Gooi en Eemlander - Buitenland
 
31-07-2014 22:55

TAIPEI - Door een reeks gasexplosies in de Taiwanese stad Kaohsiung zijn donderdag zeker 15 mensen omgekomen en 228 gewonden gevallen. Dat hebben de Taiwanese hulpdiensten laten weten.

31-07-2014 19:16

OSLO - Noorwegen heeft een vorige week donderdag gegeven terreuralarm ingetrokken. Volgens de regering is een dergelijke waarschuwing niet meer nodig, aldus een bekendmaking donderdag.

31-07-2014 17:50

FREETOWN - Het is niet nodig reis- en handelsbeperkingen in te stellen van en naar landen in West-Afrika waar het ebolavirus is uitgebroken. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) donderdag gemeld.

31-07-2014 16:11

GENEVE - Het ebola-virus in West-Afrika heeft al 1323 mensen besmet, van wie er 729 zijn overleden. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Wereldgezondsheidsorganisatie (WHO) donderdag.

31-07-2014 15:24

MOSKOU - De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden wil langer in Rusland blijven. Hij heeft de Russische autoriteiten om verlenging van zijn verblijfsstatus in Rusland gevraagd. De voormalige medewerker van Amerikaanse inlichtingendiensten hoopt te mogen blijven, zei zijn advocaat, Anatoli Koetsjerena donderdag.

31-07-2014 13:50

 Leider Pieter-Jaap Aalbersberg van de repatriëringsmissie in Oekraïne is blij dat de verkenningsmissie van de OVSE met een aantal Nederlandse en Australische experts donderdag eindelijk bij de rampplek is aangekomen.

31-07-2014 12:56

Verkenners van de OVSE hebben de rampplek voor het eerst in een week weer bereikt.

31-07-2014 12:41

BRUSSEL - Het Europees pakket economische sancties tegen Rusland is door alle EU-landen aangenomen. De schriftelijke procedure is gesloten, meldde een woordvoerder van de Europese Commissie donderdag. Later op de dag zal het hele pakket officieel gepubliceerd worden. De strafmaatregelen worden vrijdag van kracht.

31-07-2014 12:27

OSLO - 2014 belooft een topjaar te worden voor de Noorse walvisvaarders. Sinds de hervatting van de internationaal uiterst omstreden vaart in 1993 zijn er in één seizoen niet zo veel dieren meer geschoten. De teller staat nu op 682 en het seizoen is nog niet afgelopen. Het record van 647 exemplaren in 2003 is ruim uit de boeken geschoten, meldt de lokale Noorse krant Lofotposten.

JERUZALEM - Israël wil dat alle tunnels die Hamas vanuit de Gazastrook onder de grens met Israël heeft gegraven worden vernietigd. Dat zei premier Benjamin Netanyahu donderdag.

31-07-2014 10:34

Oekraïne legt de aanval op de separatisten in het oosten van het land 1 dag stil. „We hebben besloten geen militaire operaties uit te voeren op deze dag van rust”, zei legerwoordvoerder Oleksij Dmitrasjkivski.

31-07-2014 10:20

MOSKOU - Russische onderzoekers willen donderdag ook naar de rampplek van Malaysia Airlines vlucht 17 in Oost-Oekraïne. Ze willen er de wrakstukken van de neergehaalde Boeing 777 onderzoeken. Dat hebben de Russische luchtvaartautoriteiten laten weten aan persbureau Interfax.

31-07-2014 09:30

MOSKOU - Rusland stopt de invoer van vruchtensap uit Oekraïne. De autoriteiten hebben dit donderdag bekendgemaakt. De stap volgt op de aankondiging van woensdag dat Rusland Poolse groenten en fruit weert, officieel vanwege de voedselveiligheid. Het importverbod kan worden uitgebreid naar de hele Europese Unie.

NARBONNE - Met veel moeite hebben circa 300 Franse brandweerlieden een grote brand geblust vlakbij de snelweg A9, Orange - Spaanse grens. De weg is een belangrijke route voor vakantieverkeer naar Spanje. De snelweg was woensdag 5 uur lang gestremd, wat tot enorme files leidde, meldden Franse media donderdag.

31-07-2014 21:39

WASHINGTON - De Amerikaanse regering vindt de Israëlische aanval op een school in de Gazastrook, waar burgers met steun van de Verenigde Naties bescherming hadden gezocht, ,,volstrekt onacceptabel en volstrekt onverdedigbaar''. Een woordvoerder van het Witte Huis zei donderdag dat Israël veel meer moet doen om onschuldige burgers te beschermen.

31-07-2014 18:58

BRUSSEL - EU-commissaris Neelie Kroes wil meer vrouwen. Zij is er niet over te spreken dat er tot op heden slechts twee vrouwen officieel naar voren zijn geschoven voor een plek in de nieuwe Europese Commissie onder leiding van Luxemburger Jean-Claude Juncker. Zij en de acht andere vrouwelijke EU-commissarissen pleiten al langer voor minimaal 10 vrouwen in het nieuwe dagelijks bestuur van de EU.

