Gooi en Eemlander - Buitenland
 
01-09-2014 23:56

CUPERTINO - Apple doet onderzoek naar het vermeende uitlekken van blootfoto's van beroemdheden via iCloud-accounts. Dat heeft het Amerikaanse technologiebedrijf maandag laten weten.

01-09-2014 23:07

DEN HAAG - Miljoenen pillen zijn in beslag genomen en 12 mensen gearresteerd tijdens een grote actie tegen namaakmedicijnen in Europese landen. Dat heeft de het samenwerkingsverband van politiediensten Europol maandag gemeld.

01-09-2014 21:14

LOS ANGELES - Het uitlekken van honderden blootfoto's van beroemdheden als Jennifer Lawrence en Kate Upton is een schok voor Hollywood heeft de zorgen aangewakkerd over de opslag van privégegevens in de 'cloud'. De foto's zijn vermoedelijk afkomstig van internetdiensten als Apple iCloud, waarin back-ups worden gemaakt.

01-09-2014 20:23

LONDEN - De met ebola besmette Britse hulpverlener William Pooley herstelt goed van het virus. Dat hebben zijn ouders bekendgemaakt, meldde de BBC maandag.

01-09-2014 18:33

ISTANBUL - De zoon van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan wordt niet vervolgd wegens corruptie. Het Openbaar Ministerie heeft de zaak tegen Bilal Erdogan en 95 anderen stopgezet. Er zou te weinig basis zijn voor een proces, meldden Turkse media maandag. Strafrechtelijk onderzoek naar de groep zou een dekmantel zijn geweest om de regering van toen nog premier Recep Tayyip Erdogan ten val te brengen.

01-09-2014 17:39

BERLIJN - Angela Merkel heeft het machtswoord gesproken: de tolheffing op Duitse wegen komt er, aldus de bondskanselier maandag na topoverleg van de Duitse christendemocaraten. Die rolden de afgelopen dagen vechtend over straat. De CDU-Bondsdagleden in de aan Nederland grenzenden deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen zijn unaniem tegen de plannen van minister Dobrindt (CSU) van Verkeer omdat zij vrezen dat Nederlanders wegblijven uit de Duitse winkels en horeca.

01-09-2014 16:03

KABUL - Gesprekken over een regering van nationale eenheid in Afghanistan tussen Ashraf Ghani en Abdullah Abdullah zijn uit elkaar gespat. De twee presidentskandidaten zijn het niet eens geworden over welke macht de premier van een dergelijke regering kan krijgen. De verliezer van de presidentsverkiezingen zou volgens een Amerikaans plan die premier mogen aanwijzen.

01-09-2014 15:41

BERLIJN - De extremisten van Islamitische Staat vormen een serieuze bedreiging voor Europa en Duitsland en daarom zijn wapenleveranties aan de Koerden gerechtvaardigd. Met die woorden verdedigde de Duitse bondskanselier Angela Merkel maandag het regeringsbesluit om zware wapens aan de Koerden in het noorden van Irak te leveren. Het gaat om honderden antitankraketten en machinegeweren die in de strijd tegen de soennitische terreurorganisatie kunnen worden ingezet.

01-09-2014 14:52

ISLAMABAD - Nadat het uren rustig was geweest in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad, waren er maandag laat in de middag opnieuw schermutselingen tussen tegenstanders van premier Nawaz Sharif en de politie. Agenten vuurden traangas af op de betogers die de residentie van Sharif probeerden te bereiken.

GENÈVE - Minstens 2000 vrouwen en kinderen zijn in Irak ontvoerd door extremisten van de beweging Islamitische Staat (IS). De slachtoffers worden op verscheidene plaatsen gevangen gehouden, meldden de Verenigde Naties maandag vanuit Genève. De missie van de VN in Irak heeft meldingen gekregen van vrouwen van wie de kinderen zijn afgenomen door IS en van vrouwen die aan strijders zijn gegeven als slavin. Dit zei speciaal VN-coördinator Chaloka Beyani maandag op een spoedzitting van de Mensenrechtenraad van de VN over Irak.

01-09-2014 10:22

BERLIJN - De verkiezingswinst die de Duitse eurosceptische partij Alternative für Deutschland zondag behaalde in Saksen is geen garantie dat de partij op de lange termijn succesvol zal zijn. Dat heeft Volker Kauder, de fractievoorzitter in de Bondsdag van de CDU, maandag gezegd. AfD haalde iets minder dan tien procent van de stemmen en neemt daarmee voor het eerst zitting in het parlement van een Duitse deelstaat.

01-09-2014 10:17

KIEV - President Petro Porosjenko van Oekraïne heeft Rusland maandag ervan beschuldigd ,,rechtstreeks en openlijk'' agressie tegen zijn land te bedrijven. Daardoor is het evenwicht in de strijd van de regering in Kiev tegen de pro-Russische separatisten in het oosten van het land drastisch veranderd, zei hij maandag in een rede in een militaire academie in Kiev.

01-09-2014 09:07

ASHBURTON - De politie in Nieuw-Zeeland heeft maandagmiddag (plaatselijke tijd) na een klopjacht van ongeveer 7 uur een 48-jarige man aangehouden die in Ashburton twee mensen zou hebben doodgeschoten en een derde zou hebben verwond. Honden van de politie spoorden hem op op een landgoed, meldde de BBC. Het wapen waarmee hij zou hebben geschoten, is nog niet gevonden.

