Gooi en Eemlander - Buitenland
 
24-07-2014 22:58

CARACAS - Nederland moet zorgen dat een Venezolaanse diplomaat op Aruba vrijkomt die daar is gearresteerd op verdenking van drugshandel. Als dat niet gebeurt, heeft dat gevolgen voor de diplomatieke en handelsbetrekkingen tussen Nederland en Venezuela. Dat stelde het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

24-07-2014 20:45

BRUSSEL - De EU voegt 15 namen van mensen en 18 instanties toe aan de sanctielijst tegen Rusland. Daarover zijn de EU-landen het donderdag eens geworden, zo werd donderdag meegedeeld.

24-07-2014 20:28

KIEV - Vicepresident Vladimir Groisman gaat als overgangspremier de regering in Oekraïne leiden. Hij is aangewezen als opvolger van premier Arseni Jatsenjoek die donderdag zijn ontslag aanbood. Groisman leidt ook de inspanningen van Oekraïense zijde wat betreft de vliegramp in het oosten van het land.

24-07-2014 18:52

PARIJS - Wrakstukken van het donderdag neergestorte toestel van Air Algérie zijn gevonden. Volgens Franse media liggen de brokstukken bij de plaats Aguelhoc in de regio Kidal in het noordoosten van Mali.

24-07-2014 18:40

NEW YORK/TEL AVIV - Het Israëlische bombardement op een VN-school in Gaza, waar honderden mensen hun toevlucht hadden gezocht, vervult secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties met ,,afschuw''. ,,Omstandigheden zijn nog onduidelijk. Ik veroordeel deze daad scherp'', aldus Ban donderdag in een verklaring. ,,Velen zijn gedood onder wie vrouwen, kinderen en ook leden van de VN-staf.''

24-07-2014 18:11

JERUZALEM - De 74-jarige Reuven Rivlin is donderdag beëdigd als de tiende president van Israël.

24-07-2014 16:36

GAZA - Zeker 15 mensen zijn donderdag omgekomen en veel anderen gewond geraakt door een Israëlische beschieting van een VN-school in de Gazastrook waar veel Palestijnse vluchtelingen hun toevlucht hadden gezocht. Dat hebben de plaatselijke Palestijnse autoriteiten gemeld.

24-07-2014 16:27

DONETSK - Opstandelingen in het oosten van Oekraïne hebben gevoelige verliezen geleden in de strijd met het regeringsleger. In het zuidelijk frontgebied zijn 50 mensen gesneuveld of gewond geraakt. Ook zouden tanks, pantserwagens en troepentransportvoertuigen zijn vernietigd, maakte de minister van Defensie van de zelf uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk donderdag bekend. De doden vielen in het gebied rond Marinovka, aan de grens met Rusland.

24-07-2014 16:05

DEN HAAG - De veiligheidschef van de oud-Libische dictator Muammar Kaddafi mag in Libië worden berecht. Dat heeft de kamer van beroep van het Internationaal Strafhof in Den Haag donderdag besloten. De uitspraak is slecht nieuws voor Abdullah al-Senussi. In Libië wacht hem mogelijk de doodstraf.

PARIJS - Twee Franse Mirage 2000-gevechtsvliegtuigen die in West-Afrika zijn gestationeerd, zijn opgestegen om het wrak van het toestel van Air Algérie in het noorden van het West-Afrikaanse land Mali te zoeken. Dat heeft een woordvoerder van het Franse leger donderdag gemeld.

24-07-2014 15:12

MOSUL - De Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS) heeft opdracht gegeven om vrouwen tussen 11 en 46 in de Iraakse stad Mosul te besnijden. Dat hebben de Verenigde Naties donderdag gemeld.

24-07-2014 14:49

Het internationale onderzoeksteam dat momenteel de plek onderzoekt waar vlucht MH17 is neergehaald kan ’redelijk ongestoord’ zijn werk doen. Dat heeft Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) donderdag laten weten tijdens een telefonische persconferentie in Oekraïne. Bewapende pro-Russische separatisten begeleiden het team.

24-07-2014 14:49

MOSKOU - Rusland noemt de beschuldiging dat vanaf Russisch grondgebied twee Oekraïense gevechtsvliegtuigen zijn neergeschoten ,,nonsens''. De Oekraïense regering had woensdag laten weten dat de twee Soechoj Soe-25's op grote hoogte vlogen en waarschijnlijk waren neergehaald met raketten vanuit Rusland.

BAMAKO - Het donderdag verdwenen vliegtuig van Air Algérie is in het noorden van Mali neergestort. Dat heeft commandant Koko Essien van de VN-missie in Mali bevestigd. Het toestel is neergekomen ergens tussen Gao en het 450 kilometer noordelijker gelegen Tessalit, aldus Essien.

24-07-2014 21:04

ALGIERS - De Malinese regering en Toearegrebellen hebben een akkoord bereikt over een stappenplan dat in vrede moet resulteren. Dat hebben beide partijen donderdag verklaard. De regering en de rebellen uit het noorden van het land begonnen vorige maand vredesonderhandelingen in de hoofdstad van Algerije, Algiers.

24-07-2014 20:29

BAMAKO - Het wrak van het vermiste vliegtuig van Air Algérie in Mali is gevonden. Dat heeft president Boubacar Keïta van het Afrikaanse land donderdag gezegd. Het wrak zou zijn gezien tussen de noordelijke steden Aguelhoc en Kidal.

