Gooi en Eemlander - Buitenland
 
27-11-2014 12:00

BRUSSEL - Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken doet mee aan hoog internationaal overleg woensdag in Brussel over de bestrijding van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Het gaat om de eerste bijeenkomst van ministers van de landen van de zogenoemde anti-IS-coalitie, nadat de Verenigde Staten de coalitie begin september in het leven hadden geroepen.

27-11-2014 10:19

ATHENE - Stakers in Griekenland hebben donderdag het verkeer en talrijke diensten lamgelegd. Vrijwel al het vervoer met veerboten, treinen en vliegtuigen is uitgevallen, meldde de Griekse krant Kathemerini.

27-11-2014 09:41

KABUL - In de Afghaanse hoofdstad Kabul heeft een zelfmoordterrorist donderdag een aanslag gepleegd op een voertuig van de Britse ambassade. Vijf mensen kwamen om het leven, zeker 34 anderen raakten gewond, meldden de Afghaanse autoriteiten.

27-11-2014 07:36

SONGHE - Door een explosie in een kolenmijn in het zuidoosten van China zijn elf mensen om het leven gekomen. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua donderdag laten weten.

27-11-2014 06:38

FERGUSON - Het is woensdagavond relatief rustig op straat in de Amerikaanse stad Ferguson. Rond 21:30 uur lokale tijd protesteerden tientallen mensen bij het hoofdkantoor van de politie. Het staat in schril contrast met maandagavond en -nacht toen honderden demonstranten op de been waren. Die protesten liepen uit op hevige rellen.

27-11-2014 06:27

NEW YORK - Een experimenteel vaccin tegen ebola dat in de Verenigde Staten bij twintig gezonde vrijwilligers is toegediend, heeft bij niemand voor bijwerkingen gezorgd. Ook is bij alle testpersonen een reactie van het immuunsysteem opgetreden. Dat hebben de onderzoekers woensdag laten weten.

27-11-2014 02:02

FERGUSON - De beslissing van een Amerikaanse jury om de blanke agent die de zwarte ongewapende tiener Michael Brown in Ferguson doodschoot, niet te vervolgen, kwam bij de moeder van het slachtoffer aan alsof ze zelf werd neergeschoten. Dat zei Lesley McSpadden woensdag tegen CNN.

27-11-2014 00:43

NEW YORK - Een experimenteel vaccin tegen ebola dat in de Verenigde Staten bij twintig gezonde vrijwilligers is toegediend, heeft bij niemand voor bijwerkingen gezorgd. Ook is bij alle testpersonen een reactie van het immuunsysteem opgetreden. Dat hebben de onderzoekers woensdag laten weten.

26-11-2014 23:51

FERGUSON - Demonstranten hebben woensdag het gemeentehuis van Ferguson bestormd. Dat meldden Amerikaanse media.

FERGUSON - Demonstranten hebben woensdag het gemeentehuis van Ferguson bestormd. Dat meldden Amerikaanse media.

26-11-2014 22:26

STRAATSBURG - Abracadabra, hocus-pocus, een toverplan. Het langverwachte investeringsplan van Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, is niet bij alle leden van het Europees Parlement in goede aarde gevallen. Zij geloven er niets van dat met 21 miljard euro aan Europese garanties 315 miljard euro aan investeringen los kan worden getrokken.

26-11-2014 21:40

BRASILIA - Het regenwoud in het Zuid-Amerikaanse Amazonegebied wordt nog steeds op grote schaal gekapt en verbrand, maar het gaat wel in een lager tempo. Dat concludeert het instituut voor ruimteonderzoek INPE woensdag.

26-11-2014 21:31

Een onderzoek naar corruptie heeft de Spaanse minister van volksgezondheid Ana Mato de kop gekost. Volgens een rechter heeft Mato financieel geprofiteerd van een corruptieschandaal waarbij haar ex-man betrokken is.

BRASILIA - Het regenwoud in het Zuid-Amerikaanse Amazonegebied wordt nog steeds op grote schaal gekapt en verbrand, maar het gaat wel in een lager tempo. Dat concludeert het instituut voor ruimteonderzoek INPE woensdag.

27-11-2014 11:38

ATHENE - Een vrachtschip met 700 vluchtelingen aan boord dat kampte met een motorstoring is met succes naar het Griekse eiland Kreta versleept. Donderdagochtend ging het 80 meter lange schip Baris, dat vaart onder de vlag van Kiribati, voor anker bij de havenstad Ierapetra.

27-11-2014 10:01

MÜNCHEN - Asielzoekers die op straat in het Duitse München in hongerstaking waren en sinds woensdagmiddag ook niks meer dronken, hebben hun actie beëindigd. De politie greep woensdagavond in maar kon niet voorkomen dat een aantal actievoerders in bomen klom. Donderdagochtend kwamen de laatste zes asielzoekers dan toch naar beneden en gaven hun actie op, meldt de krant Süddeutsche Zeitung.

