Gooi en Eemlander - Buitenland
 
26-07-2014 20:33

LUGO - Bij een reeks kettingbotsingen in het noordwesten van Spanje zijn een dode en circa 50 gewonden gevallen. De botsingen waren op een snelweg in de mist en er waren naar schatting 50 auto's bij betrokken, waaronder veel auto's van toeristen, meldden plaatselijke media.

26-07-2014 19:07

DONETSK - Rebellen in Donetsk, in het oosten van Oekraïne, hebben naar eigen zeggen bagage uit de neergestorte Boeing 777 van Malaysia Airlines overgedragen aan Nederlandse functionarissen. Het Russische persbureau Interfax meldde dit zaterdag.

26-07-2014 18:06

PARIJS - De Franse president François Hollande heeft zaterdag 3 dagen van nationale rouw afgekondigd. Hij deed dat naar aanleiding van het neerstorten van een vliegtuig van Air Algérie dat 54 Fransen aan boord had. Het stortte donderdag in Mali neer tijdens een reis van Burkina Faso naar Algerije.

26-07-2014 16:23

LONDEN - Het Amerikaanse ministerie van Defensie is vrijdag halsoverkop een diepgaand onderzoek begonnen naar de vraag of de extremisten van de Islamitische Staat (IS) over luchtdoelraketten beschikken. Dat meldde zaterdag het Britse dagblad The Times op gezag van bronnen bij veiligheidsdiensten in de VS.

26-07-2014 14:49

PARIJS - Een aantal mogendheden heeft zaterdag in Parijs een dringende oproep gedaan aan de partijen in Israël en de Gazastrook om de gevechtspauze van zaterdag te verlengen. De ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Qatar, Turkije, de VS en gastheer Frankrijk deden de oproep in de hoop dat Hamas en Israël de strijd in de Gazastrook niet hervatten.

26-07-2014 14:00

DAMASCUS - Zeker 85 Syrische soldaten zijn gedood toen strijders van de Islamitische Staat (IS) een legerbasis in Syrië veroverden. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zaterdag gezegd. De organisatie houdt er rekening mee dat het dodental nog stijgt, omdat het lot van ongeveer 200 militairen nog onduidelijk is.

26-07-2014 12:48

GAZA - Het aanhoudende geweld in Gaza heeft tot nu toe aan meer dan 1000 Palestijnen het leven gekost. Dat heeft het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid laten weten, schrijft de Israëlische krant Haaretz zaterdag.

26-07-2014 12:11

Waarnemers van de OVSE en experts zijn zaterdag rond het middaguur weer op de rampplek van vlucht MH17 gekomen. Dat meldt het Russische persbureau Ria Novosti.

26-07-2014 11:10

KULA LUMPUR - Het Maleisische koningspaar heeft zaterdag de nabestaanden van de slachtoffers van de vliegtuigcrash ontmoet in Putrajaya in Maleisië.

KULA LUMPUR - De Maleisische premier Najib Razak komt naar Nederland om te overleggen over de toegang tot de plek waar vorige week een toestel van Malaysia Airlines neerstortte. Dat heeft het kantoor van de minister-president bekendgemaakt.

26-07-2014 07:03

BRUSSEL - De EU heeft zaterdag de namen van 15 mensen en 18 instanties bekendgemaakt, die zijn toegevoegd aan de sanctielijst tegen Rusland. Onder de functionarissen zijn het hoofd van de Russische federale veiligheidsdienst (FSB) Alexander Bortnikov en voormalig premier Mikhail Fradkov. Fradkov is tegenwoordig het hoofd van de belangrijkste Russische buitenlandse inlichtingen- en veiligheidsdienst SVR.

26-07-2014 00:41

JERUZALEM - Hamas heeft zich vrijdagavond bereid verklaard zaterdag een pauze in te lassen in de gevechten in de Gazastrook. Dat heeft een woordvoerder bekendgemaakt. De pauze zal zaterdagochtend beginnen en waarschijnlijk 12 uur duren.

25-07-2014 22:29

JERUZALEM - Israël last zaterdag een pauze in bij zijn militaire operatie in de Gazastrook. Volgens Amerikaanse functionarissen heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat tegen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gezegd.

PARIJS - Frankrijk is gastheer van internationaal overleg in Parijs over een wapenstilstand in de Gazastrook. Dat is vrijdag vernomen uit Franse diplomatieke bronnen. Aan de bijeenkomst zaterdag wordt deelgenomen door de VS, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, de EU, Turkije en Qatar. Doel is zo snel mogelijk een bestand in Gazastrook.

26-07-2014 19:41

TEL AVIV - Kort na de afloop van de aanvankelijk afgesproken gevechtspauze in de Gazastrook zijn er zaterdagavond zeker drie projectielen afgevuurd vanuit het Palestijnse gebied. Dit meldden woordvoerders van de Verenigde Naties en de Israëlische autoriteiten.

26-07-2014 18:46

FRANKFURT - De vakbond van Duitse piloten Vereinigung Cockpit heeft zaterdag boos gereageerd op het besluit van Lufthansa en Air Berlin om de vluchten op Tel Aviv zaterdag te hervatten. De luchtvaartmaatschappijen hadden de vluchten naar de luchthaven Ben Gurion van Tel Aviv afgelast als gevolg van raketbeschietingen vanuit de Gazastrook.

