Gooi en Eemlander - Buitenland
 
20-12-2014 01:35

KEULEN - De politie in Duitsland is op zoek naar een veroordeelde moordenaar die donderdag op een kerstmarkt in Keulen is verdwenen. De man is 16 jaar geleden in een psychiatrische kliniek permanent opgenomen voor de moord op een vrouw in 1998. Hij was donderdag met twee andere patiënten op verlof onder begeleiding van een zuster, meldde de Duitse krant Bild zaterdag.

20-12-2014 00:10

LOS ANGELES - Filmproducent Sony hoopt dat de omstreden film The Interview alsnog kan worden uitgebracht. ,,We hopen nog steeds dat iedereen die de film wil zien, de mogelijkheid daartoe krijgt'', meldde het bedrijf vrijdagavond. Noord-Korea heeft met dreigementen proberen te voorkomen dat de film, over een moordcomplot tegen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, te zien is voor het grote publiek.

19-12-2014 19:03

ISLAMABAD - Pakistan heeft twee terroristen geëxecuteerd. Het zijn de eerste executies sinds het land woensdag aankondigde de doodstraf weer in te voeren.

19-12-2014 17:03

BRUSSEL - De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, waarschuwt voor de gevolgen als Europa de sancties tegen Rusland niet versoepelt en zelfs versterkt. Steinmeier zei in een interview met het weekblad Der Spiegel bang te zijn dat Rusland ontwricht raakt.

19-12-2014 15:28

MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un uitgenodigd om volgend jaar te herdenken dat de voormalige Sovjet-Unie zeventig jaar geleden de nazi's versloeg tijdens de Tweede Wereldoorlog.

19-12-2014 15:06

ISTANBUL - Een rechter in de Turkse hoofdstad Istanbul heeft vrijdag toch een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de islamitische prediker Fethullah Gülen. Hij is de grote rivaal van president Tayyip Recep Erdogan.

19-12-2014 12:10

TERNATE - Door een vulkaanuitbarsting in Indonesië zijn zeker negen mensen gewond geraakt. Ook is iemand vermist, meldden de autoriteiten.

19-12-2014 11:46

MOSKOU - Russische aanklagers hebben vrijdag tien jaar gevangenisstraf geëist tegen de Kremlincriticus Aleksej Navalny. Samen met zijn broer Oleg wordt hij beschuldigd van het achteroverdrukken bij twee bedrijven van omgerekend ruim 400.000 euro en witwassen.

19-12-2014 10:08

LONDEN - Een controversiële advocaat uit New York en twee zeer belangrijke geestelijken gelieerd aan al-Qaeda hebben met terreurgroep IS onderhandeld over de vrijlating van de in november gedode gijzelaar Peter Kassig. De Amerikanen steunden de onderhandelingen, die mislukten toen de Jordaanse overheid een van de geestelijken arresteerde. Dat meldde de Britse krant The Guardian vrijdag.

BAHAWALPUR - Vier mensen zijn opgepakt omdat ze betrokken zouden zijn bij de bloedige aanslag op een school van afgelopen dinsdag. Daarbij kwamen 155 mensen om, onder wie 135 kinderen en de zeven aanvallers. Dat meldde het Pakistaanse medium Dawn vrijdag.

19-12-2014 06:28

CAIRNS - Zeker acht kinderen zijn gedood bij een steekpartij in de Australische stad Cairns. Een 34-jarige vrouw, de moeder van zeven van de kinderen, is gewond geraakt, meldde de Australische zender ABC vrijdag.

19-12-2014 03:08

WASHINGTON - De hackers die eind november in het computersysteem van filmproducent Sony hebben ingebroken, hebben daarvoor het wachtwoord van een systeembeheerder gebruikt. Dat zeiden Amerikaanse onderzoekers die zich bezighouden met de inbraak vrijdag tegen CNN. De onderzoekers denken niet dat de hackers hulp hebben gekregen van medewerkers van Sony.

19-12-2014 01:35

WASHINGTON - In de Verenigde Staten zijn dit jaar 35 veroordeelden geëxecuteerd, het laagste aantal in 20 jaar. Ook is het voor het eerst in 40 jaar dat er zo weinig mensen ter dood zijn veroordeeld, namelijk 72 dit jaar. Dat meldde het Amerikaanse Death Penalty Information Center (DPIC) donderdag.

PARAMARIBO - De Surinaamse president Desi Bouterse vindt dat oppositieleider Chandripersad Santokhi hem in een kwaad daglicht heeft gesteld door te zeggen dat hij de Colombiaanse drugsmaffia naar Suriname heeft gehaald. Daarom heeft de president Santokhi voor de rechter gedaagd.

20-12-2014 00:45

JERUZALEM - Het Israëlische leger heeft luchtaanvallen uitgevoerd op een militaire installatie van Hamas in de Gazastrook. Het is de eerste keer dat Israël zo'n actie onderneemt sinds een staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël in augustus is ingegaan.

19-12-2014 23:17

CAIRNS - De moeder van zeven van de acht kinderen die vrijdag dood in een huis in de Australische stad Cairns werden gevonden, is zaterdag in het ziekenhuis aangehouden. Zij wordt van moord beschuldigd, heeft de politie volgens de Australische zender ABC laten weten. Alle kinderen zijn door steekwonden omgekomen.

