Gooi en Eemlander - Buitenland
 
24-11-2014 05:36

MEXICO-STAD - Mexico heeft de Uruguayaanse ambassadeur in Mexico-Stad zondag op het matje geroepen vanwege uitspraken van president Jose Mujica van Uruguay. Mujica had in een interview met het tijdschrift Foreign Affairs Latin America gezegd dat de verdwijning van 43 studenten in Mexico erop wijst dat de autoriteiten in het land de controle kwijt zijn.

24-11-2014 03:12

PASSAU - Duitsland wil dat de Europese Unie geld beschikbaar stelt voor toezicht op wilde vogels. Op die manier kan worden gezien welke routes vogels afleggen en een uitbraak van vogelgriep in Europese landen mogelijk worden voorkomen.

23-11-2014 22:22

BAJKONOER - Drie mensen zijn zondagavond begonnen aan hun ruimtereis. De Italiaanse Samantha Cristoforetti, de Amerikaan Terry Virts en de Rus Anton Sjkaplerov werden gelanceerd vanaf de ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan. Ze komen maandagochtend vroeg aan bij het internationale ruimtestation ISS, hun huis voor de komende maanden. In mei keren ze terug naar de aarde.

23-11-2014 20:55

TOKIO - Bij de zware aardbeving in Japan, die zaterdagavond de bergachtige omgeving van Nagano trof, zijn 41 gewonden gevallen. Onder hen zijn volgens de lokale autoriteiten zeven zwaargewonden, meldt de Japan Times zondag (lokale tijd). Veel slachtoffers hebben botbreuken opgelopen na het instorten van huizen.

23-11-2014 19:03

LONDEN/TEHERAN - Een Brits-Iraans vrouw die in juni in Iran werd opgepakt toen ze naar een volleybalwedstrijd probeerde te gaan, is op borgtocht vrijgelaten. Dat heeft haar familie zondag bekendgemaakt, aldus de BBC.

23-11-2014 18:12

BEIROET - De strijders van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) hebben zondag in het oosten van Syrië een gevechtsvliegtuig van de Syrische luchtmacht neergehaald. Dit meldden de waarnemers van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

23-11-2014 14:37

PRETORIA - De gehandicapte Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius wordt niet voorgetrokken in de Kgosi Mampuru II gevangenis van Pretoria. Dit heeft het Zuid-Afrikaanse gevangeniswezen zondag beklemtoond.

23-11-2014 13:54

PARIJS - Een medewerker van de Verenigde Naties die ebola had en van Sierra Leone naar Frankrijk werd gevlogen, heeft het ziekenhuis zondag verlaten na een succesvolle behandeling. De VN'er heeft ook Frankrijk inmiddels weer verlaten, liet het Franse ministerie van Volksgezondheid weten.

23-11-2014 13:01

CHARKOV - Het Nederlandse team bergingswerkers dat deze week wrakstukken van het verongelukte vliegtuig van Malaysia Airlines heeft geborgen in Oost-Oekraïne, gaat niet meer naar de rampplek. De bergingsmissie is afgerond, meldde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zondag.

GAZA - Het Israëlische leger heeft zondag een Palestijnse man doodgeschoten in de Gazastrook. Dat heeft het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid gemeld. Het is de eerste dodelijke schietpartij sinds de 50 dagen durende oorlog tussen Israël en en de Palestijnse Hamas-beweging in augustus ten einde kwam, aldus de Arabische nieuwszender al-Jazeera.

23-11-2014 08:52

THESSALONIKI - In Griekenland zijn schilderingen van het dagelijks leven ontdekt op pilaren in een rijkelijk versierde graftombe uit de 4e eeuw voor Christus. Dat zei de minister van Cultuur Kostas Tassoulas. Mogelijk werpen de beeltenissen van mensen, objecten en gereedschap nieuw licht op wie er begraven ligt in de tomde uit de tijd van Alexander de Grote (356 - 323 voor Christus).

23-11-2014 05:17

TIRANA - Albanië heeft zaterdag een enorme atoombunker, gebouwd tijdens de Koude Oorlog, geopend voor publiek. De BBC schrijft dat een aantal westerse ambassadeurs de primeur kreeg met een rondleiding van premier Edi Rama. Nooit eerder was er publiek welkom in de geheime bunker, die voormalig communistisch dictator Enver Hoxha liet bouwen in de buurt van hoofdstad Tirana.

22-11-2014 22:22

PARIJS - De Franse politie heeft zaterdag tientallen mensen opgepakt bij demonstraties tegen politiegeweld. Op verschillende plekken waren mensen de straat opgegaan om te betogen na de dood van een jonge activist, die vorige maand omkwam tijdens een confrontatie met agenten.

WASHINGTON - De Verenigde Staten zijn van plan wapens te kopen voor soennitische stammen in Irak. Het gaat onder meer om geweren van het type AK-47 en munitie voor mortieren, schrijft het Amerikaanse ministerie van Defensie aan het Congres. De wapens moeten de stammen helpen in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat in de provincie Anbar.

24-11-2014 04:34

BAJKONOER - Drie ruimtevaarders zijn in de nacht van zondag op maandag aangekomen bij het internationale ruimtestation ISS. De Italiaanse Samantha Cristoforetti, de Amerikaan Terry Virts en de Rus Anton Sjkaplerov zullen de komende maanden in de ruimte verblijven. Het ruimtevaartuig met daarin de nieuwe bemanningsleden koppelde om 03:48 (Nederlandse tijd) aan.

