Gooi en Eemlander - Buitenland
 
30-01-2015 13:54

ATHENE - De Nederlandse minister Financiën Jeroen Dijsselbloem is vrijdag als voorzitter van de eurogroep op bezoek bij de nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras. Later op vrijdag ontmoet hij de nieuwe Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis, meldden Griekse media.

30-01-2015 13:53

ADDIS ABEBA - De Afrikaanse Unie (AU) heeft een nieuwe voorzitter: Robert Mugabe. De negentigjarige president van Zimbabwe, die al sinds de onafhankelijkheid in 1980 de scepter zwaait over dat land, werd vrijdag beëdigd tijdens de top van de AU in Ethiopië.

30-01-2015 12:44

DEN HAAG - Ook in hoger beroep hebben twee sleutelfiguren van de massamoord op moslimmannen na de val van de Bosnische enclave Srebrenica in juli 1995 levenslange gevangenisstraf gekregen. De Kamer van Beroep van het Joegoslavië-Tribunaal veroordeelde vrijdag de Bosnisch-Servische kolonels Ljubisa Beara en Vujadin Popovic tot de hoogst mogelijke straf die het VN-hof kan opleggen.

30-01-2015 11:35

ISLAMABAD - Zeker twintig mensen zijn vrijdag gedood door een aanslag op een moskee in het district Shikarpur in het zuiden van Pakistan. Circa vijftig anderen raakten gewond, aldus de politie tegen de BBC. De politie vreest voor het oplopen van het dodental, omdat de toestand van een aantal gewonden kritiek is.

30-01-2015 11:17

PARIJS - De winterse omstandigheden veroorzaken veel overlast in het zuidwesten en het oosten van Frankrijk. Vrachtwagens kunnen door de zware sneeuwval van de afgelopen dagen niet vanuit het oosten van Frankrijk via de Fréjus-tunnel en de tunnel onder de Mont Blanc naar Italië rijden.

30-01-2015 07:38

PEKING - De Chinese minister van Onderwijs Yuan Guiren waarschuwt de universiteiten in het land om schoolboeken met westerse waarden te vermijden. Dat meldt de BBC vrijdag op basis van Chinese staatsmedia.

30-01-2015 05:03

JAKARTA - De piloten van het ramptoestel van AirAsia hebben een belangrijk computersysteem uitgeschakeld voordat het neerstortte. Dat zeggen twee bronnen die meer weten over het onderzoek naar de ramp. Het computersysteem zorgt er normaal voor dat een vliegtuig bestuurbaar blijft.

30-01-2015 03:41

GENEVE - Had het Internationale Rode Kruis (ICRC) een jaar geleden nog maar 35 hulpverleners in Syrië zitten, zijn dat er nu 300. Dat zei het hoofd van de Rode Kruisdelegatie in Syrië, Boris Michel, donderdag. De Syrische autoriteiten en de opstandelingen hebben toegezegd dat het Rode Kruis hulp mag verlenen bij lokale wapenstilstanden.

RENNES - Een opmerkelijke vondst bij graafwerkzaamheden in de Franse stad Rennes. Bij de bouw van een nieuwe metrolijn stuitten werkers op ruïnes uit de middeleeuwen.

29-01-2015 20:24

KABUL - Op de streng beveiligde luchtmachtbasis in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn drie Amerikanen doodgeschoten. Een vierde raakte gewond. De enige verdachte is vooralsnog een Afghaanse soldaat.

29-01-2015 19:20

BRUSSEL - De Europese Unie verlengt de sancties tegen Rusland die in maart zouden aflopen, met een halfjaar. Ook wordt de zwarte lijst van Russen en Oekraïners die betrokken zijn bij de opstand in het oosten van Oekraïne, uitgebreid. Dat hebben de EU-ministers van Buitenlandse Zaken donderdag in Brussel besloten, zo liet minister Bert Koenders weten.

29-01-2015 18:42

WILLEMSTAD - Voor de kust van Aruba is donderdagochtend (lokale tijd) een klein vliegtuigje in zee gestort, toen het werd achtervolgd door twee militaire vliegtuigen. Van welk land de militaire vliegtuigen zijn en uit welk land het kleine vliegtuigje komt is niet gezegd.

AMMAN - Het ultimatum dat terreurbeweging Islamitische Staat (IS) had gesteld aan de regering van Jordanië, is donderdag met zonsondergang verstreken. De onderhandelingen over de vrijlating van twee gijzelaars hebben echter nog altijd geen resultaat opgeleverd.

30-01-2015 14:30

ISTANBUL - Een schutter heeft vrijdagmiddag het vuur geopend op een politiepost op het Taksimplein in Istanbul, het plein dat in 2013 wereldwijd bekend werd door de rellen. Het is tevens een drukke trekpleister voor toeristen.

30-01-2015 13:53

BOSTON - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, reist de hele wereld over. Afgelopen week was hij in Saudi-Arabië voor de uitvaart van koning Abdullah. Daardoor schoot het ruimen van de sneeuw op de stoep voor zijn huis in zijn woonplaats Boston erbij in, met als gevolg een boete van 50 dollar, aldus de kranten Boston Herald en Boston Globe.