27-11-2014 09:31

BRUSSEL - De Belgische regering overweegt in de donkere dagen rond Kerstmis de kerstverlichting tussen 17.00 uur en 20.00 uur uit te doen. Dit is onderdeel van een energiebesparingsplan waarmee Brussel het dreigende stroomtekort te lijf wil, meldde donderdag de krant De Morgen.

27-11-2014 05:08

HANGZHOU - Koningin Máxima is donderdagmorgen vanuit Peking aangekomen in Hangzhou, in het zuidoosten van China. Daar heeft ze een ontmoeting met de top van het internetbedrijf Alibaba, inclusief oprichter Jack Ma. Daarnaast bezoekt de koningin bedrijfjes die met het gebruik van de infrastructuur van Alibaba zijn opgezet. Alibaba verzorgt onder andere de Chinese tegenhangers van PayPal en Marktplaats.

27-11-2014 04:10

PYONGYANG - De jongere zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft een hoge positie binnen de regerende Arbeiderspartij gekregen. Dat meldde het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA donderdag. Kim Yo-jong is benoemd tot vicedirecteur van een afdeling binnen de partij. Ze was daar al actief, maar in een andere rol.

27-11-2014 03:38

WEST MILFORD - De Amerikaanse politie heeft woensdag foto's vrijgegeven die een 22-jarige man in september maakte van een zwarte beer. Het dier doodde de man kort daarna. Op de foto's, die door verschillende Amerikaanse media zijn gepubliceerd, is te zien dat de beer op tientallen meters afstand van de man is.

26-11-2014 22:43

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) heeft woensdagavond een klein halfuur gebeld met zijn Turkse ambtgenoot.

26-11-2014 22:40

BERLIJN - Manuela Schwesig (SPD) is wat zij propageert: een nog relatief jonge (40) vrouw, die ondanks de plichten van het moederschap werkt aan een indrukwekkende loopbaan. De Duitse sociaal-democrate, minister voor Vrouwenzaken in het kabinet van Angela Merkel (CDU), heeft haar kieskring in de noord-oostelijke deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Schwesig wordt gezien als een ‘geheim wapen’ van de SPD.

26-11-2014 22:34

BOGOTÁ - José Miguel Linares was ziedend. Dinsdag ontzegde de CEO in Colombia van het Amerikaanse mijnbouwbedrijf Drummond, vredesorganisatie Pax de toegang tot zijn immense kolenmijn in César, een regio in het noorden van Colombia.

DEN HAAG - Tegelijkertijd met het investeringsplan-Juncker presenteren Europese lidstaten elk een lijst met vastlopende projecten. Ook Nederland levert, maar wil uit alle macht de suggestie vermijden dat dit het Hollandse verlanglijstje voor Sinterklaas Juncker zou zijn.

26-11-2014 20:20

FREETOWN - De uitbraak van ebola in Sierra Leone heeft zijn piek bereikt en staat op het punt in omvang af te nemen. Dat heeft de minister van informatie van het West-Afrikaanse land woensdag gezegd.

26-11-2014 20:17

STRAATSBURG - Rusland moet een verklaring komen afleggen bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg over de annexatie van de Krim en de gevechten in het oosten van Oekraïne. Dat heeft het hof woensdag bekendgemaakt.

26-11-2014 20:05

CHIBOK - Strijders van de extremistische beweging Boko Haram hebben bij een aanval op twee dorpen aan de rand van Chibok, in het noordoosten van Nigeria, twintig mensen om het leven gebracht. Dat heeft een Nigeriaanse burgerbeweging woensdag gezegd. De aanval had maandag plaats.

STRAATSBURG - Rusland moet een verklaring komen afleggen bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg over de annexatie van de Krim en de gevechten in het oosten van Oekraïne. Dat heeft het hof woensdag bekendgemaakt.


Stelling

Vrouwenquotum topbanen verdient navolging

De Duitse regeringscoalitie is het eens geworden over de invoering van een vrouwenquotum voor topposities bij beursgenoteerde bedrijven. Vanaf 2016 moet dertig procent van de stoelen bezet worden door vrouwen, anders blijven ze leeg. Het Duitse voorbeeld verdient navolging. Ook in ons land zijn vrouwen zwaar ondervertegenwoordigd in de top van het bedrijfsleven. En dat terwijl ze tegenwoordig gemiddeld beter opgeleid zijn dan hun mannelijke concurrenten. Het ’old boys network’ is kennelijk belangrijker dan vakinhoudelijke kwaliteiten. Een vrouwenquotum kan daar verandering in brengen.

Stelling
Het antwoord van...
Centrum Oosterwal
Michael Mooij
Fleboloog
24-11-2014 02:37 Vraag & antwoord

Pijn, zwelling en een gestuwd gevoel in de benen. Bruine verkleuringen op de huid, eczeem of zelfs een open been. De gevolgen van een trombose kunnen heftig zijn. Alle problemen die na een trombose aan een been ontstaan, worden samen een post-trombotisch syndroom genoemd. Fleboloog Michael Mooij van Centrum Oosterwal beantwoordt drie vragen over deze aandoening.

 

Lees verder!