Gooi en Eemlander - Buitenland
 
21-12-2014 03:22

WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben geen interesse in het aanbod van Noord-Korea om samen uit te zoeken wie er achter de grootschalige Sony-hack zit. Hoewel Noord-Korea beweert niets met de hack te maken te hebben, blijft de VS het communistische land aanwijzen als schuldige.

21-12-2014 00:56

BAMAKO - Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties prijst de Amerikaanse president Barack Obama voor het aanhalen van de banden met Cuba. Dat zei hij zaterdag in Bamako, de hoofdstad van Mali, waar hij aanwezig was om de hulpverleners die strijden tegen ebola te bedanken.

20-12-2014 21:54

PANAMA-STAD - Juan Carlos Varela heeft zaterdag als eerste president van Panama een officieel eerbetoon gebracht aan de slachtoffers van de Amerikaanse invasie 25 jaar geleden. De VS vielen op 20 december 1989 Panama binnen. De Amerikanen ontvoerden de toenmalige sterke man van het Latijns-Amerikaanse land, generaal Manuel Antonio Noriega.

20-12-2014 19:34

KEULEN - De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst BfV kan niet genoeg nieuwe spionnen vinden. Op een recente advertentie kwam geen enkele sollicitatie binnen. Kennelijk kunnen veel mensen zich niet voorstellen dat de geheime dienst via advertenties naar nieuwe medewerkers zoekt en denken ze dat er sprake is van een soort 1 aprilgrap.

20-12-2014 16:41

FLORENCE - De Italiaanse regio Toscane wordt al twee dagen opgeschrikt door aardschokken met een kracht oplopend tot 3,5 op de schaal van Richter. In het wereldberoemde wijnbouwgebied Chianti durven honderden mensen niet meer in hun huizen te slapen.

20-12-2014 16:31

WASHINGTON - Vier Afghanen die al meer dan tien jaar gevangen zaten in het Amerikaanse kamp Guantanamo, zijn teruggestuurd naar Afghanistan. Dat heeft het Pentagon zaterdag gemeld. De mannen zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag naar Kabul gevlogen en daar overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten.

20-12-2014 12:14

PJONGJANG - Noord-Korea stelt voor om samen met de VS onderzoek te doen naar de Sony-hack, na de beschuldiging van de FBI dat het land achter de cyberaanval zit. Dat hebben staatsmedia zaterdag gemeld.

20-12-2014 11:49

ISLAMABAD - Een droneaanval van de Verenigde Staten heeft zaterdag in Pakistan het leven gekost aan zeker zes islamitische extremisten. Onder de doden zou volgens het Pakistaanse leger tenminste één hooggeplaatste strijder zijn.

20-12-2014 10:37

BRUSSEL - Op het spoor bij Brussel-Noord zijn vrijdagavond rond middernacht twee tieners omgekomen. De slachtoffers van 15 en 17 jaar oud werden gegrepen door een trein, meldden Belgische media.

WASHINGTON - De Verenigde Staten gaan mogelijk een heel leger aan tanks en pantservoertuigen verkopen aan Irak. Met de deal is naar schatting een bedrag van 3 miljard dollar (2,4 miljard euro) gemoeid. Dat heeft het Defensie Veiligheids-samenwerkingsagentschap (DSCA) van het Pentagon vrijdag (lokale tijd) laten weten in persverklaringen.

20-12-2014 00:45

JERUZALEM - Het Israëlische leger heeft luchtaanvallen uitgevoerd op een militaire installatie van Hamas in de Gazastrook. Het is de eerste keer dat Israël zo'n actie onderneemt sinds een staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël in augustus is ingegaan.

20-12-2014 00:10

LOS ANGELES - Filmproducent Sony hoopt dat de omstreden film The Interview alsnog kan worden uitgebracht. ,,We hopen nog steeds dat iedereen die de film wil zien, de mogelijkheid daartoe krijgt'', meldde het bedrijf vrijdagavond. Noord-Korea heeft met dreigementen proberen te voorkomen dat de film, over een moordcomplot tegen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, te zien is voor het grote publiek.

19-12-2014 23:17

CAIRNS - De moeder van zeven van de acht kinderen die vrijdag dood in een huis in de Australische stad Cairns werden gevonden, is zaterdag in het ziekenhuis aangehouden. Zij wordt van moord beschuldigd, heeft de politie volgens de Australische zender ABC laten weten. Alle kinderen zijn door steekwonden omgekomen.

ISLAMABAD - Pakistan heeft twee terroristen geëxecuteerd. Het zijn de eerste executies sinds het land woensdag aankondigde de doodstraf weer in te voeren.

21-12-2014 02:18

NEW YORK - In New York zijn zaterdag twee agenten doodgeschoten. Dat bevestigde een politiecommissaris zaterdagavond. De agenten hielden in hun auto de wacht op een kruispunt in het stadsdeel Brooklyn, waarna ze door een gewapende man werden gedood.

20-12-2014 23:04

NEW YORK - In New York zijn zaterdag twee agenten doodgeschoten. Zij werden benaderd door een gewapende man toen zij in hun auto de wacht hielden op een kruispunt in het stadsdeel Brooklyn.