CHENGGUAN - Een steekpartij op een Chinese basisschool heeft maandagochtend aan twee mensen het leven gekost. De 40-jarige dader sloeg na afloop de hand aan zichzelf door uit het raam te springen.

01-09-2014 23:42

BRUSSEL - De Russische president Vladimir Poetin heeft tegenover voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie gezegd dat - als hij dat wil - de Oekraïense hoofdstad Kiev in 2 weken tijd kan innemen.

01-09-2014 22:52

GDANSK - De Poolse premier en toekomstig EU-president Donald Tusk heeft maandag precies 75 jaar na de invasie van Polen door nazi-Duitsland opgeroepen tot versterking van NAVO. ,,Wij Europeanen moeten leren van de tragische Poolse september en de jaren van de Tweede Wereldoorlog, een les die geen naïef optimisme mag zijn'', aldus Tusk.

01-09-2014 20:32

GENÈVE - VN-onderzoekers gaan in Irak onderzoek doen naar vermeende wreedheden door Islamitische Staat. Dat heeft de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties maandag besloten tijdens een bijeenkomst in Genève.

01-09-2014 17:25

LONDEN - De Britse premier David Cameron komt met wetgeving waardoor de politie aan de grens het paspoort kan afnemen van mensen die willen afreizen om te vechten in Syrië en Irak. Volgens Cameron krijgt de politie ,,de tijdelijke bevoegdheid een paspoort in te nemen'', zodat in die tijd onderzoek kan worden gedaan.

 
01-09-2014 17:04

PARIJS - Reddingswerkers hebben maandag de laatste twee vermisten gevonden in het door een explosie verwoeste appartementencomplex in de Parijse voorstad Rosny-sous-Bois. Het dodental is daarmee definitief op acht komen te staan, meldden Franse media.

01-09-2014 17:02

BRUSSEL - België is het enige land dat nog geen kandidaat heeft doorgegeven aan de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker voor een post in zijn team. Dat komt omdat de regeringsvorming nog in volle gang is. Geen van de twee voornaamste onderhandelingspartijen, de Vlaamse christendemocraten (CD&V) en de Franstalige liberalen (MR), geeft een duimbreed toe en is bereid de kandidaat van de ander te steunen.

01-09-2014 13:58

SEOUL - Drie Amerikanen die in Noord-Korea gevangenzitten, zijn maandag op de nieuwszender CNN verschenen. Een van hen noemde zijn situatie ,,zeer dringend''. Een ander riep de Amerikaanse regering op snel iemand te sturen om te proberen hem vrij te krijgen.

01-09-2014 13:22

PARAMARIBO - De Surinaamse regering ontkent dat de Libanese terreurbeweging Hezbollah ooit actief is geweest in Suriname. Ook heeft Dino Bouterse, zoon van president Desi Bouterse, nooit aan het hoofd van de Surinaamse veiligheidsorganisatie, de Counter Terrorism Unit (CTU), gestaan. Dit staat in een verklaring van de Surinaamse regering.

01-09-2014 12:21

KIEV - De Oekraïense strijdkrachten hebben zich maandag teruggetrokken van de luchthaven van Loehansk in het oosten van het land. Dat heeft een woordvoerder bekendgemaakt.

RAMALLAH - De Palestijnse Autoriteit wil woensdag de salarissen van de Hamas-ambtenaren in de Gazastrook gaan betalen. De Islamitische Verzetsbeweging Hamas en de Palestijnse Autoriteit zijn het daarover eens geworden, meldde het Palestijnse persbureau Maan maandag.

01-09-2014 08:01

FRANKFURT - Duitse treinmachinisten leggen maandag tussen 18.00 en 21.00 uur het werk neer. Het accent ligt daarbij op het goederenverkeer. Dat maakte de machinistenvakbond GDL bekend.

01-09-2014 08:00

ASHBURTON - De politie in Nieuw-Zeeland maakt jacht op een 48-jarige man die in Ashburton twee mensen zou hebben doodgeschoten en een derde zou hebben verwond. De ongeveer 16.000 inwoners van het stadje op het Zuidereiland is dringend verzocht binnen te blijven, meldt de BBC.

01-09-2014 07:33

HONGKONG - De politie in Hongkong heeft maandag pepperspray gebruikt tegen betogers die demonstreerden voor meer democratie in de vroegere Britse kroonkolonie. Zij waren bijeengekomen voor het gebouw waar een hoge Chinese functionaris uitleg gaf over het besluit van het Chinese Nationaal Volkscongres om de inwoners van Hongkong geen vrije verkiezingen toe te staan.

SANAA - Zeker 21 mensen zijn afgelopen weekend omgekomen bij gevechten tussen sjiitische Houthi-rebellen en regeringsgezinde stammen in het noorden van Jemen. Dat schrijft de Arabische nieuwszender Al-Arabiya op basis van bronnen bij lokale stammen.


Het antwoord van...
Oogcentrum Noordholland
Danny Gans
Oogarts
01-09-2014 07:00 Vraag & antwoord

Trombose wordt meestal in één zin genoemd met het hart of de hersenen. Toch kan trombose ook in het netvlies voorkomen als op het verkeerde moment op de verkeerde plaats bloedstolling plaatsvindt. Hierdoor kan plots gezichtsverlies aan een oog optreden. Een hoge bloeddruk en leeftijd kunnen hier een oorzaak van zijn. Oogarts Danny Gans van Oogcentrum Noordholland vertelt erover in antwoorden op lezersvragen.

Lees verder!