Gooi en Eemlander - Buitenland
 
29-01-2015 19:20

BRUSSEL - De Europese Unie verlengt de sancties tegen Rusland met een halfjaar. Ook wordt de zwarte lijst van Russen en Oekraïners die de separatisten in het oosten van Oekraïne steunen, uitgebreid.

29-01-2015 18:42

AMMAN - Het ultimatum dat terreurbeweging Islamitische Staat (IS) had gesteld aan de regering van Jordanië, is donderdag met zonsondergang verstreken. De onderhandelingen over de vrijlating van twee gijzelaars hebben echter nog altijd geen resultaat opgeleverd.

29-01-2015 17:37

STOCKHOLM - De bekendste spion van Zweden, Stig Bergling, is op 77-jarige leeftijd overleden.

29-01-2015 16:01

DRESDEN - De tweespalt in de Duitse anti-islambeweging Pegida is een feit en zal ook op straat zichtbaar worden. De dinsdagavond opgestapte kopstukken van Pegida in Dresden hebben namelijk een nieuwe beweging opgericht en willen daarmee ook op maandagen in de stad protesteren, net zoals zij bij hun oude club gewend waren.

29-01-2015 15:38

LONDEN - Een aanslag op de bezoekers van een begrafenis in Afghanistan heeft donderdag aan zeker twaalf mensen het leven gekost. Ongeveer 39 mensen raakten gewond, meldt de BBC op gezag van regeringsfunctionarissen.

29-01-2015 15:11

BERLIJN - De vicekanselier en leider van de Duitse sociaaldemocraten Sigmar Gabriel heeft donderdag in het Duitse parlement beklemtoond dat de problemen in Griekenland veroorzaakt zijn door de Grieken zelf. Volgens hem is de economische ongelijkheid in het land een gevolg van Griekse problemen, zoals corruptie en vriendjespolitiek. Daar geeft het land nu de geldschieters de schuld van.

29-01-2015 12:02

KUALA LUMPUR - De Maleisische Boeing-777 die onder vluchtnummer MH370 op 8 maart vorig jaar spoorloos verdween, is officieel verongelukt en de 239 inzittenden zijn dood verklaard. Dat hebben de Maleisische autoriteiten donderdag bekendgemaakt.

29-01-2015 10:58

KHARTOEM - De Sudanese overheid weigert systematisch de toegang tot hulpbehoevenden in conflictgebieden. Daarom heeft de Belgische tak van hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) besloten met de activiteiten in Sudan te stoppen.

29-01-2015 10:09

BRUSSEL - Omar D., de 33-jarige Algerijn die in Athene werd opgepakt in het kader van het Belgische onderzoek naar de terreurcel van Verviers, is donderdag aan België uitgeleverd. Dat melde het persbureau Belga.

ANTWERPEN - Het beginsel dat in het wegverkeer rechts voorrang heeft, is een verouderd principe. Dit vinden verscheidene gemeenten in Vlaanderen.

29-01-2015 03:22

SYDNEY - De vrouw die half december omkwam bij een gijzeling in een café in Sydney is overleden nadat ze werd geraakt door zeker een afgeketste politiekogel. Dat hebben de autoriteiten in Australië donderdag bekendgemaakt. Media in het land meldden ruim twee weken geleden al dat Katrina Dawson zou zijn overleden nadat was geraakt door een politiekogel.

29-01-2015 03:18

AMMAN - Er is donderdag een audioboodschap opgedoken waarin de stem zou zijn te horen van de Japanse journalist die door Islamitische Staat vast wordt gehouden. De stem eist dat een Iraakse terroriste die vastzit in Jordanië donderdag voor zonsondergang wordt vrijgelaten bij de Turkse grens. Als dat niet gebeurt, wordt de Jordaanse piloot vermoord die ook vast wordt gehouden door IS.

28-01-2015 23:00

WASHINGTON - De hoogste Amerikaanse rechtbank heeft de executie met een omstreden middel van drie gevangenen in Oklahoma tijdelijk geblokkeerd. Dat gebeurt in afwachting van de uitspraak in een zaak die de drie hebben aangespannen tegen het gebruik van het middel midazolamin.

NEW YORK - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is woensdag in New York in spoedzitting bijeengekomen in verband met de dood van een VN-militair in het grensgebied tussen Israël en Libanon.

29-01-2015 18:42

WILLEMSTAD - Voor de kust van Aruba is donderdagochtend (lokale tijd) een klein vliegtuigje in zee gestort, toen het werd achtervolgd door twee militaire vliegtuigen. Van welk land de militaire vliegtuigen zijn en uit welk land het kleine vliegtuigje komt is niet gezegd.

29-01-2015 18:03

BERLIJN - Duitsland stuurt honderd militairen naar Noord-Irak om Koerdische strijders te trainen voor hun strijd tegen Islamitische Staat (IS). Hoewel het uitzenden van militairen in Duitsland nog altijd als omstreden geldt, stemde een grote meerderheid van de Bondsdag donderdag in met de missie, die in februari moet beginnen.

