Gooi en Eemlander - Buitenland
 
29-07-2014 03:48

GAZA - Bij zware bombardementen in de Gazastrook heeft een Israëlisch vliegtuig dinsdagmorgen het huis van Hamas-leider Ismail Haniyeh geraakt. De raket veroorzaakte schade, maar maakte geen slachtoffers. Er was volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken van Gaza niemand aanwezig.

28-07-2014 19:41

WASHINGTON - Rusland bereidt de levering van krachtigere raketlanceerinstallaties aan separatisten in Oekraïne voor. Dit zei een veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Barack Obama, Tony Blinken, maandag. Hij zei dat de VS daar bewijs van hebben en meende voorts dat de separatisten nog steeds lanceerinrichtingen van het type SA-11 in handen hebben.

28-07-2014 19:19

TEL AVIV/GAZA - Israël heeft maandag een aanval afgeslagen van Palestijnse strijders die tot op Israëlisch grondgebied waren doorgedrongen en het plaatsje Nahal Oz bedreigden.

28-07-2014 17:02

MOSKOU - Groot-Brittannië ziet af van verdere culturele uitwisselingen en andere evenementen die dit jaar samen met Rusland waren gepland. Het Britse 'Ruslandjaar' is van de baan, berichtte maandag het Russische persbureau Interfax.

28-07-2014 15:04

KIEV - Oekraïense militairen hebben verscheidene plaatsjes rond de rampplek van vlucht MH17 veroverd op de rebellen. Dat meldde het perscentrum voor de antiterreuroperatie maandag. De stad Debalcevo, de strategisch belangrijke heuvel Saur-Mogila, Sjachtarsk en Torez zouden zijn ingenomen. Vanuit die laatste plaats gingen de stoffelijke resten van veel inzittenden van de Boeing 777 per trein naar Charkov. In de nabijgelegen plaats Snizjne zou stevig worden gevochten.

28-07-2014 14:46

PARIJS - Frankrijk heeft maandag gezegd dat christenen die door militanten uit de Noord-Iraakse stad Mosul zijn verjaagd, welkom zijn.

28-07-2014 14:02

LONDEN - Blikseminslag, hevige regenval, hagel en overstromingen hebben maandag voor verkeerschaos gezorgd in Zuidoost-Engeland. Dat meldde de BBC.

28-07-2014 13:44

CAÏRO - Het Egyptische leger heeft in de afgelopen 24 uur nog eens 14 tunnels van de Gazastrook naar Egypte verwoest. Dit meldden veiligheidsfunctionarissen maandag in Caïro.

28-07-2014 12:36

OFFENBACH - Juni dit jaar was wereldwijd de warmste maand in meer dan 130 jaar, al bleef de temperatuur in Europa wat achter bij de rest van de wereld. In enkele Europese regio’s was het zelfs wat kouder dan normaal. Dat blijkt uit een analyse van de Duitse weerdienst.

DEN HAAG - Nederlandse en Australische onderzoekers gaan niet naar het rampgebied van vlucht MH17. Ze zijn maandag teruggekeerd naar Donetsk vanwege een „onveilige situatie op weg naar het rampgebied”. Dat heeft de Nederlandse onderzoeksmissie in Oekraïne laten weten.

28-07-2014 07:49

KUALA LUMPUR - De Maleisische regering praat met de Oekraïense regering en de rebellen in Donetsk om een staakt-het-vuren te bewerkstelligen op de rampplek van vlucht MH17. De bedoeling is een internationaal team van experts een veilige doorgang te bezorgen naar de plaats waar de Boeing 777 van Malaysia Airlines is gecrasht. Stoffelijke resten en wrakstukken van het neergehaalde toestel moeten nog altijd worden veiliggesteld.

28-07-2014 07:37

LOS ANGELES - Op een strand bij de Amerikaanse stad Los Angeles zijn zondagmiddag (lokale tijd) minstens tien badgasten getroffen door de bliksem. Een van hen is overleden. De 20-jarige man bezweek in het ziekenhuis. Een ander slachtoffer verkeert nog in kritieke toestand.

28-07-2014 06:06

NEW YORK - De VN-Veiligheidsraad roept Israël en Hamas op tot een onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren in Gaza.

MONROVIA - Liberia heeft zondag de grenzen gesloten om de verspreiding van het zeer besmettelijk en dodelijke ebola-virus te beteugelen. Op de luchthaven en enkele grensposten die wel open blijven, gelden strenge voorzorgsmaatregelen. Daarnaast zijn er restricties aangekondigd voor openbare bijeenkomsten, zoals demonstraties.

28-07-2014 20:16

JERUZALEM - De inwoners van Israël moeten zich voorbereiden op een lange oorlog tegen de Palestijnse beweging Hamas. Dat heeft een somber ogende premier Benjamin Netanyahu maandagavond in een toespraak op de tv gezegd. Hij zei dat er geen oplossing voor het conflict mogelijk is zonder de demilitarisering van de Gazastrook.

28-07-2014 19:32

WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama en vier Europese leiders zijn het erover eens dat er nieuwe sancties tegen Rusland moeten komen. Zij betreuren het dat de regering in Moskou geen effectieve druk op de separatisten in het oosten van Oekraïne heeft uitgeoefend om met de regering in Kiev te gaan onderhandelen.

28-07-2014 17:46

NEW YORK - Het grote aantal burgerslachtoffers in de Gazastrook leidt tot vraagtekens bij de proporties waarmee geweld wordt toegepast. Dat zei VN-chef ban Ki-moon maandag in New York.

