Gooi en Eemlander - Buitenland
 
23-07-2014 22:51

NEW YORK - De Deense diplomate Ellen Margrethe Loj is door VN-chef Ban Ki-moon benoemd tot speciale VN-gezant in Zuid-Sudan en hoofd van de VN-missie in dat land. Ze volgt de Noorse Hilde Johnson die dat drie jaar is geweest en deze maand terugtrad.

23-07-2014 21:09

GAZA - De radicaalislamitische Hamas-beweging is bereid een bestand om humanitaire redenen in de Gazastrook te accepteren. Dit heeft Hamas-leider Khaled Meshaal woensdagavond gezegd.

23-07-2014 20:33

GENÈVE - De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft woensdag ingestemd met een internationaal onderzoek naar schendingen van het oorlogsrecht door het Israëlische leger in de Gazastrook. Van de 47 landen stemden alleen de Verenigde Staten tegen; 17 landen, waaronder enkele EU-leden, onthielden zich van stemming.

23-07-2014 18:57

WASHINGTON - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft het verbod op vluchten van en naar Tel Aviv voor Amerikaanse maatschappijen met 24 uur verlengd. Dat meldden Amerikaanse media woensdag.

23-07-2014 18:19

DEN HAAG - Er is geen bewijs gevonden voor manipulatie van de zogeheten Cockpit Voice Recorder, een van de twee zwarte dozen, van het neergehaalde toestel van Malaysia Airlines. De recorder is „met succes uitgelezen” en bevatte „gegevens van de ongevalsvlucht”. Donderdag wordt de andere zwarte doos onderzocht. Daarop staan de vluchtgegevens.

23-07-2014 17:58

MÜNCHEN - Beieren heeft woensdag het Vrije Net Zuid (FNS) verboden, het grootste neonazi-netwerk van de Zuid-Duitse deelstaat. Dat was in 2009 opgericht door mensen die de extreem rechtse NPD ,,niet nationaalsocialistisch genoeg'' vonden.

23-07-2014 16:57

KADUNA - Bij twee bomaanslagen in Nigeria zijn woensdag tientallen mensen om het leven gekomen. Een bom ontplofte op een drukke markt in de Noord-Nigeriaanse stad Kaduna en doodde 50 mensen, aldus een medewerker van het Rode Kruis.

23-07-2014 16:46

TAIPEI - Door een crash van een vliegtuig van TransAsia zijn in Taiwan zeker 47 doden gevallen. Dat meldden verschillende media.

23-07-2014 15:55

PARIJS - De hoofdverdachte van de schietpartij in het Joods Museum in Brussel mag door Frankrijk worden uitgeleverd aan België. Dat heeft het Franse hof van cassatie woensdag volgens Franse media bepaald.

KIEV - Pro-Russische rebellen hebben twee Oekraïense gevechtsvliegtuigen neergeschoten, niet ver van de plek van de ramp met de Boeing van Malaysia Airlines. Dat heeft het Oekraïense leger woensdag gemeld. De piloten hebben zich waarschijnlijk kunnen redden.

23-07-2014 12:45

KIEV - De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek heeft woensdag sancties aangekondigd tegen Russische personen en bedrijven die direct of indirect ,,terroristen’’ in Oost-Oekraïne steunen.

23-07-2014 11:20

CANBERRA - Net als Nederland kijkt Australië naar mogelijkheden om de rampplek te beveiligen. Volgens premier Abbott is het verzamelen van de stoffelijke resten tot nog toe ,,behoorlijk onprofessioneel'' gegaan. ,,We zijn het aan de families verschuldigd om onze uiterste best te doen de lichamen te bergen'', zei hij woensdag.

23-07-2014 11:18

GENÈVE - Alles wijst erop dat Israël met de aanvallen op de Gazastrook het internationaal recht schendt en oorlogsmisdaden pleegt. Dat zei woensdag de Hoge Commissaris Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay.

KIEV - Pro-Russische separatisten trekken uit de buitenwijken naar het centrum van de stad Donetsk. Dat hebben Oekraïense militaire functionarissen woensdag gezegd. Volgens inwoners van de stad hebben de rebellen in de buurt van de universiteit loopgraven aangelegd.

23-07-2014 21:30

PHILADELPHIA - Een 89-jarige voormalige kampbewaker in Auschwitz-Birkenau is overleden kort voordat hij uit de VS naar Duitsland zou worden uitgewezen. Dat heeft zijn advocaat woensdag laten weten, aldus Amerikaanse media.

23-07-2014 20:44

BERLIJN - Duitsland slaat terug. Duitse geheime diensten gaan Amerikaanse en Britse spionnen op Duits grondgebied in de gaten houden. Het plan is een reactie op de spionage van de CIA in het ministerie van Defensie in Berlijn, die onlangs bekend werd.

