Gooi en Eemlander - Buitenland
 
24-07-2014 12:19

ALGIERS - Een vliegtuig van de Algerijnse luchtvaartmaatschappij Air Algérie met 116 mensen aan boord is donderdagmorgen, 50 minuten na te zijn opgestegen in het West-Afrikaanse Burkina Faso, van de radar verdwenen. Dat meldde het Algerijnse staatspersbureau APS.

24-07-2014 11:53

ANKARA - Turkije werkt met internationale partners aan een wapenstilstand in de Gazastrook. Ook willen de landen dat humanitaire organisaties de toegang krijgen tot het getroffen gebied. Dat zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, donderdag.

24-07-2014 11:21

OSLO - De politie in Noorwegen heeft gewaarschuwd voor een mogelijke aanslag door een groep radicale moslims. De groep zou banden hebben met Syrië, zei Benedicte Björnland, hoofd van de Noorse politieveiligheidsdienst PST donderdag.

24-07-2014 10:02

ROME - De Sudanese vrouw die ter dood werd veroordeeld omdat zij haar christelijk geloof niet wilde afzweren, heeft Sudan mogen verlaten. Ze kwam donderdagochtend even na 09.00 uur aan boord van een Italiaans regeringstoestel aan in Rome, meldt de Italiaanse krant la Repubblica. Aan boord was de Italiaanse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Lapo Pistelli, die zich het lot van de vrouw steeds zeer heeft aangetrokken.

24-07-2014 09:58

Australië heeft vijftig politieagenten naar Londen gestuurd in afwachting van een beslissing over een politiemissie naar de rampplek in Oekraïne. Dat heeft de Australische premier Tony Abbott bekendgemaakt.

24-07-2014 09:27

JERUZALEM - Er komt waarschijnlijk niet snel een bestand in de Gazastrook. Dat verwacht de Israëlische minister van Wetenschap, Yaakov Peri. Het Israëlische leger moet eerst alle tunnels die vanuit de Gazastrook naar Israël zijn gegraven, onklaar maken. ,,Daar is meer tijd voor nodig, nog 2 of 3 dagen is niet genoeg'', aldus de bewindsman.

24-07-2014 05:17

NIAMEY - De West-Afrikaanse landen Nigeria, Niger, Tsjaad en Kameroen gaan met een gezamenlijke troepenmacht de strijd aan tegen de islamitische terreurbeweging Boko Haram.

24-07-2014 05:15

PHOENIX - De executie van een Amerikaanse gevangene heeft in de staat Arizona bijna twee uur in beslag genomen.

24-07-2014 02:44

DEN HAAG - Voor de Libiër Abdullah al-Senussi spant het er donderdag om: een rechterlijke uitspraak in Den Haag kan ertoe leiden dat hij thuis in Libië de doodstraf krijgt. Senussi was chef van de militaire inlichtingendienst van dictator Muammar Kaddafi. Tijdens het neerslaan van de Arabische Lente in 2011 zou hij mede schuldig zijn geweest aan de dood van tal van betogers.

NEW YORK - De Deense diplomate Ellen Margrethe Loj is door VN-chef Ban Ki-moon benoemd tot speciale VN-gezant in Zuid-Sudan en hoofd van de VN-missie in dat land. Ze volgt de Noorse Hilde Johnson die dat drie jaar is geweest en deze maand terugtrad.

23-07-2014 19:13

Een pro-Russische rebellencommandant in Oekraïne heeft erkend dat de separatisten de beschikking hadden over het BUK-raketsysteem. Dat is het systeem waarmee vermoedelijk het passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines is neergeschoten.

23-07-2014 18:57

WASHINGTON - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft het verbod op vluchten van en naar Tel Aviv voor Amerikaanse maatschappijen met 24 uur verlengd. Dat meldden Amerikaanse media woensdag.

23-07-2014 18:19

DEN HAAG - Er is geen bewijs gevonden voor manipulatie van de zogeheten Cockpit Voice Recorder, een van de twee zwarte dozen, van het neergehaalde toestel van Malaysia Airlines. De recorder is „met succes uitgelezen” en bevatte „gegevens van de ongevalsvlucht”. Donderdag wordt de andere zwarte doos onderzocht. Daarop staan de vluchtgegevens.

MÜNCHEN - Beieren heeft woensdag het Vrije Net Zuid (FNS) verboden, het grootste neonazi-netwerk van de Zuid-Duitse deelstaat. Dat was in 2009 opgericht door mensen die de extreem rechtse NPD ,,niet nationaalsocialistisch genoeg'' vonden.

24-07-2014 11:55

BRUSSEL - De EU-lidstaten buigen zich donderdag over nieuwe sancties tegen Rusland nadat boven het buurland Oekraïne een passagiersvliegtuig is neergehaald. Zij bekijken of de Russen wel genoeg doen om de spanningen in Oost-Oekraïne te verminderen, waar pro-Russische separatisten strijden tegen het Oekraïense leger.

