Gooi en Eemlander - Buitenland
 
29-07-2014 18:34

KIEV/DONETSK - Rebellen in Oost-Oekraïne overwegen naar eigen zeggen de OVSE de toegang te ontzeggen tot de plaats waar 17 juli een Maleisisch verkeersvliegtuig is neergestort. Ze schrijven in een e-mail dat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) te veel de belangen van de Verenigde Staten en Oekraïne dient.

29-07-2014 17:37

MOSKOU - Rusland en de Verenigde Staten hebben dinsdag beklemtoond dat gevechten rond de plek in Oost-Oekraïne waar 17 juli een Maleisisch verkeersvliegtuig met 298 mensen aan boord neerstortte, moeten stoppen. De Russische minister Sergej Lavrov en zijn Amerikaanse collega John Kerry waren het hier dinsdag in een telefoongesprek roerend over eens.

29-07-2014 16:42

MOSKOU - Rusland heeft Oekraïne er dinsdag opnieuw van beschuldigd over de grens heen te hebben geschoten. Rusland klaagt in verband met de gevechten in het uiterste oosten van Oekraïne, waar het Oekraïense leger in de aanval is. Kiev wil met deze 'antiterroristische operatie' pro-Russische rebellen in de streek uitschakelen. ,,We eisen dat Oekraïne ermee stopt het territorium van de Russische Federatie onder vuur te nemen'', luidde een verklaring van het Kremlin.

29-07-2014 16:00

BENGHAZI - Bij hevige gevechten tussen jihadisten en regeringsgetrouwe troepen in het noordoosten van Libië zijn dinsdag meer dan 30 doden gevallen. De gevechten in de tweede stad van het land, Benghazi, zijn al geruime tijd gaande zonder dat een partij de overhand lijkt te krijgen.

29-07-2014 15:00

MÜNSTER - Zware onweersbuien en overvloedige neerslag hebben het westen van Duitsland gegeseld. Zeker twee mensen overleefden het natuurgeweld niet. In Münster verdronk een man in zijn ondergelopen kelder, even buiten de stad raakte iemand vermoedelijk door de zware regenval van de weg en stierf.

29-07-2014 14:52

LONDEN - De Britse regering halveert de periode waarin migranten uit de EU recht hebben op een uitkering. Dat maakte premier David Cameron dinsdag bekend, aldus de BBC.

29-07-2014 11:42

ROME - In Rome zijn op tientallen Joodse winkels hakenkruizen, bedreigingen en antisemitische leuzen gespoten. De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld. Sommige opschriften waren duidelijk gericht tegen het Israëlische ingrijpen in de Gazastrook.

29-07-2014 10:57

HOUSTON - Nog nooit heeft een karretje buiten de aarde zo ver gereden als de verkenner Opportunity op Mars. Het Amerikaanse rijdende laboratorium heeft 40 kilometer en 250 meter op de teller staan sinds de landing in 2004. Een record, maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dinsdag bekend.

29-07-2014 10:53

KABUL - Een neef van de Afghaanse president Hamid Karzai is gedood bij een zelfmoordaanslag in de zuidelijke stad Kandahar. Dat meldde de BBC dinsdag.

BERLIJN - Automobilisten moeten tol gaan betalen voor het gebruik van het Duitse wegennet, maar de heffing voor vrachtwagens gaat vanaf 2015 omlaag. Minister Alexander Dobrindt van Verkeer wil vrachtwagens komend jaar ontlasten. Omdat er minder onderhoud aan de weg nodig is, kunnen wat hem betreft ook de tarieven omlaag, meldden Duitse media dinsdag.

29-07-2014 08:15

DONETSK - Ingegraven tanks, pantserwagens op straat, nerveuze rebellen die het vuur openen als een auto een controlepost voorbijrijdt. Aan veel is te merken dat het oorlog is in de omgeving van de grote Oost-Oekraïense stad Donetsk.

29-07-2014 07:50

GAZA - Bij zware bombardementen in de Gazastrook heeft een Israëlisch vliegtuig dinsdagmorgen het huis van Hamasleider Ismail Haniyeh geraakt. De raket veroorzaakte schade, maar maakte geen slachtoffers. Er was volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken van Gaza niemand aanwezig. De zoon van Haniyeh bevestigt op zijn Facebookpagina dat het huis leeg was op het moment van de aanval.

29-07-2014 06:16

KOUROU - Voorlopig voor de laatste keer stuurt Europa een vrachtschip naar het internationale ruimtestation ISS. De Georges Lemaître, zoals het ruimteschip heet, moet in de nacht van dinsdag op woensdag (Nederlandse tijd) worden gelanceerd vanuit Frans-Guyana. Na vijf bevoorradingen komt een einde aan de vluchten, waar ook Nederland bij betrokken was.

JERUZALEM - De inwoners van Israël moeten zich voorbereiden op een lange oorlog tegen de Palestijnse beweging Hamas. Dat heeft een somber ogende premier Benjamin Netanyahu maandagavond in een toespraak op de tv gezegd. Hij zei dat er geen oplossing voor het conflict mogelijk is zonder de demilitarisering van de Gazastrook.

29-07-2014 17:57

MOSKOU - De Verenigde Staten verwijten Rusland dat het met het testen van een raket voor de middellange afstand een baanbrekend ontwapeningsverdrag heeft geschonden. President Barack Obama heeft in een brief aan zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin zijn ongenoegen laten blijken, meldden Amerikaanse media dinsdag.