23-07-2014 19:13

Een pro-Russische rebellencommandant in Oekraïne heeft erkend dat de separatisten de beschikking hadden over het BUK-raketsysteem. Dat is het systeem waarmee vermoedelijk het passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines is neergeschoten.

23-07-2014 17:57

SOFIA - De Bulgaarse premier Plamen Oresharski is woensdag afgetreden. Zijn vertrek werd al verwacht. Hij stond al enige tijd onder grote druk, omdat hij niet in staat bleek de Bulgaarse economie weer aan de gang te krijgen.

23-07-2014 17:55

KIEV - Volgens Oekraïne zijn twee van zijn straaljagers waarschijnlijk neergeschoten vanaf Russisch grondgebied. Dat heeft de Oekraïense regering woensdag gemeld, aldus Oekraïense media.

23-07-2014 17:06

De Oekraïense veiligheidsdienst SBU geeft zijn inlichtingen over de crash van vlucht MH17 aan de commissie die de toedracht van het ongeval onderzoekt. Dat heeft het plaatsvervangend hoofd van de dienst Viktor Jahoen woensdag gezegd tegen de Oekraïense dienst van Radio Free Europe.

23-07-2014 14:39

DONETSK - Onder wrakstukken op de plek van de vliegramp in Oekraïne liggen nog 16 lichamen. Dat heeft de ’Volksrepubliek Donetsk’ bekendgemaakt, meldde het Russische persbureau Itar-Tass.

23-07-2014 14:13

LONDEN - De Britse inlichtingendiensten hebben bewijs verzameld dat pro-Russische rebellen een plan hebben opgesteld om de rampplek van Malaysia Airlines vlucht MH17 te saboteren. Er zijn volgens Britse media bewijzen dat er wrakstukken van andere vliegtuigen op de plaats van de ramp zijn neergelegd. Ook zouden rebellen hebben gesproken over het verwijderen van lichamen van de plek van vliegramp.

23-07-2014 13:48

FREETOWN - De arts die de aanpak van ebola in Sierra Leone leidt, is zelf met het virus besmet. De regering van het West-Afrikaanse land heeft dat bekendgemaakt. De 39-jarige viroloog Sheik Umar Khan is door het ministerie van Volksgezondheid ,,een nationale held'' genoemd.

In het oosten van Oekraïne zijn twee gevechtsvliegtuigen van het regeringsleger neergeschoten. Dat heeft het Oekraïense ministerie van defensie woensdag bekendgemaakt. Wie de aanval heeft uitgevoerd is nog niet bekend.

23-07-2014 10:44

GIGLIO - De Costa Concordia is woensdag eindelijk naar de thuishaven Genua vertrokken, waar het naar verwachting in het weekeinde aankomt. Het schip zal in de Noord-Italiaanse havenstad worden gesloopt.

23-07-2014 10:22

TEL AVIV - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, is woensdag in Tel Aviv aangekomen voor onderhandelingen over een bestand tussen Israël en Hamas. Hij zal in Jeruzalem spreken met Israëlische leiders, onder wie premier Benjamin Netanyahu.

23-07-2014 10:20

KIEV - De zwarte dozen van de neergeschoten Boeing 777 van Malaysia Airlines zijn in Groot-Brittannië gearriveerd. Dat maakte de Oekraïense onderzoekscommissie naar de vliegramp woensdag bekend.

SYDNEY - Gouverneur-generaal Peter Cosgrove vertegenwoordigt Australië woensdagmiddag bij de aankomst van het vliegtuig met slachtoffers van de vliegtuigcrash boven Oekraïne in Eindhoven. Dat melden Australische media. Cosgrove is de vertegenwoordiger van koningin Elizabeth in het land.Stelling

Pak Poetin zijn WK voetbal af

Al voor de Olympische Winterspelen werd er getwijfeld of ’we’ wel naar Rusland zouden moeten gaan met onze sporters, maar nu is de maat echt vol. De gebeurtenissen in de Oekraïne, met als dieptepunt de ramp met de MH17, vragen om een duidelijk signaal van de wereldgemeenschap. Daarom moet het WK voetbal in 2018 – na de Spelen Poetins volgende prestigeproject – aan een ander land dan Rusland worden toegewezen. Mocht dit niet gebeuren dan moet de Nederlandse regering besluiten dat ons land het WK zal boycotten. Pak Poetin zijn WK af, wat vindt u?

Stelling
Het antwoord van...
Oogcentrum Noordholland
Rob Wouters
Oogarts
21-07-2014 07:00 Vraag & antwoord

Iedereen krijgt met staar te maken in zijn leven. Het is een aandoening die niet te voorkomen is. ,,Maar wel te genezen”, stelt oogarts Rob Wouters van Oogcentrum Noordholland gerust. Bij staar wordt het zicht troebel door verharding en minder transparant worden van de ooglens. Meestal gebeurt dit op latere leeftijd, maar in sommige gevallen komt het al eerder voor. De oplossing is een operatie. Wouters beantwoordt drie vragen over staar. 

Lees verder!