28-07-2014 14:29

KIEV - Oekraïense militairen hebben verscheidene plaatsjes rond de rampplek van vlucht MH17 veroverd op de rebellen. Dat meldde het perscentrum voor de antiterreuroperatie maandag. De stad Debalcevo, de strategisch belangrijke heuvel Saur-Mogila, Sjachtarsk en Torez zouden zijn ingenomen. Vanuit die laatste plaats gingen de stoffelijke resten van veel inzittenden van de Boeing 777 per trein naar Charkov. In de nabijgelegen plaats Snizjne zou stevig worden gevochten.

28-07-2014 14:27

De pro-Russische separatisten zeggen de controle te hebben verloren over een deel van het gebied in Oost-Oekraïne waar 17 juli het vliegtuig van Malaysia Airlines neerstortte. Dat heeft persbureau AFP maandag gemeld. Rondom het gebied woedt een hevige strijd tussen de opstandelingen en het Oekraïense regeringsleger

28-07-2014 14:15

TBILISI - Oud-president van Georgië Michael Saakasjvili is aangeklaagd voor machtsmisbruik. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag naar buiten gebracht. Indien hij schuldig wordt bevonden, hangt hem een gevangenisstraf van 5 tot 8 jaar boven het hoofd. Het gewezen staatshoofd zit de afgelopen tijd veel in Oekraïne waar hij als adviseur voor de regering zou werken, aldus persbureau Itar-Tass.

28-07-2014 11:08

DEN HAAG - Rusland heeft een zaak verloren die was aangespannen door aandeelhouders van het genationaliseerde oliebedrijf Yukos. Het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag heeft maandag bepaald dat Moskou 50 miljard dollar (37,2 miljard euro) moet betalen aan schadeloosstelling. Aandeelhouders in het bedrijf van de gewezen olietycoon Michail Chodorkovski hebben bijna 10 jaar moeten wachten op genoegdoening.

28-07-2014 10:52

MOSKOU - Het onderzoek naar de crash van vlucht MH17 van Malaysia Airlines waardoor bijna 300 mensen omkwamen, moet onder de vlag van de Verenigde Naties worden uitgevoerd. Dat zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov maandag.

28-07-2014 10:38

GENÈVE - Het neerschieten van het toestel van Malaysia Airlines in Oost-Oekraïne is mogelijk te kwalificeren als oorlogsmisdaad. Dat zei Navi Pillay, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, maandag in Genève.

PARIJS - Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het vliegtuigongeluk in Mali, waarbij 118 mensen onder wie 54 Fransen omkwamen, hangen de vlaggen op Franse overheidsgebouwen 3 dagen halfstok. Maandag begon het door president François Hollande verordonneerde rouwbetoon.

27-07-2014 23:10

GAZA - Het Israëlische leger is niet verantwoordelijk voor de beschieting van een VN-school in de Gazastrook. Dat blijkt volgens Israël uit een onderzoek zondag. Het leger zegt wel dat er een mortiergranaat van hun bij de school terecht is gekomen, maar dat die niemand gedood kan hebben omdat het plein voor het gebouw leeg was.

27-07-2014 23:09

CHARMONIX - Twee bergbeklimmers zijn zondag om het leven gekomen in het massief van de Mont Blanc. Een van de slachtoffers is een Ier, aldus de politie in Charmonix. De identiteit van de ander is nog onbekend. Belgische media schrijven dat het touw waaraan de alpinisten vastzaten het begeven zou hebben.

27-07-2014 22:56

GAZA - Het Israëlische leger is niet verantwoordelijk voor de beschieting van een VN-school in de Gazastrook. Dat blijkt volgens Israël uit een onderzoek zondag. Het leger zegt wel dat er een mortiergranaat van hun bij de school terecht is gekomen, maar dat die niemand gedood kan hebben omdat het plein voor het gebouw leeg was.

Het Israëlische leger geeft toe dat het een school van de Verenigde Naties in Gaza heeft beschoten. Volgens het leger ging het om een vergissing en is het onmogelijk dat de beschieting levens heeft geëist. De binnenplaats van de school in Beit Hanoun, die geraakt werd door een mortiergranaat, zou leeg zijn geweest.Stelling

Raketafweer stap te ver

Passagiersvliegtuigen moeten worden uitgerust met raketafweersystemen, stelt de Amerikaanse senator Mark Kirk in een interview met de Washington Post naar aanleiding van de ramp met de MH17. Een ongetwijfeld zeer kostbare ingreep die niet alleen het vliegen duurder (en exclusiever) maakt, maar ook zorgt voor schijnveiligheid. Niet vliegen boven oorlogsgebieden en het beter uitwisselen van informatie tussen veiligheidsdiensten en luchtvaartmaatschappijen over waar het precies onveilig is om te vliegen, is waarschijnlijk veel effectiever.

Stelling
Het antwoord van...
Oogcentrum Noordholland
Rob Wouters
Oogarts
22-07-2014 16:05 Vraag & antwoord

Iedereen krijgt met staar te maken in zijn leven. Het is een aandoening die niet te voorkomen is. ,,Maar wel te genezen”, stelt oogarts Rob Wouters van Oogcentrum Noordholland gerust. Bij staar wordt het zicht troebel door verharding en minder transparant worden van de ooglens. Meestal gebeurt dit op latere leeftijd, maar in sommige gevallen komt het al eerder voor. De oplossing is een operatie. Wouters beantwoordt drie vragen over staar. 

Lees verder!