29-01-2015 17:32

SOFIA - Bulgarije heeft de terreurverdachte Fritz-Joly Joachin donderdag aan Frankrijk uitgeleverd. Dat meldde de Bulgaarse staatsradio. De uit Haïti afkomstige Joachin erkent dat hij sinds zijn jeugd bevriend was met Chérif Kouachi, een van de twee broers die verantwoordelijk waren voor de aanslag op het redactiekantoor van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo.

29-01-2015 14:55

MILFORD HAVEN - Een achtjarig jongetje in Wales blijkt eind 2011 te zijn overleden aan scheurbuik. Die conclusie van de lijkschouwer werd woensdag bekend tijdens een hoorzitting over de zaak in Milford Haven.

29-01-2015 14:35

ATHENE - De nieuwe Griekse regering wil de eurocommissaris voor Migratie, Binnenlandse Zaken en Burgerschap, Dimitris Avramopoulos, voordragen als president van Griekenland. Volgens de krant To Vima heeft premier Alexis Tsipras afgesproken met zijn coalitiepartner Panos Kammenos dat ze proberen van de eurocommissaris van de centrumrechtse partij Nieuwe Democratie (ND) het nieuwe staatshoofd te maken.

29-01-2015 14:17

NICE - Een achtjarig jongetje, Ahmed, is in Nice gesommeerd met zijn ouders op het politiebureau te verschijnen, omdat hij terrorisme zou hebben gerechtvaardigd. Sinds de advocaat van het gezin dat woensdagmiddag via internet wereldkundig maakte, is Ahmed prominent aanwezig in de Franse media.

29-01-2015 08:57

WARSCHAU - Polen wil meer sancties tegen Rusland. Dit heeft de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Grzegorz Schetyna donderdag kort voor het Europese ministersoverleg over de sancties gezegd. Rusland moet zich volgens de bewindsman realiseren dat het de hele wereld tegenover zich heeft in de kwestie Oekraïne.

29-01-2015 06:41

JAKARTA - De Airbus van AirAsia die eind december in de Javazee bij Indonesië stortte, was in goede staat. Dat heeft de Indonesische Onderzoeksraad voor de Veiligheid donderdag gemeld. Ook hadden alle bemanningsleden de juiste certificaten.

29-01-2015 06:39

PEKING - Nabestaanden van mensen die aan boord waren van Malaysia Airlines vlucht MH370 hebben donderdag in Peking geprotesteerd bij de ambassade van Maleisië. De familieleden deden dat vanwege geruchten dat de zoektocht naar het verdwenen toestel mogelijk wordt gestopt. Ruim tien mensen zijn door de politie afgevoerd, meldden familieleden op social media.

ROME - In Italië beginnen donderdag de presidentsverkiezingen. Niemand verwacht dat de eerste drie rondes, die donderdag en vrijdag worden gehouden, al tot de keuze leiden van een nieuw staatshoofd als opvolger van de deze maand afgetreden Giorgio Napolitano.

28-01-2015 21:39

HEREDIA - De Cubaanse president Raúl Castro heeft de VS opgeroepen het economische embargo tegen zijn land op te heffen. De diplomatieke toenaderingen tussen de beide landen hebben volgens hem anders geen zin.

28-01-2015 20:43

ATHENE - De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Griekse premier Alexis Tsipras woensdag gebeld en hem gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning. Dat heeft het kantoor van Tsipras volgens Griekse media bekendgemaakt.

28-01-2015 18:35

NAPELS - In verscheidene delen van Italië zijn woensdag in totaal 28 mensen aangehouden die ervan verdacht worden lid te zijn van een drugsbende uit de regio Napels met vertakkingen naar Spanje, Nederland, Colombia en Venezuela. Dit berichtte het Italiaanse persbureau ADNKronos.

DRESDEN - De Duitse anti-islambeweging Pegida heeft de demonstratie voor komende maandag in Dresden afgeblazen. Een woordvoerder van de gemeente Dresden liet dat woensdag weten. Er werd niet bij gezegd waarom de beweging de wekelijkse demonstratie heeft geschrapt.


Stelling

Winterdienstregeling idioot

De NS en ProRail laten donderdag op de drukke trajecten minder treinen rijden. De reden voor de ’winterdienstregeling’ is mogelijke sneeuwval. In de ochtendspits was daarvan echter geen sprake. Ook de komende weken wordt regelmatig winters weer verwacht. De winterdienstregeling zal daarom nog wel vaker uit de la komen. Ongewenst, want preventief schrappen van lijnen veroorzaakt veel meer overlast dan die enkele winterse dag waarop de trein niet meer door de sneeuw heen komt. De winterdienstregeling van de NS is idioot.

Stelling
Het antwoord van...
Zaans Medisch Centrum
Marianne Alderliesten
Gynaecoloog
26-01-2015 00:00 Vraag & antwoord

Thuis bevallen of in het ziekenhuis? Als een zwangerschap zonder problemen verloopt en de moeder gezond is, mag zij altijd zelf kiezen. Wie medische zorg graag nabij heeft, maar ook een huiselijke sfeer wenst, kan kiezen voor een bevalcentrum, bijvoorbeeld Bevalcentrum Parteanz van het Zaans Medisch Centrum. Marianne Alderliesten is gynaecoloog in dit ziekenhuis en beantwoordt deze week drie vragen over dit onderwerp.

Lees verder!