24-07-2014 19:20

DEN HAAG - Twee Nederlandse Apaches zijn donderdag aan het begin van de avond in Gao in Mali opgestegen om te helpen bij de zoektocht naar het verdwenen toestel van Air Algérie. Dat maakte het ministerie van Defensie in Den Haag bekend. In tegenstelling tot eerdere berichten is het vliegtuig nog niet gevonden.

24-07-2014 17:33

WENEN - De OVSE zal zo snel mogelijk waarnemers naar de Russisch-Oekraïense grens sturen. Daar hebben alle 65 lidstaten, waaronder Rusland en Oekraïne, donderdag mee ingestemd.

24-07-2014 17:17

BAGDAD - VN-chef Ban Ki-moon heeft donderdag tijdens een onaangekondigd bezoek in Bagdad advies gevraagd aan grootayatollah Ali al-Sistani over de politieke situatie in Irak.

24-07-2014 16:43

OUAGADOUGOU - Het donderdag neergestorte vliegtuig van de Algerijnse luchtvaartmaatschappij Air Algérie had 51 Franse passagiers aan boord. Dat meldde de getroffen luchtvaartmaatschappij Air Algérie. De onderneming maakt geen melding van Nederlandse inzittenden.

24-07-2014 15:21

RIJSWIJK - Ook na de dag van nationale rouw blijft Nederland de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne herdenken. Er zijn de komende dagen stille tochten en herdenkingen in onder meer Delft, Hoofddorp en Roosendaal. Ook in Drachten wordt aan een tocht voor de slachtoffers gewerkt.

24-07-2014 15:19

KUALA LUMPUR - Reizigers hebben nauwelijks gebruikgemaakt van het aanbod van Malaysia Airlines om kosteloos hun vlucht te annuleren. In Nederland besloot afgelopen dagen slechts „een tiental mensen” zijn ticket in te leveren. Dat liet de luchtvaartmaatschappij donderdag weten.

24-07-2014 15:17

KUALA LUMPUR - Reizigers hebben nauwelijks gebruikgemaakt van het aanbod van Malaysia Airlines om kosteloos hun vlucht te annuleren. In Nederland besloot afgelopen dagen slechts „een tiental mensen” zijn ticket in te leveren. Dat liet de luchtvaartmaatschappij donderdag weten.

ROME - Paus Franciscus heeft donderdag de Sudanese vrouw die ter dood werd veroordeeld omdat zij haar christelijk geloof niet wilde afzweren, in het Vaticaan ontvangen. De 27-jarige Mariam Yahya Ibrahim Ishaq kwam donderdagochtend vergezeld door haar Amerikaanse man en hun twee kinderen even na 09.00 uur in Rome aan.

24-07-2014 14:38

BAGDAD - De Koerd Fuad Massum is donderdag door het Iraakse parlement tot president gekozen. Massum is parlementslid voor de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK). Zijn verkiezing betekent een nieuwe stap om de politieke impasse te doorbreken waarin Irak zich sinds de parlementsverkiezingen van eind april bevindt.

24-07-2014 14:35

SYDNEY - Een Australische vleesexporteur heeft donderdag zelf sancties ingesteld tegen Rusland. De baas bij de Australian Lamb Group, John Verrall, zei dat ,,wij als Australische onderneming de aan het licht komende omstandigheden rond het neerhalen van het vliegtuig van Malaysia Airlines met 298 mensen aan boord, niet kunnen accepteren''.

24-07-2014 14:25

NEW DELHI - Zeker 19 scholieren zijn donderdag om het leven gekomen, toen de bus waarin zij zaten op een onbewaakte overweg in de Zuid-Indiase deelstaat Telangana door een passagierstrein werd gegrepen. Dat maakte de politie bekend. Ook de chauffeur van kwam om.

PARIJS - De regel is dat ondertekende en betaalde contracten worden nageleefd. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, gezegd over de kritiek op de leverantie van twee Mistral-oorlogsschepen aan Rusland.Stelling

Blij met internetbankieren

Het aantal storingen bij internetbankieren is afgelopen halfjaar ruimschoots verdubbeld. Bij de vier grootste banken van Nederland lagen de onlinebetaaldiensten er tussen januari en juni 254 keer uit, zo blijkt uit de laatste cijfers van de ’turfsite’ allestoringen.nl. In de eerste zes maanden van vorig jaar was dat 109 keer. Dat nemen we op de koop toe. Want het betalingsgemak is dankzij internet zo enorm gegroeid. Dat de bank allerlei eisen aan ons stelt (een beveiligde computer, bijvoorbeeld) accepteren we ook. We zijn zo blij met internetbankieren.

Stelling
Het antwoord van...
Oogcentrum Noordholland
Rob Wouters
Oogarts
21-07-2014 07:00 Vraag & antwoord

Iedereen krijgt met staar te maken in zijn leven. Het is een aandoening die niet te voorkomen is. ,,Maar wel te genezen”, stelt oogarts Rob Wouters van Oogcentrum Noordholland gerust. Bij staar wordt het zicht troebel door verharding en minder transparant worden van de ooglens. Meestal gebeurt dit op latere leeftijd, maar in sommige gevallen komt het al eerder voor. De oplossing is een operatie. Wouters beantwoordt drie vragen over staar. 

Lees verder!