29-07-2014 17:05

PEKING - Door een terroristische aanslag in het uiterste westen van China zijn maandagmorgen tientallen burgers gedood of gewond. Dat meldde het staatspersbureau Xinhua dinsdag.

29-07-2014 16:37

GAZA-STAD - Bij luchtaanvallen van het Israëlische leger op de Gazastrook zouden sinds maandag ruim 100 Palestijnen zijn omgekomen. Onder de slachtoffers zouden zich ook stafleden van de Verenigde Naties bevinden. Dat meldde de BBC dinsdag.

29-07-2014 13:38

BRUSSEL - De vermoedelijke dader van de dodelijke aanslag in het Joods Museum in Brussel is dinsdag uitgeleverd aan België. Dat meldden Vlaamse media dinsdag. Iets voor 13.00 uur reed hij in een geblindeerde, grijze Audi geflankeerd door motoragenten België binnen. De man wordt naar Brussel gebracht.

29-07-2014 13:35

PEKING - In China is justitie gestart met een corruptieonderzoek naar het voormalig hoofd van de veiligheidsdiensten Zhou Yongkang. Zhou was tot 2012 lid van het belangrijkste orgaan van de heersende communistische partij, het Staand Comité van het Chinese Politbureau.

 
29-07-2014 11:46

GAZA - Israël voerde in de nacht van maandag op dinsdag zware bombardementen uit in de Gazastrook, op circa 150 doelen. Volgens de Israëlische krant Haaretz zijn daarbij zeker 23 Palestijnen gedood en vele tientallen gewonden gevallen.

29-07-2014 10:35

SYDNEY - Australië heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen twee in Syrië strijdende Australiërs, nadat foto’s van hen waren verschenen waarop ze afgehakte hoofden vasthouden. Dat meldde de Australische omroep ABC dinsdag.

29-07-2014 09:47

YAOUNDÉ - Veiligheidsdiensten in Kameroen hebben de vrouw van vicepremier Amadou Ali uit handen gered van de terreurgroep Boko Haram. Ook de burgemeester van de plaats Kolofata, waar Boko Haram de aanval zondag pleegde, is bevrijd.

29-07-2014 08:48

TEHERAN - De Iraanse geestelijk leider, ayatollah Ali Khamenei, heeft de Irsaëlische aanvallen op de Gazastrook veroordeeld en roept moslims wereldwijd op om de Palestijnen te bewapenen.

WASHINGTON - Volgens de Amerikaanse regering heeft Rusland een raket getest die nucleaire lading kan vervoeren. Moskou heeft daarmee een belangrijk antiraketverdrag uit 1987 geschonden, aldus Washington. Een hoge Amerikaanse functionaris noemt de schending „zeer ernstig”. Hij meldde niet wanneer en waar de raket is getest.

28-07-2014 19:41

WASHINGTON - Rusland bereidt de levering van krachtigere raketlanceerinstallaties aan separatisten in Oekraïne voor. Dit zei een veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Barack Obama, Tony Blinken, maandag. Hij zei dat de VS daar bewijs van hebben en meende voorts dat de separatisten nog steeds lanceerinrichtingen van het type SA-11 in handen hebben.

28-07-2014 19:32

WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama en vier Europese leiders zijn het erover eens dat er nieuwe sancties tegen Rusland moeten komen. Zij betreuren het dat de regering in Moskou geen effectieve druk op de separatisten in het oosten van Oekraïne heeft uitgeoefend om met de regering in Kiev te gaan onderhandelen.

28-07-2014 19:19

TEL AVIV/GAZA - Israël heeft maandag een aanval afgeslagen van Palestijnse strijders die tot op Israëlisch grondgebied waren doorgedrongen en het plaatsje Nahal Oz bedreigden.

NEW YORK - Het grote aantal burgerslachtoffers in de Gazastrook leidt tot vraagtekens bij de proporties waarmee geweld wordt toegepast. Dat zei VN-chef ban Ki-moon maandag in New York.Stelling

Niet aanpappen met de buren

Meester Frank Visser - de Rijdende Rechter - heeft al menig burenruzie moeten beslechten. Zijn advies om ruzie met de buren te voorkomen is de onderlinge band niet te stevig aan te halen. De ideale burenband is volgens de rijdende Rechter gestoeld op vriendelijkheid maar geen vertrouwelijkheid. ,,Vrienden vertellen elkaar alles en nemen elkaar in vertrouwen. Dat moet je met je buren niet doen, dat is heel gevaarlijk’’, aldus Visser. Het is beter niet te stevig aan te pappen met de buren.

Stelling
Het antwoord van...
Oogcentrum Noordholland
Rob Wouters
Oogarts
22-07-2014 16:05 Vraag & antwoord

Iedereen krijgt met staar te maken in zijn leven. Het is een aandoening die niet te voorkomen is. ,,Maar wel te genezen”, stelt oogarts Rob Wouters van Oogcentrum Noordholland gerust. Bij staar wordt het zicht troebel door verharding en minder transparant worden van de ooglens. Meestal gebeurt dit op latere leeftijd, maar in sommige gevallen komt het al eerder voor. De oplossing is een operatie. Wouters beantwoordt drie vragen over staar. 

Lees verder!