31-07-2014 17:39

DEN HAAG - Het Westen lijkt de Russische president Poetin eindelijk een draai om de oren te hebben gegeven. De Europese Unie en de Verenigde Staten probeerden Rusland al maanden onder druk te zetten, maar durfden lange tijd geen zware economische maatregelen aan. Poetin was van eerdere sancties niet onder de indruk. De nieuwste maatregelen die deze week als gevolg van de Oekraïense vliegramp zijn afgesproken, raken hem wél. Dat denkt Ko Colijn, directeur van instituut Clingendael en deskundige op het gebied van internationale betrekkingen.

31-07-2014 13:33

DONETSK - Verkenners van de OVSE zijn er donderdag in geslaagd de wrakstukken van de neergehaalde Boeing 777 van Malaysia Airlines in Oost-Oekraïne te bereiken. Dat meldden de OVSE, het ministerie van Veiligheid en Justitie in Den Haag en de Nederlandse repatriëringsmissie in Oekraïne.

31-07-2014 13:27

GRABOVE - Journalisten zijn donderdagmiddag weggereden bij de rampplek van vlucht MH17 na artilleriebeschietingen in het gebied.

31-07-2014 13:13

KIEV - Premier Arseni Jatsenjoek heeft donderdag gezegd dat Oekraïne altijd aan zijn betalingsverplichtingen zal voldoen.

31-07-2014 11:42

GENÈVE - Reisbeperkingen of het sluiten van grenzen in verband met de uitbraak van ebola in West-Afrika zijn niet nodig. Dat advies heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) volgens de internationale luchtvaartorganisatie IATA gegeven. Mocht een patiënt onverhoopt in een vliegtuig komen is de kans op besmetting voor andere inzittenden klein, stelde de Internationale Luchttransport Associatie (IATA) donderdag.

31-07-2014 10:57

DONETSK - De drie auto's met verkenners van de OVSE ondervinden donderdagochtend oponthoud op de route naar de rampplek in het oosten van Oekraïne. De auto's staan al enige tijd stil bij een Oekraïense legerpost. In de auto's zitten ook Nederlanders en een aantal Australische experts.

31-07-2014 10:41

KIEV - Oekraïne legt de aanval op de separatisten in het oosten van het land 1 dag stil. ,,We hebben besloten geen militaire operaties uit te voeren op deze dag van rust'', zei legerwoordvoerder Oleksij Dmitrasjkivski. Wel behoudt het regeringsleger zich het recht voor om zichzelf te verdedigen als de rebellen aanvallen.

MOSKOU/STRAATSBURG - Rusland heeft voor de tweede keer deze week een belangrijke rechtszaak verloren over het onteigenen van oliegigant Yukos. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) veroordeelde Rusland tot het betalen van een schadevergoeding van 1,9 miljard euro aan aandeelhouders van het bedrijf van de gevallen tycoon Michail Chodorkovski.

31-07-2014 07:16

TEL AVIV - Israël heeft donderdag 16.000 extra militairen opgetrommeld om mee te vechten in het offensief tegen de Palestijnen in de Gazastrook. Dat brengt het totaal aantal reservisten op 86.000. Het is de bedoeling dat ze de huidige Israëlische strijdkrachten aflossen.

31-07-2014 06:40

DONETSK - Op de plek waar 2 weken geleden het vliegtuig van Malaysia Airlines neerstortte in Oekraïne, zouden nog altijd 80 lijken niet zijn geborgen.

31-07-2014 06:21

DONETSK - Verkenners van de OVSE zijn donderdagochtend opnieuw op weg gegaan naar de plaats waar twee weken geleden een vliegtuig van Malaysia Airlines werd neergehaald. Het gaat om verkenning van een nieuwe route naar het gebied. In de drie auto’s met verkenners zitten ook Nederlanders.

DONETSK - Een wapenstilstand afspreken in en rond het gebied van de vliegramp in Oekraïne is op dit moment zeer complex. Er is geen frontlinie en losse, geïsoleerde eenheden vechten zelfstandig. Dat heeft plaatsvervangend hoofd Alexander Hug van de waarnemingsmissie van de OVSE gezegd in een interview met het ANP.


Stelling

Lucille ondergang voor Lingo

Niet de verhuizing naar een ander net is de doodsteek geworden voor het spelletjesprogramma Lingo, maar het te lang vasthouden aan Lucille Werner als presentatrice. Dit spelletjesprogramma, waar indertijd premier Balkenende zich nog hard voor heeft gemaakt, was gewoon toe aan opfrisbeurt. Naast een nieuwe aanpak was daarbij ook een nieuwe frisse presentator of presentatrice noodzakelijk. Het is te makkelijk om de ondergang nu alleen te wijten aan de netverhuizing.

Stelling
Het antwoord van...
Oogcentrum Noordholland
Rob Wouters
Oogarts
22-07-2014 16:05 Vraag & antwoord

Iedereen krijgt met staar te maken in zijn leven. Het is een aandoening die niet te voorkomen is. ,,Maar wel te genezen”, stelt oogarts Rob Wouters van Oogcentrum Noordholland gerust. Bij staar wordt het zicht troebel door verharding en minder transparant worden van de ooglens. Meestal gebeurt dit op latere leeftijd, maar in sommige gevallen komt het al eerder voor. De oplossing is een operatie. Wouters beantwoordt drie vragen over staar. 

Lees verder!