Gooi en Eemlander - Buitenland
 
27-11-2014 00:43

NEW YORK - Een experimenteel vaccin tegen ebola dat in de Verenigde Staten bij twintig gezonde vrijwilligers is toegediend, heeft bij niemand voor bijwerkingen gezorgd. Ook is bij alle testpersonen een reactie van het immuunsysteem opgetreden. Dat hebben de onderzoekers woensdag laten weten.

26-11-2014 22:43

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) heeft woensdagavond een klein halfuur gebeld met zijn Turkse ambtgenoot.

26-11-2014 22:34

BOGOTÁ - José Miguel Linares was ziedend. Dinsdag ontzegde de CEO in Colombia van het Amerikaanse mijnbouwbedrijf Drummond, vredesorganisatie Pax de toegang tot zijn immense kolenmijn in César, een regio in het noorden van Colombia.

26-11-2014 22:26

STRAATSBURG - Abracadabra, hocus-pocus, een toverplan. Het langverwachte investeringsplan van Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, is niet bij alle leden van het Europees Parlement in goede aarde gevallen. Zij geloven er niets van dat met 21 miljard euro aan Europese garanties 315 miljard euro aan investeringen los kan worden getrokken.

26-11-2014 21:40

BRASILIA - Het regenwoud in het Zuid-Amerikaanse Amazonegebied wordt nog steeds op grote schaal gekapt en verbrand, maar het gaat wel in een lager tempo. Dat concludeert het instituut voor ruimteonderzoek INPE woensdag.

26-11-2014 21:31

Een onderzoek naar corruptie heeft de Spaanse minister van volksgezondheid Ana Mato de kop gekost. Volgens een rechter heeft Mato financieel geprofiteerd van een corruptieschandaal waarbij haar ex-man betrokken is.

26-11-2014 18:57

WENEN - Nu een akkoord over het kernprogramma van Iran is uitgesteld, heeft atoomwaakhond IAEA meer geld nodig. Dat zegt althans de organisatie zelf.

26-11-2014 18:12

SOTSJI - Rusland zal Syrië blijven steunen in de strijd tegen terrorisme. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov woensdag gezegd na een ontmoeting met de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moualem.

26-11-2014 17:22

BAGDAD - Bij twee bomaanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn woensdag tien doden gevallen. Dat heeft de Iraakse politie gezegd. Tweeëntwintig mensen raakten gewond.

SOTSJI - Rusland zal de eigen veiligheid waarborgen en die van zijn bondgenoten, maar vormt geen enkele bedreiging voor anderen. Dat heeft president Vladimir Poetin woensdag gezegd.

26-11-2014 10:52

SYDNEY - In een poging een spoor te vinden van Malaysia Airlines vlucht MH370, die in maart dit jaar spoorloos verdween, stellen onderzoekers een nieuw model op om te kunnen voorspellen waar mogelijke wrakstukken zouden kunnen aanspoelen. Met een dergelijk model kan het zoekgebied aanmerkelijk worden uitgebreid om eventuele aangespoelde delen van de Boeing 777 te vinden, aldus de Australische onderzoeksleider Peter Foley.

 
26-11-2014 09:49

SAINT-LOUIS - Dinsdagavond zijn in Ferguson 44 mensen gearresteerd. De voorstad van Saint Louis is in de greep van onlusten sinds maandag werd bepaald dat een blanke agent die er een zwarte tiener doodschoot, niet wordt vervolgd.

26-11-2014 09:44

BERLIJN - De Duitse regeringscoalitie is het eens geworden over de invoering van een vrouwenquotum voor topposities bij beursgenoteerde bedrijven. CDU en SPD bereikten dinsdagavond een akkoord. Vanaf 2016 moet 30 procent van de stoelen bezet worden door vrouwen, anders blijven ze leeg. Op 11 december moet het kabinet het besluit formeel nog bekrachtigen, stellen Duitse media op woensdag.

FERGUSON - In de Amerikaanse stad Ferguson zijn dinsdagavond (lokale tijd) volgens de politie twee mensen opgepakt tijdens een protest. Honderden mensen verzamelden zich voor een politiebureau uit onvrede met de beslissing van een jury van maandag om een blanke agent die een ongewapende, zwarte jongen doodschoot niet te vervolgen.

26-11-2014 23:51

FERGUSON - Demonstranten hebben woensdag het gemeentehuis van Ferguson bestormd. Dat meldden Amerikaanse media.

26-11-2014 22:40

BERLIJN - Manuela Schwesig (SPD) is wat zij propageert: een nog relatief jonge (40) vrouw, die ondanks de plichten van het moederschap werkt aan een indrukwekkende loopbaan. De Duitse sociaal-democrate, minister voor Vrouwenzaken in het kabinet van Angela Merkel (CDU), heeft haar kieskring in de noord-oostelijke deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Schwesig wordt gezien als een ‘geheim wapen’ van de SPD.

