Gooi en Eemlander - Buitenland
 
29-08-2014 16:00

WILLEMSTAD - De rechtbank in Willemstad heeft vrijdag een levenslange gevangenisstraf opgelegd aan Elvis Kuwas, hoofdverdachte van de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels. Het Openbaar Ministerie (OM) had ook levenslang geëist tegen ’Monster’ Kuwas.

29-08-2014 15:25

LONDEN - Groot-Brittannië heeft het dreigingsniveau voor een terreuraanslag verhoogd naar 'ernstig'. De verhoging is ingegeven door de gebeurtenissen in Irak en Syrië, liet minister van Binnenlandse Zaken Theresa May vrijdag weten.

29-08-2014 14:58

TOKIO - Het Japanse ministerie van Defensie heeft de regering gevraagd om een recordbegroting voor de Japanse strijdkrachten. Het Aziatische land is momenteel onder andere verwikkeld in een geschil met China over enkele eilandjes in de Oost-Chinese Zee.

29-08-2014 14:36

DAKAR - Voor het eerst is een besmetting met het ebolavirus in Senegal vastgesteld. Het gaat om iemand uit Guinee. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid van het Afrikaanse land vrijdag bekendgemaakt.

29-08-2014 14:01

MOSKOU - In Rusland zijn inmiddels 12 vestigingen van McDonald's gesloten. Volgens de Russische autoriteiten zijn hygiëneregels overtreden. Volgens de Amerikaanse fastfoodketen is in nog eens 100 restaurants een inspectie bezig.

29-08-2014 13:56

ISTANBUL - De nieuwe premier van Turkije, Ahmet Davutoglu, heeft vrijdag zijn nieuwe kabinet gepresenteerd. Veel bewindslieden uit het oude kabinet van ex-premier en huidig president Recep Tayyip Erdogan blijven in functie, onder wie de ministers op economische posten.

29-08-2014 12:22

MOSKOU - Rusland heeft soldatenmoeders die hun zorgen hebben geuit over de inzet van Russische militairen in Oekraïne, op de lijst met 'buitenlandse agenten' gezet. Dat heeft het Russische persbureau Interfax vrijdag gemeld.

29-08-2014 12:13

FRANKFURT - Germanwings, de budgetdochter van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa, heeft vrijdagochtend het merendeel van zijn vluchten moeten annuleren als gevolg van een staking door piloten. Zo’n 15.000 reizigers zijn daarvan de dupe, aldus een woordvoerder.

29-08-2014 12:11

BERLIJN - Een groep die zich inzet voor illegale vluchtelingen heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een brandaanslag die voor vertragingen in de Berlijnse metro heeft gezorgd. Dat heeft de Duitse politie vrijdag bekendgemaakt.

GENÈVE - Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn bijna 2600 mensen omgekomen door de strijd. Dat blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. De organisatie heeft in totaal 2593 doden geregistreerd.

29-08-2014 08:28

DAMASCUS - Het aantal Syriërs dat het land is ontvlucht vanwege de burgeroorlog, is boven de 3 miljoen uitgekomen. Dat zijn er ruim 1 miljoen meer dan een jaar geleden, aldus de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr vrijdag.

29-08-2014 05:31

WASHINGTON - De Amerikaanse journalist James Foley is tijdens zijn gevangenschap in Syrië gewaterboard. Ook drie andere gevangenen zijn meerdere keren op deze manier gemarteld door strijders van Islamitische Staat (IS). Dat hebben bronnen die de gijzelaar van dichtbij hebben meegemaakt tegen The Washington Post gezegd.

29-08-2014 03:34

MOSUL - Islamitische Staat (IS) heeft donderdag weer een video vrijgegeven waarin te zien is hoe een gijzelaar wordt onthoofd. Dit keer executeren ze naar verluidt een Koerdische gevangene. De video, met de naam Een boodschap in Bloed, is bedoeld als waarschuwing tegen troepen die strijden tegen de extremistische groep in het noorden van Irak.

PHILIPSBURG - Sint Maarten gaat vrijdag naar de stembus. Dat is voor het eerst sinds het een apart land werd binnen het Nederlands koninkrijk. Het huidige parlement dankt zijn zetelverdeling aan de verkiezingen in 2010, toen Sint Maarten nog bij de Nederlandse Antillen hoorde.

29-08-2014 15:59

KELBERG - Een 64-jarige Nederlandse motorrijder is vrijdag aan het begin van de middag om het leven gekomen door een ongeval in de Duitse Eifel.

29-08-2014 15:02

MOSKOU - Rusland eist de onmiddellijke vrijlating van Russische ambassademedewerkers die in Oekraïne gevangen zouden zijn gezet. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag laten weten.

