Gooi en Eemlander - Buitenland
 
19-12-2014 03:08

WASHINGTON - De hackers die eind november in het computersysteem van filmproducent Sony hebben ingebroken, hebben daarvoor het wachtwoord van een systeembeheerder gebruikt. Dat zeiden Amerikaanse onderzoekers die zich bezighouden met de inbraak vrijdag tegen CNN. De onderzoekers denken niet dat de hackers hulp hebben gekregen van medewerkers van Sony.

18-12-2014 22:43

PARAMARIBO - De Surinaamse president Desi Bouterse vindt dat oppositieleider Chandripersad Santokhi hem in een kwaad daglicht heeft gesteld door te zeggen dat hij de Colombiaanse drugsmaffia naar Suriname heeft gehaald. Daarom heeft de president Santokhi voor de rechter gedaagd.

18-12-2014 21:26

WASHINGTON - President Barack Obama heeft donderdag een wet ondertekend die nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland mogelijk maakt. Het Congres ging vorige week akkoord met het wetsvoorstel dat tot doel heeft Oekraïne te steunen en Rusland voor zijn steun aan de separatisten in dat land te straffen.

18-12-2014 20:17

WASHINGTON - De afgelopen weken zijn er drie belangrijke IS-leiders omgekomen door de bombardementen in Irak. Dat zei Martin Dempsey, het hoofd van de Amerikaanse strijdkrachten, donderdag in een interview met de Wall Street Journal.

18-12-2014 19:34

SHRIHARIKOTA - India heeft donderdag weer twee belangrijke stappen gezet naar de verwezenlijking van zijn plannen om mensen in de ruimte brengen: de lancering van een krachtige raket en het testen van een capsule waarin een bemanning terug kan keren naar de aarde.

18-12-2014 19:03

GENÈVE - Irak heeft donderdag toestemming gekregen om het laatste deel van een schadevergoeding aan Koeweit pas over een jaar uit te betalen. Irak had om het uitstel van één jaar gevraagd omdat zijn economie zwaar is getroffen door de lage olieprijs en de oorlog tegen jihadisten van Islamistische Staat (IS).

18-12-2014 17:13

NAIROBI - Het parlement van Kenia heeft donderdag ingestemd met antiterreurwetten die volgens de oppositie de burgerlijke vrijheden een gevoelige klap toebrengen. Zo kunnen media worden gestraft als zij informatie drukken die ,,waarschijnlijk tot vrees of bezorgdheid leidt''.

18-12-2014 16:51

WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben alle data die ze over de crash van vlucht MH17 hebben, overgedragen aan Nederland en de internationale luchtvaartautoriteit ICAO. Dat heeft de Amerikaanse onderminister voor Europese Zaken, Victoria Nuland, in Washington gezegd. De informatie is onder meer afkomstig van een AWACS-radarvliegtuig en van satellieten.

BELFAST - De Noord-Ierse politie heeft naar eigen zeggen een reeks aanslagen met brandbommen op grote winkels verijdeld. Volgens de politie wilden republikeinse opstandelingen de aanslagen in de drukke dagen voor kerst plegen. Bij huiszoekingen bij drie bekende leden van het Ierse Republikeinse Leger (IRA) werden de bommen gevonden, die een woordvoerder tegen de krant The Belfast Telegraph ,,verfijnd en technisch hoog ontwikkeld'' noemt.

18-12-2014 11:27

WIESBADEN - Duitsers hebben veel minder huisvuil dan Nederlanders. Volgens dinsdag gepubliceerde cijfers van het Duitse bureau voor de statistiek produceerden onze oosterburen in 2013 gemiddeld per persoon 452 kilo huishoudelijk afval.

18-12-2014 11:23

MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag de oostelijke uitbreiding van de NAVO na de val van de Berlijnse muur bekritiseerd.

18-12-2014 08:24

BRUSSEL - De politiemissie van de EU in Afghanistan, EUPOL, is met twee jaar verlengd. Dat heeft de Raad van de Europese Unie besloten, zo liet EUPOL donderdag weten.

PESHAWAR - Pakistan heeft zijn offensief tegen de radicaal-islamitische Taliban verhevigd na de bloedige aanval dinsdag door extremisten op een school in Peshawar waardoor 148 om het leven kwamen, onder wie 135 kinderen. Zeven aanvallers werden gedood.

19-12-2014 01:35

WASHINGTON - In de Verenigde Staten zijn dit jaar 35 veroordeelden geëxecuteerd, het laagste aantal in 20 jaar. Ook is het voor het eerst in 40 jaar dat er zo weinig mensen ter dood zijn veroordeeld, namelijk 72 dit jaar. Dat meldde het Amerikaanse Death Penalty Information Center (DPIC) donderdag.