30-01-2015 13:35

DONETSK - Opnieuw zijn in de Oost-Oekraïense stad Donetsk doden gevallen door beschietingen met mortiergranaten. Een cultureel centrum en een trolleybus werden geraakt, met in totaal minstens zeven fataal geraakte slachtoffers als gevolg, stelde de lokale overheid in het rebellenbolwerk vrijdag.

30-01-2015 10:22

BRUSSEL - De Belgische politie heeft in de strijd tegen terreur vier mensen opgepakt. Agenten deden 22 huiszoekingen in verschillende plaatsen in België, maakte het federaal parket vrijdag bekend. De invallen werden uitgevoerd in Maasmechelen, Maaseik, Kinrooi, Houthalen-Helchteren, Antwerpen, Genk en Sint-Jans-Molenbeek.

30-01-2015 09:49

BERLIJN/BRUSSEL - Griekenland moet vasthouden aan de economische hervormingen en de afgesproken verplichtingen nakomen. Dit zei vrijdag de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Jyrki Katainen, voor de Duitse radio.

30-01-2015 09:49

HUNTSVILLE - In de Amerikaanse staat Texas is de 57-jarige Robert Ladd met een dodelijke injectie geëxecuteerd. De man was ter dood veroordeeld voor de gruwelijke moord op een vrouw bijna twintig jaar geleden. Ladd wurgde zijn slachtoffer, bewerkte haar met een hamer en stak het lichaam vervolgens in brand.

 
30-01-2015 00:10

MEXICO-STAD - Bij een gasexplosie in een kraamkliniek in Mexico-Stad zijn donderdag zeker drie doden en tientallen gewonden gevallen. Hulpdiensten zijn nog bezig om mensen onder het puin vandaan te halen.

29-01-2015 23:28

RIGA - Internetbedrijven moeten meer gaan optreden tegen de verspreiding van extremistisch gedachtegoed. Als het aan de ministers van Binnenlandse Zaken van de Europese Unie ligt, gaan veiligheidsdiensten nauwer samenwerken met de sector. Bedrijven moeten ,,worden aangemoedigd om terroristische en extremistische inhoud van hun kanalen te wissen''.

29-01-2015 22:25

ADDIS ABEBA - Tientallen Afrikaanse regeringsleiders komen vrijdag in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba bijeen voor de jaarlijkse top van de Afrikaanse Unie (AU). Ze hopen het daar onder meer eens te worden over nieuwe stappen tegen de islamitische terreurbeweging Boko Haram, die vooral Nigeria teistert met aanslagen en ontvoeringen.

CAÏRO - Een lokale afdeling van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de dodelijke aanvallen op diverse doelen op het Egyptische schiereiland Sinaï. Minstens 27 mensen kwamen om het leven toen op meerdere plaatsen beschietingen plaatsvonden en zelfmoordterroristen zichzelf opbliezen.

29-01-2015 18:03

BERLIJN - Duitsland stuurt honderd militairen naar Noord-Irak om Koerdische strijders te trainen voor hun strijd tegen Islamitische Staat (IS). Hoewel het uitzenden van militairen in Duitsland nog altijd als omstreden geldt, stemde een grote meerderheid van de Bondsdag donderdag in met de missie, die in februari moet beginnen.

29-01-2015 17:37

STOCKHOLM - De bekendste spion van Zweden, Stig Bergling, is op 77-jarige leeftijd overleden.

29-01-2015 17:32

SOFIA - Bulgarije heeft de terreurverdachte Fritz-Joly Joachin donderdag aan Frankrijk uitgeleverd. Dat meldde de Bulgaarse staatsradio. De uit Haïti afkomstige Joachin erkent dat hij sinds zijn jeugd bevriend was met Chérif Kouachi, een van de twee broers die verantwoordelijk waren voor de aanslag op het redactiekantoor van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo.

DRESDEN - De tweespalt in de Duitse anti-islambeweging Pegida is een feit en zal ook op straat zichtbaar worden. De dinsdagavond opgestapte kopstukken van Pegida in Dresden hebben namelijk een nieuwe beweging opgericht en willen daarmee ook op maandagen in de stad protesteren, net zoals zij bij hun oude club gewend waren.


Stelling

Winterdienstregeling idioot

De NS en ProRail laten donderdag op de drukke trajecten minder treinen rijden. De reden voor de ’winterdienstregeling’ is mogelijke sneeuwval. In de ochtendspits was daarvan echter geen sprake. Ook de komende weken wordt regelmatig winters weer verwacht. De winterdienstregeling zal daarom nog wel vaker uit de la komen. Ongewenst, want preventief schrappen van lijnen veroorzaakt veel meer overlast dan die enkele winterse dag waarop de trein niet meer door de sneeuw heen komt. De winterdienstregeling van de NS is idioot.

Stelling
Het antwoord van...
Zaans Medisch Centrum
Marianne Alderliesten
Gynaecoloog
26-01-2015 00:00 Vraag & antwoord

Thuis bevallen of in het ziekenhuis? Als een zwangerschap zonder problemen verloopt en de moeder gezond is, mag zij altijd zelf kiezen. Wie medische zorg graag nabij heeft, maar ook een huiselijke sfeer wenst, kan kiezen voor een bevalcentrum, bijvoorbeeld Bevalcentrum Parteanz van het Zaans Medisch Centrum. Marianne Alderliesten is gynaecoloog in dit ziekenhuis en beantwoordt deze week drie vragen over dit onderwerp.

Lees verder!