Gooi en Eemlander - Buitenland
 
23-04-2014 16:11

MOSKOU - Rusland heeft Oekraïne en de Verenigde Staten er woensdag van beschuldigd het akkoord van vorige week over de crisis in Oekraïne te schenden. Beide landen negeren de provocerende acties van nationalisten in het oosten van het land, klaagt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou.

23-04-2014 14:15

GAZA-STAD - De rivaliserende Palestijnse organisaties Fatah en Hamas zijn overeengekomen weer één Palestijnse regering te vormen. Dit is woensdag van een Fatah-leider vernomen. Sinds 2007 is het Palestijnse bestuur verdeeld: Fatah regeert op de Westelijke Jordaanoever, terwijl Hamas de scepter zwaait in de Gazastrook.

23-04-2014 13:11

MOSKOU - De Verenigde Staten trekken aan de touwtjes in Kiev. Het is geen toeval dat de Oekraïense regering aankondigde de ,,antiterroristische operatie'' tegen de bezetters van regeringsgebouwen in het oosten van het land te hervatten, terwijl de Amerikaanse vicepresident Joe Biden in Kiev op bezoek was.

23-04-2014 12:23

PARIJS - De Franse regering buigt zich woensdag over maatregelen tegen radicaliserende moslims die in Syrië of elders willen gaan strijden. Zo moet er een meldpunt komen waar ontsporende jongeren kunnen worden aangegeven. De autoriteiten nemen dan meteen contact op met de familie.

23-04-2014 11:58

JINDO - Het officiële dodental van de ramp met de Zuid-Koreaanse veerboot Sewol is gestegen tot 152. Dat heeft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap gemeld. Duikers van onder meer de marine doorzochten woensdag ruimtes op de dekken van het schip waar waarschijnlijk de meeste vermisten zijn.

23-04-2014 11:54

BRUSSEL - Kite- en windsurfers en andere watersporters aan de Belgische kust moeten vanaf dit seizoen rekening houden met speciale alcohol- en drugscontroles. Door een wijziging van de regels kan de Belgische politie voortaan ook op stranden en in havens watersporters controleren op drank en drugs.

23-04-2014 10:12

VATICAANSTAD -  De Poolse paus Johannes Paulus II was al een paus van records en heeft er na zijn dood nog één aan toegevoegd. Hij wordt zondag, ruim 9 jaar na zijn dood, heilig verklaard. Dat is sneller dan welke paus ook. De heiligverklaring werd mogelijk, nadat paus Franciscus in juli 2013 bekend had gemaakt dat een tweede wonder op voorspraak van Johannes Paulus was erkend.

23-04-2014 09:55

KATHMANDU - Veel sherpa’s hebben besloten de Mount Everest niet meer op te gaan en de berg woensdag te verlaten. Buitenlandse bergbeklimmers zijn afhankelijk van de Nepalese gidsen. Een aantal internationale expedities gaat daardoor niet door.

23-04-2014 09:17

LONDEN - In een woning in de Londense wijk New Malden zijn dinsdagavond drie dode kinderen gevonden. Een 43-jarige vrouw is gearresteerd.

PERTH - De zoektocht naar de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines gaat door, maar er is misschien wel een nieuwe strategie nodig. Dat heeft de Australische premier Tony Abbott woensdag gezegd.

23-04-2014 01:15

JALINGO - Bij een aanval op een dorp in het noordoosten van Nigeria zijn 25 mensen gedood. Dat heeft de gouverneur van de staat Taraba, Alhaji Garba Umar, dinsdag bevestigd.

22-04-2014 20:57

WASHINGTON - De Verenigde Staten sturen 600 extra militairen naar Polen en de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen. Het Pentagon liet dinsdag weten dat de troepen naar Oost-Europa worden gestuurd voor een grote militaire oefening.

22-04-2014 20:10

PRETORIA - Oscar Pistorius heeft geen acteerles genomen voor zijn emotionele getuigenis in het proces over de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp (29). Dit stelt de familie van de Zuid-Afrikaanse atleet (27) in een dinsdag uitgegeven verklaring. In Zuid-Afrikaanse media zingt al dagen het verhaal rond dat Pistorius was getraind om in de rechtbank berouwvol over te komen. Pistorius brak tijdens de verhoren meerdere keren in tranen uit. Ook gaf hij een keer over.

KIEV - De interim-president van Oekraïne, Oleksandr Toertsjinov, heeft zijn veiligheidsdiensten dinsdag opgeroepen een antiterreuractie in het oosten van het land op touw te zetten. Hij deed zijn oproep nadat in de buurt van de stad Slovjansk twee lichamen waren gevonden, die sporen van martelingen vertoonden.

23-04-2014 16:08

MOSKOU - Rusland heeft militaire oefeningen uitgevoerd bij de grens met Oekraïne. Dat gebeurde in het district Rostov, bij de zuidoostelijke grens met Oekraïne. Een woordvoerder van het district maakte dat woensdag bekend zonder verder in te gaan op de aard of het doel van de trainingen.