18-12-2014 21:35

Dzjochar Tsarnajev, de overlevende verdachte van de aanslag op de marathon van Boston, is donderdag voor de rechter verschenen voor de laatste procedurele zitting.

18-12-2014 21:09

BRUSSEL - Luxemburg gaat zijn omstreden belastingdeals met internationale bedrijven vrijgeven. Het land staakt zijn verzet, omdat de Europese Commissie alle EU-landen om gegevens gaat vragen over dergelijke constructies.

18-12-2014 18:55

SANAA - De macht in Jemen lijkt de afgelopen week steeds meer in handen te komen van de Houthi’s, een groep conservatieve sjiitische moslims.

18-12-2014 18:41

ZUMAR - Peshmerga's (Iraaks-Koerdische strijders) hebben een weg vrijgevochten naar de Sinjar-berg, waar honderden yezidi's al sinds augustus worden omsingeld door Islamitische Staat (IS). Dat heeft de veiligheidsraad van Iraaks Koerdistan donderdag laten weten. Bij de operatie zijn honderd IS-strijders gedood.

18-12-2014 15:20

LONDEN - De Britse politie onderzoekt of een bende pedofielen uit de hoogste kringen mogelijk ook verantwoordelijk is geweest voor de dood van drie jongens. De politie in Londen riep donderdag mannen die in hun jeugd zijn misbruikt op naar voren te komen.

18-12-2014 14:27

KANO - Terreurbeweging Boko Haram heeft bij een aanval op een dorp in het noordoosten van Nigeria 185 vrouwen en kinderen ontvoerd en 32 mensen vermoord, vooral mannen. Dat hebben ooggetuigen verklaard, aldus CNN donderdag.

18-12-2014 14:02

BRUSSEL - De Europese Unie heeft zoals verwacht nieuwe sancties ingesteld die investeringen en handel op de Krim moeten bemoeilijken. Daarmee wil Brussel laten blijken dat het annexatie van het Oekraïense schiereiland door Rusland niet accepteert, liet de EU donderdag weten.

KANO - Terreurbeweging Boko Haram heeft bij een aanval op een dorp in het noordoosten van Nigeria 185 vrouwen en kinderen ontvoerd en 32 mensen vermoord, vooral mannen. Dat hebben ooggetuigen verklaard, aldus CNN donderdag.

18-12-2014 05:30

NEW YORK - Als het aan de Palestijnen ligt, is er binnen een jaar vrede met Israël. De Palestijnen dienden woensdag een ontwerpresolutie in bij de VN-Veiligheidsraad waarin staat dat er binnen een jaar een akkoord moet zijn dat de ,,visie van twee onafhankelijke, democratische en welvarende staten" vertegenwoordigt.

18-12-2014 03:23

BOSTON - Bioscopen en andere bedrijven die iets te maken hebben met de omstreden film The Interview van Sony moeten oppassen voor cyberaanvallen. Daarvoor waarschuwt de FBI.

LOS ANGELES - Sony zal de omstreden film The Interview helemaal niet meer uitbrengen. De film zal niet meer in première gaan in Amerikaanse bioscopen en zal ook niet op dvd of video on demand te zien zijn, liet het filmbedrijf woensdag weten (lokale tijd).


Stelling

We moeten meer knuffelen

Knuffelen maakt mensen weerbaarder tegen infecties als de griep. Dat stellen Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 400 proefpersonen die ondervraagd werden over de sociale steun in hun omgeving, de hoeveelheid sociale conflicten die ze ervaren en het aantal knuffels dat ze per dag ontvangen. Vervolgens werden de proefpersonen besmet met een onschuldig griepvirus. De mensen die hadden aangegeven dat ze veel knuffelen bleken relatief milde klachten te vertonen. Kortom, we moeten meer knuffelen, dat is gezond.

Stelling
Het antwoord van...
Westfries Gasthuis
Jeroen Steens
Orthopedisch chirurg
15-12-2014 00:00 Vraag & antwoord

Pijn, stijfheid en functieverlies. Wie last heeft van artrose zal de aandoening met deze kenmerken omschrijven. ,,Artrose is een zeer frequent voorkomende aandoening”, zegt orthopedisch chirurg Jeroen Steens van het Westfriesgasthuis in zijn antwoord op lezersvragen over knieklachten.
Slijtage is maar gedeeltelijk te voorkomen. In beweging blijven en vermindering van overgewicht zijn de belangrijkste factoren die een patiënt zelf kan beïnvloeden.

 

Lees verder!