 
29-08-2014 14:53

REYKAJVIK - IJsland heeft de waarschuwing code rood voor de luchtvaart ingetrokken die was gegeven vanwege de vulkaan Bardarbunga. Volgens de autoriteiten vormen de gevolgen van de kleine uitbarsting in de nacht van donderdag op vrijdag, die aanleiding was voor de code rood, geen gevaar meer voor de luchtvaart.

29-08-2014 13:52

MOSKOU - De militaire campagne van Kiev in het oosten van Oekraïne herinnert aan de belegering van Leningrad (het huidige Sint-Petersburg) door de nazi's in de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin vrijdag gezegd over de strijd in het oosten van Oekraïne tussen het Oekraïense regeringsleger en pro-Russische separatisten.

29-08-2014 13:09

BRUSSEL - Russische troepen voeren volgens de NAVO in Oekraïne gevechtsoperaties uit. Het bondgenootschap ziet dat als een ernstige schending van de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Oekraïne. Dat heeft NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen vrijdag gezegd tijdens een persconferentie.

29-08-2014 12:48

KIEV - Oekraïne wil af van zijn huidige status van neutraliteit en in plaats daarvan aansluiting zoeken bij de NAVO. Premier Arseni Jatsenjoek van Oekraïne zei vrijdag dat een wetsvoorstel daarover naar het parlement wordt gestuurd.

29-08-2014 10:18

PORT MORESBY - De vulkaan Tavurvur in Papoea-Nieuw-Guinea is vrijdag uitgebarsten. De berg spuwde tot op grote hoogte rook en as de lucht in. Vliegtuigen in het gebied hebben hun route aangepast om de wolken vulkaanas te ontwijken.

29-08-2014 09:57

WASHINGTON - Het aantal Amerikanen dat zich heeft aangesloten bij strijders van Islamitische Staat (IS) en andere rebellengroepen in Syrië is sinds januari dit jaar bijna verdubbeld. Het aantal Amerikanen dat zich sinds het begin van de burgeroorlog 3 jaar geleden heeft aangesloten bij de opstandelingen is daardoor opgelopen tot ruim 100.

29-08-2014 09:38

KUALA LUMPUR - De reorganisatie bij Malaysia Airlines kost een derde van het personeel zijn baan. Staatsfonds Khazanah Nasional wil zesduizend van de twintigduizend banen schrappen bij de noodlijdende en door rampen geplaagde luchtvaartmaatschappij, zo maakte het vrijdag bekend. De naam Malaysia Airlines verdwijnt bovendien.

PARAMARIBO - Een minimumloon, een verplichte ziektekostenverzekering en een algemene pensioenwet. Dat zijn de belangrijkste onderdelen van het sociaal zekerheidsstelsel dat Suriname sinds vrijdag kent. Na een marathonvergadering nam het Surinaamse parlement de wetten vrijdagmorgen vroeg met een minimale meerderheid aan.

28-08-2014 23:43

NEW YORK - Leden van de VN-Veiligheidsraad eisen dat Rusland zijn troepen terugtrekt van een nieuw front in Oekraïne. De raad kwam donderdagavond in spoedzitting bijeen om de crisis in het oosten van Oekraïne te bespreken. De Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power beschuldigde Rusland van regelrechte leugens.

28-08-2014 22:56

WASHINGTON - Amerika is niet van plan militair in actie te komen om het conflict in Oekraïne op te lossen. De Amerikaanse president Barack Obama zei dat donderdag in Washington. Het land overweegt wel nieuwe sancties tegen Moskou.

28-08-2014 22:41

WASHINGTON - De Verenigde Staten willen een coalitie samenstellen van om gezamenlijk de extremisten van IS in Syrië en Irak te bedwingen. De Amerikaanse president Barack Obama zei dat donderdag in Washington.

WARSCHAU - De Poolse premier Donald Tusk is door Europese leiders benaderd om Herman Van Rompuy op te volgen als EU-president. Een woordvoerder van de Poolse regering heeft dat donderdag verklaard.


Het antwoord van...
Rode Kruis Ziekenhuis
Pauline Dekker
Longarts
25-08-2014 07:00 Vraag & antwoord

Slecht voor de gezondheid, storend voor de omgeving en een enorme kostenpost. Dat iedereen beter kan stoppen met roken, is wel bekend. Velen willen ook wel stoppen. ,,Vraag honderd rokers of ze ooit gestopt zijn met roken en iedereen zegt ‘ja’", zegt longarts Pauline Dekker van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Waar het om gaat, is gestopt blijven. Maar hoe doe je dat? En heeft het nog wel zin na een jaar of twintig roken? Dekker beantwoordt deze week drie vragen over een rookverslaving.

Lees verder!