 12:08

MILAAN - De rechtbank in Milaan heeft de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi een taakstraf van 1 jaar opgelegd. Dat heeft het Italiaanse persbureau ANSA gemeld.

15-04-2014 11:56

BRUSSEL - De Europese Unie heeft haar militaire trainingsmissie in het West-Afrikaanse Mali met twee jaar verlengd tot 18 mei 2016. Het besluit werd dinsdag in Luxemburg genomen door de EU-lidstaten.

15-04-2014 11:15

RIO DE JANEIRO - Justitie in Brazilië is in een ziekenhuis in Rio de Janeiro gestuit op tientallen babylijkjes. Het gaat om de stoffelijke resten van kinderen die tijdens of kort na de geboorte zijn overleden in het academische ziekenhuis. De ouders hebben volgens televisiezender Globo de lichamen simpelweg achtergelaten.

ABUJA - Een dag na de bloederige bomaanslagen op een busstation in een buitenwijk van de Nigeriaanse hoofdstad Abuja is het nog onduidelijk hoeveel doden er zijn gevallen. De autoriteiten spraken dinsdag nog van 71 doden, verschillende media reppen echter van zeker 200 doden.

15-04-2014 04:28

BOSTON - Dzjochar Tsarnajev, een van de daders van de aanslagen tijdens de Boston Marathon vorig jaar, zit nog steeds afgezonderd in een gevangenis voor gedetineerden met langdurige medische en psychologische problemen. Justitie wil dat Tsarnajevs advocaten binnen 3 weken bekendmaken of ze in hun verdediging de geestelijke gezondheid van Tsarnajev willen aanhalen, meldden Amerikaanse media dinsdag.

15-04-2014 01:52

MOSKOU - De Amerikaanse president Barack Obama moet ,,alles doen wat in zijn macht ligt'' om geweld en bloedvergieten in het oosten van Oekraïne te voorkomen. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin maandag gezegd tijdens een telefonisch onderhoud met zijn Amerikaanse collega, meldde het Kremlin.

14-04-2014 23:46

VALARAISO - De bestrijding van de bosbranden in en rond de pittoreske Chileense havenstad Valparaíso kan nog weken in beslag nemen De branden lijken inmiddels onder controle, maar het bluswerk is nog gigantisch, meldden de autoriteiten maandag. De branden beslaan in totaal een oppervlakte van circa 6 bij 22 kilometer.

DENVER - Drie maanden na legalisering van marihuana komt er in de Amerikaanse staat Colorado een wietautomaat. Het is volgens plaatselijke media de eerste ter wereld.

Stelling

Laat de e-sigaret lekker roken

Na de echte sigaret wil de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nu ook de elektronische sigaret in de ban doen. Want ze dampen en misschien is dat wel gevaarlijk. Ben je als tevreden roker overgeschakeld op een elektronisch alternatief, moet je straks weer buiten staan bij de tabaksrokers. Terwijl je met zo’n e-sigaret gezellig de gesprekken in de kroeg wilt blijven volgen. Geen vuiltje aan de lucht. Maar nu wil de WHO voor de e-sigaret dezelfde regels laten gelden als voor sigaretten met tabak. Stop die betutteling. Laat de e-sigaret lekker roken.

Stelling