24-11-2014 01:23

KABUL - Afghaanse vrouwen worden nauwelijks betrokken bij overleg over de toekomst van hun land. Dat concludeert Oxfam Novib in een maandag gepubliceerd rapport. ,,Bereikte verbeteringen in de positie van vrouwen sinds de val van de Taliban zouden zo in de onderhandelingen weer kunnen worden opgeofferd'', concludeert de organisatie.

23-11-2014 21:32

NAIROBI - Veiligheidstroepen hebben in Kenia meer dan 100 militanten van de Somalische terreurbeweging al-Shabaab gedood nadat ze een aanval op een bus hadden gepleegd. Dat heeft vicepresident William Ruto van Kenia zondag (lokale tijd) verklaard.

23-11-2014 17:07

BROOME - Een wallaby-soort, waarvan werd gedacht dat deze was uitgestorven in West-Australië, blijkt er nog te bestaan. De zogeheten brilbuidelhaas, met opvallend oranje kringen rondom de ogen, is voor het eerst in 10 jaar weer gespot, in de omgeving van Broome. Dat schrijft de Britse krant The Guardian zondag.

23-11-2014 15:55

KABUL - Bij een zelfmoordaanslag op een volleybalwedstrijd in het oosten van Afghanistan zijn zondag meer dan 40 doden gevallen volgens de plaatselijke autoriteiten. Het bloedbad is op dezelfde dag dat het Afghaanse parlement heeft ingestemd met de inzet van buitenlandse troepen in het land na 2014.

23-11-2014 15:31

MAIDUGURI - Meer dan 25 mensen, vooral vissers, zijn zaterdag doodgeschoten in het noordoosten van Nigeria. Mannen op motoren reden het dorp Doron Baga binnen en schoten wild om zich heen. Vermoedelijk gaat het om een aanval van terreurorganisatie Boko Haram.

23-11-2014 12:17

BERLIJN - In Syrië en Irak zijn in totaal zeker 60 Duitse strijders van terreurorganisatie Islamitische Staat gedood. Negen van hen zijn omgekomen door zelfmoordaanslagen, zei het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdient BfV, Hans-Georg Maaßen, tegen Welt am Sonntag.

23-11-2014 11:44

KABUL - Het Afghaanse parlement heeft de weg vrijgemaakt voor langere aanwezigheid van buitenlandse militairen. In het lagerhuis schaarden 152 van de 157 parlementariërs zich zondag achter een eerder gesloten veiligheidsakkoord met de VS en de NAVO.

23-11-2014 10:22

Twee Amerikaanse militairen hebben de Nederlandse Staat om een schadevergoeding voor de rechter gesleept. Samuel P. (39) en Matt W. (44) werden afgelopen zomer door de rechtbank in Haarlem vrijgesproken van verkrachting van een Nederlandse vrouw. Het duo wil nu genoegdoening.

RAMALLAH - Onbekende daders hebben zondag in alle vroegte een woning van Palestijnen in brand gezet op de Westelijke Jordaanoever. Op de muren hebben ze in het hebreeuws ,,Dood aan Arabieren'' en ,,Wraak'' gekalkt, schrijven Israëlische media.

22-11-2014 20:19

MOSKOU - De Oekraïense regering stelt zich ,,onpraktisch'' op door te wachten met het kopen van Russisch gas. Dat zei de Russische energieminister Alexander Novak zaterdag tegen nieuwsagentschap Sputnik.

22-11-2014 19:06

FERGUSON - De onderzoeksjury die beslist of een blanke agent vervolgd moet worden voor het doodschieten van een zwarte tiener in augustus, is vrijdag niet tot een beslissing gekomen. Dat zeiden justitiebronnen zaterdag tegen CNN. Het zou nog onduidelijk zijn wanneer de jury weer bijeen komt.

22-11-2014 18:17

WASHINGTON - Een Saudische gevangene mag na twaalf jaar weg uit het Amerikaanse detentiekamp Guantanamo Bay op Cuba. De man wordt overgedragen aan Saudi-Arabië, maakte het Amerikaanse ministerie van Defensie zaterdag bekend.

SCHWERIN - Bij een wilde eendensoort, de taling, is in het noordoosten van Duitsland vogelgriep vastgesteld. Volgens de minister van Landbouw van de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren, Till Backhaus, is het voor het eerst in Europa dat het vogelgriepvirus is vastgesteld bij wilde vogels. Het gaat om de onder vogels zeer besmettelijke variatie H5N8 die volgens Backhaus alleen uit Azië bekend was.


Stelling

Bajesklant moet niet zeuren over eten

Bajesklanten blieven geen bruune boon’n en vinden de vis maar stinken. Ze klagen steen en been over het slechte eten in de gevangenis. Het is een smakeloze hap. Er wordt zelfs veel vies eten weggegooid, zegt belangenvereniging Bonjo. Wie eten weggooit, komt niet om van de honger. Volgens Justitie voldoet het gevangenisvoer aan alle gestelde eisen. De cateraar van het eten zegt zelfs dat in verpleeghuizen wel eens slechtere maaltijden worden geserveerd. Maar je zit toch niet voor niks achter de tralies? De bajesklant moet niet zeuren over het eten.

Stelling
Het antwoord van...
Centrum Oosterwal
Michael Mooij
Fleboloog
24-11-2014 02:37 Vraag & antwoord

Pijn, zwelling en een gestuwd gevoel in de benen. Bruine verkleuringen op de huid, eczeem of zelfs een open been. De gevolgen van een trombose kunnen heftig zijn. Alle problemen die na een trombose aan een been ontstaan, worden samen een post-trombotisch syndroom genoemd. Fleboloog Michael Mooij van Centrum Oosterwal beantwoordt drie vragen over deze aandoening.

 

Lees verder!