26-07-2014 17:59

JERUZALEM - De Israëlische regering heeft zaterdag besloten de gevechtspauze in de strijd tegen Hamas met 4 uur te verlengen tot 22.00 uur (Nederlandse tijd). Dat meldt de radiozender Canal 10.

26-07-2014 13:09

CHARKOV - Vanuit Charkov zijn de twee transportvliegtuigen met lijkkisten vertrokken naar de vliegbasis Eindhoven. De Nederlandse Hercules steeg op rond 11 uur, het Australische toestel vertrok kort voor 1 uur. De twee vliegtuigen komen zaterdagmiddag tegelijkertijd rond 4 uur aan op de vliegbasis in Eindhoven. Ze hebben bij elkaar 38 lijkkisten aan boord.

26-07-2014 13:03

GAZA - In Gaza zijn vrijdag twee vrijwilligers van de Palestijnse Rode Halve Maan omgekomen. Drie medewerkers van de zustervereniging van het Nederlandse Rode kruis zijn gewond geraakt. Dat heeft de Nederlandse tak van de hulporganisatie zaterdagochtend laten weten aan persbureau ANP.

26-07-2014 12:53

DONETSK - Zeven Nederlandse onderzoekers van het Landelijk Team Forensische Opsporingen (LTFO) zijn zaterdag in Oekraïne tegengehouden op weg naar Donetsk, vlakbij de plek waar vorige week een Boeing van Malaysia Airlnes werd neergehaald. Volgens de pro-Russische separatisten die de groep niet wilde doorlaten, in het „te onrustig” in het gebied.

26-07-2014 10:18

DONETSK - Hoewel er nog geen officiële reactie ligt van de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne op de mogelijke komst van een grote missie naar de rampplek van de Boeing van Malaysia Airlines, lijken ze er niet al te veel mensen te willen hebben. Niet meer dan een man of 30 zouden op de rampplek onderzoek kunnen gaan doen, zo schat de OVSE-missie volgens de Australische krant The Age in.

26-07-2014 08:38

CANBERRA - Australische onderzoekers hebben vrijdag op de rampplek van vlucht MH17 nog onbedekte stoffelijke resten van slachtoffers gevonden. Dat zei de Australische premier Tony Abbott zaterdag tijdens een persconferentie. De vondst maakt volgens hem precies duidelijk waarom er een missie naar het gebied moet om de plek van de ramp te beveiligen.

26-07-2014 08:28

GAZA/TEL AVIV - Een Israëlische tank heeft kort voor het staakt-het-vuren 18 Palestijnen gedood in het zuiden van Gaza. Ook raakten velen gewond. Sinds zaterdagochtend 07.00 uur (06.00 uur Nederlandse tijd) geldt een 'geweldspauze' en zullen het Israëlische leger en de Palestijnen gedurende 12 uur niet vechten.

WENEN - De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) wil in Oekraïne onbewapende drones inzetten om de situatie op de grond in de gaten te houden. Ze moeten vooral een bewakingstaak krijgen.

25-07-2014 21:44

WASHINGTON - De Russische president Vladimir Poetin draagt minstens enige verantwoordelijkheid voor het neerhalen van vlucht MH17 boven het oosten van Oekraïne. Dat zegt de vroegere Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton vrijdag in een gesprek met CNN.

25-07-2014 21:43

WASHINGTON - De Russische president Vladimir Poetin draagt minstens enige verantwoordelijkheid voor het neerhalen van vlucht MH17 boven het oosten van Oekraïne. Dat zegt de vroegere Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton vrijdag in een gesprek met CNN.

25-07-2014 20:59

In Nigeria is vrijdag voor het eerst iemand aan ebola overleden sinds de huidige epidemie-uitbraak.

JERUZALEM - Israël wijst een staakt-het-vuren af zoals was voorgesteld door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Die wilde dat vanaf zondag de wapens voor een week zouden rusten.Stelling

Laat Abba belasting betalen

De Zweedse topband Abba ontduikt belasting via belastingparadijs Nederland. Nederland heft namelijk geen bronheffing op royalty’s. Dat onthullen de journalisten Henk Willem Smits, Joost van Kleef en Martin van Geest in de geactualiseerde versie van hun boek ’Het Belastingparadijs. Waarom niemand hier belasting betaalt behalve u’. Ze zingen wel niet meer, maar het Zweedse superkwartet vangt nog steeds miljoenen aan royalty-inkomsten. Ook de Rolling Stones en U2 sluizen hun royalty’s via Nederland. En wij maar krom liggen voor de fiscus. Laat Abba ook lekker belasting betalen.

Stelling
Het antwoord van...
Oogcentrum Noordholland
Rob Wouters
Oogarts
21-07-2014 07:00 Vraag & antwoord

Iedereen krijgt met staar te maken in zijn leven. Het is een aandoening die niet te voorkomen is. ,,Maar wel te genezen”, stelt oogarts Rob Wouters van Oogcentrum Noordholland gerust. Bij staar wordt het zicht troebel door verharding en minder transparant worden van de ooglens. Meestal gebeurt dit op latere leeftijd, maar in sommige gevallen komt het al eerder voor. De oplossing is een operatie. Wouters beantwoordt drie vragen over staar. 

Lees verder!