24-07-2014 11:37

BAGDAD - VN-chef Ban Ki-moon is donderdag in de Iraakse hoofdstad Bagdad aangekomen voor een onaangekondigd bezoek.

24-07-2014 10:23

TEL AVIV - Brazilië heeft donderdag zijn ambassadeur in Israël teruggeroepen vanwege ,,het buitensporige geweld'' dat Israël pleegt tegen de bevolking van de Gazastrook. Dit meldde de website van de krant Haaretz.

24-07-2014 08:36

NEW DELHI - Zeker 14 scholieren zijn donderdag om het leven gekomen, toen de bus waarin zij zaten, op een onbewaakte overweg in de Zuid-Indiase deelstaat Telangana door een passagierstrein werd gegrepen. Ook de chauffeur van de bus kwam om.

24-07-2014 07:48

WASHINGTON - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA schrapt het verbod op vluchten van en naar Tel Aviv. Dat liet de organisatie donderdag weten.

24-07-2014 05:19

WENEN - Pro-Palestijnse demonstranten hebben woensdagavond in Oostenrijk een oefenwedstrijd verstoord van de Israëlische voetbalclub Maccabi Haifa. De wedstrijd tegen OSC Lille moest in de 85e minuut worden afgebroken, toen de activisten het veld bestormden. Dat meldden Israëlische media.

23-07-2014 21:30

PHILADELPHIA - Een 89-jarige voormalige kampbewaker in Auschwitz-Birkenau is overleden kort voordat hij uit de VS naar Duitsland zou worden uitgewezen. Dat heeft zijn advocaat woensdag laten weten, aldus Amerikaanse media.

23-07-2014 21:09

GAZA - De radicaalislamitische Hamas-beweging is bereid een bestand om humanitaire redenen in de Gazastrook te accepteren. Dit heeft Hamas-leider Khaled Meshaal woensdagavond gezegd.

23-07-2014 20:44

BERLIJN - Duitsland slaat terug. Duitse geheime diensten gaan Amerikaanse en Britse spionnen op Duits grondgebied in de gaten houden. Het plan is een reactie op de spionage van de CIA in het ministerie van Defensie in Berlijn, die onlangs bekend werd.

GENÈVE - De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft woensdag ingestemd met een internationaal onderzoek naar schendingen van het oorlogsrecht door het Israëlische leger in de Gazastrook. Van de 47 landen stemden alleen de Verenigde Staten tegen; 17 landen, waaronder enkele EU-leden, onthielden zich van stemming.

23-07-2014 17:57

SOFIA - De Bulgaarse premier Plamen Oresharski is woensdag afgetreden. Zijn vertrek werd al verwacht. Hij stond al enige tijd onder grote druk, omdat hij niet in staat bleek de Bulgaarse economie weer aan de gang te krijgen.

23-07-2014 17:55

KIEV - Volgens Oekraïne zijn twee van zijn straaljagers waarschijnlijk neergeschoten vanaf Russisch grondgebied. Dat heeft de Oekraïense regering woensdag gemeld, aldus Oekraïense media.

23-07-2014 17:06

De Oekraïense veiligheidsdienst SBU geeft zijn inlichtingen over de crash van vlucht MH17 aan de commissie die de toedracht van het ongeval onderzoekt. Dat heeft het plaatsvervangend hoofd van de dienst Viktor Jahoen woensdag gezegd tegen de Oekraïense dienst van Radio Free Europe.

KADUNA - Bij twee bomaanslagen in Nigeria zijn woensdag tientallen mensen om het leven gekomen. Een bom ontplofte op een drukke markt in de Noord-Nigeriaanse stad Kaduna en doodde 50 mensen, aldus een medewerker van het Rode Kruis.Stelling

Pak Poetin zijn WK voetbal af

Al voor de Olympische Winterspelen werd er getwijfeld of ’we’ wel naar Rusland zouden moeten gaan met onze sporters, maar nu is de maat echt vol. De gebeurtenissen in de Oekraïne, met als dieptepunt de ramp met de MH17, vragen om een duidelijk signaal van de wereldgemeenschap. Daarom moet het WK voetbal in 2018 – na de Spelen Poetins volgende prestigeproject – aan een ander land dan Rusland worden toegewezen. Mocht dit niet gebeuren dan moet de Nederlandse regering besluiten dat ons land het WK zal boycotten. Pak Poetin zijn WK af, wat vindt u?

Stelling
Het antwoord van...
Oogcentrum Noordholland
Rob Wouters
Oogarts
21-07-2014 07:00 Vraag & antwoord

Iedereen krijgt met staar te maken in zijn leven. Het is een aandoening die niet te voorkomen is. ,,Maar wel te genezen”, stelt oogarts Rob Wouters van Oogcentrum Noordholland gerust. Bij staar wordt het zicht troebel door verharding en minder transparant worden van de ooglens. Meestal gebeurt dit op latere leeftijd, maar in sommige gevallen komt het al eerder voor. De oplossing is een operatie. Wouters beantwoordt drie vragen over staar. 

Lees verder!