Gooi en Eemlander - Buitenland
 
28-11-2014 16:12

ANKARA - Het is gerechtvaardigd om ,,een onrechtvaardige agressor te stoppen, zolang dat binnen de grenzen van de internationale wetgeving gebeurt.'' Dat zei paus Franciscus tijdens zijn bezoek aan Turkije.

28-11-2014 15:02

PARIJS - De door schandalen geplaagde en intern verdeelde centrumrechtse Franse partij UMP (Unie voor een Volksbeweging) kiest dit weekeinde elektronisch een nieuwe voorzitter.

28-11-2014 13:37

FREETOWN - President Ernest Bai Koroma van Sierra Leone heeft vrijdag gelast dat de winkels en markten in de hoofdstad Freetown weer opengaan. De burgemeester van de stad had donderdag de winkels en marktkramen opgedragen drie dagen dicht te blijven. Alleen de apotheken mochten van hem vrijdag, zaterdag en zondag de deuren openen.

28-11-2014 12:50

DEN HAAG - Tijdens een wereldwijde actie tegen fraude met creditcards en vliegtickets zijn woensdag en donderdag over de hele wereld 118 verdachten aangehouden. Het gaat om een zaak waar 60 vliegtuigmaatschappijen en 45 landen, waaronder Nederland, bij zijn betrokken.

28-11-2014 12:46

LONDEN - In het West-Afrikaanse land Guinee begint binnenkort een proef met een test die in een kwartier uitwijst of iemand ebola heeft. Dat gebeurt met een draagbaar laboratorium dat op zonne-energie draait, meldde de BBC vrijdag. De onderzoekers denken dat door de snelle diagnose de kans toeneemt dat patiënten de ziekte overleven.

28-11-2014 11:41

LONDEN - Immigratie is goed voor het land, maar ze moet worden beheerst en zijn gericht op het nationaal belang. Dat heeft de Britse premier David Cameron vrijdag beklemtoond in een toespraak over het politiek netelige onderwerp in zijn land. Cameron ligt zwaar onder vuur over de toestroom van immigranten.

28-11-2014 03:36

BRISBANE - Een zware storm heeft in de Australische stad Brisbane en omgeving veel schade aangericht. Ook zijn twaalf mensen gewond geraakt, nadat donderdagmiddag (lokale tijd) windsnelheden werden gemeten van meer dan 140 kilometer per uur. Dat meldden Australische media.

28-11-2014 03:36

LONDEN - De Britse premier David Cameron komt met een plan om de instroom van immigranten uit andere EU-landen in te perken. Hij zal er volgens persbureau Bloomberg vrijdag voor pleiten dat ze pas een bijstandsuitkering kunnen krijgen als ze officieel vier jaar in het land wonen. Ook wil hij de werkloosheidsuitkering voor de migranten aan banden leggen. De nieuwkomers zouden het land uit moeten als ze niet binnen een half jaar werk vinden.

27-11-2014 23:06

SLAVJANSK - Het valt direct op: de bijna elektrisch geladen sfeer in Slavjansk is weg. De wegversperringen in de stad zijn opgeruimd, winkels zijn weer open, de meeste bankautomaten doen het en de kalasjnikovs zijn uit het straatbeeld verdwenen.  

TRABZON - Hij praat met zachte stem. Ali, niet zijn echte naam, is op zijn hoede. Altijd. Als hij ‘s avonds over straat loopt, wanneer hij zondags naar de kerk gaat. Drie jaar geleden is hij al een keer op straat door een groepje jongeren in elkaar geslagen. „Een buitenlander mag katholiek zijn, een Turk niet. Turk en moslim zijn voor veel mensen hier onafscheidelijk.”

27-11-2014 19:22

LOS ANGELES - In Ferguson verliep de nacht van woensdag op donderdag relatief rustig, maar in met name Los Angeles was dat bepaald niet het geval. Volgens de Los Angeles Times zijn er alleen in die nacht al 130 mensen opgepakt, waardoor het totale aantal arrestanten in die stad de driehonderd overstijgt.

27-11-2014 18:25

KIEV - Het Oekraïense parlement heeft donderdag premier Arseni Jatsenjoek opnieuw benoemd tot premier. Dat gebeurde tijdens de openingsvergadering van het parlement, dat eind oktober werd gekozen.

27-11-2014 17:59

LONDEN - De Britse miljardair Chris Hohn moet zijn ex-vrouw Jamie Cooper 337 miljoen pond (424 miljoen euro) alimentatie betalen. Het is een van de duurste echtscheidingsregelingen in de Britse geschiedenis, meldt de BBC donderdag.

KABUL - Ze zijn dan wel niet thuis met Thanksgiving, maar dat wil niet zeggen dat de Amerikaanse soldaten en mariniers niet genieten van een portie kalkoen. Voor de feestdag zijn ongeveer 1000 kilo kalkoen, 150 kilo cranberrysaus en 500 hartige taarten in vliegtuigen naar Afghanistan, Irak, Koeweit en andere verre oorden geladen, aldus Amerikaanse media donderdag.

28-11-2014 15:04

PARIJS - Als Israël en de Palestijnen niet binnen afzienbare tijd een vredesregeling sluiten, zal Frankrijk de Palestijnse staat erkennen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius vrijdag gezegd in een debat in de Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer.