19-12-2014 18:53

KIEV - De strijdende partijen in Oekraïne zijn het vrijdag niet eens geworden over een tijdstip voor hervatting van het vredesoverleg. Ondanks bemiddeling van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, kwam er geen duidelijke afspraak tot stand. De hoop op een nieuwe dialoog in de Wit-Russische hoofdstad Minsk is daarmee de grond ingeboord. Wel verzekerden betrokkenen dat er voor het einde van het jaar weer een ontmoeting in Minsk komt.

19-12-2014 13:20

BERN - De Zwitserse bevolking mag zich in een referendum uitspreken over de vraag of er een tweede Gotthardtunnel moeten worden aangelegd in de Alpen. Tegenstanders van de aanleg hebben 100.000 handtekeningen verzameld, veel meer dan de vereiste 50.000 om een referendum af te dwingen.

19-12-2014 13:18

SYDNEY - Islamitische uitvaartondernemers in Australië weigeren het lichaam van de man die maandag zeventien mensen gijzelde in café in Sydney. Man Haron Monis kan daardoor mogelijk geen islamitische begrafenis krijgen.

19-12-2014 13:00

ISLAMABAD - Pakistan heeft twee terroristen geëxecuteerd. Het zijn de eerste executies sinds het land woensdag aankondigde de doodstraf weer in te voeren.

19-12-2014 08:45

QUETTA - De Pakistaanse regering zwoer na de bloedige aanval op een school in Peshawar dat strijders van de Taliban hun leven niet zeker waren en houdt woord. Vrijdag zijn opnieuw tientallen extremisten gedood, meldden CNN en het Pakistaanse medium Dawn.

19-12-2014 07:53

ISLAMABAD - Pakistan probeert te voorkomen dat het brein achter de aanslagen in de Indiase stad Mumbai in 2008, waardoor 174 mensen omkwamen, op borgtocht op vrije voeten komt. Het land vecht de beslissing aan van een rechtbank die de borgtocht om onduidelijke redenen toekende. In afwachting van dat beroep blijft Zakiur Rehman Lakhvi achter de tralies.

19-12-2014 07:19

DENVER - De Amerikaanse staat Colorado is door buurstaten Nebraska en Oklahoma aangeklaagd vanwege drugsproblemen. In Colorado mogen mensen sinds begin dit jaar marihuana in bezit hebben en gebruiken, maar in de buurstaten is dat verboden. Een hoop 'legale drugs' worden uit Colorado gesmokkeld, beweren de buren. Dat meldde de krant USA Today vrijdag.

SEOUL - Zuid-Korea heeft de Verenigde Progressieve Partij in de ban gedaan. Het constitutioneel hof bepaalde vrijdag dat de partij moet worden ontbonden, omdat ze ervan wordt verdacht Noord-Korea te steunen. Het is voor het eerst dat het hof, opgericht in 1988, een politieke partij verbiedt, meldde de BBC.

18-12-2014 21:35

Dzjochar Tsarnajev, de overlevende verdachte van de aanslag op de marathon van Boston, is donderdag voor de rechter verschenen voor de laatste procedurele zitting.

18-12-2014 21:26

WASHINGTON - President Barack Obama heeft donderdag een wet ondertekend die nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland mogelijk maakt. Het Congres ging vorige week akkoord met het wetsvoorstel dat tot doel heeft Oekraïne te steunen en Rusland voor zijn steun aan de separatisten in dat land te straffen.

18-12-2014 21:09

BRUSSEL - Luxemburg gaat zijn omstreden belastingdeals met internationale bedrijven vrijgeven. Het land staakt zijn verzet, omdat de Europese Commissie alle EU-landen om gegevens gaat vragen over dergelijke constructies.

WASHINGTON - De afgelopen weken zijn er drie belangrijke IS-leiders omgekomen door de bombardementen in Irak. Dat zei Martin Dempsey, het hoofd van de Amerikaanse strijdkrachten, donderdag in een interview met de Wall Street Journal.


Stelling

Kabinet had moeten vallen

Het kabinet haalt de kerst, maar daar is dan ook alles mee gezegd. De drie dissidenten bij de PvdA in de Eerste Kamer kunnen alsnog tegen de Zorgwet stemmen. In dat geval worden delen van de wet via een truc toch doorgevoerd: via een Algemene Maatregel van Bestuur. Dat komt wel erg ondemocratisch over. Bovendien is daarmee het vertrouwen tussen VVD en PvdA niet hersteld. Het is wachten op de volgende crisis. Het kabinet had beter kunnen vallen. Dan kunnen de kiezers dit voorjaar tegelijkertijd hun stem uitbrengen voor de provincies en de Tweede Kamer.

Stelling
Het antwoord van...
Westfries Gasthuis
Jeroen Steens
Orthopedisch chirurg
15-12-2014 00:00 Vraag & antwoord

Pijn, stijfheid en functieverlies. Wie last heeft van artrose zal de aandoening met deze kenmerken omschrijven. ,,Artrose is een zeer frequent voorkomende aandoening”, zegt orthopedisch chirurg Jeroen Steens van het Westfriesgasthuis in zijn antwoord op lezersvragen over knieklachten.
Slijtage is maar gedeeltelijk te voorkomen. In beweging blijven en vermindering van overgewicht zijn de belangrijkste factoren die een patiënt zelf kan beïnvloeden.

 

Lees verder!