26-11-2014 22:30

DEN HAAG - Tegelijkertijd met het investeringsplan-Juncker presenteren Europese lidstaten elk een lijst met vastlopende projecten. Ook Nederland levert, maar wil uit alle macht de suggestie vermijden dat dit het Hollandse verlanglijstje voor Sinterklaas Juncker zou zijn.

26-11-2014 20:20

FREETOWN - De uitbraak van ebola in Sierra Leone heeft zijn piek bereikt en staat op het punt in omvang af te nemen. Dat heeft de minister van informatie van het West-Afrikaanse land woensdag gezegd.

26-11-2014 20:17

STRAATSBURG - Rusland moet een verklaring komen afleggen bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg over de annexatie van de Krim en de gevechten in het oosten van Oekraïne. Dat heeft het hof woensdag bekendgemaakt.

26-11-2014 20:05

CHIBOK - Strijders van de extremistische beweging Boko Haram hebben bij een aanval op twee dorpen aan de rand van Chibok, in het noordoosten van Nigeria, twintig mensen om het leven gebracht. Dat heeft een Nigeriaanse burgerbeweging woensdag gezegd. De aanval had maandag plaats.

26-11-2014 16:27

De kalkoen staat op tafel, de hele kamer zit vol familie en gasten hebben een pumpkin pie (pompoentaart) meegebracht. Het is weer Thanksgiving Day. Al eeuwen een traditie in de Verenigde Staten, die nog steeds vol overgave gevierd wordt.

26-11-2014 15:57

LONDEN - Niet een tekort aan gas, maar een tekort aan kolen zou Oekraïne deze winter lelijk kunnen opbreken. Het land heeft geen energiereserves meer en stroomuitval dreigt als er ook maar iets fout gaat, waarschuwen bronnen binnen de Oekraïense energiewereld.

26-11-2014 13:50

PYONGYANG - Zeker 100.000 Noord-Koreanen hebben dinsdag geprotesteerd tegen een rapport van de Verenigde Naties. Dat meldden het Chinese persbureau Xinhua en het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA. In het rapport van afgelopen september werd het stalinistische regime beschuldigd van het systematisch schenden van de mensenrechten in het land.

MOSUL - De soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS) halen uit vrees voor een aanval op de Iraakse stad Mosul hun voornaamste gevangen daar weg. Dit hebben Iraakse bronnen woensdag gezegd.

26-11-2014 05:43

PEKING - Door een brand in een kolenmijn in het noordoosten van China zijn zeker 24 mensen omgekomen. 52 andere mijnwerkers raakten gewond. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua woensdag gemeld.

26-11-2014 04:43

HONGKONG - De politie van Hongkong heeft woensdag een kamp van demonstranten in de wijk Mong Kok ontruimd. Er waren honderden betogers aanwezig. De operatie duurde zo'n drie uur. Volgens de Facebookpagina van twee groepen demonstranten werden woensdag bij een ontruiming in Hongkong twee leiders van de protesten gearresteerd. Het is onduidelijk of het om dezelfde politieactie gaat.

26-11-2014 04:23

HAMILTON - Niet de bruidssuite van een luxe hotel op Cuba, maar een bezoekje aan een politiebureau op Bermuda. Zo startte de huwelijksreis van een 22-jarige Brit maandag. De man kreeg dinsdag in de hoofdstad Hamilton 3000 dollar boete (ruim 2400 euro) van de rechter, omdat hij in het vliegtuig op weg naar Cuba dronken de bemanning, andere passagiers en zijn kersverse vrouw lastig viel. Hij misdroeg zich zo erg dat de piloot besloot om al op Bermuda te landen.


Stelling

Vrouwenquotum topbanen verdient navolging

De Duitse regeringscoalitie is het eens geworden over de invoering van een vrouwenquotum voor topposities bij beursgenoteerde bedrijven. Vanaf 2016 moet dertig procent van de stoelen bezet worden door vrouwen, anders blijven ze leeg. Het Duitse voorbeeld verdient navolging. Ook in ons land zijn vrouwen zwaar ondervertegenwoordigd in de top van het bedrijfsleven. En dat terwijl ze tegenwoordig gemiddeld beter opgeleid zijn dan hun mannelijke concurrenten. Het ’old boys network’ is kennelijk belangrijker dan vakinhoudelijke kwaliteiten. Een vrouwenquotum kan daar verandering in brengen.

Stelling
Het antwoord van...
Centrum Oosterwal
Michael Mooij
Fleboloog
24-11-2014 02:37 Vraag & antwoord

Pijn, zwelling en een gestuwd gevoel in de benen. Bruine verkleuringen op de huid, eczeem of zelfs een open been. De gevolgen van een trombose kunnen heftig zijn. Alle problemen die na een trombose aan een been ontstaan, worden samen een post-trombotisch syndroom genoemd. Fleboloog Michael Mooij van Centrum Oosterwal beantwoordt drie vragen over deze aandoening.

 

Lees verder!