23-04-2014 14:05

ANKARA - Premier Recep Tayyip Erdogan heeft woensdag in een onverwachte verklaring namens Turkije zijn leedwezen betuigd met de nakomelingen van Armeniërs die hun leven verloren in de deportatie en massamoorden aan het begin van de vorige eeuw. Op 24 april 1915, in de nadagen van het Ottomaanse rijk, begonnen de deportaties en latere moorden die ongeveer 2 jaar duurden en vele Armeniërs het leven kostte.

23-04-2014 12:26

PERTH - De Australische autoriteiten onderzoeken of spullen die zijn aangespoeld op de kust van West-Australië, misschien afkomstig zijn van de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines. Dat heeft de Australische organisatie die de zoekactie naar de Boeing coördineert, woensdag bekendgemaakt.

23-04-2014 11:48

KATHMANDU - Veel sherpa's hebben besloten de Mount Everest niet meer op te gaan en de berg woensdag te verlaten. Buitenlandse bergbeklimmers zijn afhankelijk van de Nepalese gidsen. Een aantal internationale expedities gaat daardoor niet door.

23-04-2014 10:55

NEW YORK - Een 'leuke' pr-actie op Twitter van de New Yorkse politie is uitgelopen op een publiciteitsdrama. Het was de bedoeling dat mensen gezellige foto's met agenten en loftuitingen over het korps zouden delen onder de hashtag #myNYPD (mijn politiekorps New York). Mensen die met iets leuks kwamen, zouden in het zonnetje worden gezet op de Facebookpagina van de politie.

23-04-2014 10:25

KIEV - De Oekraïense regering heeft het paasbestand in het oosten van het land beëindigd. De ,,antiterreuroperatie'' komt daarmee weer op gang, maakt vicepremier Vitali Jarema woensdag bekend.

23-04-2014 05:20

WASHINGTON - Rusland kan meer sancties van de Verenigde Staten verwachten als het niet zorgt voor de-escalatie van de spanningen in het oosten van Oekraïne. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry dinsdag in een telefoongesprek gezegd tegen zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov.

23-04-2014 02:49

CANBERRA - Australië gaat 58 extra F-35 gevechtsvliegtuigen, de Joint Strike Fighters (JSF), bestellen bij het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin. Dat gaat premier Tony Abbott woensdag bekendmaken, meldt persbureau Reuters.

23-04-2014 02:22

WASHINGTON - Iran heeft dinsdag bij de Verenigde Naties een klacht ingediend omdat de Verenigde Staten geweigerd hebben een visum te verlenen aan een Iraanse VN-diplomaat. Hamid Abutalebi zou een van de studenten zijn geweest die tijdens de islamitische revolutie in Iran de Amerikaanse ambassade heeft bezet in 1979 en krijgt daarom geen visum. Volgens Abutalebi was hij alleen als tolk bij de gijzeling betrokken.

SEATTLE - De aarde is sinds het jaar 2000 geraakt door 26 grote asteroïden, rotsblokken uit de ruimte. Omgerekend zijn dat twee forse inslagen per jaar. Dat meldden de asteroïdenjagers van de stichting B612 woensdag. De organisatie werkt aan een ruimtetelescoop om de aarde te bewaken.

22-04-2014 18:21

ZEEBRUGGE - In een container uit Thailand in de haven van Zeebrugge heeft de douane dinsdag 5 ton hasj ontdekt. De drugs waren bestemd voor Nederland. Dat heeft het Belgische Openbaar Ministerie gemeld.

22-04-2014 17:32

PARIJS - Vrouwenactiegroep Femen heeft dinsdag de lancering van de Europese verkiezingscampagne van het Front National (FN) verstoord. Met zoals gebruikelijk blote borsten en met Hitlersnorretjes protesteerden de actievoersters tegen een veronderstelde ,,fascistische epidemie'' in Europa.

22-04-2014 16:09

ROTTERDAM - Een bergingsinspecteur van het bedrijf SMIT Salvage, een dochter van Boskalis, is naar Zuid-Korea vertrokken om de autoriteiten te adviseren over de berging van het rampschip Sewol. Een woordvoerder van Boskalis liet weten dat de bergingsinspecteur woensdag een eerste gesprek heeft met de Zuid-Koreaanse regering.

DONETSK - De hoofdbemiddelaar van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zegt dinsdag ,,constructieve'' besprekingen te hebben gevoerd met leiders van de pro-Russische bezetters van overheidsgebouwen in de stad Donetsk. ,,Wij hebben een nuttige en constructieve ontmoeting gehad met vertegenwoordigers van de groep bezetters'', zei Mark Etherington.

Stelling

Stuur wielrenners naar rijbaan

’Roekeloze racers’ veroorzaken brokken op de Nederlandse fietspaden, blijkt uit een onderzoek van VeiligheidNL. Zelf zijn zij daar nog het vaakst het slachtoffer van; in 2012 belandden 4200 wielrenners in het ziekenhuis. Het probleem is dat de snelle racers zich op het smalle fietspad mengen met veel langzamere schoolkinderen, moeders met fietstassen, bakfietsers, snorfietsers, skaters en skeelers. Daarom is het beter als de wielrenners, zeker in als ze in een groep fietsen, naar de rijbaan gaan. Bij bromfietsers heeft deze maatregel ook goed gewerkt om het aantal slachtoffers te verminderen.

Stelling