28-11-2014 14:30

ANKARA - President Recep Tayyip Erdogan van Turkije heeft vrijdagmiddag paus Franciscus in zijn paleis in Ankara ontvangen. Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk was het eerste buitenlandse staatshoofd dat Erdogan in het onlangs geopende enorme gebouw welkom heette. De twee leiders schudden elkaar de hand en gingen vervolgens naar een andere ruimte voor een privégesprek.

28-11-2014 13:20

HELSINKI - Homo's in Finland mogen vanaf nu trouwen, maar heel veel had het niet gescheeld of het was verboden gebleven. Het parlement van het Scandinavische land stemde vrijdag over de wet die het homohuwelijk mogelijk moest maken. 105 parlementsleden stemden voor, 92 tegen.

28-11-2014 11:15

WENEN - Bij dertig huiszoekingen in Oostenrijk zijn vrijdag tien van jihadisme verdachte mensen gearresteerd. Ze worden ervan verdacht jongeren te werven om met jihadisten in Syrië te gaan vechten en jonge moslims te radicaliseren. De hoofdverdachte is volgens Oostenrijkse media ,,een Bosnische haatprediker''.

28-11-2014 10:59

ANKARA - Paus Franciscus is vrijdag in de Turkse hoofdstad Ankara ontvangen door president Recep Tayyip Erdogan en premier Ahmet Davutoglu. Het bezoek aan Turkije volgt enkele dagen na het bezoek van de paus aan Straatsburg, waar hij het Europees Parlement toesprak.

28-11-2014 09:24

MANCHESTER - Niet alleen de Amerikanen maken zich op voor de koopjesjacht van het jaar. Ook de Britten hebben Black Friday ontdekt en zijn zo enthousiast dat de politie vrijdagochtend al naar meer dan tien winkelcentra is gehaald om de boel tot bedaren te brengen, meldde de BBC.

27-11-2014 22:58

ATHENE - Enkele tienduizenden Grieken demonstreerden gisteren in de hoofdstad Athene tegen het strenge bezuinigingsbeleid van hun regering. In Thessaloniki gingen een paar duizend Grieken de straat op. Hun boodschap: wij merken er niets van dat het beter gaat met het land.  

27-11-2014 22:56

WASHINGTON - Vanaf december gaat Coca-Cola melk verkopen in de VS. De frisdrankproducent hoopt in zuivel een nieuwe melkkoe te hebben gevonden.

27-11-2014 22:54

BERLIJN - Buitenlanders die in Duitsland leven, droegen in 2012 22 miljard euro meer bij aan de staatskas dan dat zij aan uitkeringen ontvingen. Volgens een studie van het Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung (ZEW) komt dit neer op gemiddeld 3.300 euro.

MEXICO-STAD - De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto gooit het veiligheidsapparaat van zijn land op de schop. Daarmee probeert hij een einde te maken aan de corruptie en de georganiseerde misdaad de kop in te drukken. Aanleiding is vooral de verdwijning van en vermoedelijke moord op 43 studenten twee maanden geleden.

27-11-2014 15:38

OTTOWA - Het Syrische Elektronische Leger (SEA) heeft er donderdag voor gezorgd dat gebruikers niet op internationale nieuwssites kunnen als zij inloggen met een socialmedia-account. Ook de website van het Nederlandse Elsevier is volgens het magazine zelf geraakt door de aanval.

 
27-11-2014 14:57

IERAPETRA - Een vrachtschip dat met zevenhonderd mensen aan boord stuurloos op de Middellandse Zee dobberde, is door de Griekse kustwacht veilig naar het eiland Kreta gesleept. Dat hebben de Griekse autoriteiten donderdag gezegd.

27-11-2014 14:28

BRUSSEL - Europees president Herman Van Rompuy maakt plaats voor Donald Tusk. De Belg draagt maandag 1 december het stokje over aan de Pool, die eerder dit jaar door de Europese regeringsleiders en staatshoofden tot opvolger was gekozen.

CARACAS - Zeker dertien gevangenen in Venezuela zijn overleden toen ze bij een gevangenisoproer in de ziekenboeg ongecontroleerd medicijnen slikten. Tijdens de revolte vergrepen de gedetineerden zich aan antibiotica, bloeddrukverlagende middelen en pure alcohol. Nog eens 132 mensen liepen vergiftigingsverschijnselen op.


Stelling

Nederland is een vrekkig land

De nationale inzamelingsactie Stop Ebola is ondanks de opgehaalde miljoenen een pijnlijke mislukking. Verklaringen volop. De regering zou zelf geen goed voorbeeld geven, de hulporganisaties zouden elkaar niets gunnen, Artsen zonder Grenzen liet het afweten. Ook de bekende strijkstokdiscussie laaide weer overal op. Feit is dat Nederland klaar is met hulp bieden waar dat nodig is. We zijn inzamelingsmoe. Hebben de Belgen toch gelijk met hun stereotype van de zuinige Hollanders. Het ooit zo gulle Nederland is verworden tot een vrekkig land. Wat vindt u?

Stelling
Het antwoord van...
Centrum Oosterwal
Michael Mooij
Fleboloog
24-11-2014 02:37 Vraag & antwoord

Pijn, zwelling en een gestuwd gevoel in de benen. Bruine verkleuringen op de huid, eczeem of zelfs een open been. De gevolgen van een trombose kunnen heftig zijn. Alle problemen die na een trombose aan een been ontstaan, worden samen een post-trombotisch syndroom genoemd. Fleboloog Michael Mooij van Centrum Oosterwal beantwoordt drie vragen over deze aandoening.

 

Lees verder!