20-12-2014 21:04

JOUÉ-LÈS-TOURS - De Franse politie heeft zaterdag een moslim van Burundese komaf doodgeschoten. De man liep met een mes zwaaiend een politiebureau binnen in Joué-lès-Tours, 250 kilometer ten zuiden van Parijs, en riep: ,,Allahoe akbar'' (God is groot in het Arabisch). Hij verwondde een aantal agenten met zijn mes. Een agent trok daarop zijn dienstwapen en schoot de in 1994 geboren man dood.

20-12-2014 16:26

ANTWERPEN - Een drone is zaterdag over de Belgische kerncentrale Doel gevlogen, vlak bij de Nederlandse grens. Het is onduidelijk van wie het onbemande vliegtuigje was, meldt energiebedrijf Eletrabel. Het is verboden om over kerncentrales te vliegen.

20-12-2014 14:33

KOBANI - In het Sinjargebergte in Syrië hebben peshmergastrijders een massagraf met zeventig lichamen gevonden. Volgens de Koerdische nieuwssite Rudaw gaat het om yezidi's die zijn gedood door Islamitische Staat (IS).

20-12-2014 13:25

KIEV - De pro-Europese president Petro Porosjenko van Oekraïne heeft bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aangeklopt voor meer financiële steun. Daarmee probeert hij een dreigend faillissement van het land -mede veroorzaakt door de oorlog met Rusland- af te wenden. Dat heeft de staf van de president zaterdag bekendgemaakt.

20-12-2014 08:41

CAIRNS - Politieagenten hebben in het water nabij Cairns, in het noordoosten van Australië, deze week een lugubere buit aangetroffen. In een boot van een krokodillenjager vonden ze 34 krokodillenkoppen en 12 krokodillenklauwen. Van die laatste had hij onder meer rugkrabbers gemaakt. Dat meldt de Cairns Post zaterdag.

20-12-2014 07:09

BOGOTÁ - Een eenzijdig staakt-het-vuren van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC is middernacht (lokale tijd) ingegaan. Het gaat om een wapenstilstand voor onbepaalde tijd. De beweging heeft wel laten weten dat de wapens weer worden opgepakt als het Colombiaanse leger aanvallen uitvoert op de FARC.

20-12-2014 07:07

PEKING - Chinezen trekken deze winter massaal naar Rusland om inkopen te doen. Tijdens het winterseizoen zijn reizen naar het buurland normaal gesproken niet in trek, maar de roebelcrisis maakt het land nu juist aantrekkelijk, meldde de Chinese krant China Daily zaterdag.

KEULEN - De politie in Duitsland is op zoek naar een veroordeelde moordenaar die donderdag op een kerstmarkt in Keulen is verdwenen. De man is 16 jaar geleden in een psychiatrische kliniek permanent opgenomen voor de moord op een vrouw in 1998. Hij was donderdag met twee andere patiënten op verlof onder begeleiding van een zuster, meldde de Duitse krant Bild zaterdag.

19-12-2014 18:53

KIEV - De strijdende partijen in Oekraïne zijn het vrijdag niet eens geworden over een tijdstip voor hervatting van het vredesoverleg. Ondanks bemiddeling van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, kwam er geen duidelijke afspraak tot stand. De hoop op een nieuwe dialoog in de Wit-Russische hoofdstad Minsk is daarmee de grond ingeboord. Wel verzekerden betrokkenen dat er voor het einde van het jaar weer een ontmoeting in Minsk komt.

19-12-2014 17:03

BRUSSEL - De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, waarschuwt voor de gevolgen als Europa de sancties tegen Rusland niet versoepelt en zelfs versterkt. Steinmeier zei in een interview met het weekblad Der Spiegel bang te zijn dat Rusland ontwricht raakt.

19-12-2014 15:28

MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un uitgenodigd om volgend jaar te herdenken dat de voormalige Sovjet-Unie zeventig jaar geleden de nazi's versloeg tijdens de Tweede Wereldoorlog.

ISTANBUL - Een rechter in de Turkse hoofdstad Istanbul heeft vrijdag toch een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de islamitische prediker Fethullah Gülen. Hij is de grote rivaal van president Tayyip Recep Erdogan.


Stelling

Kabinet had moeten vallen

Het kabinet haalt de kerst, maar daar is dan ook alles mee gezegd. De drie dissidenten bij de PvdA in de Eerste Kamer kunnen alsnog tegen de Zorgwet stemmen. In dat geval worden delen van de wet via een truc toch doorgevoerd: via een Algemene Maatregel van Bestuur. Dat komt wel erg ondemocratisch over. Bovendien is daarmee het vertrouwen tussen VVD en PvdA niet hersteld. Het is wachten op de volgende crisis. Het kabinet had beter kunnen vallen. Dan kunnen de kiezers dit voorjaar tegelijkertijd hun stem uitbrengen voor de provincies en de Tweede Kamer.

Stelling
Het antwoord van...
Westfries Gasthuis
Jeroen Steens
Orthopedisch chirurg
15-12-2014 00:00 Vraag & antwoord

Pijn, stijfheid en functieverlies. Wie last heeft van artrose zal de aandoening met deze kenmerken omschrijven. ,,Artrose is een zeer frequent voorkomende aandoening”, zegt orthopedisch chirurg Jeroen Steens van het Westfriesgasthuis in zijn antwoord op lezersvragen over knieklachten.
Slijtage is maar gedeeltelijk te voorkomen. In beweging blijven en vermindering van overgewicht zijn de belangrijkste factoren die een patiënt zelf kan beïnvloeden.

 

Lees verder!